FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 februari 2016

Langlaufster Johaug jaagt op record, 1-2-3-4-5'je Noren

Langlaufster Therese Johaug heeft in het Finse Lahti haar overmacht maar weer eens getoond. De 27-jarige Noorse was de beste op de skiatlon, een wedstrijd over 7,5 kilometer in klassieke stijl en 7,5 kilometer in de vrije stijl. 

Al na één kilometer was Johaug vertrokken, met alleen landgenote Heidi Weng nog in haar spoor. Ook Weng kon echter niks meer dan aanklampen, iets wat dan ook niet al te lang lukte. Ze eindigde wel als tweede, op ruim een minuut van Johaug. Ingvild Flugstad Østberg en Maiken Caspersen Falla kwamen als derde en vierde over de streep om het Noorse feest compleet te maken. 

Voor Johaug betekent de overwinning dat ze nog een stapje dichter bij een record is: Marit Bjørgen won in het seizoen 2011/2012 zeventien wedstrijden, een ongeëvenaarde prestatie. Johaug staat in dit seizoen, bij afwezigheid van haar landgenote, inmiddels op vijftien stuks. Ze heeft nog negen niet-sprintwedstrijden die ze dit seizoen kan winnen en het lijkt dan ook erg onwaarschijnlijk dat Johaug het record niet gaat verbreken.

De Noorse dominantie was ook bij de mannen weer eens levensgroot. In de wedstrijd over twee keer 15 kilometer maakte een Noors kwartet zich al snel los van de rest. Martin Johnsrud Sundby, de grote man in het langlaufen, kwam in de slotfase alleen weg en boekte weer een zege. Finn Haagen Krogh werd tweede, voor landgenoten Hans Christer Holund, Didrik Tønseth en Niklas Dyrhaug. Laatstgenoemde passeerde Maurice Manificat in de laatste meters nog, maar de Fransman werd wel de beste niet-Noor. 

Kyrgios bekroont topweek met eerste toernooizege

Tennisser Nick Kyrgios heeft zondag het ATP-toernooi van Marseille gewonnen. Voor de 20-jarige Australiër was het zijn eerste zege ooit op de World Tour en hij deed het op indrukwekkende wijze: Kyrgios leverde tijdens het hele toernooi geen enkele keer zijn service in en won van top-10-spelers Tomas Berdych en Richard Gasquet.

In de kwartfinale van het toernooi rekende Kyrgios, de mondiale nummer 41, hardhandig af met thuisfavoriet Gasquet (ATP-10): 6-0, 6-4. Ook de nummer acht van de wereld, Berdych, had geen kans tegen het Australische geweld: 6-4, 6-2. De nummer twaalf van de wereld, Marin Cilic, deed het in de finale iets beter. Toch kon ook de Kroaat geen set afsnoepen van Kyrgios, het werd 6-2, 7-6 (3). 

Kyrgios speelde zijn tweede finale, nadat hij vorig jaar in Estoril verloor van Gasquet. Hij is overigens de eerste speler ooit die bij zijn eerste toernooizege geen enkele keer zijn service inlevert. 

Eerste 'viervrouwenbob'wedstrijd ooit op WK

Tijdens het WK bobsleeeën in Igls-Innsbruck is voor het eerst een wedstrijd voor viervrouwenbobs gehouden. Een officiële wedstrijd was het nog niet, het stond als demonstratiewedstrijd in de boeken. De Canadese Kaillie Humphries deed dit seizoen in de World Cup in de viermansbob al mee met een volledige vrouwenploeg.

Humphries was dan ook de grote favoriete in het veld van vier deelnemende ploegen. Samen met Cynthia Appiah, Kasha Lee en vaste remster Melissa Lotholz was de Canadese in beide runs overtuigend de snelste. Ze versloeg landgenote Alysia Rissling en diens ploeg, terwijl Maria Adela Constantin derde werd.

De derde plek van Constantin was enigszins verrassend, want de Amerikaanse Elana Meyers Taylor had als pilote in de viermansbob ook al enige World Cup-ervaring. Bij de start van run één ging het echter fout voor de ploeg van Taylor: één van haar remsters gleed uit en wist zich met pure acrobatiek op een of andere manier nog in de slee te werken. 

De eerste run in Igls. Let op 8:45 minuten vooral op de start van Meyers Taylor en haar ploeg (Bron: YouTube)

Vijfjarige redt grootmoeder uit brandend huis

De vijfjarige Cloe Woods uit het plaatsje Kenner in Louisiana is een ware heldin. Het kleine meisje redde namelijk afgelopen donderdag haar blinde grootmoeder en haar hond uit een brandende woning.

Het meisje lag thuis te slapen toen er een brand in een oven uitbrak, waardoor een brandalarm afging, aldus Cloe's moeder Shone Arceneaux in een gesprek met ABC News. Arceneaux was op het moment van het brandalarm met haar 14-jarige zoon op weg naar een carpoolplaats. Het jonge meisje maakte haar blinde oma wakker en wist haar naar buiten te begeleiden.

Op het moment dat de moeder bij haar huis aankwam zag ze haar dochtertje buiten om de hulp van de brandweer roepen, terwijl er rook uit het huis kwam. De hulpdiensten arriveerden enkele minuten later. Ook had de vijfjarige de familiehond gered. Commandant John Hellmers van de brandweer van Kenner is ook zeer te spreken over het handelen van het jonge meisje. "Als zij dit niet zou hebben gedaan, zouden we nu naar een geheel andere situatie zitten te kijken."

In oktober 2015 ging Cloe met haar schoolklas naar een open dag van de lokale brandweer, waar ze te zien kregen wat je moet doen in het geval van een huisbrand en hoe je dan veilig naar buiten komt. Helmers: "Het is aangenaam verrassend om te zien hoeveel dit meisje heeft opgestoken van die dag in oktober. Ik ben gewend om verhalen te horen over kinderen die wegkruipen in kasten of onder een bed, maar wat dit meisje heeft gedaan is geweldig".

De brand in de oven bleek te zijn veroorzaakt door een defecte waakvlam.

Politie grijpt in bij de Kuip, veel aanhoudingen

De ME heeft zondagmiddag meer dan duizend boze Feyenoord-supporters uiteengedreven bij de Kuip, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Roda JC. Dat meldt de NOS. Verschillende supporters zijn gearresteerd.

De demonstrerende supporters eisten het vertrek van het clubbestuur. Ze hadden honderden verhuisdozen meegenomen. Die plaatsten ze bij de Kuip, om het bestuur ertoe aan te zetten om de biezen te pakken. Met name algemeen directeur Eric Gudde moet het ontgelden. Volgens supporters maakt Feyenoord onder zijn hoede geen enkele stap voorwaarts.

De politie greep in toen de supporters wilden oprukken naar het Maasgebouw, het deel van de Kuip waar het bestuur van Feyenoord bijeenkomt. Met de wapenstok zijn de supporters uiteengedreven.

Feyenoord speelde zondag een thuiswedstrijd tegen Roda JC. De Rotterdammers verloren de zeven competitieduels die hieraan vooraf gingen. Deze week werd duidelijk dat Dick Advocaat de club te hulp schiet in een adviserende rol.

Update 19.18 uur:
De politie heeft aan het eind van de middag honderden supporters aangehouden, nadat ze zich massaal tegen de politie keerden. Daarna werd besloten om ze als groep aan te houden, meldt het ANP. Het gaat naar schatting om zeshonderd tot achthonderd supporters. Ze werden apart gezet. De politie ging na of ze een stadionverbod hebben en of ze gevaarlijke spullen bij zich hadden.

Update 22.54 uur:
Het aantal aanhoudingen is lager dan eerder werd gemeld. De politie zegt dat zo'n 250 Feyenoord-fans zijn aangehouden. Ze krijgen een boete voor het zich schuldig maken aan wanordelijkheden, stelt de politie. Het Openbaar Ministerie gaat de camerabeelden bestuderen en bepaalt dan of er nog relschoppers worden vervolgd. 

Politie bij de Kuip
ME-busjes bij de Kuip.

Bill Cosby's vrouw vraagt weer om uitstel

Camille Cosby heeft de rechter opnieuw gevraagd om uitstel voor haar getuigenverklaring. De 71-jarige vrouw van Bill Cosby meent dat haar verklaring alleen maar zal leiden tot een 'onnodig mediacircus'.

In het verzoek staat dat Camille geen enkele betrokkenheid heeft bij 'de feiten of beschuldigingen in de zaak', meldt Deadline. Daarnaast vreest ze dat haar gang naar de rechtbank een mogelijke bedreiging voor haar 'persoonlijke veiligheid' vormt en 'geen enkel ander doel dient dan haar aan te vallen en ten schande te maken'.

De advocaten van Camille dienden het spoedverzoek zaterdag in, nadat een eerder ingediend verzoek vrijdag werd geweigerd. De vrouw van de komiek moet eigenlijk maandag in de rechtbank verschijnen om te getuigen in de civiele procedure die zeven van Cosby's vermeende slachtoffers hebben aangespannen.

Net als tientallen anderen beschuldigen zij de komiek ervan hen te hebben gedrogeerd en seksueel te hebben misbruikt. Cosby blijft alle beschuldigingen ontkennen en ook zijn vrouw Camille steunt haar man. Het net begint zich echter te sluiten rond de televisiester: zijn advocaten konden onlangs ook niet voorkomen dat een strafzaak van een ander slachtoffer tegen hem wordt doorgezet.

Bill Cosby's vrouw vraagt weer om uitstel
Bill Cosby's vrouw vraagt weer om uitstel (Foto: BuzzE)

VS wezen vredesoverleg over Korea-oorlog af

De Verenigde Staten hebben een recent voorstel van Noord-Korea om de Korea-oorlog formeel door besprekingen te beëindigen, onlangs afgewezen. Het regiem in Pyongyang had namelijk beperking van nucleaire bewapening niet op de onderhandelingslijst gezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde zondag met deze mededeling op een artikel in The Wall Street Journal, waarin stond dat het Witte Huis in het geheim akkoord was gegaan met onderhandelingen juist voor de Noord-Koreanen hun jongste nucleaire bom testten.

Noord-Korea weigert echter met de Amerikanen over zijn atoomwapens te onderhandelen. De VS bekeken het voorstel van Pyongyang nauwkeurig en maakten vervolgens duidelijk dat beperking van atoomwapens onderdeel van het vredespakket moest worden. Voor de Noord-Koreanen was dat niet acceptabel.

De Koreaanse oorlog begon in 1950 en eindigde drie jaar later in een wapenstilstand. De vrede werd nooit officieel gesloten. Pyongyang wil dat Noord- en Zuid-Korea, alsmede de Verenigde Staten en China dat alsnog doen.

VS wezen vredesoverleg over Korea-oorlog af
VS wezen vredesoverleg over Korea-oorlog af (Foto: ANP)

Rusland en Iran bespreken Syrisch conflict

Rusland en Iran hebben zondag onverwacht overlegd over het conflict in Syrië. De Russische minister van Defensie, Sergei Sjoigoe, reisde onaangekondigd naar Teheran om er de jongste ontwikkelingen te bespreken met de Iraanse president Hassan Rouhani.

Sjoigoe had een boodschap van zijn president Vladimir Poetin bij zich. Wat die boodschap inhoudt, is niet bekendgemaakt. Er werd na afloop van de bespreking sowieso geen enkele inhoudelijke mededeling gedaan.

Rouhani herhaalde dat ook hij vindt dat de burgeroorlog slechts met diplomatieke middelen is te stoppen en dat de Syriërs zelf de toekomst van hun land moeten bepalen. Daarover zijn Rusland en Iran het roerend eens. Beide landen ondersteunen ook het bewind van de Syrische president Assad en bestrijden in Syrië de terroristen van Islamitische Staat.

Rusland en Iran bespreken Syrische conflict
Rusland en Iran bespreken Syrisch conflict (Foto: ANP)

Trampolinespringster Bet mag voor olympisch ticket gaan

Trampolinespringster Bo Bet mag Nederland vertegenwoordigen op het olympisch testevenement in Rio de Janeiro. Op 19 april wordt daar gestreden om vijf startbewijzen voor de Olympische Spelen later in het jaar in dezelfde stad.

Bet moest zich via interne wedstrijden in Nederland zien te plaatsen voor het testevenement. Kirsten Boersma had in de interne strijd de hoogste score neergezet: op het WK van vorig jaar kwam ze tot 96,495 punten en januari kwam ze tijdens een onderlinge wedstrijd tot 96,805 punten. 

In Alkmaar kwam Bet zondag echter tot 97,04 punten, haar hoogste score ooit. Boersma wist haar oefening niet af te maken en zag de kans om naar de Spelen te mogen dus door haar vingers glippen. Rea Leanders kwam in 2004 en 2012 op de Spelen in actie namens Nederland, maar werd zondag door de 20-jarige Bet verslagen en zag haar hoop voor een derde deelname ook vervliegen. 

Amerikaanse ijshockeyers winnen goud op Jeugdspelen

Het laatste goud van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is voor de Amerikaanse ijshockeyers. In de finale werd afgerekend met de medefavorieten uit Canada.

Na acht minuten bracht TJ Walsh de eerste goal op het scorebord: 1-0 voor de VS. Al vroeg in de tweede periode verdubbelde Jack DeBoer de score, waarna Ryan Merkley namens Canada iets terugdeed. Christian Krygier wist zijn Amerikaanse ploeg nog geen twee minuten later weer op twee goals voorsprong te zetten: 3-1.

In de derde en laatste periode gebeurde lange tijd niet heel veel, tot iets minder dan vijf minuten voor het einde. Allan McShane bracht de Canadese hoop terug door de 3-2 te laten noteren, maar een gelijkmaker kwam er maar niet. Canada ging de slotminuut in zonder keeper op doel en daar profiteerde Tyler Weiss handig van: 4-2. Jake Wise maakte het twintig seconden voor het einde helemaal af: 5-2. 

Het brons was voor Rusland, dat een dag eerder Finland met 6-2 klop gaf.

Een pittig duel tussen de Canadees Benoit-Olivier Groulx en de Amerikaan Mattias Samuelsson (Foto: YIS/Al Tielemans)
Een pittig duel tussen de Canadees Benoit-Olivier Groulx en de Amerikaan Mattias Samuelsson (Foto: YIS/Al Tielemans)

Japans/Zwitsers gemengd curlinggoud op Jeugdspelen

De voorlaatste gouden medaille van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is gewonnen door curlers Yako Matsuzawa en Philipp Hössli. De Japans/Zwitserse combinatie was de beste in het gemengd dubbelcurlen, waar ook nog eens de nationaliteiten gemengd werden. 

