FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 februari 2017

Gözübüyük erkent: geen strafschop Twente

Sc Heerenveen mocht zich na afloop van het eredivisieduel tegen FC Twente zwaar bekocht voelen. De Friezen gingen in Enschede met 1-0 onderuit dankzij een benutte strafschop die gegeven was na een overduidelijke schwalbe van Twente-spits Enes Ünal.

Arbiter Serdar Gözübüyük wees na overleg met de grensrechter naar de stip, maar gaf na afloop toe het niet goed gezien te hebben. Hij wilde dit tegenover de NOS niet voor de camera toelichten. Wel gaf hij een verklaring uit. "Als ik zo overduidelijk een foute beslissing neem, heeft het voor mij geen enkele zin om daar na afloop op camera nog op te reageren."

'Veroorzaker' van de dubieuze strafschop was Heerenveen-doelman Erwin Mulder. "Hij zei tegen mij: het is een 100 procent strafschop. Maar als je met de grensrechter moet overleggen, denk ik niet dat je dat kan zeggen." De goalie neemt Ünal echter niets kwalijk. "Ze winnen, hebben drie punten en gaan ons voorbij op de ranglijst. Dus het is slim van die jongen."

De fopduiker zelf had geen spijt van zijn actie. "Als het geen penalty was, dan is dat jammer. Maar ik schaam me niet. Ik heb nog nooit iets beschamends gedaan. En hier hoef ik me ook niet voor te schamen."

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük erkent na afloop fout bij strafschop (Pro Shots/Lars Smook)
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük erkent na afloop fout bij strafschop (Pro Shots/Lars Smook)

Langlaufer Klæbo op één na jongste World Cup-winnaar ooit

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo mag zich vanaf zaterdag de op één na jongste mannelijke winnaar ooit van een World Cup-wedstrijd noemen. De 20-jarige Noor won in het Estse Otepää de sprint in vrije stijl. Alleen landgenoot Petter Northug won een World Cup bij de mannen op nóg jongere leeftijd: in 2006 won hij een wedstrijd in Falun terwijl hij nog maar een maand of twee 20 jaar oud was.

Klæbo, regerend wereldkampioen bij de junioren op de sprint, maakte in het voorseizoen in november al veel indruk door een aantal ervaren landgenoten weg te blazen op de sprint bij de seizoensopening in Beitostølen. Vervolgens mocht hij op de sprint in klassieke stijl in Ruka gelijk het podium beklimmen, iets wat hij vorige maand in Toblach in de vrije stijl ook mocht doen. Begin februari legde hij op het Noors kampioenschap alle toppers erop in de sprint, inclusief de buiten mededingen meestrijdende Tour de Ski-winnaar Sergey Ustiugov.

In Otepää stond zaterdag simpelweg geen maat op Klæbo, die de kwalificatie al won en in de kwart- en halve finales domineerde. In de finale slingerde hij vanaf de eerste meters de turbo aan en de rest kon niet meer doen dan pijn lijden en hopen dat ze nog een tweede plek konden pakken. Die was uiteindelijk voor Klæbo's landgenoot Finn Haagen Krogh, die de Rus Ustiugov van zich af kon houden. 

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen moest Noorwegen het doen met 'slechts' de tweede en derde plek. De Zweedse Stina Nilsson opende in de finale op de klim de aanval en alleen Maiken Caspersen Falla kon volgen. De twee vochten een duel om de zege uit, waarbij Nilsson wederom als winnares uit de bus kwam. World Cup-leidster Heidi Weng pakte de derde plek en verstevigde zo haar leiding in het klassement. 

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Nieuw inreisverbod ontziet houder green card

In een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump worden alle houders van een green card, een tijdelijke verblijfsvergunning, ontzien. Zelfs als ze uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Irak, Syrië of Jemen komen. In een eerder decreet had Trump uit veiligheidsoverwegingen een inreisverbod voor alle inwoners uit deze overwegend islamitische landen afgekondigd.

Minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid deed de toezegging over houders van een green card zaterdag op een veiligheidsconferentie in München. Ook reizigers die al in een vliegtuig naar de VS zitten op het moment dat Washington een nieuw inreisverbod invoert, mogen het land nog in.

Trump kondigde eind januari met een presidentieel decreet een inreisverbod af dat met succes is aangevochten door onder meer de staat Washington. Een rechter in Virginia oordeelde dat het verbod in strijd is met de grondwet omdat het stoelt op religieuze vooroordelen. Het federaal hof van beroep in San Francisco bekrachtigde de uitspraak. Trump had al laten weten dat hij binnenkort met een vervangende maatregel komt.

Kelly gaat ervan uit dat het bij het nieuwe decreet niet mogelijk is het inreisverbod op juridische gronden onderuit te halen. De bewindsman zei dat de maatregel zal gelden voor inwoners van landen "die niet erg betrouwbaar zijn". Trump heeft er eerder op gewezen dat de regering van zijn voorganger Barack Obama Iran, Libië, Somalië, Soedan, Irak, Syrië of Jemen "als bronnen van terrorisme"had geïdentificeerd.

Nieuw inreisverbod ontziet houder green card
Nieuw inreisverbod ontziet houder green card (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Vergeefse klopjacht op 'man met geweer'

Een melding over een man met een geweer heeft zaterdag geleid tot een grote zoekactie in het Gelderse dorp Gaanderen. De politie zette diverse eenheden en een helikopter in, nadat iemand aan de meldkamer had laten weten dat een gewapende man zich dichtbij het kerkhof ophield.

De actie in en rond het buurdorp van Doetinchem duurde ongeveer een uur, maar leverde geen arrestatie of opheldering op. De politie zoekt wel verder naar eventuele getuigen.

Vergeefse klopjacht op 'man met geweer'
Vergeefse klopjacht op 'man met geweer' (Foto: ANP)

Achtste toernooizege voor tennisster Pliskova

Tennisster Karolina Pliskova heeft zaterdag een achtste toernooizege op haar palmares bij mogen schrijven. De Tsjechische nummer drie van de wereld won het WTA Premier-toernooi in het Qatarese Doha.

In de finale stond Pliskova tegenover de Deense Caroline Wozniacki, achttiende op de wereldranglijst. Spannend werd het eigenlijk nauwelijks. Nadat Wozniacki haar eerste twee servicegames inleverde brak ze Pliskova nog wel, maar dat was niet meer genoeg om de set te redden. In het tweede bedrijf ging ze langer mee, maar op 4-5 stond ze haar service en daarmee de wedstrijd af aan Pliskova: 6-3, 6-4.

Voor Pliskova is het na haar zege in Brisbane in januari de tweede toernooizege van het jaar. Wozniacki speelde al haar 43e WTA-finale en haar eerste van 2017. Sinds haar eerste toernooizege in 2008 won ze vooralsnog elk jaar minstens één toernooi. 

Uitslagen Eredivisie 18/02/2017

Naast FC Twente - sc Heerenveen werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV won met 3-1 van N.EC, Heracles Almelo was met 4-0 te sterk voor Excelsior en FC Utrecht boekte een 3-1 overwinning op PEC Zwolle.

PSV

3 - 1

N.E.C. Nijmegen

 20' v.Ginkel(pen)
 55' Ramselaar
 90+3' L.de Jong
   30' Messaoud
 
 Gele kaart: v.Ginkel, (PSV), Bikel, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado (Schwaab/88)
v.Ginkel
Bergwijn (Zintsjenko/66)
L.de Jong
Ramselaar (Hendrix/78)
  Delle
Heinloth
Buwalda
Dumic
Golla
Fomitschow
Bikel (Ofosu/81)
Messaoud (Kadioglu/60)
Breinburg
Rayhi
Larsson (Mayi/66)

Heracles Almelo

4 - 0

Excelsior

 42' Kuwas
 58' Bruns
 66' Te Wierik
 84' Peterson
   
 
 Gele kaart: Pröpper, (Heracles Almelo), Bruins, (Excelsior)
 Rode kaart: , Mattheij (34/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.322
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Te Wierik (Droste/72)
Pröpper
Hoogma
Gosens (v.d.Berg/87)
Bruns
Pelupessy (Darri/ 68)
v.Ooijen
Kuwas
Armenteros
Peterson
  Hahn
Karami
De Wijs
Mattheij
Kuipers
Faik
Bruins
Koolwijk
Ondaan (Massop/46)
Hasselbaink (v.Duinen/79)
Elbers (Fortes/71)

FC Utrecht

3 - 1

PEC Zwolle

 44' v.Polen (e.d)
 49' Kerk
 80' Barazite
   86' Brock-Madsen
 
 Gele kaart: Ayoub, (FC Utrecht), v.Polen, Ongenda, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.349
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
v.d.Maarel
Janssen
v.d.Meer
Klaiber
Leeuwin
Joosten (Barazite/75)
Ayoub
Kerk (Zivkovic/87)
Haller (Labyad/87)
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Holla
Thomas
Saymak (Marinus/65)
Mokhtar (Ongenda/65)
Brock-Madsen
Menig (Achahbar/88)

Belg Goffin tweede finalist in Rotterdam

De Belgische tennisser David Goffin heeft zich als tweede geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Rotterdam. De mondiale nummer elf, die door zijn finaleplek de top-10 zal betreden, rekende af met de verrassende qualifier Pierre-Hugues Herbert. 

Herbert kon welgeteld één servicegame meekomen met Goffin, die de Fransman vervolgens drie keer op rij om diens oren sloeg op eigen service. De tweede set verliep wat minder dramatisch voor Herbert, maar na een vroege break liep hij constant achter de feiten aan. Goffin kon het op de opslag van zijn tegenstander nog niet afmaken, maar benutte uiteindelijk het vierde matchpoint op zijn eigen service dan wel: 6-1, 6-3.

Goffin staat zondag in Ahoy in de finale tegenover Jo-Wilfried Tsonga, die zich eerder op zaterdag naar de finale sloeg. 

Agenten trekken wapen om balletjespistolen

Drie vijftienjarige jongens die zaterdag met balletjespistolen rondliepen in de buurt van station Rotterdam Centraal, hebben volgens de politie de schrik van hun leven over zichzelf afgeroepen. Iemand die de jongens de 'wapens' aan elkaar had zien geven dacht dat ze echt waren en belde de politie. Die stuurde direct meerdere eenheden naar het station.

Agenten die de jongens zagen lopen, liepen met getrokken wapens op het drietal af, standaardprocedure na meldingen over verdachten die mogelijk vuurwapengevaarlijk zijn. Omdat het ook verboden is om met replicavuurwapens in het openbaar rond te lopen, heeft de politie de jongens aangehouden. Hun balletjespistolen zijn in beslag genomen.

Voor de politie zijn nepwapens al langer een bron van zorg. Ze leveren "onnodige gevaarlijke situaties op", stelde de Rotterdamse politie zaterdag nog eens vast.

