De 16 meest verrassende albums van 2016

16. 02 Wilco - Schmilco

Wilco - Schmilco

Wilco - Schmilco

Bo Diddley zong het ooit al eens: 'You can't judge a book by looking at it's cover'. Deze uitspraak is ook zeker van toepassing op de plaat Schmilco van de Amerikaanse band Wilco. Schmilco is alweer het tiende studioalbum van de band uit Chicago die in 1994 voortkwam uit de band Uncle Tupelo.

Met de titel van de plaat geeft de band rondom Jeff Tweedy een vette knipoog in de richting van Harry Nilsson's album Nilsson Schmilsson. Met Schmilco voegt de band wederom een fraai hoofdstuk toe aan hun al zo rijke oeuvre met een heerlijk stuk tijdloze Americana. Wilco is namelijk een band die je onmogelijk in één genre kunt benoemen. Zo horen we op deze schijf onder meer alternatieve folkrock, alternatieve country en trippy indie rock voorbijkomen.

Wilco
Wilco

Met Schmilco heeft de zeskoppige band uit Chicago wederom een groeidiamantje uitgebracht die bij elke luisterbeurt meer van haar gelaagdheid prijsgeeft en die het zeker verdiend om door een wat breder publiek te worden gehoord. Neem daarbij de vervreemdende hoes van de Spaanse illustrator Joan Cornellà en je weet dat je een plaat te pakken hebt die je vaker op gaat zetten.