Het tweetal nam het in de eindstrijd op tegen de Brit Ross Whyte en zijn Chinese partner Han Yu. Matsuzawa en Hössli sloegen vooral in het vierde en zesde end hard toe: ze scoorden daarin respectievelijk vier en vijf punten. Het betekende uiteindelijk de 11-5 zege voor het duo, dat elkaar voorafgaand aan het toernooi - zoals de meeste duo's - zelfs nog nooit gesproken had. Zhao Ruiyi uit China en de Noor Andreas Haarstad wonnen het brons.

"Communiceren kan natuurlijk moeilijk zijn in deze situatie", aldus Kate Caithness, president van de wereldcurlingbond. "Ik heb regelmatig gezien dat partners driftig in hun telefoons aan het typen waren om zinnen en vragen te vertalen, maar ze hebben in elk geval wat tijd om te trainen gehad. We hebben zo veel mogelijk gebalanceerde teams gemaakt, door bijvoorbeeld de beste jongen met het minst presterende meisje bij elkaar te zetten", verklaart Caithness het creeëren van de teams. 

Op de Olympische Spelen van 2018 zal het gemengd dubbelcurlen voor het eerst op het 'echte' olympische programma staan, hoewel de teams daar wel uit landgenoten bestaan. 

Het winnende duo in actie in de finale (Foto: YIS/Jon Buckle)
Het winnende duo in actie in de finale (Foto: YIS/Jon Buckle)

Bussemaker doet onderzoek naar stufimisbruik

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker laat uitzoeken hoeveel mbo-scholieren misbruik maken van de studiefinanciering. Dat heeft ze zondagavond laten weten in reactie op berichtgeving van de NOS.

De omroep meldde dat een groep scholieren zich wel inschrijft, maar geen lessen volgt om zo gebruik te maken van de studiefinanciering. Inclusief aanvullende beurs en lening komt dat uit op ruim 800 euro in de maand.

"Niet doen", waarschuwde Bussemaker. "Je werkt jezelf ermee in de nesten. Je hebt straks geen diploma maar wel een schuld, die je moet terugbetalen."Die schuld moet terug worden betaald als na tien jaar geen diploma is behaald.

Bussemaker doet onderzoek naar stufimisbruik
Bussemaker doet onderzoek naar stufimisbruik (Foto: ANP)

Samsung onthult Galaxy S7 en S7 Edge

Samsung heeft zondagavond op het Mobile World Congress in Barcelona de twee nieuwste versies van de Galaxy onthuld: de S7 en de S7 Edge. De smartphones van de Zuid-Koreaanse techgigant hebben betere camera's en zijn waterbestendig.

Samsung belooft een snellere en scherpere camera dan die op de iPhone 6s. De S7 en de S7 Edge hebben aan de achterkant een 12 megapixel-camera. Dit is minder dan bij vorige versies, maar de kwaliteit van het beeld zou er met name bij opnames bij weinig licht op vooruit zijn gegaan dankzij een groter diafragma en grotere pixels op de sensor. Foto's maken in het donker moet daardoor geen probleem zijn. Bovendien zou de camera veel sneller scherpstellen dan de iPhone 6s dankzij een nieuw systeem.

De mogelijkheid tot uitbreiding van het geheugen en de waterbestendigheid, populaire kenmerken van de S5, keren terug. De S7 heeft een 5,1 inch-scherm en de Edge is uitgerust met een 5,5 inch-scherm. De toestellen hebben 4GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte, met de mogelijkheid tot uitbreiding van het geheugen met een microSD-kaart. Daarnaast zijn de nieuwe Galaxy's dus waterbestendig. De smartphones kunnen een halfuur op een diepte van 1,5 meter overleven.

Altijd aan

Daarnaast heeft de S7, net als de eerder op de dag gelanceerde G5 van LG, een scherm dat altijd aan staat. Dat betekent dat het toestel altijd tijd, datum en notificaties toont, zelfs als het uitgeschakeld is. Een gebruiker kan zo gemiste oproepen of afspraakjes en ongelezen sms'jes of mails zien. Het zal niet veel vragen van de accu, aldus Samsung. Dankzij een slim algoritme in het amoled-scherm weet de smartphone wanneer het in de broekzak zit en zal het scherm op zwart gaan.

De nieuwste vlaggenschepen van Samsung zullen te verkrijgen zijn in het zwart, goud, zilver en wit. De S7 en S7 Edge liggen vanaf 11 maart in Nederland in de winkels.

Galaxy S7 edge
Samsung onthult Galaxy S7 en S7 Edge

Bijna 2 miljoen kijkers voor Wie is de Mol?

Bijna 2 miljoen kijkers trok het tv-programma Wie is de Mol? zaterdagavond, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ook de wekelijkse live nabeschouwing van het programma trok veel kijkers: ruim 1,1 miljoen.

Wie is de Mol? nadert zijn ontknoping nu er nog maar drie finalisten over zijn. Hockeyer Taeke Taekema verliet zaterdagavond als laatste mol-kandidaat het strijdtoneel. De drie finalisten zijn nu presentator Klaas van Kruistum, 3FM-dj Annemieke Schollaardt en BNN-presentator Tim Hofman.

Ook de RTL4-quiz Weet ik veel trok zaterdagavond veel kijkers: ruim 1,9 miljoen.

Bijna 2 miljoen kijkers voor Wie is de Mol?
Bijna 2 miljoen kijkers voor Wie is de Mol? (Foto: BuzzE)

Man schiet op picknickplaats

Een 52-jarige man uit Dorst zorgde zondagmiddag voor onrust op een picknickplaats in zijn woonplaats. Hij was met een wapen aan het schieten op een metalen prullenbak. In het gebied lopen vaak veel wandelaars.

De schutter vertrok toen hij door iemand werd gezien. Hij stapte in een groene bestelauto. De auto werd even later door de politie gelokaliseerd en daar lag het wapen in. De man is aangehouden.

Man schiet op picknickplaats
Man schiet op picknickplaats (Foto: ANP)

'Rood' voor scheidsrechter bij Gala - Trabzonspor

Zondagavond stond in Istanbul de beladen wedstrijd tussen Galatasaray en Trabzonspor op het programma. Het werd een traditioneel Turks duel, met maar liefst vier rode kaarten. 

Na 25 minuten opende Erkan Zengin de score voor het bezoekende Trabzonspor uit een penalty: 0-1. Özer Hurmaci kreeg vervolgens in het eerste kwartier van de tweede helft twee keer geel van scheidsrechter Deniz Bitnel en dus mocht de speler van Trabzonspor vertrekken. Vijf minuten later maakte Lukas Podolski de gelijkmaker.

De in Bergen op Zoom geboren Aykut Demir kreeg in de 70 minuut zijn tweede geel, waardoor Trabzonspor met negen man kwam te staan. Daar bleef het niet bij, want vijf minuten voor het einde kreeg de Belg Luis Pedro Cavanda van hetzelfde Trabzonspor óók nog eens rood.

In het opstootje dat ontstond pakte Salih Dursun, wederom van Trabzonspor, de rode kaart af van de scheidsrechter en 'stuurde' hij Bitnel zelf richting kleedkamer. De leidsman kon de actie uiteraard niet erg waarderen, nam de kaart terug en gaf ook Dursun toestemming om vroegtijdig te douchen. Tegen zeven tegenstanders lukte het Gala dan eindelijk om op z'n minst een penalty te versieren, binnengeschoten door Selcuk Inan: 2-1, tevens de eindstand.

Bezetters Bronckhorst gaan door

Ze rouleren in groepen van 25; de circa 100 bezetters van Bronckhorst. De bezetters zijn bang dat ze hun baan verliezen nu TSN Thuiszorg failliet is. Er is wel een oplossing, namelijk dat thuiszorgorganisatie Buurtzorg driekwart van het personeel én de cliënten overneemt.

Wethouder Antoon Poppelman wil of kan nog niet aangeven of hij op dat voorstel wil ingaan, en dus zijn de medewerkers boos. Ze zijn bang dat ze worden vervangen door leerlingen en studenten. Erica Stinissen, een van de medewerkers, zegt: “Het gaat echt niet meer over zorg, het gaat puur over geld. Daarom hebben wij gezegd tot hier en niet verder”. Dat valt te lezen op de website van RTL Nieuws.

De bezetters worden aan alle kanten gesteund. Zo kwam ook Rene Schuman langs om ze een hart onder de riem te steken. Ook voor de rest vermaken ze zich wel: “We hebben net de boel goed schoongemaakt, zoals je van een thuishulp mag verwachten. Een pand bezetten en de hele dag aan tafel zitten is geen bezetting. Daarom organiseren we debatten. Vandaag verwachten we allerlei Tweede Kamerleden. Gisteren hadden we een pittig debat met gemeenteraadsleden". aldus Erica.

Dinsdag wordt er waarschijnlijk pas een besluit genomen in Bronckhorst, de thuiszorgers proberen een besluit eerder te kunnen forceren.  

Hollands Kroon
De bezetters van Hollands Kroon pakten hun biezen voor ze de door de politie konden worden weggestuurd. Hun actie krijgt een staartje zo meldt het Noordhollands Dagblad. Drie van de raadsleden, Johan Paul de Groot (ChristenUnie), Jan Steven van Dijk (Pvda) en Jan Eichhorn (GroenLinks) hebben toegezegd het afschaffen van de lichte huishoudelijke hulp opnieuw aan de kaak te stellen.

Een aantal van de geplande actie’s, zoals voor het gemeentehuis kamperen in tenten en een camper gingen niet door. Ook een debat dat buiten gehouden zou worden, werd afgeblazen vanwege de kou. In plaats daarvan werd de camper voor het huis van zorgwethouder Mary van Gent (Senioren Hollands Kroon) neergezet en werden er flyers uitgedeeld in winkelcentrum Molensluis. 

Ontslagen vallen bij Activision

Het ziet er naar uit dat een aantal medewerkers bij Activision binnenkort hun bureaus kunnen gaan uitruimen, want de publisher heeft een ontslagronde aangekondigd. Activision heeft niet bekend gemaakt om welke studios het gaat, maar de basis van Activision in Minneapolis lijkt getroffen te zijn volgens gameinformer.

Het nieuws komt niet echt als een verrassing, aangezien Activision vorige week bekend heeft gemaakt dat de verkoopcijfers van Guitar Hero Live en Skylanders tegenvielen. "Zoals we ook al hebben gezegd in ons laatste rapport deden onze games gemaakt voor de harde kern het extreem goed, maar lijkt de causale groep gamers nog niet volledig te zijn overgestapt naar de current-gen consoles" zegt Activision. "Het is dus belangrijk dat we onze prioriteiten op de lange termijn gaan herfocussen, omdat het ons doel is om voorop te blijven in deze snel ontwikkelende industrie."

Activision gaf vorige week al aan dat de waarschijnlijke reden waarom Skylanders Superchargers het niet goed deed is omdat er nu veel meer concurrentie is in het toy-to-life genre zoals Disney Infinity, Lego Dimensions en de amiibo van Nintendo. Een andere reden waarom zowel Skylanders en Guitar Hero Live het niet goed deden was omdat het casual publiek nu meer gericht is op mobiele apparaten in plaats van consoles. Activision is op die laatste ontwikkeling in ieder geval ingesprongen door Candy Crush te kopen van ontwikkelaar King voor bijna 6 miljard dollar.

Activision

Noors biatlongoud op gemengde estafette Jeugdspelen

Op de slotdag van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft gastland Noorwegen nog een keer kunnen juichen. De gemengde biatlonploeg won het goud op de estafette in het beroemde Birkebeineren Stadion, waar in 1994 de olympische wedstrijden gehouden werden.

Met de eerste Noorse dame, Marit Øygard, ging het nog niet heel erg lekker. Ze had in totaal vijf extra patronen nodig, maar kon toch nog als vijfde het stokje overgeven aan Marthe Krakstad Johansen. Die miste op haar beurt twee keer en had dus twee extra patronen nodig, maar door zeer snel langlaufen bouwde ze een forse voorsprong op: Franziska Pfnür uit Duitsland wisselde een ruime halve minuut na haar, terwijl Italië met Irene Lardschneider al op anderhalve minuut volgde.

Fredrik Qvist Bucher-Johannessen wist de voorsprong op de Duitser Simon Gross in stand te houden, waarna het aan Sivert Guttorm Bakken was om de boel af te maken. Hij schoot weliswaar foutloos, maar zag de razendsnelle Duitser Danilo Riethmüller toch steeds dichterbij komen. Bakken hield echter genoeg over en kon zegevierend de finish passeren, voor Riethmüller. De Italiaan Patrick Braunhofer bracht het brons voor zijn team over de streep.

Hét biatlonbeeld: atleten die compleet uitgepierd in de sneeuw liggen (Foto: YIS/Simon Bruty)
Hét biatlonbeeld: atleten die compleet uitgepierd in de sneeuw liggen (Foto: YIS/Simon Bruty)

Loting FA Cup: Chelsea op bezoek bij Everton, Man Utd. mogelijk tegen West Ham

De loting voor de kwartfinales van de FA Cup heeft zojuist plaats gehad. Chelsea werd gekoppeld aan Everton. Manchester United mag, als ze maandag winnen van Shrewsbury Town, het in de volgende ronde opnemen tegen West Ham United. 

Arsenal en Hull City, die over anderhalve week elkaar opnieuw ontmoeten voor de replay, mogen bij winst in de kwartfinales thuis spelen. De tegenstander is dan Watford, de huidige nummer negen de Premier League. De kwartfinales worden gespeeld op 12 en 13 maart. 

Zweedse ijshockeysters veroveren goud op Jeugdspelen

De Zweedse ijshockeysters hebben op de Jeugd Olympische Winterspelen de gouden medaille gewonnen. Vooral onder leiding van toptalent Sofie Lundin werd overtuigend afgerekend met Tsjechië: 3-1.

Na een kleine acht minuten werd de score geopend door Lundin, die tijdens de Jeugdspelen haar 16e verjaardag vierde. Nog voor het einde van de eerste periode maakte Laura Lerchova de gelijkmaker, maar weer was het Lundin die Zweden in de tweede periode op voorsprong zette. Niet veel later maakte Agnes Wilhelmsson ook de 3-1 en daar zou het bij blijven. Tsjechië slaagde er in de laatste periode nauwelijks meer in gevaarlijk te worden, terwijl de Zweedse dames nog regelmatig dicht bij een goal waren.

