SP: voorkom overname KPN

De overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil moet worden voorkomen. Dat vindt SP-Kamerlid Arnold Merkies. Hij vraagt in een brief aan de Stichting Preferente Aandelen B KPN om haar stemrecht te gebruiken om een vijandige overname door te blokkeren.

"U kunt uw stemrecht in deze opeisen en KPN beschermen tegen deze vijandige overname", staat in de brief. "Namens de SP verzoek ik u daarom om van deze mogelijkheid gebruik te maken en ervoor te zorgen dat de cruciale infrastructuur en diensten van algemeen belang in Nederlandse handen blijven."

Merkies wijst erop dat niet alleen veel burgers maar ook de veiligheidsdiensten gebruik maken van de diensten van KPN. "Het is voor Nederland van cruciaal belang dat deze diensten blijven bestaan." De SP'er hoopt van harte dat de stichting naar hem luistert. "Zij is immers de enige partij die de overname kan tegenhouden."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet weten dat hij zich niet zal bemoeien met de overname. Een besluit daarover is aan de aandeelhouders. Wel zal hij de ontwikkelingen rondom de overname in de gaten houden. KPN blijft ook na een eventuele overname gebonden aan de Nederlandse wetten en regels, aldus Kamp.

De SP verzet zich al jaren tegen de 'uitverkoop' van publieke diensten. Merkies vindt het onverstandig dat Nederland geen wetgeving heeft om buitenlandse overnames van strategische belangrijke bedrijven te voorkomen. "Landen als Frankrijk en Duitsland beschermen deze bedrijven tegen vijandige overnames, omdat je dan als samenleving nog enige invloed kan uitoefenen. Als de verkoop van KPN doorgaat, wordt deze invloed stukken kleiner."

Eerder sprak ook oud-staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA) zich al uit tegen de vijandige overname van KPN. Hij riep het kabinet op om de overname tegen te houden, omdat cruciale diensten niet in buitenlandse handen mogen komen. Vermeend hekelde de opstelling van het kabinet. "Er is geen land ter wereld dat zo omspringt met zijn nationale bedrijven. Niemand."