Jeb Bush: 'Klap, alsjeblieft'

De Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush beleefde dinsdag een vervelend moment tijdens een toespraak in de staat New Hampshire. Na een vlammend betoog had Bush applaus verwacht, maar het bleef stil in de zaal. 'Klap, alsjeblieft', zei de Republikeinse presidentskandidaat vervolgens.

Aan geld geen gebrek, aan steun vanuit het establishment evenmin. De zoon van oud-president George H.W. Bush (1989-1993) en broer van oud-president George W. Bush (2001-2009) is een geduchte presidentskandidaat met volop politieke ervaring. Maar Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida, heeft het moeilijk. Zijn campagne verloopt stroef, zijn optredens in de eerste tv-debatten waren niet overtuigend en hij wordt voorbijgestreefd door zijn voormalige leerling Marco Rubio.

Zesde
Maandag eindigde de 62-jarige Bush slechts als zesde bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa. Jeb kreeg 2,8 procent voor de stemmen, terwijl senator Marco Rubio vlak achter Ted Cruz en Donald Trump derde werd met 23 procent van de stemmen. Het campagneteam van Bush zegt dat de lage score het gevolg is van gemaakte keuzes. Bush stak weinig energie in Iowa en richt zich volop op New Hampshire, waar komende dinsdag voorverkiezingen zijn.

In de peilingen staat Bush er daar inderdaad stukken beter voor. Met ongeveer 10 procent steun is Jeb volop in de race voor de tweede plaats in de noordoostelijke staat. Analisten zeggen dat Bush een goede prestatie in New Hampshire nodig heeft om zijn campagne levensvatbaar te houden; opnieuw verliezen van Rubio zou desastreus zijn. Bush voert volop campagne in New Hampshire. Op tv zijn dure reclamespotjes te zien waarin Bush onder meer koploper Donald Trump afkraakt. Ook bezoekt Jeb talloze locaties om toespraken te houden.

Dinsdag was hij onder meer in de plaats Hanover. Daar gebeurde iets dat misschien wel illustratief is voor de presidentiële strijd van Bush. De oud-gouverneur hield een vlammend betoog over het beschermen van het land. 'Ik blaas niet hoog van de toren en doe niet aan stoere praatjes zonder het ook echt waar te maken', zei Bush. Hij had op applaus gerekend, maar het bleef stil in de zaal. Daarop zei Bush: 'Klap, alsjeblieft'. Na wat gelach in de zaal volgt een bescheiden applaus.