Vijf seconden na het laatste fluitsignaal lag de gehele feestvierende Zweedse selectie bovenop Lundin. "Ik kon nauwelijks ademen, maar het kon me weinig schelen. Ik kon alleen maar denken aan dat we het goud gewonnen hadden", aldus de topscorer. Het was het tweede Zweedse ijshockeygoud in Lillehammer: in 1994 wonnen de mannen er het olympisch goud.

Zwitserland versloeg Slowakije met 5-2 in de strijd om het brons.

Alles en iedereen duikt bovenop Lundin nadat de zoemer voor het laatst heeft geklonken (Foto: YIS/Jed Leicester)
Alles en iedereen duikt bovenop Lundin nadat de zoemer voor het laatst heeft geklonken (Foto: YIS/Jed Leicester)

Chelsea sloopt B-team Manchester City in FA Cup

Het Chelsea van interim-manager Guus Hiddink heeft eenvoudig de kwartfinales van de FA Cup bereikt. Tegen Manchester City werd eenvoudig gewonnen: 5-1.

De Citizens maakten middels de opstelling duidelijk dat de prioriteit duidelijk niet bij het winnen van de Engelse beker ligt. Manager Manuel Pellegrini stelde liefst vijf jeugdspelers op. Dat terwijl Hiddink zijn Chelsea juist op volle oorlogssterkte aan liet treden. De verschillen werden dan ook al snel zichtbaar. De Londenaren wonnen de wedstrijd zeer eenvoudig en hadden weinig te vrezen van de bezoekers uit Manchester.

Na 35 minuten spelen was het spits Diego Costa, die onder Hiddink het vertrouwen weer heeft teruggewonnen, die de 1-0 aantekende op aangeven van Eden Hazard Ondanks het overwicht van Chelsea kwamen de bezoekers twee minuten later toch op gelijke hoogte. Het was David Faupala die de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Na rust pas liep Chelsea uit naar een prima overwinning.

Drie minuten na de theepauze was het Willian die voor de voorsprong zorgde. Wederom was het Hazard die het voorbereidende werk deed. Via Gary Cahill en Hazard liepen The Blues vervolgens uit naar een 4-1 voorsprong. Middenvelder Oscar kon de vijfde van Chelsea maken, maar hij miste een strafschop. In de slotfase maakte Oscar dit foutje goed door de assist op de 5-1 van Bertrand Traoré te zorgen.

Van Gerwen maakt hattrick af in zesde UK Open Qualifier

Een hattrick voor Michael van Gerwen tijdens de UK Open Qualifiers. Mighty Mike heeft zondag de zesde UK Open Qualifier op zijn naam geschreven en boekte zijn derde zege in aanloop naar de UK Open. Twee weken geleden won hij het tweede kwalificatietoernooi en zaterdag schreef hij het vijfde toernooi op zijn naam. 

Van Gerwen won van Michael Dawson (6-1), Nick Fullwell (6-3), Kevin Dowling (6-1) en Lee Evans (6-4). In de kwartfinale ging Phil Taylor er met 6-2 aan en in de halve finale werd Ian White met 6-1 verslagen. In de eindstrijd werd er met 6-2 gewonnen van Steve Beaton. Met drie zeges heeft Van Gerwen zich verzekerd van de eerste plaats in de UK Open Order of Merit. 

De overige Nederlanders speelden zondag geen rol. Benito van de Pas, Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena en Jan Dekker werden in de vierde ronde (laatste 32) uitgeschakeld. Deze vier darters hebben zich wel geplaatst voor de UK Open, dat van 4 tot en met 6 maart plaats heeft in Minehead. Het complete deelnemersveld komt nog. 

De UK Open heeft als bijnaam de FA Cup of Darts. Het toernooi kent namelijk na iedere ronde een open loting voor de volgende ronde. De beste 96 darters van de zes kwalificatietoernooien plus tal van Britse amateurdarters zullen met elkaar strijden om de titel. 

Uitslagen UK Open Qualifier 6 - Uitslagen vanaf achtste finales
Ian White 6-1 Kyle Anderson
Mervyn King 6-4 James Wade
Michael van Gerwen 6-4 Lee Evans
Phil Taylor 6-2 Mike De Decker
Peter Wright 6-2 Daryl Gurney
Mark Webster 6-0 Darron Brown
Steve Beaton 6-4 Scott Dale
Stephen Bunting 6-2 Matt Edgar

Kwartfinale
Ian White 6-0 Mervyn King
Michael van Gerwen 6-2 Phil Taylor
Mark Webster 6-1 Peter Wright
Steve Beaton 6-4 Stephen Bunting 

Halve finale
Michael van Gerwen 6-1 Ian White
Steve Beaton 6-4 Mark Webster

Finale
Michael van Gerwen 6-2 Steve Beaton

Alle uitslagen van vandaag zijn hier terug te vinden. 

Maria Peters gaat derde Pietje Bell-film maken

Producer Shooting Star en uitgeverij Kluitman hebben vandaag bekendgemaakt dat regisseuse Maria Peters een derde Pietje Bell-film gaat maken. Peters regisseerde eerder al Pietje Bell (2002) en Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon (2003), een tweetal films die in de top 20 van bestbezochte Nederlandse bioscoopfilms van de laatste 20 jaar terug te vinden zijn.

Aan het scenario voor de derde film, die de titel Pietje Bell Gaat Vliegen gaat krijgen, wordt momenteel hard gewerkt. De producent hoopt dat een deel van de oude cast terugkeert, onder wie Katja Herbers, Arjan Ederveen, Angela Groothuizen en Marjan Luif. Voor de hoofdrolspeler zal Peters op zoek moeten naar een nieuwe acteur, aangezien Quinten Schram te oud is voor die rol.

Pietje Bell Gaat Vliegen was destijds het laatste deel uit de serie van acht boeken die schrijver Chris van Abkoude aan het begin van de twintigste eeuw over de belhamel schreef. In 1964 werd er ook al eens een film over de straatjongen van Rotterdam gemaakt door Henk van der Linden. Ook verscheen er in 2006 een musical over Pietje Bell.

Uitslag Feyenoord - Roda JC

Feyenoord heeft na zeven nederlagen weer eens een punt gepakt in de Eredivisie. Echter was het 1-1 gelijkspel tegen Roda JC wel het negende competitieduel op rij dat niet gewonnen werd. Hieronder vind je van hiervan de karakteristieken.

Feyenoord

1 - 1

Roda JC

 45' Kuijt    69' Ngombo
 
 Gele kaart: , Milec, Poepon, Dijkhuizen, (Roda JC)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Nieuwkoop (v.Beek/90)
Botteghin
Kongolo
Nelom
Tapia (Vilhena/72)
Kuijt
El Ahmadi
Basacikoglu (Achahbar/77)
Kramer
Elia
  v.Leer
Milec
Buijs
Swinkels
Dijkhuizen
Zjoekov (Gullón/46)
Inceman
v.Hyfte
Peterson (Ngombo/67)
Poepon
v.Duinen (Faik/79)

Dortmund wint hectische topper van Leverkusen

In een heftige krachtmeting tussen Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund, trok de eerste club aan het kortste eind. Pierre-Emerick Aubameyang maakte de enige treffer (0-1).

In de eerste helft was het voor zowel de neutrale toeschouwers al de fanatieke supporters van een van beide clubs, weinig te beleven. Leverkusen en Dortmund schoven de bal risicoloos heen en weer, wat zorgde voor een erbarmelijk schouwspel. In de slotminuten van het eerste bedrijf was Aubameyang dichtbij een openingstreffer, maar die schoot hard in het zijnet.

Pas in de tweede helft kwam er vuur in de wedstrijd. De ploegen zochten meer risico’s. Een mooie combinatie tussen Chicharito and Bellarabi eindigde in schoonheid toen Mats Hummels de angel uit de aanval kon halen. De confrontatie werd steeds grimmiger en het spel werd steeds fysieker. Dat was in het nadeel van de thuisclub, die de onderlinge duels steeds vaker verloor. Erik Durm kon in de 64e minuut een gaatje vinden om Aubameyang te vinden, die vervolgens de krachtsverhouding wist uit te drukken op het scorebord: 0-1.

Leverkusen was stomverbaasd dat het doelpunt werd goedgekeurd, omdat even daarvoor Stefan Kiessling onderuit was gehaald, waarna de scheidsrechter besloot door te voetballen en de fatale counter tot gevolg, tot groot ongenoegen van coach Roger Schmidt. Die werd naar aanleiding zijn getier verwezen naar de tribunes, maar de oefenmeester weigerde dat, waarna het duel werd stilgelegd.

Tien minuten later gehoorzaamde Schmidt alsnog en nam plaats op de tribune, waarop arbiter Felix Zwayer het duel hervatte. De thuisploeg kreeg via Chicharito nog een klein kansje, maar dichter dan dat kwam men niet meer bij de gelijkmaker.

Crystal Palace stunt en wint van Tottenham, West Ham bekert eenvoudig verder

Crystal Palace heeft zondagmiddag gestunt door Tottenham Hotspur uit te schakelen in de FA Cup, waardoor het zich plaatste voor de kwartfinales van het Engelse bekertoernooi. Het werd 0-1. 

De statistieken waren voor aanvang van het duel zeer hoopgevend voor de Spurs. Slechts een van de laatste veertien FA Cup-duels had Tottenham verloren op White Hart Lane; tien werden er gewonnen en er eindigden drie in een gelijkspel. Na vijfentwintig minuten spelen haalde Dele Alli van afstand uit, waarna de doelpaal een dof geluid maakte en het leder het veld terug in stuiterde. De kansen om de score te openen stapelden zich op voor de thuisclub.

Het was Crystal Palace dat in de blessuretijd van de eerste helft de score wist te openen. Wilfried Zaha kon aan de rand van het strafschopgebied de bal vasthouden, om vervolgens de aanstormende Martin Kelly een niet te missen kans te bieden: 0-1.

Tien minuten na de hervatting van de wedstrijd was Alli met een individuele actie de verdedigers van Palace te snel af. De jonge middenvelder probeerde Zuid-Koreaan Heung-Min Son te bereiken, maar zag mandekker Damien Delany ingrijpen met een nuttige onderschepping.

De aanvallen van de Spurs werden steeds wanhopiger in een poging toch een bres te slaan in de verdediging van de stadsgenoot. Vijf minuten voor het einde was Josh Onomah nog heel dichtbij de gelijkmaker, nadat Nacer Chadli hem had vrijgespeeld. De talentvolle middenvelder leek doeltreffend uit te halen, maar zag Scott Dann zijn poging succesvol blokken. Daardoor bleef het bij 0-1, en bereikte Crystal Palace de kwartfinales van de FA Cup.


West Ham United kende in de vijfde ronde van de FA Cup nauwelijks moeite met Blackburn Rovers. De Londenaren wonnen zondagmiddag met 1-5 in Blackburn.

De thuisploeg begon wel verrassend sterk aan het duel op Ewood Park. Via Ben Marshall ging Blackburn na twintig minuten spelen namelijk redelijk brutaal aan de leiding. De bezoekers raakten er niet door van slag en stelden al snel weer orde op zaken.

Victor Moses maakte zes minuten later, op aangeven van James Collins, namelijk al weer gelijk. Tien minuten voor rust was de voorsprong al een feit, toen Dimitri Payet met scherp schoot: 1-2. Toen Chris Taylor tien minuten na rust een rode kaart kreeg, moest Blackburn met tien man verder.

Daarmee was het ook wel gedaan qua inbreng, terwijl West Ham daardoor juist verder kon uitlopen. Met nog zo'n 25 minuten te gaan was het Emmanuel Emenike die de 1-3 maakte. Een rode kaart voor Cheikhou Kouyaté bracht de Londenaren vervolgens niet in de problemen.

Sterker nog; het werd 1-4 doordat Emenike wederom trefzeker was. Daar bleef het niet bij, want Payet, die bij de 1-4 nog aangever was, tekende in blessuretijd hoogstpersoonlijk voor de 1-5 eindstand.

De HTC Vive kost $799

HTC heeft op de Mobile World Congress in Barcelona bekend gemaakt dat de HTC Vive virtual reality bril $799 zal gaan kosten.

De HTC Vive, welke in samenwerking met Valve ontwikkeld is, kan vanaf 29 februari 16:00 Nederlandse tijd besteld worden en HTC zal deze in april leveren. Een nauwkeurige leveringsdatum is momenteel nog niet bekend.

De HTC is duurder dan de competitie in de vorm van de Oculus Rift maar HTC levert, in tegenstelling tot Oculus, direct de juiste controllers erbij. Daarnaast heeft de HTC Vive een trackingsysteem waarmee, behalve je hoofd, ook je lichaam gevolgd wordt waardoor je door de kamer kan lopen.

De doos bevat:

  • HTC Vive
  • 2 draadloze controllers
  • 2 Lightroom basisstations
  • Vive Link Box
  • Vive oortelefoontjes (vervangbaar met eigen geluid-headset)

De HTC Vive kan via Bluetooth met mobiele telefoons gekoppeld worden waardoor je telefoongesprekken op kan nemen en tekstberichten versturen zonder je headset af te zetten.

Games die tijdelijk met de HTC Vive gebundeld zullen worden zijn Job Simulator en Fantastic Contraption.

Geüpdatet met info uit verschillende bronnen. Helaas nog geen info over de daadwerkelijk Europese prijs of verzendkosten.

Nederland wereldkampioen driebanden

Dick Jaspers en Jean van Erp hebben namens Nederland de wereldtitel driebanden gewonnen. In het Duitse Viersen waren de twee Nederlanders te sterk voor Semih Sayginer en Lüfti Cenet uit Turkije.

Van Erp won in de eerste partij in de finale overtuigend van Cenet: 40-12 na zestien beurten. Jaspers had het iets lastiger met Sayginer, maar na 33 beurten zegevierde de Brabander met 40-26. Het was de negende keer dat Jaspers de finale haalde op het WK voor landenteams, maar alleen in 1998 en 1999 zegevierde hij. Dat gebeurde destijds met Raimond Burgman. Voor Van Erp was het de eerste titel. 

Wereldtitel bobsleeër Melbardis na zinderende finale

Oskars Melbardis heeft in het Oostenrijkse Igls-Innsbruck na een zinderend slot de wereldtitel in de viermansbob veroverd. Samen met remmers Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste en Janis Strenga troefde de door blessures geplaagde Melbardis de Duitser Francesco Friedrich in de laatste van vier runs af.

