Langlaufer Klæbo op één na jongste World Cup-winnaar ooit

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo mag zich vanaf zaterdag de op één na jongste mannelijke winnaar ooit van een World Cup-wedstrijd noemen. De 20-jarige Noor won in het Estse Otepää de sprint in vrije stijl. Alleen landgenoot Petter Northug won een World Cup bij de mannen op nóg jongere leeftijd: in 2006 won hij een wedstrijd in Falun terwijl hij nog maar een maand of twee 20 jaar oud was.

Klæbo, regerend wereldkampioen bij de junioren op de sprint, maakte in het voorseizoen in november al veel indruk door een aantal ervaren landgenoten weg te blazen op de sprint bij de seizoensopening in Beitostølen. Vervolgens mocht hij op de sprint in klassieke stijl in Ruka gelijk het podium beklimmen, iets wat hij vorige maand in Toblach in de vrije stijl ook mocht doen. Begin februari legde hij op het Noors kampioenschap alle toppers erop in de sprint, inclusief de buiten mededingen meestrijdende Tour de Ski-winnaar Sergey Ustiugov.

In Otepää stond zaterdag simpelweg geen maat op Klæbo, die de kwalificatie al won en in de kwart- en halve finales domineerde. In de finale slingerde hij vanaf de eerste meters de turbo aan en de rest kon niet meer doen dan pijn lijden en hopen dat ze nog een tweede plek konden pakken. Die was uiteindelijk voor Klæbo's landgenoot Finn Haagen Krogh, die de Rus Ustiugov van zich af kon houden. 

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen moest Noorwegen het doen met 'slechts' de tweede en derde plek. De Zweedse Stina Nilsson opende in de finale op de klim de aanval en alleen Maiken Caspersen Falla kon volgen. De twee vochten een duel om de zege uit, waarbij Nilsson wederom als winnares uit de bus kwam. World Cup-leidster Heidi Weng pakte de derde plek en verstevigde zo haar leiding in het klassement. 

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)