De 16 meest verrassende albums van 2016

8. 10 Neurosis - Fires Within Fires

Neurosis - Fires Within Fires

Neurosis - Fires Within Fires

Zo'n vier jaar na het ietwat tegenvallende album Honor Found In Decay keerden de mannen van de Amerikaanse doom metal en post-hardcore band Neurosis in september terug met het verpletterende album Fires Within Fires. Neurosis bestond in 2016 dertig jaar en dat feit werd uitgebreid gevierd op het Roadburn festival in Tilburg met een tweetal indrukwekkende concerten.

Fires Within Fires is het elfde studioalbum van de groep uit Oakland dat verscheen op hun eigen platenlabel Neurot Recordings waarop sinds 2000 de albums van Neurosis verschenen. Voor de opnames van de plaat doken de mannen van Neurosis in december 2015 de Electrical Audio Studio in om aldaar met niemand minder dan topproducer Steve Albini (Nirvana, PJ Harvey, Low) een vijftal overdonderende composities op de gevoelige band vast te leggen.

Neurosis op Roadburn 2016
Neurosis op Roadburn 2016

Muzikaal gezien ligt Fires Within Fires van Neurosis op één lijn met imponerende albums zoals A Sun That Never Sets (2001), The Eye of Every Storm (2004) en Given to the Rising (2007). Ben je wel een liefhebber van lompe en oertrage voortslepende gitaarmuren die als een tsunami uit je speakers lijken te knallen dan is dit een plaat die je zeker niet mag laten ontbreken in de collectie.