Friedrich stond na de eerste twee runs op zaterdag stevig aan de leiding, maar zondag was het de dag van Melbardis. Zijn achterstand van 0,41 seconden werd in de derde run al flink verkleind: er bleef nog 0,17 seconden over. De Let liet vervolgens een fenomenale slotrun zien en zette de druk vol op Friedrich. De Duitser kon dat niet aan, want hij maakte de ene na de andere fout. Op het voorlaatste meetpunt, drie bochten voor de finish, was Friedrich nog sneller, maar aan de finish kwam hij 0,04 seconden tekort voor het goud. Brons was op 0,22 seconden voor de Zwitser Rico Peter, met onder meer de Nederlander Bror van der Zijde in zijn slee.

Voor Melbardis was het een bijzondere zege. Het hele seizoen werd hij geplaagd door een hardnekkige rugblessure, waardoor vooral de start vaak ernstig tekort kwam. Zijn vaste remmer in de tweemansbob, Dreiskens, had ook nog eens lang last van zijn achillespees en moest de nodige wedstrijden missen. Pas vlak voor het WK was het duo weer redelijk fit en kon er enigszins normaal gestart worden, met de wereldtitel als gevolg. 

De Nederlandse bob, bestuurd door Ivo de Bruin, werd 27e in het veld van dertig deelnemers. 

De Letten staan bekend om hun razendsnelle starts (Foto: Getty)

Assad: herinner me als de man die Syrië redde

Over tien jaar wil Bashar al-Assad worden herinnerd als de man die Syrië redde. De president van Syrië, wiens positie na zes jaar burgeroorlog op zijn minst zeer omstreden is, zei dat in een interview met de Spaanse krant El Pais. Hij liet in het midden of hij in 2026 nog president is.

Syrië moet weer veilig worden, aldus Assad. 'Ik ben degene die het land moet zien te redden, dat is mijn baan, dat is mijn opdracht', zei hij in het vraaggesprek. Willen de Syriërs dat hij aan de macht is, dan blijft hij dat. 'Wil men dat niet, dan kan ik niets doen om mijn land te helpen. Dan moet ik meteen vertrekken.'

In het interview herhaalde de president dat hij bereid is tot een staakt-het-vuren, mits de 'terroristen', waarmee hij de Syrische rebellen aanduidde, niet van de gelegenheid gebruikmaken om hun posities te versterken. Assad is vooral beducht voor de steun die de Turken aan de rebellen geven. Daarentegen noemde hij de steun die hij zelf van Rusland en Iran ontvangt essentieel.

Assad: herinner me als de man die Syrië redde
Assad: herinner me als de man die Syrië redde (Foto: ANP)

Burgemeester Londen steunt pro-Brexit-kamp

De Londense burgemeester Boris Johnson gaat campagne voeren voor het verlaten van de Europese Unie. Dat meldt de BBC. Partijgenoot en premier David Cameron had Johnson eerder nog indringend gewaarschuwd deze stap niet te zetten.

Volgens Cameron betekent een brexit 'een sprong in het duister'. Hij stelt dat Groot-Brittannië beter af is binnen de EU. Dat Johnson daar fundamenteel anders over denkt was al bekend, maar dat hij ook actief campagne gaat voeren voor een 'Brexit' is een tegenslag voor Cameron. De premier hoopte zijn partij juist bij elkaar te houden door een 'speciale status' voor zijn land uit te onderhandelen in Brussel.

De excentrieke burgemeester van Londen is een van de invloedrijkste figuren binnen de Conservatieve Partij. Hij geldt als potentieel opvolger van Cameron. Johnson licht zijn besluit zondagavond toe.

Burgemeester Londen steunt pro-Brexit-kamp
Burgemeester Londen steunt pro-Brexit-kamp (Foto: ANP)

Haas F1 laat debuutauto aan wereld zien

Het eerste écht nieuwe formule 1-team sinds 2010, Haas F1, heeft zondag de auto voor 2016 aan de wereld laten zien. Het Amerikaanse team zal debuteren met de Haas VF-16, met grijs en rood als voornaamste kleuren. 

Oprichter Gene Haas heeft een flinke dosis ervaren formule 1-personeel binnen het team gehaald. Met Romain Grosjean hebben ze daarnaast een coureur in de auto die al tien keer het podium gehaald heeft in een grand prix. De Fransman zal vergezeld worden door Esteban Gutierrez. Maandag komt de auto voor het eerst in actie tijdens de eerste testdag in Barcelona. 

Snowden zou eerlijk proces in VS bijwonen

Als hij de verzekering zou krijgen dat hij een eerlijk proces tegemoet kan zien, dan zou Edward Snowden terugkeren naar de Verenigde Staten. De voormalige agent van de geheime dienst NSA lekte tot woede van Washington duizenden vertrouwelijke documenten over die National Security Agency.

De nu 32-jarige Snowden vluchtte in mei 2013 naar Hongkong en een maand later naar Rusland, dat hem gretig asiel verleende. ,,Ik heb de Amerikaanse regering laten weten dat ik terugkeer als ik de kans krijg mijn motieven toe te lichten en een jury over mij oordeelt", aldus de voormalige agent in een interview in Moskou. Zou hij in de VS wegens spionage worden veroordeeld, dan loopt hij het risico een gevangenisstraf van maximaal dertig jaar te krijgen.

De tientallen onthullingen die Snowden deed, hadden veelal te maken met de afluisterpraktijken van de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ. In de vele interviews die hij gaf, betitelde Snowden de Nederlandse inlichtingendiensten als schoothondjes van de Amerikanen. Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, noemde dat onzin.

Snowden zou eerlijk proces in VS bijwonen
Snowden zou eerlijk proces in VS bijwonen (Foto: ANP)

Valverde wint Ronde van Andalusië, Mollema derde

Alejandro Valverde is de winnaar geworden van de Ronde van Andalusië. De Spanjaard soleerde in de slotrit naar de etappezege en won daardoor ook voor de vierde keer het eindklassement.

Tejay van Garderen ging dankzij zijn zege gisteren in de tijdrit vandaag van start als leider, maar slaagde er niet in de voorsprong vast te houden. Op drie kilometer van de streep ging hij in de achtervolging op Valverde, die toen al een minuut voorsprong had. Van Garderen kreeg Bauke Mollema en Rafał Majka mee, maar ze slaagden er niet meer in bij Valverde te komen. Die won de rit en pakte genoeg voorsprong voor de eindzege.

Toen de pijp van Van Garderen leeg was ging Mollema er vandoor, hij reed naar de tweede plek in de etappe en de derde plek in het klassement. Wilco Kelderman, gisteren nog tweede in de tijdrit, kon vandaag geen hoofdrol vervullen en zakte in het klassement  van de tweede naar de vierde plaats.

Uitslagen Eredivisie 21/02/2016

Twee wedstrijden op zondagmiddag 14.30 uur. Ajax ontving thuis Excelsior en FC Utrecht kreeg bezoek van Willem II. Ajax won met 3-0 van de Rotterdammers en FC Utrecht won thuis met 2-1 van de bezoekers uit Tilburg. 

AFC Ajax

3 - 0

Excelsior

 41' Milik
 55' Milik
 85' Klaassen
   
 
 Gele kaart:  Kuipers (Excelsior)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.800
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
Viergever
Dijks
Schöne (v.Rhijn/66)
Gudelj
Klaassen
Bazoer
El Ghazi (Muric/82)
Milik
Younes (Fischer/73)
  Muyters
Karami
Fischer
Drost
Kuipers (Bovenberg/79)
Bruins
Kruys
Auassar
Elbers (v.Mieghem/75)
v.Weert
Kuwas

FC Utrecht

2 - 1

Willem II

 32' Boymans
 85' Boymans
   77' Ogbeche (pen)
 
 Gele kaart: Strieder, Ruiter, Ludwig (FC Utrecht), v.d.Velden (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17398
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin
Letschert
Ligeon (Kum/79)
Ramselaar
Strieder
Barazite (Ayoub/79)
Ludwig
Haller
Boymans
  Lamprou
v.d.Struijk
Wuytens
Peters
Achenteh
Ojo
Falkenburg
v.d.Velden (Kali/71)
Hupperts (Ondaan/64)
Ogbeche (Braber/82)
Andersen

Sven Nys sluit imposante carrière af

Sven Nys heeft zijn laatste wedstrijd als veldrijder erop zitten. De Belg reed in de Sluitingsprijs van Oostmalle een tijd mee om de prijzen, maar moest na driekwart koers de toprenners laten gaan. De Kannibaal van Baal kwam al zwaaiend en hevig toegejuicht over de streep. Kevin Pauwels won de wedstrijd.

Sven Nys is misschien wel de beste veldrijder ooit. Hij boekte in zijn bijna twintig jarige carrière 292 overwinningen in wedstrijden op het hoogste niveau, waarvan 50 in de wereldbeker en ruim 100 in de andere regelmatigheidscrossen. Daarnaast werd hij negen keer Belgisch kampioen en in 2005 en 2013 pakte Nys de wereldtitel.

In de laatste seizoenen kon hij niet meer zijn stempel op de sport drukken, mede door de opkomst van de wereldkampioenen van de laatste twee jaar; Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Nys won nog wel twee keer; een wereldbekerwedstrijd in Koksijde en een veldrit in Hasselt.

Nys eerder dit seizoen bij het WK veldrijden waar hij vierde werd. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Nys eerder dit seizoen bij het WK veldrijden waar hij vierde werd. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Knul plundert rekening van moeder

Het zal je maar gebeuren: je bank wordt geplunderd en de dader is... je zoon! Het overkwam een vrouw uit Helmond. Er werden enkele weken wisselende bedragen van haar rekening gepind. Het begon met kleinere bedragen van 40 tot 80 euro, maar het viel de moeder pas op toen het fantastische bedrag van 450 euro van haar rekening was gehaald en deed toen aangifte.

De beveiligingscamera's van de bank hadden de dader in beeld en zo kwam de politie tot de conclusie dat haar eigen zoon haar bankrekening had geplunderd. Hoeveel het opstandige 19-jarige ventje van zijn arme moedertje heeft gestolen, kon de wijkagent niet vertellen. De moeder heeft besloten haar aangifte in te trekken. Het blijft toch je zoon.

Bijzonder gênante vrije trap in Engels voetbal

De Engelse voetbalclub Cheltenham Town komt uit in de National League, het vijfde niveau op de Engelse voetballadder. In dergelijke obscure wedstrijden zijn wel eens wat opvallende dingen te zien en dit keer zijn het de spelers van Cheltenham die het nieuws halen.

In de wedstrijd tegen de Tranmere Rovers kregen ze een vrije trap. Het leek een uitmuntende kans voor The Robins om hun ingestudeerde vrije trap erin te gooien, maar dat liep niet helemaal volgens plan...Ze wonnen overigens met 0-1, dat dan weer wel.

(Bron: YouTube)

Mercedes-coureurs wijzen kritiek Vettel af

Dat Mercedes op het asfalt heerst als nooit tevoren is velen een doorn in het oog. De meest recente in het rijtje criticasters is Ferrari-rijder Sebastian Vettel. "De dominantie van Mercedes heeft veel van de opwinding voor de fans weggenomen," mopperde de Duitser afgelopen week. "Dat is best wel gek," reageert Mercedes-collega Lewis Hamilton met een knipoog. "Sebastian heeft vier van dit soort jaren gehad en ik maar twee. Dus totdat ik op zijn niveau zit, verveel ik het publiek minder dan hij."

Hamilton's teamgenoot Nico Rosberg gaat er wat serieuzer op in. "Tegen iedereen die kritiek heeft vraag ik of ze wel weten hoe hard wij hiervoor gewerkt hebben. We zijn waar we zijn omdat we de beste zijn op dit moment. Het zou leuk zijn als men iets meer respect heeft voor onze prestaties." Mercedes won in de afgelopen twee seizoenen niet alleen alle titels, maar ook 32 van de 38 GP's. Ferrari heeft aangegeven goede hoop te koesteren dit jaar dichter op de Duitsers te zitten.

'VW moet elektrische auto's bouwen in VS'

Volkswagen moet mogelijk als goedmakertje voor het dieselschandaal elektrische auto's gaan produceren in de Verenigde Staten. Dat is de inzet van onderhandelingen met de Amerikaanse milieudienst EPA, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag zonder bronnen te vermelden.

Volkswagen kwam afgelopen najaar in opspraak toen bleek dat de autobouwer op grote schaal gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van dieselauto's. Er werd speciale software ingebouwd om emissietests in laboratoria te omzeilen. De EPA bracht die zaak aan het rollen, en kan het bedrijf miljardenboetes opleggen.

Volgens Welt am Sonntag wordt besproken of en in welke omvang Volkswagen elektrische auto's kan gaan bouwen in zijn fabriek in Chattanooga, in de staat Tennessee. Het bedrijf zou daarnaast als straf verplicht kunnen worden mee te werken aan de opbouw van een netwerk van laadpalen in de VS.

De Amerikaanse overheid zou het schandaal rond Volkswagen op die manier willen aangrijpen om de verkoop van elektrische auto's een impuls te geven. Die bleef de laatste jaren namelijk ver achter bij de eigen doelstellingen. Woordvoerders van EPA en Volkswagen onthielden zich van commentaar.

'VW moet elektrische auto's bouwen in VS'
'VW moet elektrische auto's bouwen in VS' (Foto: ANP)

Dode varkens op mogelijke locatie azc Ede

Op een van de beoogde terreinen voor een azc in de gemeente Ede zijn zondag twee dode varkens aangetroffen. Dit heeft een zegsman van burgemeester Cees van der Knaap bevestigd na een bericht van Omroep Gelderland.

Onbekenden hebben de twee kadavers in het dorp Lunteren neergelegd. Daar zit recreatiecentrum De Goudsberg, een van beoogde azc-locaties. Van der Knaap noemde de actie "schandalig, een grove manier van je mening uiten".

Mogelijk houdt de vondst van de dode varkens verband met de demonstratie in Ede zaterdag. Ruim zeventig demonstranten betoogden toen tegen de komst van asielzoekers.

Dode varkens op mogelijke locatie azc Ede
Dode varkens op mogelijke locatie azc Ede (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - Vitesse

In de Eredivisie is de Gelderse derby tussen De Graafschap en Vitesse in een 2-2 gelijkspel geëindigd. De thuisclub kwam met veel passie en strijd het veld op en dankzij Vermeij resulteerde dit in het begin van de tweede helft in een 2-1 voorsprong. In een rommelige slotfase kwam Vitesse toch nog langszij.

