Blu-ray: Popoz

Sinds 2013 zendt Comedy Central de serie Popoz uit. Korte sketches over politieagenten Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink) die zich in een Amerikaanse actiefilm wanen. De serie werd een hit en dus kon een verfilming niet ontbreken.

Het recept is simpel: je neemt een paar bekende politiefilms (Beverly Hills Cop, Police Academy en Lethal Weapon bijvoorbeeld), haalt daar alle clichés uit en mikt daar nog een sausje van overdrijving overheen en je bent klaar. Het begint dan ook met een spectaculaire achtervolging. Omstanders springen weg, er wordt van alles omver gereden en natuurlijk steken net op dat moment twee mannen met een enorme ruit in hun handen de straat over. Als de verdachte even later een luik inkruipt worden enorme geweren tevoorschijn gehaald en is het tijd voor actie. De eerste persoon die ze tegenkomen wordt omver gemaaid, maar ook helpen ze met hun kogelregen De Nachtwacht om zeep.

Die blunder heeft consequenties. Ze moeten surveilleren met hun ontzettend irritante stagiaire Coco en missen een grote drugsinval. Natuurlijk gaan ze er toch heen en je raad het al: het gaat volledig mis. Zo erg zelfs dat de heren hun baan kwijt raken en in de gevangenis belanden. Twee ex-agenten in de bak is natuurlijk vragen om gedoe, dus besluiten ze om maar even te laten zien dat het harde gasten zijn. Niet in de minste plaats om indruk te maken op Mercator (Pierre Bokma), een gevaarlijke crimineel die de baas is in de gevangenis. Tijdens hun verblijf in de bak komen ze er achter dat er vanuit de gevangenis een hoop drugs gesmokkeld wordt. Een ideale kans om hun naam te zuiveren en zoals echte politieagenten een grote zaak op te lossen.

Het begin met de achtervolging en De Nachtwacht is grappig en zorgt dan ook voor een veelbelovend begin. Helaas wordt dat aardige begin niet doorgezet in de rest van de film. De grapdichtheid is laag en als er al wat te lachen valt is dat voornamelijk vanwege de enorme flauwheid van de grappen. Natuurlijk zie je alles mijlenver aankomen en ook Yolanthe Sneijder-Cabau en Ancilla Tilia, in hun bijrollen, en een verzameling blote borsten en kleine slipjes kunnen de film niet redden en dat het irritante personage van Coco overal en nergens tevoorschijn komt helpt ook niet mee. De bloopers en extra fragmenten in de aftiteling zijn grappiger dan de hele film bij elkaar.

De blu-ray bevat naast de film ook een aantal bonusscènes die de 85 minuten niet hebben gehaald en verder geeft men een kijkje achter de schermen van de SFX-afdeling. Het blijft natuurlijk ontzettend interessant om te zien wat een grote rol een groen doek en een computer spelen in hedendaagse films. De man achter de special effects legt dan ook uitgebreid uit hoe een en ander in elkaar steekt. Dat kun je ook terughoren in het audiocommentaar van het regieduo.

Huub Smit en zijn Brabantse kornuiten wisten van New Kids een succesvolle stap van sketches naar twee films te maken. Popoz is in de tv-versie vrij aardig, maar deze film is vele maler minder leuk. Dan kun je beter voor de 34e keer Eddie Murphy als Beverly Hills Cop of het 4e deel van Police Academy kijken…