Agenten trekken wapen om balletjespistolen
Agenten trekken wapen om balletjespistolen (Foto: ANP)

Final Fantasy XIV: Stormblood Samurai klasse aangekondigd

Final Fantasy XIV: Stormblood, de aankomende uitbreiding op de MMORPG, werd natuurlijk uitgebreid getoond op de Final Fantasy XIV Fan Fest 2017 in Frankfurt. Het grote nieuws is de nieuwe Samurai klasse. Deze klasse concentreert zich op DPS en gebruikt strength gear. Eerder werd ook al een Red Mage klasse aangekondigd.

Stormblood heeft verder een nieuwe hub genaamd Kugane en nieuwe residential area genaamd Shirogane (zien eruit als een middeleeuws Japanse steden). Voor de rest kun je een nieuwe beast tribe, een nieuwe primal en nieuwe dungeons verwachten. Onze eigen Pheno is aanwezig op het evenement, maandag komt er een uitgebreid verslag. Bekijk ondertussen het vandaag onthulde openingsfilmpje van Stormblood hieronder. De uitbreiding komt op 20 juni uit voor PS4 en pc.

ePrix Buenos Aires derde prooi op rij voor Buemi

Sebastien Buemi heeft zaterdag de derde race in het seizoen van de Formule E gewonnen. De Zwitser was tijdens de ePrix van Buenos Aires oppermachtig op de Argentijnse straten.

Polesitter Lucas di Grassi hield de koppositie vast bij de start, voor Jean-Eric Vergne, Buemi, Oliver Turvey en Nelson Piquet Jr. Robin Frijns hield zijn dertiende startplek vast, terwijl Adam Carroll bleef staan en voor een gele vlag zorgde. Na een paar ronden werd Di Grassi gepasseerd door Vergne en Buemi, die langzaam maar zeker een gat sloegen. Niet veel later moest Di Grassi zijn plek ook afstaan aan Turvey, maar de Brit kon de twee koplopers niet volgen en zag ze alsmaar verder wegrijden.

Richting de helft van de race had Buemi de koppositie in handen, met Vergne die er een handvol seconden achter reed. Turvey zag de twee aan de horizon verdwijnen, maar hield wel een rij andere coureurs netjes achter zich. Hij moest echter als eerste naar binnen om van auto te wisselen en dat koste hem de nodige posities. Buemi hield na de autowissels de leiding, met Vergne die op plek twee bleef. Nicolas Prost, inmiddels voorbij gegaan aan Di Grassi, bleef op plek drie en de Braziliaan Di Grassi hield de vierde stek in handen, voor landgenoot Piquet en Turvey.

Voorin gebeurde na de pitstops bijzonder weinig meer, maar halverwege het veld en met name rond de twaalfde plek van Frijns werd stevig gevochten. De Nederlander had Stephane Sarrazin, thuisrijder José Maria Lopez en teamgenoot Antonio Felix da Costa in zijn nek hijgen, waarbij pittige duels uitgevochten werden. De slotfase leverde de nodige hectiek op, zoals tussen teamgenoten Loïc Duval en Jerome d'Ambrosio die vol met elkaar de strijd aangingen om de zesde plek - gewonnen door Duval. Lopez werkte zich nog langs Mitch Evans naar de tiende stek, terwijl Frijns als veertiende eindigde.

De zege ging naar Buemi en dat betekent dat de Zwitser, regerend kampioen, alle drie races van het huidige seizoen gewonnen heeft. In oktober en november was hij in Hong Kong en Marrakech al de beste. Vergne eindigde als tweede, Di Grassi ging Prost nog voorbij en pakte plek drie.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

FC Twente heeft de zesde plaats van sc Heerenveen overgenomen door in de Grolsch Veste de onderlinge ontmoeting met 1-0 te winnen. Die treffer tot stand kwam na een veelbesproken strafschop.

FC Twente

1 - 0

sc Heerenveen

 54' Klich (pen)    
 
 Gele kaart: Klich (FC Twente), Mulder, v.Amersfoort, Schmidt, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25100
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely (Trajkovski/64)
Mokotjo
Jensen
Klich
Seys (Ede/63)
ünal
Celina (Bijen/81)
  Mulder
Marzo
Schmidt
v.Aken
Namli (Veerman/77)
Kobayashi
v.Amersfoort (ödegaard/84)
Thorsby
Zeneli
Ghoochannejhad
Larsson

Thunderdome keert terug naar Utrecht

Alle die hard hardcoreliefhebbers kunnen binnenkort weer lekker hakken en/of stampen in de Utrechtse jaarbeurs. Op 28 oktober keert namelijk hardcorefeest Thunderdome na een afwezigheid van 5 jaar terug. In Utrecht wordt het 25-jarig bestaan ervan gevierd met een ode aan hardcore.

Iedereen kent de kaalgeschoren en strakstaande koppen, Nike Air Max en termen als 'reefteef' of 'gabber ben je niet voor even, maar voor het leven'. Thunderdome groeide in het begin van de jaren negentig uit tot een wereldwijd fenomeen. De afgelopen jaren kreeg het legendarische evenement een ware cultstatus en lopen er meer dan tweeduizend mensen rond met een Thunderdome-tatoeage op hun lichaam. Nu is het iconische feest dus terug om hardcore in al zijn glorie te vieren.

De line-up voor Thunderdome: 25 years of hardcore wordt binnenkort bekendgemaakt. Als je Die Hard-pashouder bent, kan je vanaf 24 februari tickets scoren. De inschrijvingen voor Early Raver starten in april en de reguliere kaartverkoop op 24 juli.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

LB: Lukaku's FIFA-rating niet omhoog

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Voetballer Romelu Lukaku kent een prima seizoen en heeft bij Everton in 24 Premier League-wedstrijden al zestien keer doel getroffen. EA Sports, de makers van computerspelletje FIFA 17, zijn er schijnbaar niet echt van onder de indruk.

Men heeft een aantal spelers een upgrade gegeven zodat ze wat betere statistieken hebben, maar Lukaku stond niet op het lijstje. "Het maakt niet uit dat ik geen upgrade krijg in een computerspel, als ik in het echte leven maar wél verbeter..", schreef de Belgisch international op Twitter. Dat je het even weet. 

Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop

Artsen vinden dat zware maagzuurremmers niet langer zonder recept verkocht moeten worden. Zowel het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) als de Groningse professor Rinse Weersma vinden dat deze middelen, die forse bijwerkingen hebben, te vaak worden gebruikt door patiënten die ook met een minder zwaar middel toe kunnen.

In tv-programma Kassa spraken ze zaterdag hun zorgen uit over het wijdverbreide gebruik van de zogeheten protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol en pantoprazol. Zo'n twee miljoen Nederlanders gebruiken deze zware middelen, maar ongeveer de helft daarvan heeft ze vermoedelijk helemaal niet nodig, zegt professor Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen in de uitzending.

Bijwerkingen kunnen bij langdurig gebruik ernstig zijn: het gebruik van de zware maagzuurremmers leidt tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen, waarschuwde Weersma. Hij vindt dat ook artsen de zware middelen te snel voorschrijven, terwijl met een gezondere leefstijl ook al veel winst valt te behalen.

Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop
Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop (Foto: ANP)

De legende van de trui van Fedor

Zaterdag vecht MMA-grootheid Fedor Emelianenko voor de derde keer sinds zijn terugkeer in het MMA. Tegenstander tijdens Bellator 172 is Matt Mitrione.

Fedor staat algemeen bekend als de GOAT, Greatest Of All Time, van het MMA. In de periode tussen 2000 en 2010 was de Rus onverslaanbaar. Vechtend voor de Japanse organisatie Pride, toendertijd de grootste en meest spectaculaire MMA-organisatie ter wereld, leverde Fedor epische gevechten tegen andere grootheden, zoals Antonio Nogueira, Sem Schilt en in het gevecht van het decenium, tegen CroCop.


Fedor Emelianenko (Foto's: Getty)

Putin
Fedor vocht altijd tegen de besten van zijn tijd en bleef vanaf het jaar 2000 een ongekend aantal van 28 gevechten ongeslagen. Hij werd zelfs zo populair, dat president Putin, een groot vechtsportliefhebber, graag met de MMA-vechter gezien wilde worden. In 2010 ging het echter mis. De Braziliaan Fabricio Werdum wist Fedor al na één minuut tot overgave te dwingen, een ongekende sensatie. In de maanden daarna verloor Fedor tweemaal kansloos door knock-out, waarna hij teleurgesteld de Verenigde Staten weer verliet om uiteindelijk in 2012 het einde van zijn carrière aan te kondigen.

Terugkeer in MMA
Velen bekritiseerden Fedor dat hij nooit in de koningsklasse van het MMA, de UFC, gevochten heeft. Onderhandelingen tussen zijn management en de UFC liepen tot niets uit, dit tot grote frustratie van UFC-directeur Dana White. Toen Fedor in 2015 zijn terugkeer in het MMA aankondigde, hoopte iedereen dan ook dat hij een contract zou tekenen bij de UFC. Des te groter was de teleurstelling dat hij bij de nieuwe en relatief kleine organisatie Rizin tekende, voor een gevecht tegen de onbekende vechter Jaideep Singh. Dit gevecht eindigde in een eenvoudige overwinning voor Fedor. De kritiek op de keuzes van de Russische vechter zwelde aan en toen hij een gevecht tegen subtopper Fàbio Maldonado ternauwernood won, werd er sterk getwijfeld of de 40-jarige Fedor ooit nog de kwaliteiten kon laten zien, zoals hij dat vroeger deed.

Een bijna nóg grotere verrassing dan de terugkeer van The Last Emperor was het contract wat hij tekende bij Bellator MMA. De grote concurrent van de UFC wist de Rus wél genoeg te paaien om bij hen te komen vechten. Bellator is een sterk opkomende organisatie met relatief goede vechters. Het is echter ook een organisatie die graag spectaculair gevechten aankondigt en niet schroomt om deze flink overdreven te hypen. Zodoende vecht Fedor zaterdagnacht, tijdens Bellator 172, tegen de Amerikaan Matt Mitrione, een zwaargewicht met een lange carrière in de UFC achter de rug en eindelijk een tegenstander van enig formaat.

De trui met zijn eigen manager
Gedurende zijn MMA-carrière was Fedor veelvuldig te zien in een karakteristieke gestreepte trui. Zelfs zo vaak, dat mensen deze trui epische krachten begonnen toe te dichten. Een trui die zelfs een naam kreeg, The Glorious Sweater of Absolute Victory, een trui die verantwoordelijk gehouden werd voor Hulkamania, een trui die inmiddels zijn eigen Facebookpagina heeft en de legende gaat zelfs, dat het succes van Fedor grotendeels te danken is aan deze trui. Waar die gestreepte trui vandaan komt of wie het gemaakt heeft bleef lange tijd onbekend. Maar nu heeft Bellator een video naar buiten gebracht waar iets meer duidelijk wordt over deze trui. Een trui die hopelijk zorgt voor een nieuw tijdperk met een onverslaanbare Fedor Emelianenko.


