Crystal Palace stunt en wint van Tottenham, West Ham bekert eenvoudig verder

Redactie

Crystal Palace heeft zondagmiddag gestunt door Tottenham Hotspur uit te schakelen in de FA Cup, waardoor het zich plaatste voor de kwartfinales van het Engelse bekertoernooi. Het werd 0-1. 

De statistieken waren voor aanvang van het duel zeer hoopgevend voor de Spurs. Slechts een van de laatste veertien FA Cup-duels had Tottenham verloren op White Hart Lane; tien werden er gewonnen en er eindigden drie in een gelijkspel. Na vijfentwintig minuten spelen haalde Dele Alli van afstand uit, waarna de doelpaal een dof geluid maakte en het leder het veld terug in stuiterde. De kansen om de score te openen stapelden zich op voor de thuisclub.

Het was Crystal Palace dat in de blessuretijd van de eerste helft de score wist te openen. Wilfried Zaha kon aan de rand van het strafschopgebied de bal vasthouden, om vervolgens de aanstormende Martin Kelly een niet te missen kans te bieden: 0-1.

Tien minuten na de hervatting van de wedstrijd was Alli met een individuele actie de verdedigers van Palace te snel af. De jonge middenvelder probeerde Zuid-Koreaan Heung-Min Son te bereiken, maar zag mandekker Damien Delany ingrijpen met een nuttige onderschepping.

De aanvallen van de Spurs werden steeds wanhopiger in een poging toch een bres te slaan in de verdediging van de stadsgenoot. Vijf minuten voor het einde was Josh Onomah nog heel dichtbij de gelijkmaker, nadat Nacer Chadli hem had vrijgespeeld. De talentvolle middenvelder leek doeltreffend uit te halen, maar zag Scott Dann zijn poging succesvol blokken. Daardoor bleef het bij 0-1, en bereikte Crystal Palace de kwartfinales van de FA Cup.


West Ham United kende in de vijfde ronde van de FA Cup nauwelijks moeite met Blackburn Rovers. De Londenaren wonnen zondagmiddag met 1-5 in Blackburn.

De thuisploeg begon wel verrassend sterk aan het duel op Ewood Park. Via Ben Marshall ging Blackburn na twintig minuten spelen namelijk redelijk brutaal aan de leiding. De bezoekers raakten er niet door van slag en stelden al snel weer orde op zaken.

Victor Moses maakte zes minuten later, op aangeven van James Collins, namelijk al weer gelijk. Tien minuten voor rust was de voorsprong al een feit, toen Dimitri Payet met scherp schoot: 1-2. Toen Chris Taylor tien minuten na rust een rode kaart kreeg, moest Blackburn met tien man verder.

Daarmee was het ook wel gedaan qua inbreng, terwijl West Ham daardoor juist verder kon uitlopen. Met nog zo'n 25 minuten te gaan was het Emmanuel Emenike die de 1-3 maakte. Een rode kaart voor Cheikhou Kouyaté bracht de Londenaren vervolgens niet in de problemen.

Sterker nog; het werd 1-4 doordat Emenike wederom trefzeker was. Daar bleef het niet bij, want Payet, die bij de 1-4 nog aangever was, tekende in blessuretijd hoogstpersoonlijk voor de 1-5 eindstand.