Melkdrinkers sterven eerder

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Hun bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Voor mannen gold dit in iets minder mate. Natuurlijke suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners zijn. Studies bij dieren wijzen uit dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.