De legende van de trui van Fedor (Bron: Youtube/BellatorMMA)

 Bellator 172 wordt zaterdagnacht gehouden in het SAP Center te San Jose, Californië. Het evenement wordt zondagavond door tv-zender Spike uitgezonden. De uitzending begint rond 23:00 uur.

Zwaarbevochten zege voor Van der Poel in Leuven

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel zijn 22ste zege van het seizoen geboekt. De wedstrijd werd pas in de sprint beslist. Op de finish versloeg de Nederlands kampioen de Belgen Kevin Pauwels en Laurens Sweeck.

Van der Poel was duidelijk niet in topvorm en het lukte hem niet om een definitieve kloof te slaan. Met zes ronden te gaan had de Nederlands kampioen gezelschap gekregen van Sweeck, Pauwels en Michael Vanthourenhout. Na een fietswissel vanwege een lekke band moest de Nederlander zelfs de achtervolging inzetten. Doordat de drie koplopers vooral elkaar in de gaten hielden zakte het tempo waardoor de Nederlander weer aan kon sluiten.

In de laatste ronde ging Pauwels aan kop, gevolgd door zijn ploeggenoot Vanthourenhout. Op een strook waar inhalen niet mogelijk was hield Vanthourenhout in waardoor Pauwels enkele seconden voorsprong kon nemen. Toch wisten Van der Poel en Sweeck weer aan te sluiten.

Op het asfalt van de finishstrook ging Sweeck de sprint aan maar de Nederlander wist hem voorbij te gaan. Op de finish werd Sweeck nog verslagen door Pauwels voor plaats twee.

Bij Wout van Aert was duidelijk het beste ervan af. De wereldkampioen speelde de hele wedstrijd geen rol van betekenis en uiteindelijk finishte hij op de tiende plaats. Sinds het WK heeft de Belg geen wedstrijd gewonnen. Van der Poel daarentegen heeft sinds het WK zes wedstrijden gereden en deze allemaal gewonnen.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (Ned)
2. Kevin Pauwels (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Jim Aernouts (BEL)
7. Tom Meeusen (BEL)
8. Vincent Baestaens (BEL)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Wout van Aert (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Katherine Compton (USA)
2. Sophie de Boer (NED)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Alicia Franck (BEL)
5. Loes Sels (BEL)
6. Joyce Vanderbeken (BEL)
7. Karen Verhestraeten (BEL)
8. Denise Betsema (NED)
9. Pauline Delhaye (FRA)
10. Lindy van Anrooij (NED)

Cybercommissie in Den Haag van start

In Den Haag is een zogeheten cybercommissie van start gegaan. Deze moet voorstellen gaan doen over gedragsnormen en de veiligheid van het internet. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag tijdens de Internationale Veiligheidsconferentie in München het startsein voor de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC), die in Den Haag is gevestigd.

Volgens Koenders komt de commissie op het juiste moment, omdat er volgens hem nu steeds meer sprake is van cyberonveiligheid en nepnieuws. GCSC verenigt meer dan 24 onafhankelijke experts vanuit overheden, bedrijfsleven en de IT-wereld uit meer dan 15 landen. De commissie vindt steun bij bedrijven als Microsoft en organisaties uit het veld zoals de Internet Society.

Nederland is één van de grootste internetknooppunten ter wereld en een van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. "In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang", stelt Koenders.

Cybercommissie in Den Haag van start
Cybercommissie in Den Haag van start (Foto: ANP)

Milwall stunt tegen Leicester City in FA Cup, Manchester City op herhaling

Millwall heeft zaterdag een einde gemaakt aan het bekerseizoen van Leicester City. De ploeg uit de Championship won met 1-0 door een late treffer van Shaun Cummings.

Leicester City bevindt zich al maanden in zwaar weer en kreeg zaterdag een nieuwe klap te verwerken. De winnaar van de Premier League wist in de FA Cup niet te winnen van Millwall, waardoor het uit het bekertoernooi werd gegooid.

De ploeg van Claudio Ranieri had het lastig tegen de nummer zeven van de Leauge One. Zelfs toen de thuisploeg verder moest met tien man, slaagde Leicester City er niet in om de score te openen. Jake Cooper werd na vijftig minuten van het veld gestuurd toen hij voor de tweede keer op de bon moest.

De wedstrijd leek uit te lopen op een 1-1 gelijkspel, maar vlak voor tijd zorgde Shaun Cummings voor een stunt. De verdediger bleef rustig toen hij oog-in-oog kwam met Leicester-doelman Ron-Robert Zieler. Hiermee verzekerde hij zijn ploeg voor de volgende ronde van de FA Cup en stapelen de problemen zich verder op voor Leicester City.


Manchester City is in de achtste finale van de FA Cup niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Huddersfield Town. Daardoor wacht een replay voor City.

De Championship-club begon met Rajiv van La Parra, de oud-Heerenveen middenvelder, als verkapte linksbuiten. Huddersfield leek in de 27e minuut op voorsprong te komen toen Philip Billing het leder na een corner in het City-doel schoot. Omdat van La Parra buitenspel stond, ging het feestje niet door.

Geschrokken door de onverwacht sterke tegenstand van Huddersfield, zochten the Citizens via Sergio Agüero naar kansen. Die werden ook gevonden, omdat de Argentijn als vervanger van Gabriel Jesus het vuur uit zijn schenen liep. Na een diepe bal van Fernandinho vlak voor het rustsignaal, schoot Agüero te gehaast om doelman Joel Coleman te verontrusten.

Omdat beide partijen ook na de theepauze niet bij machte waren een doelpunt te scoren, bleef de brilstand op het scorebord staan. Daardoor mag Manchester City het in de FA Cup-replay proberen af te maken in eigen huis.


Ook Middlesbrough heeft zich geplaatst voor de kwartfinale. De club won met 3-2 van Oxford United. Na de eerste helft zag het er naar uit dat Middlesbrough zich probleemloos voor de kwartfinale van het FA Cup-toernooi zou plaatsen. Het stond toen namelijk al 2-0 na een strafschop van Grant Leadbitter en een acrobatische inzet van Rudy Gestede.

In de tweede helft ging het echter bijna mis. De club van Marten de Roon, die op de bank zat. Christopher Maguire maakte met een intikker de 2-1 en een minuut later stond de gelijkmaker op het bord door een treffer van Toni Martínez. De Premier League-club maakte uiteindelijk echter korte metten met de derdedivisionist, dankzij een goal van Cristhian Stuani vlak voor tijd.

Petraeus geen veiligheidsadviseur

David Petraeus is niet langer een kandidaat om nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump te worden. De gepensioneerde generaal en voormalig CIA-chef komt dit weekeinde dan ook niet in Florida op gesprek bij de president, zei een regeringsmedewerker.

Petraeus stond op een lijstje om Michael Flynn op te volgen. Die diende deze week zijn ontslag in nadat hij "onvolledige informatie" had verstrekt over zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de VS nog voordat Trump daadwerkelijk president was.

Petraeus is afgevallen vanwege meningsverschillen over wie over personele beslissingen gaat binnen de Nationale Veiligheidsraad. Een andere kandidaat-opvolger, voormalig viceadmiraal Bob Harward, wees de functie eerder af vanwege familieomstandigheden en om financiële redenen.

Petraeus geen veiligheidsadviseur
Petraeus geen veiligheidsadviseur (Foto: ANP)

Greipel sprint naar zege in Algarve

André Greipel heeft de vierde etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Duitse sprinter van Lotto Soudal was in de massasprint te sterk voor John Degenkolb en Dylan Groenewegen. Primoz Roglic blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) vormde samen met Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en João Matias (LA Alumínios-Metalusa) de vlucht van de dag. De vier kregen een maximale voorsprong van zes minuten, waar LottoNL-Jumbo het tempo controleerde.

Op drie kilometer werd het viertal gegrepen en kon het peloton zich opmaken voor een massasprint. Daarin was Greipel de snelste voor Degenkolb en de sterk opkomende Groenewegen. Het is voor Greipel zijn tweede seizoenszege, nadat hij eerder al op Mallorca won.

Roglic blijft leider in het algemeen klassement. De Sloveen van LottoNL-Jumbo heeft 22 seconden voorsprong op Michal Kwiatkowski. Zondag staat de slotrit in de Algarve op het programma met aankomst bovenop de Alto do Malhão.

Coquard de snelste in Ruta del Sol

ryan Coquard heeft de vierde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De 24-jarige Fransman van Direct Energie was de snelste in de massasprint voor Daniel Hoegaard en Hugo Hofstetter. De beste Nederlander was Moreno Hofland met een vierde plaats, net voor Raymond Kreder.

Na 25 kilometer waren zes renners weggereden uit het peloton. Daar zaten twee twee Nederlanders: Martijn Budding (Roompot-Nederlandse Loterij) en Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo). De twee kregen gezelschap van Jérôme Cousin (Cofidis), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Diego Rubio (Caja Rural-Seguros) en Jens Wallays (Sport Vlaanderen-Baloise). Het zestal reed een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. 

Op vijf kilometer van de eindstreep werd het zestal gegrepen door het peloton. Een massaspurt was niet meer te vermijden. Daarin was Coquard de snelste voor Hoegaard en Hofstetter. Voor de Fransman was het zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij eerder in de Ronde van Valencia won. 

Alejandro Valverde blijft leider in het algemeen klassement. De Spanjaard heeft één seconde voorsprong op Alberto Contador. Zondag volgt er nog een etappe in de Ruta del Sol.

Rusland rept van bestand Oekraïne

Oekraïne en door Rusland gesteunde rebellen in het oosten van Oekraïne hebben een akkoord bereikt over een bestand. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd. Volgens Lavrov gaat het bestand maandag in.

Lavrov kondigde het staakt-het-vuren aan na overleg in München met ambtgenoten van Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. De vier landen proberen samen het vredesproces in Oekraïne nieuw leven in te blazen. De leiders van de vier landen spraken elkaar voor het eerst in dit verband in Normandië. Het vierpartijenoverleg heet daarom het Normandië-formaat.

Kort voor de mededeling van Lavrov had de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin gezegd dat hij niet blij was met het resultaat van het overleg zaterdag in München.

Rusland rept van bestand Oekraïne
Rusland rept van bestand Oekraïne (Foto: ANP)

Brock-Madsen wil van PEC naar Engeland

Nicolai Brock-Madsen hoopt snel een stap hogerop te doen, nu hij indruk maakt in het shirt van PEC Zwolle. De Engelse voetbalvelden behoren tot zijn dromen.

PEC Zwolle pikte Brock-Madsen in de zomer op bij Birmingham City, want bij die club slaagde hij er niet in om een basisplek te veroveren. In de toekomst hoopt hij bij een mooie Engelse club alsnog te slagen. Eerst wil hij echter genieten van zijn dienstverband bij PEC.