De Graafschap

2 - 2

Vitesse

40' Vermeij
47' Vermeij
  16' Nakamba
84' Baker
 
Gele kaart: Cicek, Kaak, (De Graafschap), Yeini, (Vitesse)
Rode kaart: , Ota (90/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.218
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
Van de Pavert
Cicek (Tesselaar/74)
Smeets
Kaak
El Jebli (Koolhof/79)
Driver
Vermeij (Parzyszek/83)
Peters
  Room
Diks
Kashia
Van der Werff
Ota
Nakamba
Yeini
Baker
Rashica (Kruiswijk/90+1)
Qazaishvili (Zhang/75)
Oliinyk (Nathan/81)

Museumnacht010: dertig instellingen open

Ruim dertig Rotterdamse musea en culturele instellingen zijn zaterdag 5 maart geopend tijdens Museumnacht010. Bezoekers krijgen een keur aan kunst en cultuur te zien: van freerunning tot afgedankt servies.

Het publiek wordt in de haven bij het Maritiem Museum vermaakt door een groep freerunners. "Mannen en vrouwen met spieren van staal jumpen van containers en kademuren", aldus een woordvoerder van Musuemnacht010. Showroom MAMA neemt de bezoekers mee terug naar de gabbercultuur uit de jaren negentig. Virtueel kunnen zij de roemruchte Club Parkzicht betreden.

Bij Gallery Joey Ramones draait het in de tentoonstelling om afgedankt servies. Mensen kunnen zelf servies aan toevoegen: lelijk, kapot, gekregen of gevonden. Veder zijn er verschillende exposities in de Kunsthal Rotterdam en is Het Nieuwe Instituut een tijdelijk modemuseum. De museumnacht duurt van 20.00 tot 01.00 uur.

Museumnacht010: dertig instellingen open
Museumnacht010: dertig instellingen open (Foto: ANP)

Nigeria steunt bevriezing olieproductie

Nigeria staat achter plannen van onder meer Saudi-Arabië en Rusland om de olieproductie te bevriezen op het huidige niveau. Dat heeft olieminister Emmanuel Kachikwutold zondag gezegd. Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika.

Kachikwutold zei wel dat voorlopig een uitzondering moet gelden voor Iran en Irak, twee landen die net weer opkrabbelen na jaren van sancties respectievelijk oorlogsgeweld. Daardoor zal de productie de komende maanden waarschijnlijk nog blijven toenemen. Pas tegen de zomer zal het aanbod krapper worden, voorspelde hij.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar spraken vorige week af dat zij hun productie bevriezen op het niveau van januari, mits andere landen hetzelfde doen. Dat zou moeten leiden tot enig prijsherstel. De olieprijzen zijn de afgelopen tijd gezakt tot de laagste niveaus in twaalf jaar.

Nigeria steunt bevriezing olieproductie
Nigeria steunt bevriezing olieproductie (Foto: ANP)

China vervangt topman beurswaakhond

China heeft het hoofd van de nationale beurstoezichthouder, Xiao Gang, de laan uitgestuurd. Dat meldden Chinese staatsmedia dit weekeinde. Xiao is per direct vervangen door Liu Shiyu, die tot dusver bestuursvoorzitter was van Agricultural Bank of China.

De Chinese aandelenmarkten maken sinds afgelopen zomer een turbulente periode door, met koersdalingen van gemiddeld zo'n 40 procent als gevolg. Dat heeft onder meer te maken met de fors afgezakte economische groei in de Volksrepubliek, maar ook de manier waarop de beurzen functioneren ligt onder vuur.

Onder Xiao's leiding voerde de toezichthouder in januari een soort noodrem in op de beursvloeren. De regels om de handel automatisch op te schorten of zelfs te beëeindigen bij al te sterke koersdalingen, leken echter eerder averechts te werken. Ze werden al snel weer teruggedraaid.

China vervangt topman beurswaakhond
China vervangt topman beurswaakhond (Foto: ANP)

Paus wil wereldwijde afschaffing doodstraf

Het christelijke gebod "gij zult niet doden" geldt volgens paus Franciscus net zo goed voor de overheid. Hij pleitte zondag voor een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Een eerste stap in die richting is wat de leider van de katholieke kerk betreft een moratorium op executies.

Franciscus riep gelovigen in zijn preek op zich in te spannen voor zo'n opschorting van de uitvoering van de doodstraf. Tienduizenden mensen hoorden de paus aan op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Paus Franciscus is niet vies van politieke uitspraken. In de afgelopen weken uitte hij in Mexico bijvoorbeeld felle kritiek op het immigratiebeleid van de Verenigde Staten en suggereerde hij dat presidentskandidaat Donald Trump geen christen is. "Iemand die alleen denkt aan het bouwen van muren en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen", zei de paus over plannen van Trump om een grensmuur op te trekken tussen Mexico en de VS.

Paus wil wereldwijde afschaffing doodstraf
Paus wil wereldwijde afschaffing doodstraf (Foto: ANP)

Tibetaanse sjamaan kan Russische schoonspringers niet helpen

Over de hulpmiddelen die veel Russische sporters gebruiken kun je zo je twijfels hebben, de schoonspringers zoeken het echter wel in een hele bijzondere hoek. Een heuse Tibetaanse sjamaan moet hen helpen op weg naar olympisch goud, maar echt lekker gaat het nog niet.

"Ik heb echt geen idee wie hem uitgenodigd heeft, vraag dat maar aan de coaches", aldus Gleb Galperin, vice-voorzitter van de Russische schoonspringbond. Net als de sjamaan is hij aanwezig in Rio de Janeiro, waar deze week de World Cup gehouden wordt - het laatste grote kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. De sjamaan zou zijn gevraagd om de Russen te helpen wennen aan het klimaat in Brazilië, onder meer door 'kaarsen te blazen' - wat dat ook in moge houden.

Voor Evgenii Kuznetsov en Ilya Zakharov gaat het echter nog niet al te best. Het duo won in augustus vorig jaar nog zilver op het wereldkampioenschap op de 3-meterplank, toen de sjamaan nog niet in het spel was. Tijdens de kwalificaties van de World Cup in Rio eindigden de twee slechts als negende, waarna ze in de finale zelfs op de elfde en voorlaatste plek terechtkwamen. Volgens het Russische persbureau TASS komt daarmee hun olympische deelname ernstig in gevaar, hoewel wij daar onze twijfels bij hebben: met het WK-zilver hebben ze wel voldaan aan de kwalificatie-eis, maar het is mogelijk dat de Russen net als Nederland nog extra, strengere eisen hebben.

"Elke schoonspringer bereidt zich uitgebreid voor op een ontzettend belangrijke wedstrijd als de World Cup...wij hebben een sjamaan", zucht Galperin. "We leven in de 21e eeuw...het is belachelijk dat iemand zonder enige kwalificaties bij het team gehaald wordt. Ik snap het niet en ik ben het er niet mee eens", klinkt het woedend uit de mond van de man die ook nog vertelt dat dit aangeeft dat er veel problemen zijn binnen het team. 

"Een buitenlandse specialist om de acrobatiek te verbeteren of elementen toe te voegen zou geen probleem zijn geweest. Er is niks beschamends aan het aanstellen van een buitenlandse expert....alles beter dan een Tibetaanse sjamaan die wat op kaarsjes staat te blazen om onze atleten naar het goud te helpen", besluit Galperin. 

Usher en Demi Lovato naar Witte Huis

R&B-zanger Usher en zangeres Demi Lovato brengen binnenkort in het Witte Huis een muzikaal eerbetoon aan de in 2004 overleden artiest Ray Charles.

Ook gospelzangeres Yolanda Adams, countrygroep The Band Perry en soulzanger Leon Bridges doen aan het eerbetoon mee, net als jazz-muzikant Andra Day en singer-songwriter Anthony Hamilton. Het muzikale eerbetoon in de presidentswoning in Washington is woensdag 24 februari. De show wordt vrijdag op de Amerikaanse televisie uitgezonden.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is het de zestiende keer dat hij het Witte Huis openstelt voor een dergelijk muzikaal evenement. Eerdere edities stonden in het teken van Stevie Wonder, Paul McCartney, Burt Bacharach, Hal David en Carole King.

Michelle Obama verzorgt overdag met een aantal artiesten een workshop voor meer dan 130 scholen uit de Verenigde Staten.

Usher en Demi Lovato naar Witte Huis
Usher en Demi Lovato naar Witte Huis (Foto: BuzzE)

McLaren weet niet wanneer het weer zal winnen

Het was op een late novemberdag in 2012 toen Jenson Button zijn handen hoog de lucht in stak. Hij was het die zojuist de seizoensfinale op zijn naam had weten te schrijven in diens ultrarappe McLaren. Het team ging daardoor met een goed gevoel de winter in, maar dat gevoel was niet terecht. Sindsdien won het op Ferrari na meest geroemde Formule 1-team helemaal niets meer. Liefst drie jaar en 57 races lang zag McLaren knarsentandend toe hoe andere teams de zeges aaneen regen. In die periode werd longtime partner Mercedes gedropt en vervangen door oude liefde Honda.

Na het rampjaar 2015 lijkt nieuw succes echter nog altijd heel ver weg, en ondanks de presentatie van de volgens McLaren innovatieve MP4-31, heeft teambaas Ron Dennis nog geen idee wanneer het team nu eindelijk eens zijn 183e zege zal gaan boeken. "Ook nu we ons tweede jaar met Honda in gaan, hebben we maar één ambitie," stelt Dennis. "En dat is om ons team dusdanig te onwikkelen dat we weer gaan winnen. Maar we doen geen voorspelling over wanneer we weer zullen winnen." 

Maandag zal Jenson Button de MP4-31 voor het eerst de sporen geven tijdens de eerste testdag van het jaar in Barcelona. De oud-wereldkampioen ziet ernaar uit. "Alle coureurs hebben de winterbreak nodig," begint Button. "Maar ik heb er ontzettend veel zin in om het 2016-seizoen te beginnen." Button geeft aan veel positieve energie te voelen op McLaren's technology centrum in Woking en benadrukt dat hij meent dat de nieuwe wagen er gelikt uit ziet. Toch blijft de ervaren Brit realistisch over McLaren's kansen komend jaar. "Ik ben niet overdreven positief want daarvoor is F1 te onvoorspelbaar. Maar van wat ik tot nu toe gezien heb, ziet het aerodynamische pakket er fantastisch uit. Ik heb er zin in om de nieuwe innovaties deze week te gaan testen."  

Maar hoe goed het aerodynamische pakket ook zal zijn, de grootste vooruitgang zal geboekt moeten worden op het vlak van de motor. Geruchten zingen inmiddels alweer rond dat ook de 2016-Honda onbetrouwbaar zou zijn, maar de Japanners zelf hebben dat inmiddels tegengesproken en noemen de geruchten 'speculatief.' Wel geven ze aan niet precies te weten waar ze nu staan met hun motor. "We weten niet precies hoever we zijn totdat we de komende twee testsessies hebben gedaan," zegt topman Yasuhisa Arai. "Onze focus ligt de komende dagen op het testen van de balans van de MP4-31 en de power unit, en dan specifiek het ERS-systeem."  

Weirather wint daags na slechtste resultaat ooit

Alpineskiester Tina Weirather heeft zondag tijdens de World Cup in La Thuile de super-G gewonnen. Voor de Liechtensteinse was het een knap staaltje revanche: zaterdag werd de 26-jarige 35e op de afdaling, buiten valpartijen om haar slechtste resultaat ooit in de World Cup.

De Zwitserse Fabienne Suter ging na een sterke afdaling lange tijd aan de leiding, tot de favorieten vanaf startnummer zestien naar beneden mochten. Dat was als eerste Weirather, die vooral op het tweede deel van de piste veel tijd pakte en aan de finish 0,67 seconden sneller was dan Suter. Vervolgens was het de beurt aan Lindsey Vonn, die het geweld van Weirather ook niet aankon.

De Amerikaanse eindigde wel 0,03 seconden voor Suter en voor de Zwitserse betekende dat het verlies van een podiumplek. Na Vonn ging namelijk Lara Gut naar beneden en de landgenote van Suter was razendsnel. Toch moest ook zij onderin flink toegeven op hartsvriendin Weirather: 0,57 seconden, wel goed voor de tweede plek. 

In de strijd om de algemene World Cup is het nog altijd razendspannend. Vonn staat op exact 1200 punten, maar Gut maakte twintig punten goed en kwam op 1177 in totaal. Ter illustratie: een zege is goed voor honderd punten, plek twee levert tachtig punten op en voor plek drie zijn zestig punten weggelegd. 

'Laat kinderen meebeslissen over ombudsman'

Kinderen moeten kunnen meebeslissen over de nieuwe Kinderombudsman. Dit vindt althans kindercorrespondent Tako Rietveld. Hij is daarom samen met de Augeo Jongerentaskforce een petitie gestart om een jeugdvertegenwoordiger in de sollicitatiecommissie te krijgen.

"De Kinderombudsman staat in zijn functie midden tussen de jeugd. Het zou logisch zijn als kinderen en jongeren zelf kunnen meepraten over wie het meest geschikt is", aldus Rietveld zondag.

Vrijdag kwam de vacature voor een nieuwe Kinderombudsman online. "Kinderen kijken anders naar de wereld dan volwassenen", stelt Rietveld, die over de hele wereld over kinderen bericht en eerder meer dan tien jaar verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal was.

Ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend het ambtstermijn van kinderombudsman Marc Dullaert niet te willen verlengen. Het gedwongen vertrek van Dullaert zorgde voor veel ophef.

'Laat kinderen meebeslissen over ombudsman'
'Laat kinderen meebeslissen over ombudsman' (Foto: ANP)

Toch nog reguliere Pinkpopkaarten te koop

Er zijn toch nog weekendtickets voor Pinkpop te koop. Zaterdag meldde Pinkpop-baas Jan Smeets dat alle weekendkaarten binnen een uur uitverkocht waren, maar onder meer bij VVV-kantoren in Zuid-Limburg zijn zondag nog voldoende kaarten tegen reguliere prijzen verkrijgbaar, zowel weekend- als dagkaarten.

De VVV-winkel in Heerlen is zondag speciaal geopend voor de verkoop van de festivaltickets, vermeldt de website van de VVV Zuid-Limburg. Ook platenzaak Sounds in Venlo twitterde zondagochtend dat daar nog steeds weekendtickets liggen.

Het driedaagse muziekfestival vindt plaats van vrijdag 10 juni tot en met 12 juni in het Limburgse Landgraaf. Ex-Beatle Paul McCartney sluit het festival af, maar bezoekers staan ook optredens te wachten van artiesten als Lionel Richie, de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers, de Duitse metalband Rammstein en Douwe Bob. Die laatste vertegenwoordigt Nederland later dit jaar op het Eurovisiesongfestival. Het is dit jaar de 47e editie van Pinkpop.

