CD: Thanatos - Global Purification

Thanatos is een band die al zo'n dertig jaar in de metalscene meeloopt en die door velen als één van de eerste extreme death metalbands van Nederlandse bodem wordt gezien. De band, vernoemd naar de personificatie van de Dood uit de Griekse mythologie, speelt ouderwetse death metal met een stevige dosis thrash en met van die fijne teksten vol met dood en verderf, die als rottende pus uit de speakers lijkt te spuiten. Vijf jaar na hun vorige album Justified Genocide zijn de mannen nog steeds bloedlink op de gehele mensheid en dan is er maar één optie: Global Purification!

Thanatos - Global Purification
Thanatos - Global Purification

De band uit Rotterdam kende in de afgelopen jaren diverse bezettingswisselingen waarbij gitarist en zanger Stephan Gebédi (Hail of Bullets, ex-Legion, ex-Second Hell), eveneens de oprichter van Thanatos, het enige constante bandlid was. Op Global Purification bestaat Thanatos naast Gebédi uit gitarist Paul Baayens (Asphyx, Hail of Bullets, ex-Cremation), bassist Marco de Bruin (ex-Lier in Wait, ex-Funeral Winds, ex-Abode of the Blessed) en drummer Yuri Rinkel (ex-Liar of Golgotha, ex-Lier in Wait, ex-Inferi, ex-Funeral Winds, ex-Melechesh). Mannen die stuk voor stuk al vele jaren in de metalscene meelopen en deze ervaring is dan ook goed terug te horen op deze bruut beukende schijf.

Voor de opnames van Global Purification werd gebruik gemaakt van maar liefst drie verschillende studio's. Zo mochten de snarenplukkers hun werk doen in de Coniex Cole-Studio in Elst, werden de drums opgenomen in de Spacelab Studios in Oedt (Nordrhein-Westfalen) en werden de zangpartijen toegevoegd in de Dynamo Studio in hun thuisstad Rotterdam. Dit alles gebeurde onder de bezielende begeleiding van Dan Swanö, die ook verantwoordelijk was voor de mix en mastering van de opnames.

Thanatos
Thanatos

Met Global Purification heeft Thanatos een zeer degelijk album gemaakt waarop ook de nodige invloeden uit de vroege jaren negentig terug te horen zijn. Fans van bands zoals Vader, Annihilator en het oudere werk van Slayer mogen deze plaat eigenlijk niet in hun collectie laten ontbreken.