Jeb Bush staakt strijd om Witte Huis

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush staakt zijn campagne. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Bush deed deze mededeling zaterdagavond (lokale tijd) in een emotionele toespraak in South Carolina, waar zaterdag voorverkiezingen waren.

Bush, die als grote favoriet aan de presidentiële strijd begon, kon de verwachtingen niet waarmaken. De resultaten bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire waren teleurstellend en volgens de tussenstand in South Carolina (ruim de helft van de stemmen geteld) komt Bush ook nu niet verder dan 8,3 procent.

'De inwoners van Iowa, New Hampshire en South Carolina hebben gesproken. Ik respecteer hun beslissing. Dus daarom schort ik vanavond mijn campagne op', zei Bush. De oud-gouverneur van Florida zei verder dat de het Amerikaanse volk het presidentschap moet toevertrouwen aan iemand die het land dient, in plaats van aan een meester die heerst. 'Het presidentschap is groter dan welke persoon dan ook. Het is zeker groter dan elke kandidaat.'

Jeb Bush, zoon van oud-president George H.W. Bush (1989-1993) en broer van oud-president George W. Bush (2001-2009), had te maken met hooggespannen verwachtingen. Die wist hij niet in te lossen. Met name zijn optredens in de eerste tv-debatten waren matig. Bush werd afgeserveerd door topkandidaat Donald Trump en moest ook zijn voormalige leerling Marco Rubio voor zich dulden.

Hoewel Bush in latere debat-optredens beter uit de verf kwam, vertaalde dat zich niet in een hogere populariteit. Typerend was een gebeurtenis tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire, waar Bush na een vurig betoog het luisterende publiek om applaus vroeg: 'please clap'. Het Bush-kamp besteedde miljoenen dollars aan campagnes en zelfs zijn 90-jarige moeder Barbara en broer George werden ingezet om Bush vooruit te helpen.

Gejuich
CNN meldt overigens dat er luid gejuich opging in de zalen waar aanhangers van Donald Trump en Marco Rubio bijeen zijn, nadat Bush zijn mededeling deed. Naast Trump en Rubio zijn nog drie kandidaten in de race: Ted Cruz, John Kasich en Ben Carson. De laatste twee lijken vanavond slechter te scoren dan Bush; het is nog onduidelijk of zij ook consequenties aan de uitslag verbinden.

Jeb Bush
De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush staakt zijn strijd.