Mede dankzij de vier goals van Brock-Madsen zijn de Zwollenaren voorlopig buiten degradatiegevaar. "Ik ben wel opgelucht ja", zegt hij tegen de NOS. "PEC Zwolle heeft me natuurlijk niet voor de lol gehaald. Ze verwachten iets. Ik ben blij dat ik nu iets terug heb kunnen doen en ons in elk geval voor even uit de gevarenzone heb kunnen halen. Ik heb altijd gedroomd van Engeland, net als veel andere spelers. Ik voel me heel gelukkig bij PEC, hoor, maar laten we afwachten." 

PEC Zwolle neemt het dit weekend in de Eredivisie op tegen FC Utrecht. De Overijsselaars kunnen verder afstand nemen van de degradatiezone.

'Terreursjeik' in gevangenis in VS overleden

Omar Abdel-Rahman, een Egyptische sjeik die te maken had met de bomaanslag op het Word Trade Center in 1993, is in de Verenigde Staten in de gevangenis overleden. Hij was 78 jaar oud. Een zoon maakte het overlijden zaterdag bekend.

Abdel-Rahman, ook wel de Blinde Sjeik genoemd, werd in het midden van de jaren negentig in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld omdat hij in een terreurorganisatie zat die het had gemunt op verschillende doelen in het land.

Zijn naam was naar voren gekomen in het onderzoek naar de aanslag op het Word Trade Center in New York in 1993, waardoor zes doden en meer dan duizend gewonden vielen. Een kunstmestbom van 544 kilo werd in de garage tot ontploffing gebracht en de ravage was enorm.

Abdel-Rahman zat voor hij naar Amerika ging al in militante islamitsiche bewegingen. Hij sprak een fatwa uit tegen de Egyptische president Sadat, die begin jaren tachtig werd vermoord.

'Terreursjeik'  in gevangenis in VS overleden
'Terreursjeik' in gevangenis in VS overleden (Foto: ANP)

Noodoproep van Boeing boven Noordzee

Een vliegtuig van TUI Nederland heeft zaterdagmorgen een noodoproep boven de Noordzee moeten doen omdat het toestel te maken had met een dreigend tekort aan brandstof. Een woordvoerster van TUI benadrukt dat er geen gevaarlijke situatie is ontstaan, maar dat door de te volgen procedure bij dit soort situaties allerlei alarmbellen afgaan.

Door de dikke mist zaterdagmorgen konden vliegtuigen niet direct landen op Schiphol. Zo ook de Boeing787-8 Dreamliner van TUI niet. "Die was al ruim 20 minuten boven de Noordzee aan het cirkelen toen de piloot bij de verkeerstoren aangaf dat hij niet meer al te lang kon blijven rondvliegen. Het brandstofniveau zou dan op een gevaarlijk niveau terechtkomen", licht de woordvoerster van TUI toe.

Er gaat dan een bepaalde procedure van start waarbij een aantal keren "mayday mayday" moet worden geroepen. Ook hulpdiensten begeleiden het toestel uit voorzorg dan naar de gate. "Het toestel is veilig geland en de passagiers hebben er niets van gemerkt."Het toestel met vluchtnummer OR318 kwam uit Miami.

Noodoproep van Boeing boven Noordzee
Noodoproep van Boeing boven Noordzee (Foto: ANP)

Dortmund wint mede door eigen doelpunt Bruma, Bayern pakt punt in extremis

Borussia Dortmund heeft zich hersteld na de onnodige Champions League-nederlaag tegen Benfica. Mede door een eigen doelpunt van Jeffrey Bruma, werd VfL Wolfsburg verslagen. Het werd 3-0. 

Al in een vroeg stadium lieten Die Borussen hun tanden zien aan de bezoekers uit Wolfsburg. De druk werd opgevoerd en met name Pierre-Emerick Aubameyang was dreigend in Noordrijn-Westfalen. Het was echter Jeffrey Bruma´s eigen doelpunt, die een voorzet van Łukasz Piszczek ongelukkig binnen kopte, waarmee de ban werd gebroken in het Signal-Iduna-Park in de 20e minuut.

Ook in de tweede helft bleef Borussia Dortmund de bovenliggende partij. Dat werd nog maar eens benadrukt nadat Matthias Ginter een voorzet van Ousmane Dembélé verlengde, waarmee Piszczek in stelling werd gebracht: 2-0.

Toen er bijna een uur op de klok stond, was het Dembélé die zélf de trekker over wist te halen toen Piszczek hem assisteerde. De enige die nog ontbrak op het scoreformulier was Aubameyang. Ondanks wat kansen, kon de Gabonees – net als tegen Benfica – zich niet onderscheidden met een goal.


Bayern München en Arjen Robben hebben in de ultieme slotfase gelijk gespeeld op bezoek bij Hertha BSC. Het werd 1-1. Der Rekordmeister keek lange tijd tegen een achterstand aan in Berlijn. Bosnische aanvaller Vedad Ibisevic had Hertha in de 21e minuut de voorsprong bezorgd, en Bayern wist daar vrij weinig tegenover te stellen.

Ook Robben had geen antwoord op de uitstekende defensieve organisatie, een van de succesfactoren van Hertha dit seizoen. Toch bleef het zoeken naar een resultaat in de Duitse hoofdstad. De Beierse equipe omsingelde de club uit Berlijn, zette het vast en dat betaalde zich uiteindelijk in de allerlaatste minuut van de blessuretijd, uit. Robert Lewandowski schoot de rebound binnen, nadat Robben een poging gekeerd was door Rune Jarnstein.

Tsonga na zes jaar weer in finale Rotterdam

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Rotterdam. De Franse nummer veertien van de wereld werkte zich in een weinig boeiend potje langs de Tsjech Tomas Berdych, die één plek hoger staat op de ranglijst. Voor Tsonga is het na 2011 de tweede keer dat hij in de eindstrijd staat in Ahoy. Destijds verloor hij van Robin Söderling.

Tsonga en Berdych maakten er nauwelijks een kijkwaardige partij van. Op 3-2 sloeg de Fransman voor het eerst toe met een break in de eerste set, terwijl hij in het tweede bedrijf aan een break in de allereerste game genoeg had. Berdych kon geen moment een vuist maken tegen de service van de Fransman, die het duel na een dik uur afsloot met een lovegame: 6-3, 6-4.

Tsonga speelt zondag tegen David Goffin of Pierre-Hugues Herbert, die zaterdag vanaf 19.30 uur de tweede halve finale spelen - live te zien op Ziggo Sport. De Fransman kan dan zijn dertiende ATP-titel pakken en zijn eerste sinds 2015. 

Gambia viert wisseling president

Na maanden van onzekerheid hebben tienduizenden inwoners van Gambia zaterdag de inhuldiging van de nieuwe president Adama Barrow gevierd. Naar schatting kwamen 25.000 mensen bijeen in een stadion in de hoofdstad Banjul. Ook de presidenten van de nabijgelegen landen Ghana, Liberia, Senegal, Sierra Leone, Ivoorkust en Mauritanië waren aanwezig.

Vanwege de gespannen politieke situatie in zijn geboorteland was Barrow al medio januari beëdigd in de Gambiaanse ambassade in Senegal. De terugkeer van de voormalige oppositieleider in het kleine West-Afrikaanse land eind vorige maand, werd voorafgegaan door een machtsspel van zijn voorganger Yahya Jammeh.

Jammeh verloor 1 december de verkiezingen, maar weigerde op te stappen. Uiteindelijk bleek hij onder zware diplomatieke druk bereid in ballingschap te gaan. Duizenden West-Afrikaanse militairen stonden klaar om hem af te zetten.

Op Barrow rusten nu hoge verwachtingen. De nieuwe president beloofde al meer vrijheden. Hij wil ook veel beslissingen van zijn voorganger terugdraaien.

Gambia viert wisseling president
Gambia viert wisseling president (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Koolhof/Middelkoop knap naar tennisfinale Rotterdam

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben zich knap geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Rotterdam. De Nederlanders rekenden in Ahoy in de halve finale af met landgenoot Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau. 

Beide duo's serveerden prima en breaks zaten er lange tijd dan ook niet in. Op 5-4 sloeg het geheel Nederlandse duo echter toe en dus pakten ze zo de set. In set twee braken ze Rojer en Tecau al heel vroeg, waarna ze via sterk serveren zelf naar een duidelijke winst wegliepen: 6-4, 6-3. 

Het is al de tweede ATP-finale dit jaar voor Koolhof en Middelkoop, die in januari het toernooi in Sydney wonnen. 

Russische biatleten wereldkampioen, Noors drama

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen heeft Rusland het goud gewonnen op de estafette bij de mannen. Het is de eerste keer sinds 2008 dat de Russen, die in 2014 olympisch goud wonnen, de wereldtitel veroveren.

De Let Andrejs Rastorgujevs nam vroeg de leiding, maar zakte weer weg en gezien de relatieve zwakte van zijn team kwam Letland ook niet meer naar voren. Slechts twee van de 26 landen zagen hun startloper foutloos schieten: Frankrijk met Jean-Guillaume Beatrix en Duitsland met Erik Lesser en die twee namen dan ook de leiding. Een matig optreden van wereldkampioen op de sprint Benedikt Doll gooide Duitsland terug naar de zevende plek, terwijl Quentin Fillon Maillet voor Frankrijk de leiding nam, vlak voor de Italiaan Dominik Windisch.

In de derde groep atleten vielen veel missers te noteren, maar twee mannen namen de macht voor hun land in handen: Anton Babikov namens Rusland en Simon Eder namens het gastland. Anton Shipulin nam het als slotloper over van Babikov, terwijl Dominik Landertinger voor Oostenrijkse eer ging. Achter dat duo bonden Martin Fourcade voor Frankrijk en de Duitser Simon Schempp de ski's onder als slotlopers en die twee kwamen in rap tempo dichter bij de kop.

Dankzij foutloos en snel schieten nam Shipulin een voorsprong, met Fourcade tien seconden achter hem na de liggende schietbeurt. De Rus had bij het staand schieten één extra patroon nodig, maar hield genoeg over op de foutloze Fourcade om de Fransman achter zich te houden en goud te pakken. Landertinger en Schempp gingen de strijd om het brons aan, waarbij de Oostenrijker met een dikke kilometer te gaan bergop een furieuze tussensprint plaatste. Aangemoedigd door het thuispubliek trok hij een gat naar Schempp en veroverde hij met het brons de eerste medaille voor Oostenrijk op dit WK. Duitsland moest genoegen nemen met de Blechmedaille, de vierde plek. 

Noorwegen eindigde slechts op de negende plaats met Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø. Het was de eerste keer sinds 2003 dat Noorwegen - en Bjørndalen - niet op het podium stond van de mannenestafette en het slechtste resultaat sinds de negende plek op het WK van 1993. 

Final Fantasy VII Remake en Kingdom Hearts III screenshots

Final Fantasy VII Remake en Kingdom Hearts III zijn inmiddels bijna mythische games. Vermoedelijk komen ze pas over heel lang uit. Nieuwe screenshots van deze games zijn daarom nieuws, het is elke keer een teken van leven. Tetsuya Nomura van Square Enix liet ze zien tijdens de Monaco Anime Game International Conferences 2017.