Toch nog reguliere Pinkpopkaarten te koop
Toch nog reguliere Pinkpopkaarten te koop (Foto: BuzzE)

Line-up eerste wintertest Formule 1

Morgen is het lange wachten voor de Formule 1-volgers weer voorbij. Op het circuit van Barcelona wordt er gestart met de eerste van twee testsessies van vier dagen. Ondanks dat het nog 28 dagen duurt voordat de eerste Grand Prix wordt verreden, en er dus nog een hoop veranderd kan worden aan de wagens, is het al een eerste graadmeter voor de krachtsverhoudingen in het veld.

Alle teams zullen aan de start verschijnen bij de test, maar nog niet allemaal met de auto van 2016. Alleen Sauber zal de eerste vier dagen nog met de auto van 2015 rijden, al zal die waarschijnlijk wel deels zijn geupgrade. Volgende week, als vanaf dinsdag de tweede test wordt verreden, is het team wel met de 2016-auto present.

Qua coureurs komen bij bijna alle teams de twee racecoureurs twee dagen in actie. Alleen bij Force India rijden Nico Hulkenberg en Sergio Perez maar één dag. De eerste en laatste testdag is gereserveerd voor Alfonso Celis Jr, de ontwikkelingsrijder van het team. Bij Toro Rosso zal Max Verstappen de tweede en vierde dag voor zijn rekening nemen.

Line-up eerste wintertest 22 tot en met 25 februari

Team 22 februari 23 februari 24 februari 25 februari
Mercedes L. Hamilton N. Rosberg L. Hamilton N. Rosberg
Ferrari S. Vettel S. Vettel K. Raikkonen K. Raikkonen
Williams V. Bottas V. Bottas F. Massa F. Massa
Red Bull D. Ricciardo D. Ricciardo D. Kvyat D. Kvyat
Force India A. Celis jr S. Perez N. Hulkenberg A. Celis jr
Renault J. Palmer J. Palmer K. Magnussen K. Magnussen
Toro Rosso C. Sainz jr M. Verstappen C. Sainz jr M. Verstappen
McLaren J. Button F. Alonso J. Button F. Alonso
Sauber M. Ericsson M. Ericsson F. Nasr F. Nasr
Manor P. Wehrlein P. Wehrlein R. Haryanto R. Haryanto
Haas F1 R. Grosjean E. Gutierrez R. Grosjean E. Gutierrez

Golfer Luiten boekt op slotdag tien plaatsen winst en wordt vijftiende

Golfer Joost Luiten is als vijftiende geëindigd in het kampioenschap van Maleisië. Op de vierde en laatste dag noteerde hij 68 slagen, drie onder par. Daarmee boekte hij nog tien plaatsen winst op het scorebord.

Lange tijd leek er meer in te zitten voor Luiten. Na negen holes stond Luiten vier onder par en was de top-10 binnen handbereik. Op de tweede negen van Royal Selangor had de Nederlander met twee bogeys (11 & 16) en een birdie (15) een slag meer dan het baangemiddelde nodig en bleef een nieuwe top tien notering uit.

"Vandaag speel ik een fantastische eerste 9 holes", liet Luiten weten op zijn eigen website. "Miste geen green op de eerste negen en de putter deed zijn werk: -4. Helaas mis ik op 10 mis mijn birdieputt van 2 meter en maak ik een bogey op elf na een bal tussen de bomen."

"Helaas liet het chippen me vandaag in de steek", zei de Nederlander die na een matige openingsronde goed herpakte, maar het gevoel had dat er meer in had gezeten. "Op 18 krijg ik de kans om positief af te sluiten maar mis ik de putt voor birdie van 3,5 meter en loop ik helaas met het gevoel van de baan af dat ik hier toch hoger had kunnen eindigen. Eerste dag was het niet goed genoeg en vandaag heb ik ook het gevoel dat er meer in zat."

Luiten werd met zeven slagen onder par als vijftiende in het eindklassement, goed voor een cheque van iets meer dan dertigduizend euro. De winnaar in Maleisië is de Australiër Marcus Fraser met een eindscore van 269 slagen, 15 onder par. Fraser profiteerde van een off-day van Lee Soomin. De Zuid-Koreaan was de leider na drie dagen, maar bezweek onder de druk. Op de slotdag noteerde had hij 73 slagen nodig, twee boven par en greep naast de titel.

Rusland en VS sluiten 'voorlopige deal' Syrië

Rusland en de Verenigde Staten zijn het in grote lijnen eens geworden over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Syrië. De twee grootmachten sloten zondag een voorlopig akkoord, zo kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan na telefonisch overleg met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Volgens Kerry zou de wapenstilstand "in de komende dagen" in kunnen gaan. Details zijn nog onbekend en moeten voor een deel ook nog worden ingevuld. De presidenten Vladimir Poetin en Barack Obama zullen elkaar daar nog over spreken, verwacht Kerry.

De Syrische regering en het deel van de Syrische oppositie dat aan de onderhandelingstafel zit in Genève sturen zelf ook aan op een staakt-het vuren. Als er een akkoord komt, is dat sowieso niet van toepassing op terreurbeweging IS. De jihadisten van al-Nusra en de Syrisch-Koerdische YPG zijn eveneens niet bij de onderhandelingen betrokken.

Rusland en VS sluiten 'voorlopige deal' Syrië
Rusland en VS sluiten 'voorlopige deal' Syrië (Foto: ANP)

Bloedbad in Michigan

In het het Amerikaanse Kalamazoo County, Michigan, zijn zeven mensen omgekomen bij een schietpartij. Onder de slachtoffers zijn een 8-jarige jongen en een 14-jarig meisje. Zeker twee mensen raakte gewond.

Volgens de lokale televisiezender WWMT heeft de politie een verdachte aangehouden. De dader zou willekeurig op mensen hebben geschoten terwijl hij rondreed in een auto. De lokale media meldt dat er zeker vier slachtoffers vielen bij een restaurant en nog eens twee mensen bij een autohandel.

Volgens getuigen is de schutter een man van ongeveer vijftig jaar oud. Dankzij camerabeelden en getuigenverklaringen beschikte de politie over een goede omschrijving van de dader. Hierdoor kon een verdachte worden aangehouden. Deze wordt nog verhoord. Bij een eerdere schietpartij liep een vrouw meerdere schotwonden op in een huis, volgens de politie is er mogelijk een link met dit incident.

Henk de Jong: "Booy heeft wekenlang geprobeerd mijn baan te krijgen"

Henk de Jong heeft geen goed woord over voor Foeke Booy, die vorige week zei dat De Jong verkeerd had gehandeld door op te stappen bij SC Cambuur. "Dit is fantastisch toneelspel van die man", vertelde De Jong tegen FOX Sports.

Booy deed de uitspraak voor aanvang van de wedstrijd Cambuur - FC Utrecht (0-2). "Hij heeft daarvoor wekenlang geprobeerd mijn baan te krijgen en hier wist hij, op die dag, dat hij het niet zou worden. En dan gooit-ie dit erin."

"Maar klaar: ik gun hem het allerbeste. Ik gun hem de mooiste club van heel Nederland. Ik ga het niet zo doen zoals hij, want hij beschadigt mij niet. Hij beschadigt zichzelf het meest. Als de club naar buiten zou brengen waarom Booy géén trainer is van Cambuur, hoeft hij nóóit meer in het stadion te komen."

"Hij hoeft echt geen verhaal te vertellen van: ik ben een Cambuur-man, ik ben een Leeuwarder. Dat is hij niet. Laat dat duidelijk zijn." Marcel Keizer werd uiteindelijk de opvolger van De Jong bij de Leeuwarders.

Henk de Jong stapte anderhalve week geleden op bij Cambuur Leeuwarden. (PRO SHOTS/Ronald Bonnestroo)
Henk de Jong stapte anderhalve week geleden op bij Cambuur Leeuwarden. (PRO SHOTS/Ronald Bonnestroo)

NS zet spitsbus in bij Amsterdam

De Nederlandse Spoorwegen gaan maandag met een zogeheten spitsbus rijden tussen Amsterdam Sloterdijk, Krommenie-Assendelft en Castricum. De bussen moeten de drukte in de trein op dit traject voor reizigers verlichten.

Op deze manier wil NS zien of de bus voor reizigers een alternatief is. "Kiezen reizigers voor de bus, dan ontvangen zij een consumptiebon ter compensatie voor een langere reistijd", aldus een woordvoerder van de NS.

De spitsbus is één van de maatregelen om de drukte dit jaar en begin volgend jaar tegen te gaan, omdat er onvoldoende treinen zijn. Aan het einde van dit jaar rijden de eerste nieuwe sprinters over het spoor die NS eind 2014 met spoed heeft besteld. Om verder de drukte te beperken, zet NS bijvoorbeeld reservetreinen in en worden in bepaalde sprinters eersteklasstoelen weggehaald en vervangen door tweedeklasstoelen.

NS zet spitsbus in bij Amsterdam
NS zet spitsbus in bij Amsterdam (Foto: ANP)

Duitse skiërs winnen goud op gemengde teamwedstrijd

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft Duitsland de gemengde teamwedstrijd in het alpineskiën gewonnen. In de wedstrijd, bestaande uit parallelreuzenslaloms, rekenden de Duitsers in de finale af met Rusland.

De weg naar de finale was niet bepaald makkelijk voor Lucia Rispler en Jonas Stockinger. In de achtste finale tegen Zweden, de kwartfinale tegen Zwitserland en de halve finale tegen Finland werd het telkens 2-2. In alle drie wedstrijden moest de snelste tijd van beide skiërs - die allebei steeds twee runs deden - dus uitkomst bieden en dat viel telkens in het voordeel van Duitsland uit. Rusland versloeg Italië met 4-0 en won vervolgens op tijd van Slovenië en Canada.

De Russin Anastasiia Silanteva had na de strijd met Italië al haar vier duels verloren en ook tegen Rispler kon ze niet winnen. Aleksey Konkov had juist alles gewonnen en deed dat ook tegen Stockinger: 1-1. Silanteva moest vervolgens weer haar meerdere erkennen in Rispler en dus moest de laatste wedstrijd uitkomst bieden. Juist in de allesbeslissende wedstrijd kon Konkov voor het eerst niet winnen: hij ging onderuit en dus won Duitsland het goud. Brons was voor Finland, dat met 3-1 van Canada won. 

Stockinger in de gouden run tegen Konkov (Foto: YIS/Simon Bruty)
Stockinger in de gouden run tegen Konkov (Foto: YIS/Simon Bruty)

India zet leger in tegen betogers in Haryana

De autoriteiten in India hebben zondag duizenden militairen en paramilitairen naar een noordelijke deelstaat gestuurd om protesten die daar al dagen woeden de kop in te drukken. Door een aanval op een waterzuiveringsinstallatie in de deelstaat Haryana is er in New Delhi een watertekort ontstaan.

De gewelddadige protestacties in Haryana zijn het werk van de Jats, een landbouwkaste wiens leden meer van de banen bij de overheid en plekken op universiteiten opeisen. De afgelopen dagen zijn woningen van bestuurders aangevallen, treinstations in brand gestoken, wegblokkades opgeworpen en is nu dus ook een waterzuiveringsinstallatie gesaboteerd. Het meeste water dat in New Delhi wordt verbruikt komt hier vandaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu vierduizend militairen en vijfduizend paramilitairen naar Haryana gestuurd om de orde te herstellen. Volgens het ministerie begint de rust al weder te keren en zijn de troepen bezig de wegen weer vrij te maken. Scholen in New Delhi blijven maandag dicht en er worden waterrantsoenen ingesteld, om ervoor te zorgen dat onder meer ziekenhuizen voorlopig genoeg water hebben.

De protesten hebben de afgelopen dagen aan tien mensen het leven gekost. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

India zet leger in tegen betogers in Haryana
India zet leger in tegen betogers in Haryana (Foto: ANP)

Ouderen willen maar niet aan de studie

Het wil maar niet lukken om meer ouderen vanaf 30 jaar in de schoolbanken te krijgen. Vorig jaar daalde het aandeel van leerlingen boven de 30 jaar in het mbo en op de universiteiten opnieuw. Alleen op hbo-niveau steeg het aandeel van die leeftijdsgroep licht. Maar uit de jongste cijfers van de onderwijskoepels blijkt dat tussen 2011 en 2014 op alle niveaus steeds minder mensen boven de 30 jaar een studie volgen.

Dat is een tegenvaller voor het kabinet en in het bijzonder voor onderwijsminister Jet Bussemaker. Die kondigde eind 2014 nog stimuleringsmaatregelen aan die ouderen moesten aansporen weer te gaan studeren, eventueel in deeltijd. Met het programma Een Leven Lang Leren probeert de overheid al jaren om ouderen, ook als ze een baan hebben, weer in de klas te krijgen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt snel verandert.

De maatregelen van het kabinet lijken opnieuw niet te hebben geholpen. Bij de universiteiten in Nederland daalde het aantal studenten van boven de 30 jaar van 11.840 in 2014 naar 11.700 vorig jaar. In 2011 waren het er nog ruim 14.600. Ook in het mbo daalde vorig jaar het aantal studenten ten opzichte van een jaar eerder gestaag: van ruim 27.000 naar ruim 24.000. In 2011 telde het mbo nog bijna 54.000 leerlingen van 30 jaar en ouder.

Modules
Bij de hbo-instellingen zitten nu 5521 studenten van boven de 30 jaar. Dat zijn er 150 meer dan een jaar eerder. Maar in 2011 waren het er nog ruim 7400. Zelfs op de Open Universiteit daalde vorig jaar het aantal studenten van 17.000 in 2014 naar ruim 15.000 in 2015. Daar gaan wel veruit de meeste mensen naar toe omdat daar in modules les wordt gegeven. Wel volgen veel mensen cursussen, workshops en trainingen, bleek vorige week uit CBS-cijfers.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten zegt dat genoeg over de manier waarop Een Leven Lang Leren wel zou moeten worden aangeboden: "Het aanbod moet veel flexibeler worden, zodat mensen hun eigen tempo kunnen bepalen. Zij moeten losse modules, ook online kunnen volgen: kort en to the point. Nu worden opleidingen in te grote brokken aangeboden."

Ouderen willen maar niet aan de studie
Ouderen willen maar niet aan de studie (Foto: ANP)

Vijf doden in Fiji door cycloon Winston

Cycloon Winston heeft in Fiji aan vijf mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst zondag tegen lokale media gezegd.

