Home Sweet Hell (dvd)

Home Sweet Hell is een comedy-drama dat maar wat graag een zwarte comedy wil zijn. Maar de film is zwart noch komisch, en dat is toch wel een relevant probleem.

Don Champagne is een geslaagd man. Hij woont in een mooi huis, met een mooie echtgenote en twee mooie kinderen. Hij heeft een mooie baan: hij is de eigenaar van een meubelzaak en de zaken gaan prima. Kan niet beter. Behalve dan dat zijn vrouw, Mona, de broek aan heeft en hun leven tot in de kleinste details controleert. Don heeft eigenlijk nergens wat over te zeggen, dus als hij Dusty, een knappe jongedame, aanneemt om in de meubelzaak te werken, verzwijgt hij dat liever. En als zij uiteindelijk herhaaldelijk met Don naar bed gaat, is hij ook niet zo geneigd er leuke verhalen over te vertellen tegen Mona.

Maar dan beweert Dusty zwanger te zijn van zijn kind en is er toch wel een probleem. Don biecht de hele situatie op aan Mona, die met een eenvoudige oplossing komt: Dusty moet dood.

Home Sweet Hell: Patrick Wilson en Katherine Heigl

Het idee achter de soms wat droge comedy die Home Sweet Hell is, is eenvoudig. De mooie buitenwijk-droom waar Don (Patrick Wilson) in leeft is door de wijze waarop Mona (Katherine Heigl) haar wil doordrijft de hel uit de titel, en de suggestie om Dusty om het leven te brengen drijft Don in een donkere hoek. Er is voldoende ruimte voor grappen of ongemakkelijke situaties, en veel van die ruimte wordt rijkelijk benut. Er valt daarom zeker wat te lachen in Home Sweet Hell. Het probleem is alleen dat het niet genoeg is.

De film weet niet het juiste tempo aan te houden om het verhaal zich goed te laten ontwikkelen en de grappen lijken vaak net niet goed uitgewerkt, waardoor momenten van droge humor of ongemakkelijke situaties simpelweg te saai zijn. Dit wordt ook niet geholpen door een weinig geïnspireerde soundtrack, die in plaats van de juiste toon te zetten soms afleidt en de boel verpest.

En dat is jammer, want zowel Heigl, Wilson als James Belushi zetten op momenten een prima rol neer. Ze zijn ook zeker wel grappig; het is gewoon niet voldoende gebalanceerd om de film te kunnen dragen. Home Sweet Hell bevat een hoop materiaal om een sterke zwarte comedy van te maken, maar de samenstelling van de materialen heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Home Sweet Hell: Katherine Heigl en Patrick Wilson

Home Sweet Hell is vanaf deze week verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Op de dvd-uitgave zijn twee extra's te vinden: een aantal verwijderde scènes en een featurette. Deze 'making of' duurt, net als de verwijderde scènes, bijna tien minuten, maar is nauwelijks interessant als achter-de-schermen special. Acteurs en crew delen hun enthousiasme over de film met de camera, en korte momenten van de opnames van de film worden getoond. De verwijderde scènes bestaan voor het grootste deel uit scènes die wél in de film zitten, aangevuld met nieuw materiaal.

De blu-ray uitgave bevat een reclamespot van Don Champagnes meubelzaak en een aantal outtakes, maar deze hebben we niet kunnen recenseren.