In de Kingdom Hearts III screenshot neemt Sora het op tegen een nieuwe Heartless. De setting is Thebes (Hercules). Nomura legt uit dat Sora's Keyblade verschillende vormen kan aannemen, waardoor een schild zoals hieronder.

De Final Fantasy VII Remake screenshots tonen gameplay en het eerste baasgevecht van de game. Fans weten nog wel dat het tegen een robot-schorpioen is.  Volgens Nomura kan een deel van de omgeving tijdens gevechten vernietigd worden. Hij gaf ook aan dat hij liever een video had getoond, maar dat het niet van Square Enix mocht.

Oude microben weer tot leven gewekt

Microben die zeker 10.000 jaar geleden waren ingekapseld in grotten in Mexico zijn weer tot leven gewekt. Dat gebeurde in een onderzoeksinstituut van ruimtevaartorganisatie NASA in Californië.

De organismen, die niet met het blote oog zijn waar te nemen, komen uit grotten van de berg Naica. Ze zijn daar terechtgekomen in schachten van gips en hebben zeker 10.000 jaar en misschien wel 50.000 jaar een sluimerend bestaan geleid, meldt de BBC.

Volgens het astrobiologisch instituut van de NASA is het weer een bewijs van leven dat zich aan de meest vijandige omgevingen weet aan te passen. Bovendien gaat het in dit geval om bijzondere organismen die niet verwant zijn aan wat bekend is in genetische gegevensbanken.

De bevindingen zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van wetenschappers.

Oude microben weer tot leven gewekt
Oude microben weer tot leven gewekt (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

John de Mol denkt aan Nederlandse mediahub

John de Mol is in de markt voor de Telegraaf Media Groep en in de krant vertelt de ondernemer over zijn plannen. Hij 'droomt' van een 'Media City' aan de Basisweg waar naast De Telegraaf ook radio en tv wordt gemaakt en waar 'de dikste glasvezel ligt die in Nederland te vinden is'.

De vrees dat De Mol zich tot op de komma met de inhoud van de krant gaat bemoeien, is wat hem betreft ongegrond. "Ik denk niet dat ik me ooit ga bemoeien met de voorpagina, hooguit mijn oordeel geven over de krant als geheel." Toch zal hij het niet nalaten om in actie te komen als hij dat nodig acht. Als voorbeeld komt De Mol met de zaak rond Patricia Paay en het plaatsen van haar seksvideo door TMG-onderdeel GeenStijl. Op de vraag of hij in actie zou zijn gekomen: "Dat denk ik wel, want dit heeft niets te maken met een discussie over smaak. Dit is volgens mij een hele duidelijke overtreding van de wet."

Overigens is het nog geen uitgemaakte zaak dat Telegraaf Media Groep in handen komt van de Talpa-oprichter. Ook het Belgische Mediahuis wil het mediaconcern inlijven.

John de Mol denkt aan Nederlandse mediahub
John de Mol denkt aan Nederlandse mediahub (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bijna veertig trekvogels bedreigd

In Nederland worden 39 vogelsoorten bedreigd die ons land aandoen als trekvogels of overwinteraars. Ze staan op een nieuwe zogeheten Rode Lijst waar bedreigde diersoorten op staan. Voor de Vogelbescherming is de lijst een belangrijk instrument bij het vaststellen van prioriteiten voor haar beschermingswerk.

Enkele trekvogels en overwinteraars die steeds minder vaak in Nederland voorkomen zijn de kuifduiker, de paarse strandloper, de steenloper en roofvogels als de ruigpootbuizerd en blauwe kiekendief. Ook zangvogels als de strandleeuwerik en de frater hebben het moeilijk. Ook op Europees niveau gaat het slecht met deze vogels.

Waarschijnlijke oorzaken van de achteruitgang zijn klimaatverandering en de intensieve landbouw.

De nieuwe Rode Lijst voor bedreigde trekvogels is nog geen officiële lijst. Er bestaat al wel een officiële lijst van bedreigde broedvogels, die door de minister is vastgesteld. Vogelbescherming hoopt dat de trekvogellijst ook een officiële status zal krijgen.

Bijna veertig trekvogels bedreigd
Bijna veertig trekvogels bedreigd (Foto: ANP)

Lincoln City schrijft FA Cup-historie met megastunt bij Burnley

Een bekerstunt van jewelste in Engeland. Lincoln City, uitkomend in de National League (voorheen Conference) op het vijfde Engelse niveau, heeft in de achtste finales van de FA Cup Burnley verslagen. Het werd op bezoek in Burnley 0-1. 

Lincoln is de eerste non-league club in meer dan 100 jaar die de laatste acht weet te bereiken in het prestigieuze Engelse bekertoernooi. De laatste keer dat zo'n club daarin slaagde was in het seizoen 1913/1914. Lincoln versloeg eerder in het hoofdtoernooi al Altrincham (National League North (6)), Oldham Athletic (League I (3)), Ipswich Town (Championship (2)) en Brighton and Hove Albion (Championship (2)). De stuntclub had een replay nodig om het hoofdtoernooi te bereiken. In de vierde kwalificatieronde werd op die wijze afgerekend met Guiseley.

De semiprofs sloegen op bezoek bij Burnley in de slotfase toe. Sean Raggett maakte één minuut voor tijd het winnende doelpunt op Turf Moor. Er was even twijfel of de bal over de doellijn was, maar de technologie gaf de doorslag. Over een maand zullen de ze kwartfinale mogen spelen in de FA Cup. 

Later op zaterdag komen ook nog topclubs als Chelsea en Manchester City in actie. City gaat op bezoek bij Huddersfield Town, terwijl Chelsea het opneemt tegen Wolverhampton Wanderers. Naast Lincoln kan nog een tweede club uit de National League de laatste acht bereiken. Sutton United speelt maandag thuis tegen Arsenal. Het kwam in de geschiedenis van de FA Cup nog niet eerder voor dat twee clubs uit de non-league de achtste finales bereikten. Of de geschiedenis herschreven moet worden weten we maandag. 

Lincoln City schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)
Lincoln City schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)

Spoorverkeersleider mag geen spel meer doen

Computerspelletjes spelen of films kijken op de eigen smartphone, tablet of laptop is voor treinverkeersleiders voortaan taboe. ProRail heeft de verkeersleiders recentelijk een brief gestuurd waarin staat dat dergelijke activiteiten op de werkplek niet zijn toegestaan, omdat ze het werk belemmeren. ProRail bevestigt dat zaterdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Aanleiding voor de brief is een treinongeluk in Zuid-Duitsland, waardoor een jaar geleden twaalf doden vielen en ruim tachtig mensen gewond raakten. Gebleken is dat de treindienstleider tot vlak voor het moment van de crash spelletjes op zijn telefoon aan het spelen was. Hij is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.

Spoorverkeersleider mag geen spel meer doen
Spoorverkeersleider mag geen spel meer doen (Foto: ANP)

Traoré: "Eerst kampioen worden met Ajax"

Bertrand Traoré keert in de zomer terug bij Chelsea, maar de aanvaller wil daar nog niet aan denken. Hij heeft grote plannen met Ajax.

Ajax huurt Traoré tot het einde van het seizoen van Chelsea. De speler uit Burkina Faso laat er geen twijfel over bestaan dat hij in de zomer terugkeert in Londen.

"Daar is niks aan veranderd, maar ik wil nu eerst kampioen worden met Ajax voordat ik aan Chelsea denk. Maar ik sta daar onder contract en zal na de zomer weer bij Chelsea aansluiten", vertelt hij in gesprek met Het Parool.

Traoré denkt dat hij zich individueel al een aantal keer heeft laten gelden in de hoofdmacht van Ajax. "Maar ik weet dat ik nog beter kan. Het moet ook altijd beter. Maar Bertrand Traoré is niet belangrijk. Het gaat echt om het team."

"Justin Kluivert heeft het tijdens mijn afwezigheid heel goed gedaan en hij kan belangrijk zijn voor het team. Het is leuk om met zo'n talentvolle speler op het veld te staan. Ik probeer hem te helpen, dat doe ik met iedereen."

Carillon Domtoren speelt Nijntjeliedjes

Als eerbetoon aan de donderdag overleden tekenaar Dick Bruna speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig van Utrecht zaterdag om 11.00 uur een aantal bekende Nijntje-liedjes op het carillon van de Domtoren.

Over Bruna's wereldberoemde konijntje zijn veel liedjes gemaakt voor tv, film en musical, onder meer van de hand van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs.

Vrijdag werd bekend dat Bruna donderdagavond in zijn slaap is overleden. Hij was 89 jaar.

Carillon Domtoren speelt Nijntjeliedjes
Carillon Domtoren speelt Nijntjeliedjes (Foto: BuzzE)

SpaceX stelt Mars-missie uit

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft de doelstelling om in 2018 op Mars te landen bijgesteld. Het bedrijf wil nog een aantal jaar wachten, omdat het bedrijf zich ook op andere ambitieuze projecten focust. De Mars-missie straat nu gepland voor 2020, schrijft The Verge.

De Mars-missie, die de naam Red Dragon draagt, was erop gericht techonologie te testen om zwaar materiaal naar het oppervlak van Mars te kunnen brengen. Mars heeft een dunne atmosfeer, wat deze uitdaging extra groot maakt, omdat een ruimtevaartuig dan niet wordt afgeremd door de wrijving met de atmosfeer. SpaceX is van plan om een ruimtevaartuig met speciale raketmotoren af te remmen, om zo te voorkomen dat het ruimteschip te pletter slaat op de rode planeet.

SpaceX gaat nu meer aandacht besteden aan de Falcon Heavy, een zware raket die is gebaseerd op de Falcon 9. Tevens gaat het bedrijf de Dragon-ruimtecapsules verbeteren, zodat er niet alleen ladingen maar ook astronauten naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gebracht. De verwachting is dat in 2018 de eerste bemande vlucht met de Dragon naar het ISS kan worden gemaakt.

SpaceX stelt Mars-missie uit
SpaceX stelt Mars-missie uit (Foto: BuzzT)

Reizigerstrein ontspoord in Leuven

In het Belgische Leuven is eerder vanmiddag een reizigerstrein ontspoord waarbij tenminste één dode is gevallen en 15 tot 30 gewonden zouden zijn. Dit laatste heeft de plaatselijke brandweer aan omroep VTM Nieuws laten weten.

Op foto's is te zien dat tenminste één van de rijtuigen volledig is omgevallen. Hulpdiensten zijn inmiddels grootschalig terplaatse.

De trein was net vanuit het station met ongeveer 60 mensen aan bord vertrokken, toen hij net buiten het station in een wisselstraat ontspoorde. De gewonden worden inmiddels afgevoerd naar diverse ziekenhuizen in de omgeving.

Het is een trein van het type Break, dat sinds de jaren 80 rondrijdt. Het betreffende treinstel 326 is oorspronkelijk aan Luxemburg geleverd, maar in 2008 overgekocht door de Belgische Spoorwegen.