Het was de zwaarste cycloon die Fiji ooit heeft getroffen. Premier Frank Bainimarama bevestigde het dodental en heeft voor de komende dertig dagen de noodtoestand afgekondigd. Alle scholen blijven voorlopig dicht en tot zeker maandagochtend is een avondklok van kracht.

Door de storm zijn grote delen van het land van elektriciteit, stromend water en telefoon- en internetverkeer verstoken. Het leger wordt ingezet om te helpen bij de reddingswerkzaamheden.

Winston was een cycloon uit de zwaarste categorie en richtte een enorme ravage aan. De storm ging gepaard met windstoten van meer dan 300 kilometer per uur. Op het eiland Koro bleef bijna geen enkel gebouw overeind. De storm veranderde op het laatste moment van richting, waardoor de hoofdstad Suva minder hard werd getroffen dan gevreesd.

Vijf doden in Fiji door cycloon Winston
Vijf doden in Fiji door cycloon Winston (Foto: ANP)

Topbadmintonner zakt in elkaar door aneurysma

De Deense topbadmintonner Carsten Mogensen is slachtoffer geworden van een aneurysma in zijn hersenen. Zijn dubbelspelpartner Mathias Boe vertelt op Facebook dat Mogensen donderdagochtend in hun hotelkamer in het Russische Kazan in elkaar zakte, waarna dokters in het ziekenhuis het aneurysma constateerden.

"Ik moet jullie erg slecht nieuws vertellen. Carsten is twee dagen geleden in elkaar gezakt en was gevoelloos aan zijn linkerkant, met een enorme hoofdpijn daarbij", vertelt Boe op de Facebookpagina van het duo. "We hebben hem met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat een aneurysma aan de rechterkant van zijn hersenen opengebarsten was. Gisteren had hij een hersenoperatie en dat ging gelukkig goed. Kort daarna heb ik hem gezien en hij leek in goeden doen, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat alles in orde is. De komende dagen zullen er flink wat tests en onderzoeken gedaan worden", gaat Boe verder.

"Zijn familie is vanmorgen aangekomen en de artsen hier in Kazan doen geweldig werk. Ik weet dat de media enorm veel vragen heeft, maar ik wil een ieder verzoeken om mij en de rest van het team de komende dagen nog even te laten focussen op de wedstrijden hier." Het Deense badmintonteam is in Kazan voor het EK voor landenteams, waar ze zondag in de finale staan. Boe en Mogensen kwamen slechts één keer aan spelen toe voor het noodlot toesloeg bij de 32-jarige Mogensen: tegen een Turks duo werd simpel gewonnen. 

Boe en Mogensen zijn grote namen in de badmintonwereld. Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 pakten ze het zilver in het dubbelspel, net als op het WK een jaar later. Ze staan dan ook al jaren hoog op de wereldranglijst, waarop ze momenteel de vierde plek bezetten. Een Deense expert zou in media in het land verteld hebben dat de situatie van Mogensen wel eens het einde van zijn carrière kan betekenen. 

Fans wachten op nieuws van Samsung en LG

Goed voorbeeld doet goed volgen. Apple trekt elk jaar veel aandacht met de lancering van nieuwe producten. De apparaten zijn meer dan apparaten, ze zijn cultuur, ze vormen iemands identiteit, is het beeld dat de gigant wil neerzetten. Daarom hebben de concurrenten Samsung en LG zondag ook zulke 'events'. Die zijn op een speciaal congres in Barcelona. De twee Zuid-Koreaanse bedrijven laten dan, los van elkaar, zien wat zij het komende jaar te bieden hebben.

De meeste aandacht gaat uit naar de smartphone van Samsung, de Galaxy. Dat is met de iPhone het populairste toestel in de wereld. Het bedrijf presenteert de twee nieuwste versies, de S7 en de S7 Edge. In de afgelopen dagen zijn - per ongeluk of opzettelijk - een paar beelden daarvan uitgelekt. Ze voeden de hype.

Volgens de geruchtenmachine krijgt de telefoon een betere camera dan zijn voorganger. De accu van de nieuwe Galaxy zou in een half uur volledig opladen, van 0 naar 100 procent. Het scherm zou drukgevoelig worden: hard op het scherm drukken levert iets anders op dan zachtjes drukken. Apple noemt die techniek Force Touch en gebruikt het al in de nieuwe iPhone 6S.

Gemiste oproepen
De Galaxy S7 schijnt ook een scherm te krijgen dat altijd aan staat. Zelfs als het uitgeschakeld is, toont het tijd, datum en notificaties. Een gebruiker kan dan gemiste oproepen of afspraakjes en ongelezen sms'jes of mails zien. Het nieuwe toestel van LG, de G5, zou dat ook krijgen.

Succes is van levensbelang, voor Samsung, maar helemaal voor LG. Dat leed vorig jaar namelijk verlies. Het bedrijf kon de concurrentiestrijd niet goed aan. De G5 moet terrein terugwinnen. Maar daarvoor moeten de Zuid-Koreanen opboksen tegen Apple, dat dit jaar waarschijnlijk twee grote lanceringen heeft: in maart een kleine versie van de iPhone en in september vermoedelijk de iPhone 7. Dat laatste toestel krijgt misschien de mogelijkheid om draadloos op te laden. Concurrenten HTC en Google presenteren dit voorjaar waarschijnlijk ook hun nieuwe toestellen.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe toestellen van Samsung en LG in Nederland in de winkels liggen.

Fans wachten op nieuws van Samsung en LG
Fans wachten op nieuws van Samsung en LG (Foto: BuzzT)

Brant Daugherty in Fifty Shades Freed

De Amerikaanse acteur Brant Daugherty is gecast voor de rol van Sawyer in Fifty Shades Freed. Dit meldt Deadline. Het derde deel in de Fifty Shades-trilogie draait in 2018 in de bioscopen.

Brant Daugherty is bekend van zijn rol als Noel Kahn in de tienerserie Pretty Little Liars en speelde de rol van Patrick Clarke in de serie Armies Wives. In 2013 deed hij mee aan de Amerikaanse versie van Dancing with the Stars.

In Fifty Shades Freed speelt Daugherty de rol van bodyguard voor Anastasia Steele, de rol van Dakota Johnson. Jamie Dornan keert terug in de hoofdrol van Christian Grey. De rest van de cast bestaat uit Kim Bassinger, Eric Johnson, Arielle Kebbel, Luke Grimes en Rita Ora.

James Foley neemt de regie op zich. Hij is ook de regisseur van Fifty Shades Darker. Filmmstudio Universal is van plan Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed in één keer te filmen in Parijs en Vancouver.

Brant Daugherty in Fifty Shades Freed
Brant Daugherty in Fifty Shades Freed (Foto: BuzzE)

Veel doden bij explosies Syrische stad Homs

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische stad Homs zijn zondag zeker 25 mensen om het leven gekomen. Zeker honderd mensen raakten gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De staatstelevisie maakte ook melding van de aanslagen, maar sprak van veertien doden en 29 gewonden. De aanslagen werden gepleegd met autobommen en vonden plaats in het centraal gelegen district Zahra. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is vooralsnog niet opgeëist.

Veel doden bij explosies Syrische stad Homs
Veel doden bij explosies Syrische stad Homs (Foto: ANP)

Toro Rosso mikt andermaal op plek vijf

Voor het tweede opeenvolgende jaar zet Toro Rosso in op een vijfde plek in het constructeurskampioenschap. Ondanks het feit dat de werkgever van Max Verstappen met één jaar oude power units van Ferrari gaat rijden, is teambaas Franz Tost ervan overtuigd dat dat mogelijk is. "Ik denk dat onze nieuwe wagen, de STR11, heel competitief is," stelt Tost. "Alle data van de aerodynamica laat dat zien."

Ook vorig jaar was de vijfde plek de doelstelling, maar eindigde het team uit Faenza op de zevende plek met 67 punten, kort achter Lotus dat het seizoen afsloot op 78. Het gat naar de nummer vijf was echter enorm. Die plek werd uiteindelijk ingenomen door Force India met een totaal van 136. Tost weet waar dat aan ligt. "Betrouwbaarheid," zegt hij. "Vorig jaar zijn wij twaalf keer uitgevallen, twee keer door een rijdersfout en tien keer door een probleem met de wagen. Hopelijk kunnen we dit jaar alle races finishen en als dat lukt dan ben ik ervan overtuigd dat plek vijf erin zit."

"Bovendien werken we samen met Ferrari en ik ben er zeker van dat zij ons zullen helpen. Daar komt nog eens bij dat wij met Max Verstappen en Carlos Sainz twee uiterst getalenteerde coureurs hebben die voirg jaar goede prestaties hebben geleverd. Zij hebben nu ervaring, want dit wordt hun tweede jaar. Ze kennen al de circuits, zijn bekend met het team, en gewend aan hun leven in de F1. Daarom verwacht ik van hun kant een goede performance."     

Man neergestoken op Utrecht Centraal

Een man is zaterdag rond 18.00 uur neergestoken op een perron van station Utrecht Centraal. De politie is op zoek naar twee verdachten die in de richting van winkelcentrum Hoog Catharijne wegvluchtten.

Het slachtoffer van de steekpartij is overgebracht naar een ziekenhuis. Over de ernst van zijn verwondingen wist de politie niets te zeggen. Wel was de man aanspreekbaar.

Man neergestoken op Utrecht Centraal
Man neergestoken op Utrecht Centraal (Foto: ANP)

Steeds meer vluchtelingen trotseren grenshek

Steeds meer vluchtelingen weten het hekwerk te passeren op de grens tussen Hongarije en Servië. De migranten knippen volgens de Hongaarse politie gaten in de barrière of klimmen eroverheen, berichtte de BBC zondag.

Uit officiële cijfers blijkt dat in december vorig jaar nog 270 migranten werden betrapt bij het 175 kilometer lange hek. Een maand later ging het al om 550 mensen. De autoriteiten snapten in de eerste eerste twintig dagen van februari ruim 1200 personen.

Het hekwerk is bedoeld om de toestroom van migranten te beperken. Het zouden vooral asielzoekers uit Pakistan, Iran en Marokko zijn die de barrière nu negeren. Zij worden vaak geweigerd als ze via andere routes proberen de grens over te steken.

Steeds meer vluchtelingen trotseren grenshek
Steeds meer vluchtelingen trotseren grenshek (Foto: ANP)

Laatste Treblinka-overlevende (93) gestorven

De laatste overlevende van nazivernietigingskamp Treblinka is overleden. Samuel Willenberg stierf volgens de BBC op 93-jarige leeftijd in Israël.

Willenberg was een van de weinige gevangenen die levend uit het kamp in Polen kwamen. Hij ontsnapte destijds door over lichamen te klimmen die bij een hek lagen. Zijn twee zussen werden wel omgebracht in het kamp, waar in totaal zo'n 870.000 mensen werden vergast.

Na de oorlog verhuisde Willenberg naar Israël. "Ik heb twee levens", zei hij later. "Ik leef in het hier en nu. Het andere leven is wat daar gebeurde. Dat verlaat me nooit. Het blijft in mijn hoofd. Het gaat altijd met me mee."Willenberg had de wereld opgeroepen het kamp nooit te vergeten.

Laatste Treblinka-overlevende (93) gestorven
Laatste Treblinka-overlevende (93) gestorven (Foto: ANP)

Ook haar van John Lennon blijkt goud waard

Een stukje haar van zanger John Lennon heeft op een veiling in de Verenigde Staten 35.000 dollar (ruim 31.000 euro) opgeleverd. De haarlok werd gekocht door een Britse handelaar, berichtte CNN zondag.

De haarlok van de legendarische Beatle werd afgeknipt op de set van de film How I Won the War. Lennon, die een rol speelde in de film, moest in de aanloop naar de opnames in 1966 zijn haardos onder handen laten nemen. De kapper die daarvoor werd ingeschakeld, was volgens veilinghuis Heritage Auctions zo enthousiast dat hij een krant uitnodigde.

De koper mocht overigens niet alleen de haarlok mee naar huis nemen, maar ook een aantal krantenartikelen uit 1966. In de nieuwsberichten wordt het nieuwe kapsel van Lennon uitgebreid besproken. "Een historisch moment. John Lennon zonder zijn haar'', concludeerde Bild am Sonntag in een fotobijschrift.

Niet alleen het haar van de ex-Beatle is goud waard. Een verloren gewaande gitaar van Lennon werd vorig jaar al geveild voor 2,4 miljoen dollar.

Ook haar van John Lennon blijkt goud waard
Ook haar van John Lennon blijkt goud waard (Foto: BuzzE)

Lange file op route naar wintersportgebieden

Hevige sneeuwval heeft zaterdagavond laat voor verkeersoverlast gezorgd in de Oostenrijkse Fernpas. Nederlanders die dachten te ontsnappen aan files door laat richting wintersport te vertrekken, kwamen daardoor volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) bedrogen uit.

Door de sneeuwval stond omstreeks 23.00 uur nog altijd ruim 10 kilometer file bij de pas, een belangrijke verbinding tussen Duitsland en de Oostenrijkse skigebieden. Sommige Nederlanders stonden volgens de VID uren te wachten.

De files op de Fernpasroute verdwenen pas na middernacht. "De weg ligt er nu op een enkele auto na zelfs vrij verlaten bij", liet de VID tegen 01:00 uur weten.

Op de Europese snelwegen richting de wintersportgebieden was het zaterdagmiddag iets rustiger dan verwacht. Op het hoogtepunt telde de verkeersdienst ruim 370 kilometer file. Dat is iets rustiger dan vorige week en vergelijkbaar met de files van twee weken geleden.

Winston richt ravage aan op Fiji

De cycloon Winston heeft op de Fiji-eilanden in de Grote Oceaan een enorme ravage aangericht. Op het eiland Koro zou een man door de storm zijn omgekomen.

Op meerdere eilanden zijn veel huizen compleet weggewaaid of zwaar beschadigd, aldus de krant The Fiji Times. Niet alleen huizen liepen schade op, ook de infrastructuur heeft danig onder de wind te lijden. Wegen en elektriciteitsverbindingen zijn op sommige plekken flink gehavend. De wind heeft het puin van huizen en grotere gebouwen over de eilanden verspreid. Op alle eilanden zijn talloze bomen ontworteld.

Op meerdere plekken heeft de politie in totaal honderden mensen geëvacueerd. Volgens het nationale weerinstituut verloor de storm zondagochtend lokale tijd snel aan kracht. Desondanks mogen de eilandbewoners nog nergens de straat op.

Op het forum kun je de laatste stand van zaken vinden en het pad van de storm volgen. 



