Tibetaanse sjamaan kan Russische schoonspringers niet helpen

heywoodu

Over de hulpmiddelen die veel Russische sporters gebruiken kun je zo je twijfels hebben, de schoonspringers zoeken het echter wel in een hele bijzondere hoek. Een heuse Tibetaanse sjamaan moet hen helpen op weg naar olympisch goud, maar echt lekker gaat het nog niet.

"Ik heb echt geen idee wie hem uitgenodigd heeft, vraag dat maar aan de coaches", aldus Gleb Galperin, vice-voorzitter van de Russische schoonspringbond. Net als de sjamaan is hij aanwezig in Rio de Janeiro, waar deze week de World Cup gehouden wordt - het laatste grote kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. De sjamaan zou zijn gevraagd om de Russen te helpen wennen aan het klimaat in Brazilië, onder meer door 'kaarsen te blazen' - wat dat ook in moge houden.

Voor Evgenii Kuznetsov en Ilya Zakharov gaat het echter nog niet al te best. Het duo won in augustus vorig jaar nog zilver op het wereldkampioenschap op de 3-meterplank, toen de sjamaan nog niet in het spel was. Tijdens de kwalificaties van de World Cup in Rio eindigden de twee slechts als negende, waarna ze in de finale zelfs op de elfde en voorlaatste plek terechtkwamen. Volgens het Russische persbureau TASS komt daarmee hun olympische deelname ernstig in gevaar, hoewel wij daar onze twijfels bij hebben: met het WK-zilver hebben ze wel voldaan aan de kwalificatie-eis, maar het is mogelijk dat de Russen net als Nederland nog extra, strengere eisen hebben.

"Elke schoonspringer bereidt zich uitgebreid voor op een ontzettend belangrijke wedstrijd als de World Cup...wij hebben een sjamaan", zucht Galperin. "We leven in de 21e eeuw...het is belachelijk dat iemand zonder enige kwalificaties bij het team gehaald wordt. Ik snap het niet en ik ben het er niet mee eens", klinkt het woedend uit de mond van de man die ook nog vertelt dat dit aangeeft dat er veel problemen zijn binnen het team. 

"Een buitenlandse specialist om de acrobatiek te verbeteren of elementen toe te voegen zou geen probleem zijn geweest. Er is niks beschamends aan het aanstellen van een buitenlandse expert....alles beter dan een Tibetaanse sjamaan die wat op kaarsjes staat te blazen om onze atleten naar het goud te helpen", besluit Galperin.