Het is niet de eerste keer dat het mis gaat nabij Leuven. Zo is er in 2001 een groot treinongeluk geweest met meerdere doden en gewonden toen twee treinen frontaal botsten. In 2016 is er al een trein van zijn plek weggerold terwijl de machinist van de buitenkant een defect aan het inspecteren was. 

Update 15:21 uur:
Een verslaggever van VTM Nieuws vertelde zojuist het volgende door de autoriteiten nog onbevestigde verhaal: "Er zou een persoon op het spoor hebben gelopen, waardoor de machinist een noodremming maakte. Het was te laat om nog tot stilstand te komen waardoor de persoon geraakt werd. Door de remmanouvre zou de trein zijn ontspoord." De burgemeester van Leuven heeft inmiddels bevestigd dat de dode inderdaad niet in de trein zat.

'Zesduizend mensen bij Nationaal Zorgdebat'

Op het Malieveld in Den Haag zijn zaterdag 6000 mensen afgekomen op het Nationaal Zorgdebat. Dat is de schatting van de organisatie.

De mensen hebben zich verzameld in een grote tent. Ze komen uit het hele land. In de tent is er een debat tussen de lijsttrekkers van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS. Daarna volgt een mars door Den Haag.

Centraal in het debat staat het Nationaal Zorgfonds, waarvoor de SP en een coalitie van particulieren en organisaties zich hard maken. Het belangrijkste punt in dat plan is dat het eigen risico wordt afgeschaft. Ook moeten meer zorgbehandelingen in de basisverzekering komen.

'Zesduizend mensen bij Nationaal Zorgdebat'
'Zesduizend mensen bij Nationaal Zorgdebat' (Foto: ANP)

Shiffrin (21) slalomt zich naar legendarische status

Skiester Mikaela Shiffrin heeft zich op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zwitserse St. Moritz voor de derde keer op rij laten kronen tot wereldkampioene op de slalom. De Amerikaanse is de eerste skiester sinds de Tweede Wereldoorlog die dat voor elkaar krijgt. 

Shiffrin nam in de eerste run al de leiding, hoewel het verschil niet heel erg groot was. De Zwitserse Wendy Holdener, vooraf ingeschat als enige échte uitdaagster van Shiffrin, nam met 0,38 seconden de tweede plek in beslag. Achter haar stond een Slowaaks duo met de ervaren Veronika Velez Zuzulova (+0,59) en de jonge Petra Vlhova (+0,76). Ook Frida Hansdotter (+0,77), Michelle Gisin (+0,86), Michaela Kirchgasser (+0,95) en Ana Bucik (+0,96) stonden nog binnen een seconde van Shiffrin. 

In de tweede run maakte Sarka Strachova indruk. De Tsjechische die tien jaar geleden wereldkampioene werd stond negende na de eerste run, maar haalde Bucik gelijk in. Ze ging ook voorbij aan Kirchgasser, die met haar laatste WK-optreden van haar lange carrière afscheid nam van het enthousiaste Zwitserse publiek. Gisin viel ver terug na een grote fout, maar Hansdotter dook wel onder de tijd van Strachova en nam de leiding.

Vlhova bleef vervolgens op 0,01 seconde steken en nadat Velez Zuzulova na een razendsnelle start uitviel was de Slowaakse medaillehoop zo goed als ten einde. Holdener liet een run met de nodige fouten zien, maar nam de leiding van Hansdotter over en bracht het publiek op de banken.

Tot slot mocht Shiffrin naar beneden en daar stond simpelweg geen maat op. Ze breidde haar voorsprong uit met een bijna perfecte run en liet zien waarom ze de beste slalomster in hele lange tijd is. Met 1,64 seconden voorsprong kwam ze over de finish, slechts zeven honderdsten minder dan het grootste verschil ooit op de slalom op het WK - Ingrid Lafforgue werd in 1970 met 1,71 seconden verschil wereldkampioene.

Shiffrin heeft inmiddels een gigantische erelijst bijeen geskied. In 2013, 2015 en nu 2017 werd ze wereldkampioene, in 2014 was er olympisch goud, daar tussendoor won ze drie keer op rij de World Cup op de slalom en tot slot is ze dit seizoen hard op weg naar de algemene World Cup en die op de slalom. Een mooie erelijst voor elke skiër, maar daar moet nog even bij vermeld worden dat de Amerikaanse nog een kleine maand 21 jaren jong is. 

Molukse moskee beklad met leuzen

In Waalwijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag de Molukse moskee Masjid An-Nur beklad met leuzen. Op de voorkant en de zijkant van het gebouw staat met grote letters 'Fuck Allah' en 'Fuck ISIS' geschreven.

De politie heeft de zaak in onderzoek en gaat kijken of er camerabeelden zijn van de actie. Volgens een woordvoerder is het vreemd dat de moskee is beklad, omdat de Molukse moslimgemeenschap in Waalwijk niets met terreurorganisatie IS te maken heeft.

Naar verwachting laat de gemeente de leuzen zaterdagmiddag verwijderen.

Molukse moskee beklad met leuzen
Molukse moskee beklad met leuzen (Foto: ANP)

Zelda: Breath of the Wild speelbaar in het Nederlands

The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt Nederlandse tekst en ondertiteling. Dat maakt de regisseur van de game, Eiji Aonuma, via een filmpje bekend. Aonuma spreekt zelfs een paar Nederlandse woordjes uit!

Stemmen zijn niet in het Nederlands, Engels en Japans blijven de enige opties daarvoor. Alsnog is dit de eerste keer dat een Zelda-game voorzien wordt van Nederlandse tekst. 1-2 Switch, de andere Switch launchgame van Nintendo zelf, is ook volledig vertaald naar onze taal.

Hermans wint op Green Mountain

Ben Hermans heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De Belg van BMC was in de koninginnenrit de beste op Green Mountain. Hij won voor Fabio Aru en Rui Costa. Het is voor Hermans zijn tweede zege in Oman, nadat hij eerder de tweede rit won.

Onderweg naar Green Mountain ontstond er een kopgroep van vijf renners: Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Daniel Diaz (Delko Marseille Provence KTM), Olivier Pardini (WB Veranclassic Aqua Protect), Mark Christian (Aqua Blue Sport) en Jonathan Clarke (UnitedHealthcare). De kopgroep had een maximale voorsprong van meer dan acht minuten.

Halverwege de slotklim werden de vluchters ingerekend door het peloton. Merhawi Kudus koos daarna voor de aanval, maar de renner van Dimension Data kreeg Hermans achter zich aan. De Belg liet Kudus in de slotkilometer achter en kwam als eerste boven. 

Woensdag won Hermans ook al de tweede etappe in Oman. De eindzege lijkt de Belg van BMC nu niet meer te kunnen ontgaan. De Tour of Oman eindigt zondag met een vlakke etappe over 130 kilometer.

Keeper ramt hoofd tegen paal na briljante redding

De Australische keeper John Hall is ook in Australië niet heel erg bekend. Vrijdag stond hij in de Australische A-League onder de lat van Adelaide United om de geblesseerde eerste keeper Eugene Galekovic te vervangen.

In het duel met de Newcastle Jets kreeg Hall in de eerste helft een kopbal van Morten Nordstrand te verwerken. Daar had hij ogenschijnlijk niet helemaal op gerekend, maar met een prachtige redding hield hij zijn goal schoon. Toch leverde het Hall de nodige koppijn op, want hij knalde hard met zijn hoofd tegen de doelpaal. Gelukkig gaf hij in de rust aan in orde te zijn en hij speelde het duel dan ook gewoon uit: Adelaide won met 1-0, pas de derde overwinning in een teleurstellend seizoen.

Waterpoloër Bakker na uitgebreid dopinggebruik jaren geschorst

Waterpoloër Olaf Bakker mag een andere manier gaan zoeken om in conditie te blijven. De speler van eredivisionist BZC Brandenburg uit Bilthoven is door de Nederlandse Dopingautoriteit voor drie jaar en drie maanden geschorst voor het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de internationale zwembond FINA bekendgemaakt.

Waar sporters nog wel eens voorzichtig een verboden middel gebruiken in de hoop niet gepakt te worden, pakte Bakker het dan ook maar gewoon goed aan. Hij ging direct full retard en werd na een wedstrijd op 10 december vorig jaar betrapt op onder meer nandrolon, het onder bodybuilders geliefde boldenon, de Oost-Duitse favoriet stanozolol en nog een scala aan verboden middelen. Hij zal grofweg tot het voorjaar van 2020 toe moeten kijken. 

Jeffrey Herlings komende 3 jaar live te volgen op motorsport.tv

Goed nieuws voor alle motocross-fans! Motorsport.tv, eerder bekend onder de naam Motors TV, heeft een driejarig contract gesloten met de promotor van het WK motocross.

Het betreft een verlenging van een overeenkomst tussen Youthstream en Motorsport.tv, dat eind vorig jaar onder de naam Motors TV werd overgenomen door Motorsport Netwerk. Door het verlengen van deze overeenkomst worden alle evenementen van het FIM Motocross World Championship live uitgezonden. Motorsport.tv is dé internationale marktleider op het gebied van auto- en motorsport videocontent. Ze hebben een bereik van maar liefst 31 miljoen huishoudens in 38 landen.

David Luongo, directeur van Youthstream, laat weten: "Youthstream is ontzettend blij dat we de samenwerking met Motorsport.tv kunnen voortzetten." Eerder werd al bekend dat er nieuwe, originele content te zien zal zijn en vanaf maart is deze uitgebreide service beschikbaar in Full HD. Ook wordt de overstap naar Video on Demand gemaakt. "Een nieuw tijdperk met onze historische partner breekt aan en we zullen wederom de best mogelijke beelden van onze sport aanleveren. Dit nieuws is een positief teken voor alle MXGP-fans," besluit Luongo.

De in 1994 geboren Nederlander Jeffrey Herlings doet dit jaar voor het eerst mee in de MXGP, de koningsklasse in het WK motocross. Herlings is al drievoudig en regerend wereldkampioen in de MX2, de klasse voor coureurs t/m 23 jaar. Dit jaar zal hij dus een gooi doen naar de MXGP-titel en proberen de huidig wereldkampioen, de Sloveense coureur Tim Gajser, te verslaan. De 22-jarige Noord-Brabander is echter niet de enige Nederlander in het kampioenschap: KTM-teamgenoot Glenn Coldenhoff en Limburger Jaap Corneth zijn ook van de partij. 

Afgelopen week kwam Herlings ten val en brak daarbij zijn ringvinger. Hij is succesvol geopereerd en zal zonder problemen en pijnvrij kunnen beginnen aan het raceseizoen, aldus zijn team. Het seizoen begint het weekend van 25 februari in Qatar en telt twintig ronden. De Benelux telt met Valkenswaard, Assen en Lommel drie evenementen.

