DVD: Terry Gilliam Box

Fear and Loathing in Las Vegas en The Brothers Grimm in een box. De link is natuurlijk Terry Gilliam als regisseur, uiteraard ook welbekend van Monty Python. De tweede filmtitel legt verder natuurlijk maar al te snel een link naar sprookjes. Dit geheel samen geeft natuurlijk al aan dat The Brothers Grimm geen simpel kinderfilmpje is. Niet alleen komen er wat minder geschikte beelden voorbij zoals een kat die in een hakmolen belandt of een konijn wat even in een ruk - zoals het hoort - gevild wordt, maar ook is het verhaal vaak genoeg absurd te noemen. Dat geldt voor beide films in de box en daar moet je van houden.

Fear and Loathing, met Johnny Depp, behoeft verder geen introductie. De film uit 1998 hoort bij je algemene ontwikkeling, al schijnen er toch nog steeds mensen te zijn die deze compleet absurde, chaotische, briljante, verbazingwekkende film nog steeds niet gezien hebben. De film is een ware trip. En daarmee wordt niet alleen een roadtrip bedoeld. Het grootste dilemma bij het kijken van deze film lijkt de vraag te zijn of hij nu wel of niet onder invloed van wat dan ook bekeken moet worden. Zonder of met lijken echter hetzelfde effect te hebben. Een journalist reist af naar Las Vegas om een motorspektakel te verslaan. Hij wordt vergezeld door zijn advocaat, die het haast als zijn heilige missie ziet om zijn cliënt te beschermen. Zijn beste adviezen betreffen echter welke drugs te nemen om de negatieve effecten van een eerdere dosis op te vangen. Het briljante aan de film is hoe Gilliam deze trips tot leven brengt. Zowel op het moment zelf, maar ook door de aftermath van een avondje doorzakken weer te geven. Hoe vaak staat bij jou de woonkamer onder water en loop je met een krokodillenstaart rond? Er valt nog veel meer over deze film te vertellen. Om even uit eigen ervaring te vertellen, het gezamenlijk kijken van deze film was eigenlijk een verplicht nummer bij elke nieuwe huisgenoot. Een ware cult-klassieker.


Grimm zal die status niet bereiken. De film zit daarvoor gewoon niet goed genoeg in elkaar. Twee broers reizen van dorp naar dorp om de bewoners te redden van een of andere heks of spook, die ze echter zelf in het leven hebben geroepen middels katrollen en andere truukjes. Een vrolijk leven, tot het moment dat er echt een beroep op hen wordt gedaan en een dorp echt vervloekt lijkt te zijn. Die broers zijn de gebroeders Grimm. Inderdaad, van de sprookjesboeken waar je pa en ma vroeger een verhaaltje uit voorlazen. Dat komt dus ook terug in de film, er zit een enorme massa aan strakke verwijzingen in naar die sprookjes. Als je dat zo uitlegt, gaan de gedachten al snel naar Shrek. Die sfeer wordt slechts eenmaal echt opgeroepen echter, als er uit de modder een speculaaspoppetje tevoorschijn komt. En dat is nou net een stukje dat echt minder is. Verder komen kenmerken van bepaalde sprookjes gewoon vluchtig in beeld, flink door elkaar gegooid en vooral gebruikt als bruggetje.


Zo is daar een koningin, die 500 jaar geleden getroffen werd door de pest en nu hoog in een toren met alleen een raam in een vervloekt bos ligt te slapen. Een vervloekt bos vol levende bomen en massa's kraaien, die de kruimels van Hans en Grietje op aten. Deze keerden net zoals Roodkapje dus nooit meer terug naar het dorpje. Ook nog een weerwolf en een magische spiegel, genoeg voer voor enkele boeken. Dat alles is echter veel ruwer en duisterder weergegeven. Eigenlijk past dat veel meer bij de achtergronden van sprookjes. Het zijn eigenlijk geen zoete lieve verhaaltjes voor het slapen gaan. In de onder kinderen bekende versies is er flink geschrapt om het ook echt voor hen geschikt te maken. Interessant om eens op te zoeken.


De box bevat dus maar twee films uit het repertoire van Terry Gilliam, maar wel twee die redelijk op elkaar afgestemd zijn en zijn kracht goed neer weten te zetten. Grimm doet echter wel onder voor Fear and Loathing. Het verhaal is minder afgewerkt en niet alle acteurs zijn even sterk, maar dat mag de pret niet drukken. Nee, mocht je eindelijk die aftandse VHS van Fear and Loathing de deur uit willen doen, is deze set een goede keuze. Grimm zou een vier sterren krijgen vanwege de geweldige combinaties aan flarden van sprookjes, Fear and Loathing uiteraard gewoon vijf. Of je dat nu vertaalt naar een acht of een negen, deze box verdient gewoon vijf sterren. Ondanks het ontbreken van extra's - behalve wat trailers natuurlijk - of een echt luxe verpakking.

Label: RCV Releasedatum: 13 december 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!