De 16 meest verrassende albums van 2016

13. 05 David Crosby - Lighthouse

David Crosby - Lighthouse

David Crosby - Lighthouse

Nadat David Crosby in 2014 na zo'n 20 jaar een comeback maakte met zijn soloalbum Croz verscheen eind oktober zijn laatste plaat tot op heden getiteld Lighthouse. Nu staat de besnorde snarenplukker bekend als een muzikant bekend als een persoon die soms wel jarenlang kan werken aan een langspeelplaat, maar voor Lighthouse week Crosby behoorlijk van dat principe af.

Het idee voor Lighthouse ontstond nadat Crosby begin 2015 had meegewerkt aan een plaat van de uit New York afkomstige jazzband Snarky Puppy. Crosby raakte bevriend met bandleider Michael League die hem daarna uitdaagde om in slechts enkele weken een geheel nieuw album op te nemen. League wou namelijk een plaat maken die de sfeer ademde van Crosby's epische plaat If I Could Only Remember My Name en is daar met Lighthouse dan ook absoluut in geslaagd.

David Crosby
David Crosby

David Crosby mag dan inmiddels 75 jaar oud zijn maar de oude hippie laat op onomwonden wijze blijken dat hij nog steeds in staat is om een fraai en ingetogen album af te leveren. Neem daarbij de prachtige samenzang van Crosby en League en je weet dat je een plaat te pakken hebt die zeker niet mag ontbreken in de platenkast van liefhebbers van Crosby’s vroegere bands The Byrds en CSNY.