De Jong werd 'een beetje moe' van doelpuntendroogte

Luuk de Jong is blij dat hij zijn doelpuntendroogte heeft kunnen doorbreken. De spits is weer volop belangrijk met goals en assists voor het opgeleefde PSV.

PSV won na de winterstop alle duels in de Eredivisie. De club herpakte zich van een teleurstellende periode in de competitie waar zelfs over een crisis werd gesproken. De Jong ging daarin voorop met een gebrek aan scorend vermogen.

"Ik ben een spits die ook veel voldoening haalt uit een assist. Ik ben altijd op zoek naar medespelers die naast me komen", zegt De Jong tegen De Telegraaf. De aanvaller vergrootte de afgelopen weken zijn aandeel met doelpunten en assists.

"In de wedstrijden was ik er niet zo mee bezig. Het is meer rondom de wedstrijden, dat iedereen vraagt wanneer je weer gaat scoren. Dat is dan iets waar je wel een beetje moe van wordt en gelukkig valt dat dan weg.”

De Jong's broer Siem speelt bij PSV vaak een rol als invaller. "Natuurlijk hoop je als broer dat hij altijd in de basis staat, maar hij is nu heel belangrijk voor ons op de momenten dat hij erin komt. Dat heeft hij tegen Go Ahead, Ajax en SC Heerenveen laten zien. Hij heeft ons al heel wat belangrijke punten bezorgd."


Dirt Rally voor PS4 heeft een VR-upgrade gekregen

Dirt Rally is vanaf vandaag ook speelbaar met PlayStation VR. De upgrade is niet gratis, de VR add-on kost 12,99. Pc gamers kunnen de game al sinds vorig jaar met de Oculus Rift spelen. Helemaal nieuw is de 'Co-op driver mode'. In deze modus kan een tweede speler advies geven over de routes met een controller.

Bekijk hoe het er aan toe gaat hieronder.

Maak deze zomer je eigen RPG met RPG Maker Fes

RPG Maker Fes komt deze zomer uit voor de Nintendo 3DS. Je kunt aan de hand van deze game je eigen RPG-avontuur maken en vervolgens online delen. Speciaal aan deze versie is het feit dat iedereen een gratis eShop app kan downloaden om de creaties van anderen te spelen, ook als je de game zelf niet hebt.

NIS America maakt voor elke game die ze publiceren een special edition, dus ook voor RPG Maker Fes. De vraagprijs voor deze versie is $50.

Extra beveiliging bij Vlaamse wielerklassiekers

De wielerklassiekers in België worden dit jaar extra beveiligd om terreuraanslagen te voorkomen. Naast de gebruikelijke controle van rugzakken zullen er ook obstakels worden geplaatst. Straten worden afgezet met betonblokken of aanhangwagens, zodat terroristen niet met vrachtwagens het publiek kunnen inrijden. Dit valt te lezen in de Vlaamse zaterdagkranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De aanslagen van vorig jaar in Nice en Berlijn hebben de organisatoren ertoe gedwongen om deze extra maatregelen te nemen. Het gaat vooral om drukbezochte zones zoals de start, de finish en populaire beklimmingen. "We moeten de richtlijnen volgen die gelden bij terreurniveau drie", zegt Flanders Classics-koersdirecteur Wim van Herreweghe. Flanders Classics de overkoepelende organisatie van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers waaronder Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. 

"Naast tientallen politiemensen zetten we zelf ook honderd veiligheidsstewards in die bagage zullen controleren in publiekszones. Nieuw dit jaar is dat we ervoor moeten zorgen dat er geen vrachtwagens op het parcours kunnen rijden. Dat kunnen we uiteraard niet garanderen voor het hele parcours, maar wel op plaatsen waar veel volk naartoe komt, zoals de Koppenberg, de Kwaremont en de stad Oudenaarde. Om de toegang tot het parcours te versperren, zullen betonblokken of aanhangwagens worden gebruikt", vervolgt Van Herrewege. 

Ook de organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne en E3 Harelbeke hebben vergelijkbare maatregelen genomen. Volgende week zaterdag start het wielerseizoen 'echt' met Omloop het Nieuwsblad. 

Watch Dogs 2 Human Conditions DLC in beeld

Human Conditions is de eerste grote DLC voor Watch Dogs 2. Het voegt een nieuw type vijand, nieuwe locaties en natuurlijk ook nieuwe missies toe. Ubisoft belooft minstens vijf uur speelplezier. De video hieronder toont wat je kunt verwachten. Later dit jaar komt er een tweede DLC-pack genaamd 'No Compromise'.

Human Conditions komt op 21 februari uit voor PS4 en 23 februari voor Xbox One en pc. Lees onze review van Watch Dogs 2 hier.

Florenzi scheurt kruisband tijdens herstel van gescheurde kruisband

Voetballer Alessandro Florenzi mag met recht een pechvogel genoemd worden. De 25-jarige vleugelverdediger van AS Roma heeft zijn kruisband afgescheurd. Nooit fijn natuurlijk, maar Florenzi deed dat ook nog eens tijdens zijn revalidatie....van een gescheurde kruisband.

Eind oktober 2016 scheurde Florenzi zijn kruisband af in het duel met Sassuolo in de Serie A. Met de revalidatie begon het de goede kant op te gaan, tot het onlangs dus weer helemaal fout ging - iets wat nota bene ploeggenoot Kevin Strootman ook al eens overkwam. Florenzi, die op een korte verhuurperiode na al sinds zijn elfde bij AS Roma speelt, zal nu weer zo'n zes tot acht maanden moeten revalideren. 

Winnaar Oukitel C5 pro

De Oukitel C5 pro is het nieuwste budget toestel van Oukitel. Het toestel dat minder dan 70 euro moet kosten heeft voor het geld prima specificaties. Zo heeft het toestel 2GB RAM en 16 GB opslag, een HD scherm en een quadcore MTK processor. 

Oukitel C5pro 1

Om de introductie wat kracht bij te zetten konden jullie meedoen aan de prijsvraag om een Oukitel smartphone te winnen. Graag willen wij Oukitel nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • Michael-H

Gefeliciteerd! Het toestel is ondertussen onderweg naar de winnaar!

Mocht je ook opzoek zijn naar een budgtet toestel:

Kijk dan op de site van Oukitel voor verkooppunten. 

Lekker wild paardrijden in Mario Sports Superstars

In Mario Sports Superstars kun je voetballen, tennissen, golfen, honkballen en racen met paarden. Dat laatste lijkt een vreemde eend in de bijt, maar de onderstaande trailer toont dat dit ook een intense sport kan zijn. Je kunt niet alleen racen, maar ook je paard verzorgen en voorzien van een nieuwe roze zadel.

Hoogtepunt van de trailer: Wario die wild op een paard galoppeert. Mario Sports Superstars komt op 10 maart uit voor de 3DS.

Janssen: "Contact met Blind gehad"

Vincent Janssen heeft een onderhoud gehad met Danny Blind waarin de bondscoach zijn vertrouwen heeft uitgesproken in de aanvaller van Tottenham Hotspur.

Blind profileert zich steeds vaker als een coach die spelers bij Oranje de kans gaf om zich te herpakken. Onder meer Steven Berghuis en Memphis Depay kregen speeltijd ondanks hun geringe aandeel bij respectievelijk Watford en Manchester United. Ook Janssen hoeft voorlopig niet voor zijn plek te vrezen.

De keuzeheer heeft volgens De Telegraaf door laten schemeren dat Janssen in principe zijn eerste spits is. "Natuurlijk is dat positief", zegt de bankzitter van Tottenham Hotspur. "Dat is mooi om te horen. Ik heb contact gehad met hem. Wat in dat gesprek is gezegd, houd ik lekker tussen ons, maar ik heb goed met hem gesproken. Hij is een man met veel ervaring, die weet hoe je hier een beetje mee om moet gaan."

Janssen kreeg tot dusver vijf keer de kans om zich als basisspeler te laten zien in de Premier League. Hij viel dertien keer in. De Nederlander, die vorig seizoen topscorer van de Eredivisie werd, heeft pas één treffer in de Engelse competitie op zijn naam staan.

Disgaea 5 voor Nintendo Switch komt in mei

Disgaea 5 Complete komt op 26 mei uit. Dit is een port van Disgaea 5 inclusief alle DLC voor de Nintendo Switch. De season pass voor Disgaea 5 kost op dit moment nog 35, waardoor de Complete-versie straks misschien een betere deal is.

Disgaea 5 is een strategische RPG met grappige personages en eindeloos (maar leuk) grinden. Lees onze review van de PS4-versie hier. NIS America heeft ook voor deze versie een special edition aangekondigd ($90).

Danganronpa V3: Killing Harmony komt in september uit

Danganronpa V3: Killing Harmony komt op 29 september uit voor PS4 en PS Vita. Danganronpa is een visual novel waarin een moordlustige robot-beer een groep talentvolle tieners in een school opsluit. De tieners kunnen alleen ontsnappen door elkaar te vermoorden.

Dat klinkt gestoord, maar de andere delen waren allemaal cult-hits hier in het Westen. Die delen zijn inmiddels op PS Vita, PS4 en pc verkrijgbaar. Danganronpa V3 heeft een hele nieuwe cast personages, waardoor nieuwkomers met dit deel kunnen instappen. De game kwam begin dit jaar al uit in Japan. NIS America heeft ook een special edition aangekondigd, hieronder afgebeeld.

Ys VIII: Lacrimosa of Dana eind dit jaar naar het Westen

Ys VIII: Lacrimosa of Dana komt eind dit jaar uit voor PS4, PS Vita en pc. De game bevat zowel Engelse als Japanse stemmen. Ys is een actie-RPG serie dat inmiddels bijna dertig jaar bestaat. De andere delen zijn voornamelijk op PS Vita en pc verkrijgbaar. De games zijn niet heel mooi, maar qua gameplay zijn ze onovertroffen.

NIS America heeft ook gelijk een special edition ($99 voor PS4, $79 voor PS Vita) aangekondigd.

VS sturen Cubaanse migranten terug

De Verenigde Staten hebben sinds de overdracht van het presidentschap eind januari 117 Cubanen naar hun land teruggestuurd. Onder Trumps voorganger Obama kreeg iedere Cubaan die een voet op Amerikaanse bodem zette automatisch een verblijfsvergunning. Maar Obama trok die regeling zelf in vlak voor hij het Witte Huis verliet.

Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro hadden afgesproken dat Cubanen die per vliegtuig of boot in de VS aankwamen, mochten blijven. Dat was onderdeel van de normalisering van de betrekkingen. Maar inmiddels sturen de Amerikanen Cubanen zelfs al per speciale charter terug naar Havana, zo berichtte de Cubaanse krant Granma.

Niet alleen de Verenigde Staten sturen momenteel Cubaanse immigranten terug. Ook Mexico (ruim 400) de Bahama's (117) en de Kaaimaneilanden (39) doen dat inmiddels.