Winston richt grote schade aan

Schade aan winkels door brand in Lelystad

Door een brand in een winkelcentrum in Lelystad hebben in de nacht van zaterdag op zondag meerdere winkels schade opgelopen. De brand is inmiddels onder controle, liet een woordvoerder van de brandweer weten.

Het vuur woedde in een van de winkels in 't Lelycentre, maar het is nog onduidelijk om wat voor zaak het gaat. "Er zijn veel kleine winkeltjes, die vaak van eigenaar wisselen", legde de woordvoerder uit. Ook de oorzaak van de brand is nog onbekend.

De getroffen winkel zou brandschade hebben opgelopen. Omliggende zaakjes liepen rook- en waterschade op. Bij de brand vielen geen slachtoffers. Ook hoefden geen gebouwen in de omgeving ontruimd te worden, al hield de brandweer wel een oogje in het zeil bij een nabijgelegen woonzorgcentrum.

Schade aan winkels door brand in Lelystad
Schade aan winkels door brand in Lelystad (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 13

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Ethiopiër Miruts Yifter won olympisch brons op de 10 kilometer in 1972, maar bij thuiskomst wachtte hem een onaangename verrassing: in plaats van een huldiging werd Yifter in de gevangenis gegooid. De reden (volgens hem)? Men was teleurgesteld dat hij niet meedeed aan de finale van de 5 kilometer. Andere bronnen vertellen overigens een ietwat ander verhaal: Yifter zou mee hebben gedaan aan een plan om de keizer van Ethiopië omver te werpen, iets wat de hardloper zelf ontkent. In 1980 won hij in Moskou overigens toch nog twee keer goud.

Op de Spelen van 1908 in Londen won de politie van Londen goud in het touwtrekken door de politie van Liverpool in de finale te verslaan. De VS had zich in de kwartfinales teruggetrokken, want de agenten uit Liverpool zouden spikes onder hun politieschoenen hebben..

Mala Sakonninhom uit Laos kwam op de olympische 100 meter van 1988 tot een tijd van 15,12 seconden. Volgens kenners zou dat redelijk zijn voor een 'gemiddeld getalenteerde leerling op een middelbare school'. Florence Griffith-Joyner won in de finale met een tijd die meer dan 4,50 seconden sneller was. Sakonninhom boeide het allemaal niet: "Ik ben blij dat ik mee mocht doen en trots dat ik voor mijn land mocht lopen."

Tijdens de openingsceremonie van de Spelen van 1988 in Seoul werden de nodige duiven vrijgelaten, zoals te doen gebruikelijk was. De duiven vlogen wat in het rond en, zoals duiven wel eens doen, vonden een mooi hoog plekje om op te zitten. Jammer voor de duiven was wel dat het mooie plekje nou net de rand was van de grote bak waarin de olympische vlam ontstoken zou worden. Het bleek een jammerlijk slecht idee, want het vuur werd aangestoken en de nodige duiven gingen direct op de Koreaanse barbecue. (Bron: YouTube)

McDonald's dacht voor de Spelen van 1984 in Los Angeles een handige actie te bedenken: mensen kregen kraskaarten met olympische onderdelen en als de VS een medaille won op het onderdeel dat de klant open had gekrast kon er een prijs geclaimd worden. McDonald's had voor de verwachtingen echter gekeken naar de Spelen van 1976, waarin de VS 94 medailles won. In 1984 deed de halve sportwereld echter niet mee door de boycot van onder meer de Sovjet-Unie. De VS won 174 medailles, waaronder 83 keer goud, en McDonald's verloor miljoenen dollars.

Voor de openingsceremonie van de Spelen van 1976 in Montreal wilde men een manier vinden om de harmonie tussen Quebec en de rest van Canada uit te drukken. De 16-jarige Stephane Prefontaine en de 15-jarige Sandra Henderson werden daarom uitgekozen om de vlam aan te steken. Er werd echter wel meer aangestoken, want de twee vielen als een blok voor elkaar en zouden elkaar enkele jaren later het jawoord geven. 

Een groep Amerikaanse roeiers kwam in 1936 vanuit het niks bij elkaar en werkte zich in enkele maanden tijd op naar de Spelen. Voor de ogen van Adolf Hitler veroverden ze in de acht het goud (Bron: YouTube)

Cricket stond op het programma van de Olympische Spelen van 1900 in Parijs, maar er deden slechts twee teams mee: Groot-Brittannië en 'Frankrijk'. Laatstgenoemde bestond echter louter uit medewerkers van de Britse ambassade in Frankrijk. Groot-Brittannië won de titel.

Tijdens de Spelen van 1928 in Amsterdam stond de 800 meter bij de vrouwen na veel discussiëren voor het eerst op het programma. Na de op een bloedhete dag gelopen finale waren de deelneemsters zo uitgeput, dat het IOC besloot dat de 800 meter toch een te grote afstand was voor de dames. Pas in Rome in 1960 konden de dames weer verder lopen dan 400 meter. 

De Australiër Fred Lane is de enige winnaar van een olympische hinderniszwemwedstrijd. In Parijs werd de 200 meter met hindernissen gezwommen: deelnemers moesten over een paal en een rij boten klimmen, alvorens onder een andere rij boten door te zwemmen richting de finish. Lane deed er in de finale 2:38 minuten over, een fractie sneller dan de Oostenrijker Otto Wahle. 

FOK! Wat een weer: nog steeds nat

Vandaag blijft de bewolking hangen en is er een gerede kans op regen in het noorden. Het zuiden en westen maken de minste kans op regen, maar hebben wel last van de stevige wind. Boven land is de zuidwestenwind matig tot vrij krachtig, aan de kust hard tot stormachtig. De temperaturen lopen uiteen van 7 graden (in het noorden) tot 12 graden in het zuiden. 

Zon op 07:43
Zon onder 18:04

Een paar dagen geleden reed Straatcommando door de regen. Het leverde het volgende fraaie plaatje op, inclusief bonusruitenwisser. 

Het is nat buiten (Foto: straatcommando)
Het is nat buiten (Foto: straatcommando)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1816 Kroonprins Willem, de latere Koning Willem II trad in het huwelijk met Anna Paulowna, dochter van Tsaar Paul I van Rusland
 1431 In Rouen (Frankrijk) begon het proces tegen Jeanne d'Arc
 1960

In Cuba werden alle bedrijven genationaliseerd door Fidel Castro.

 1985 De dertiende Elfstedentocht werd gewonnen door Evert van Benthem in een tijd van 6:47:44.


De dertiende elfstedentocht


Bonusvideo - Wie is er niet groot mee geworden? 

Jeb Bush staakt strijd om Witte Huis

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush staakt zijn campagne. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Bush deed deze mededeling zaterdagavond (lokale tijd) in een emotionele toespraak in South Carolina, waar zaterdag voorverkiezingen waren.

Bush, die als grote favoriet aan de presidentiële strijd begon, kon de verwachtingen niet waarmaken. De resultaten bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire waren teleurstellend en volgens de tussenstand in South Carolina (ruim de helft van de stemmen geteld) komt Bush ook nu niet verder dan 8,3 procent.

'De inwoners van Iowa, New Hampshire en South Carolina hebben gesproken. Ik respecteer hun beslissing. Dus daarom schort ik vanavond mijn campagne op', zei Bush. De oud-gouverneur van Florida zei verder dat de het Amerikaanse volk het presidentschap moet toevertrouwen aan iemand die het land dient, in plaats van aan een meester die heerst. 'Het presidentschap is groter dan welke persoon dan ook. Het is zeker groter dan elke kandidaat.'

Jeb Bush, zoon van oud-president George H.W. Bush (1989-1993) en broer van oud-president George W. Bush (2001-2009), had te maken met hooggespannen verwachtingen. Die wist hij niet in te lossen. Met name zijn optredens in de eerste tv-debatten waren matig. Bush werd afgeserveerd door topkandidaat Donald Trump en moest ook zijn voormalige leerling Marco Rubio voor zich dulden.

Hoewel Bush in latere debat-optredens beter uit de verf kwam, vertaalde dat zich niet in een hogere populariteit. Typerend was een gebeurtenis tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire, waar Bush na een vurig betoog het luisterende publiek om applaus vroeg: 'please clap'. Het Bush-kamp besteedde miljoenen dollars aan campagnes en zelfs zijn 90-jarige moeder Barbara en broer George werden ingezet om Bush vooruit te helpen.

Gejuich
CNN meldt overigens dat er luid gejuich opging in de zalen waar aanhangers van Donald Trump en Marco Rubio bijeen zijn, nadat Bush zijn mededeling deed. Naast Trump en Rubio zijn nog drie kandidaten in de race: Ted Cruz, John Kasich en Ben Carson. De laatste twee lijken vanavond slechter te scoren dan Bush; het is nog onduidelijk of zij ook consequenties aan de uitslag verbinden.

Jeb Bush
De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush staakt zijn strijd.

Clinton wint in Nevada, Trump in South Carolina

Hillary Clinton heeft zaterdag de overwinning opgeëist bij de Democratische voorverkiezing in de staat Nevada. 'Dit is jullie overwinning', schreef de presidentskandidate in een tweet aan haar aanhangers.

Hoewel de stemmen nog worden geteld, heeft Clinton volgens de tussenstanden een voorsprong op haar rivaal Bernie Sanders. De oud-minister van Buitenlandse Zaken zou 52,5 procent van de Democratische kiezers achter zich krijgen, tegenover 47,4 procent voor de linkse senator.

Update 02:17 uur
Bij de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina lijkt Donald Trump als winnaar uit de bus gekomen. Met 23 procent van de stemmen geteld lijkt de zakenman uit te komen op ongeveer 34 procent van de stemmen. De grote tv-zenders en persbureau hebben Trump inmiddels tot winnaar uitgeroepen.

Ted Cruz en Marco Rubio zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace voor de tweede plaats, met beiden zo'n 21,5 tot 22 procent van de stemmen. Jeb Bush (circa 8,5 procent) heeft een krappe voorsprong op John Kasich (circa 8 procent) wat betreft de vierde plaats. Ben Carson sluit de rij met een kleine 6,5 procent steun.

Clinton claimt overwinning in Nevada
Clinton claimt overwinning in Nevada (Foto: ANP)

Woedende Vonn sloopt ski's na valpartij

We kennen Lindsey Vonn van haar goede prestaties op de skipiste en van diverse mooie kiekjes. Deze fraaie Amerikaanse dame heeft al vele prijzen in haar prijzenkast staan en is altijd goed lachs. Nou ja, bijna altijd dan, want vrijdag, na een valpartij in de wereldbaker afdaling in het Italiaanse La Thuile moest ze haar woede even koelen.

Vonn verloor door de valpartij de leiding in de stand om de algemente wereldbeker aan de Zwitsere Lara Gut die de wedstrijd op haar naam schreef. Bij Vonn vloog in een bocht naar links haar rechterski van het merk HEAD uit, waardoor ze haar evenwicht verloor en viel. Een normale skiester neemt haar verlies, maar bij de Amerikaanse brak er iets.

Op YouTube is een filmpje opgedoken waarop ze haar lange latten met een hamer te lijf ging. De video werd oorspronkelijk door Vonn zelf op haar Facebookpagina geplaatst, maar later weer verwijderd omdat ze zelf inzag dat dit geen goede reclame voor haar en haar sponsor was. Ze trok dan ook het boetekleed aan. "Ik postte eerder vandaag een video waarin ik mijn frustraties toonde, maar ik heb de beelden verwijderd. Het is niet erg om te verliezen, dat maakt de smaak van de overwinning alleen maar zoeter. Bedankt iedereen voor alle lieve berichten, ik stel dit zeker op prijs."

De 31-jarige Amerikaanse gooide er later nog een bericht tegenaan. "Ik heb een fout gemaakt en had dit filmpje nooit mogen posten. Ik was boos omdat ik een belangrijke wedstrijd heb verloren en wilde mijn emoties uiten. Ik begrijp de hetze die de beelden hebben veroorzaakt en wil benadrukken dat mijn val niet de schuld is van mijn materiaal. Ik wilde mijn materiaalsponsor zeker niet beledigen en ben blij dat de binding tijdens de crash zijn werk heeft gedaan. Anders had ik er misschien een zware blessure aan overgehouden."


De actiebeelden van Vonn (Bron: YouTube)

Skiester Fanchini wint na ruim 7 jaar, Vonn pakt wéér een record

Skiester Nadia Fanchini kent een uitermate succesvol World Cup-weekeinde in La Thuile. Voor eigen publiek pakte de Italiaanse vrijdag al een derde plek op de afdaling, zaterdag was het helemaal feest: Fanchini won en dat was voor het eerst sinds ze in december 2008 in Lake Louise haar eerste World Cup-zege pakte. 

Fanchini was rond 2008-2009 een van de toppers op de afdaling en super-G, maar daarna viel ze ver terug. Het podium haalde ze nog maar sporadisch, twee keer vanaf 2010. Toch staat ze er weer helemaal in La Thuile, dat de afgelaste wedstrijden in Crans Montana vervangt. Zaterdag wist ze met 0,14 seconden de Amerikaanse Lindsey Vonn te verslaan, die tot voor kort ongenaakbaar was op de snelle disciplines.

Het Italiaanse feest was compleet, want de 34-jarige Daniela Merighetti pakte met de derde plek haar zesde podiumplaats ooit. Met haar tweede plek verzekerde Vonn zich van de eindzege in de afdalings-World Cup. Het is de twintigste kristallen bokaal voor de Amerikaanse grootheid, die daarmee het record van zichzelf en de legendarische Zweed Ingemar Stenmark aanscherpt. 

Fanchini beseft zich dat haar run wel heel erg goed was (Foto: Getty)

Fraaie redding na pegel op eigen doel

Niet alleen in de Eredivisie zijn er soms kolderieke toestanden op de voetbalvelden te zien, in de Engelse League One kunnen ze er ook wat van. Een onnodige terugspeelbal in het duel tussen Millwall en Peterborough zorgde ervoor dat de keeper van de thuisclub zich op fraaie wijze kon onderscheiden.

Bij de stand van 0-0 bedacht Millwall-verdediger Mark Beevers dat zijn keeper de bal ook wel eens mocht hebben. Vanaf de middellijn vuurde hij een pegel op eigen doel af die zo door had kunnen gaan voor fraaiste eigen goal van het jaar. De verbouwereerde doelman Jordan Archer was echter net op tijd terug in zijn goal om al achterwaarts springend de bal nog tot hoekschop te kunnen koppen. Millwall won de wedstrijd uiteindelijk met 3-0.


Fraaiste redding van het jaar? Actie vanaf 17 seconden (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.