VS sturen Cubaanse migranten terug
VS sturen Cubaanse migranten terug (Foto: ANP)

Roemer: de PvdA heeft links verkwanseld

,,De PvdA heeft links aardig verkwanseld. Daar heb ik ook last van." Dat zegt SP-leider Emile Roemer zaterdag in een interview in Het Financieele Dagblad. Hij schetst hoe de PvdA in 2012 de verkiezingen inging met ,,een links verhaal" en hoe daar na de formatie van het kabinet met de VVD niets van overbleef.

,,Er is dankzij de PvdA een beeld ontstaan dat er met een links verhaal blijkbaar niet geregeerd kan worden. We moeten er harder voor knokken dan ooit tevoren", aldus Roemer.

Dat de linkse partijen in de peilingen samen kleiner zijn dan de rechtse partijen, is volgens de SP-leider een rechtstreeks gevolg van het neoliberale beleid van de afgelopen 25 à 30 jaar. ,,Bij het neoliberalisme hoort ook een cultuur van ieder voor zich (..). Dat heeft veel gedaan met de sfeer in het land: de solidariteit is weg."

Roemer: de PvdA heeft links verkwanseld
Roemer: de PvdA heeft links verkwanseld (Foto: ANP)

Minstens twee doden door noodweer Californië

Californië en het zuiden van Oregon zijn vrijdag (lokale tijd) getroffen door zware regen- en sneeuwval en krachtige windvlagen. In het gebied rond Los Angeles kostte het noodweer aan zeker twee mensen het leven, meldt de Los Angeles Times.

Een 55-jarige man werd geëlektrocuteerd toen een elektriciteitskabel knapte en op hem terechtkwam. In Victorville vonden reddingswerkers een lichaam in een door een overstroming verzwolgen auto.

Binnen enkele uren kreeg de brandweer van Los Angeles 150 meldingen van neergekomen elektriciteitskabels. Bewoners van zo'n honderd huishoudens in de stad werden verzocht hun huizen te verlaten wegens het risico op modderstromen.

In het zuiden van Californië zitten meer dan honderdduizend mensen zonder stroom.

Minstens twee doden door noodweer Californië
Minstens twee doden door noodweer Californië (Foto: ANP)

Noord-Koreaan vast voor moord op halfbroer Kim

De politie in Maleisië heeft vrijdag een Noord-Koreaanse man opgepakt in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldden de Maleisische autoriteiten zaterdag. De arrestant is de in 1970 geboren Ri Jong Chol. Hij werd opgepakt in de deelstaat Selangor.

Er zijn nu vier verdachten aangehouden voor de moord op Kim Jong-nam, die maandag op de luchthaven van Kuala Lumpur werd aangevallen. Hij overleed even later in een ziekenhuis. De autoriteiten denken dat hij is gedood met een injectie door een naald of door het gebruik van een schadelijke spray. De 46-jarige halfbroer werd van achteren bij zijn gezicht beetgepakt toen hij stond te wachten op een vlucht naar Macau, waar hij woonde.

De politie in Maleisië arresteerde eerder al twee vrouwen. Een van hen had een Indonesisch paspoort op zak op naam van Siti Aishah (25). Ze werd geïdentificeerd op basis van tv-beelden. Indonesië bevestigde donderdag haar aanhouding. Ook haar vriend werd gearresteerd. De andere aangehouden vrouw was in het bezit van Vietnamese reisdocumenten op naam van Doan Thi Huong. Ze werd herkend op basis van camerabeelden die op het vliegveld waren gemaakt.

Eerder werd een taxichauffeur gehoord in verband met de moord. Hij zou bij de luchthaven de twee vrouwen hebben opgepikt die Kim Jong-nam zouden hebben aangevallen. Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord en heeft Kim Jong-un zelf de opdracht gegeven. De vrouwen zouden Noord-Koreaanse agenten zijn.

Noord-Koreaan vast voor moord op halfbroer Kim
Noord-Koreaan vast voor moord op halfbroer Kim (Foto: ANP)

Ggd's: velden met rubberkorrels veilig

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is veilig. De risico's zijn zo klein dat er verantwoord kan worden gevoetbald. Dat zegt GGD GHOR, de koepelorganisatie van ggd's in een reactie op een uitzending van Zembla, eerder deze week.

In de uitzending werd gemeld dat de stoffen in de rubberkorrels misschien toch gezondheidseffecten hebben. Onderzoekers zeiden dat na tests met zebravisjes en zebravisembryo's in water waarin de korrels hadden gelegen. Daaruit bleek dat de embryo's doodgingen en de visjes gedragsverandering vertoonden.

Dat onderzoek is nog lang niet ver genoeg gevorderd om uitspraken over onveiligheid te rechtvaardigen, aldus GGD GHOR. De dienst vindt het jammer dat er nu door een academische discussie mogelijk toch weer maatschappelijke onrust ontstaat, terwijl dat niet nodig is.

Ggd's: velden met rubberkorrels veilig
Ggd's: velden met rubberkorrels veilig (Foto: ANP)

SP verwacht duizenden op Malieveld

In een tent op het Malieveld wordt zaterdag het Nationaal Zorgdebat gehouden, een initiatief van onder meer de SP. De partij verwacht er tussen de 3000 en 5000 mensen, die veelal met bussen uit het hele land komen.

Centraal staat het Nationaal Zorgfonds waar de SP en een coalitie van particulieren en organisaties zich hard voor maken. De SP wil dat dat fonds de rol van de zorgverzekeraars gaat overnemen. Ook wordt in dit idee het eigen risico afgeschaft en komen meer diensten in de basisverzekering. In de politiek is er nog niet veel steun voor het plan.

Na het programma in de tent - met onder meer een debat tussen de lijsttrekkers van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS - is er een mars door Den Haag.

SP verwacht duizenden op Malieveld
SP verwacht duizenden op Malieveld (Foto: ANP)

Trump: Amerikaanse media zijn staatsvijanden

Donald Trump is weer een stap verder gegaan in zijn kritiek op Amerikaanse nieuwsmedia. Vrijdag (lokale tijd) twitterde de Amerikaanse president dat onder meer de New York Times, NBC en CNN niet slechts zijn vijanden zijn, maar die van het Amerikaanse volk.

Tijdens zijn campagne als Republikeins presidentskandidaat lag de New Yorkse vastgoedmagnaat al geregeld overhoop met de media. Maar nu heeft hij zijn aanval op de pers verhevigd.

Volgens de nieuwswebsite SFGate kostte het Trump twee pogingen zijn boodschap correct op Twitter te zetten. De eerste tweet bevatte meerdere extra spaties en noemde de New York Times, CNN en NBC en eindigde met "Ziek!" Dat bericht werd echter snel gewist. In zijn tweede poging voegde Trump ABC en CBS toe, wiste "Ziek!" en noemde alle organisaties "de nepnieuwsmedia".

Trump: Amerikaanse media zijn staatsvijanden
Trump: Amerikaanse media zijn staatsvijanden (Foto: ANP)

Wasbeer lift 11 kilometer mee op vuilniswagen

Een wasbeer in de Amerikaanse staat Virginia maakte vrijdagmorgen (lokale tijd) de rit van zijn leven. Hangend aan een vuilniswagen.

Helena B. Evich, een verslaggeefster van Politico, zag door haar voorruit het dier hangen aan een trap aan de achterkant van het voertuig. Ze zette een foto van het dier op Twitter en belde met de verantwoordelijke vuilnisdienst. Die wist uiteindelijk de bestuurder van de truck telefonisch te bereiken, zo schrijft de nieuwssite ARLnow.com. Op het moment dat de bestuurder zijn wagen aan de kant zette in het verderop gelegen Falls Church, had de wasbeer al 11 kilometer hangend aan de ladder doorgebracht.

"Politieagenten arriveerden op de plaats van het voorval vlakbij Hillwood Avenue en probeerden de wasbeer te vangen", aldus een persbericht van de stad Falls Church. Het dier was de dienders echter te slim af en ontsnapte naar het meest dichtstbijzijnde park.

Het persbericht sluit af met de mededeling dat burgers niet verontrust moeten zijn als ze overdag een wasbeer zien, maar dat ze wel de gemeente kunnen bellen in het geval een wasbeer ziekteverschijnselen toont of "een lift op een voertuig neemt".

FOK! Wat een weer: wisselend

In februari al de lente? Dat geeft broden zonder krenten.

De dag begint vandaag met veel bewolking en lokaal mist. In de loop van de ochtend lost die mist op en in de middag zou de zon zelfs door kunnen breken. Het blijft droog en het kwik loopt op tot maximaal zo'n 8 graden.

De komende dagen laten weinig verandering zien, bewolkt, weinig regen en niet al te koud voor de tijd van het jaar.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:51
Zon onder: 17:56
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1930 Clyde Tombaugh ontdekt de planeet Pluto na bestudering van foto's die in januari zijn genomen (sinds 24 augustus 2006 wordt Pluto niet langer als planeet maar als dwergplaneet bestempeld).
1952 Griekenland en Turkije treden toe tot de NAVO.
1977 De eerste spaceshuttle maakt een vlucht op de bovenkant van een Boeing 747.
2003 Een metrobrand in de stad Taegu, Zuid-Korea eist meer dan 120 levens, de brand werd aangestoken en de vermoedelijke dader is aangehouden.
2011 Na 249 dagen verbreekt België het wereldrecord regeringsonderhandelen van Irak. Tienduizenden mensen doorheen het land vieren op cynische wijze het wereldrecord. Achteraf bleek dat er in Cambodja in 2003-2004 een langere formatieperiode was.

Bewolkte windmolens (Foto: Disbatch)
Bewolkte windmolens (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Qualifier Herbert stunt in tennistoernooi Rotterdam

Pierre-Hugues Herbert heeft als qualifier op het ATP-toernooi in Rotterdam voor een enorme stunt gezorgd. De Franse nummer 109 van de wereld schakelde in de kwartfinale de als tweede geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-8) uit: 6-4 en 7-6 (3).

Herbert serveerde ijzersterk en Thiem had geen weerwoord op het timmerwerk van de Fransman. Hij pakte dan ook de eerste set en in set twee kreeg Herbert op de stand van 5-4 drie matchpoints. Thiem kon deze nog wegwerken, maar ging in de tiebreak alsnog onderuit.

In de halve finale neemt Herbert het op tegen David Goffin (ATP-11). De Belg wist een vermoeide Grigor Dimitrov (ATP-12) met 6-4, 1-6 en 6-3 te kloppen. Dimitrov speelde af en toe fantastische punten tegen Goffin die, net als in de partij tegen Robin Haase, uiteindelijk het meeste uithoudingsvermogen had.

Ook Jo-Wilfried Tsonga (ATP-13) is door naar de halve finales. De Fransman wist de als eerste geplaatste Marin Cilic (ATP-7) via twee tiebreaks te kraken: 7-6 (8) en 7-6 (5). Beide spelers gaven elkaar geen duimbreed toe, waardoor een paar foutjes van Cilic in de tiebreak het voordeel aan Tsonga gaven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.