Bezetters Bronckhorst gaan door

Ze rouleren in groepen van 25; de circa 100 bezetters van Bronckhorst. De bezetters zijn bang dat ze hun baan verliezen nu TSN Thuiszorg failliet is. Er is wel een oplossing, namelijk dat thuiszorgorganisatie Buurtzorg driekwart van het personeel én de cliënten overneemt.

Wethouder Antoon Poppelman wil of kan nog niet aangeven of hij op dat voorstel wil ingaan, en dus zijn de medewerkers boos. Ze zijn bang dat ze worden vervangen door leerlingen en studenten. Erica Stinissen, een van de medewerkers, zegt: “Het gaat echt niet meer over zorg, het gaat puur over geld. Daarom hebben wij gezegd tot hier en niet verder”. Dat valt te lezen op de website van RTL Nieuws.

De bezetters worden aan alle kanten gesteund. Zo kwam ook Rene Schuman langs om ze een hart onder de riem te steken. Ook voor de rest vermaken ze zich wel: “We hebben net de boel goed schoongemaakt, zoals je van een thuishulp mag verwachten. Een pand bezetten en de hele dag aan tafel zitten is geen bezetting. Daarom organiseren we debatten. Vandaag verwachten we allerlei Tweede Kamerleden. Gisteren hadden we een pittig debat met gemeenteraadsleden". aldus Erica.

Dinsdag wordt er waarschijnlijk pas een besluit genomen in Bronckhorst, de thuiszorgers proberen een besluit eerder te kunnen forceren.  

Hollands Kroon
De bezetters van Hollands Kroon pakten hun biezen voor ze de door de politie konden worden weggestuurd. Hun actie krijgt een staartje zo meldt het Noordhollands Dagblad. Drie van de raadsleden, Johan Paul de Groot (ChristenUnie), Jan Steven van Dijk (Pvda) en Jan Eichhorn (GroenLinks) hebben toegezegd het afschaffen van de lichte huishoudelijke hulp opnieuw aan de kaak te stellen.

Een aantal van de geplande actie’s, zoals voor het gemeentehuis kamperen in tenten en een camper gingen niet door. Ook een debat dat buiten gehouden zou worden, werd afgeblazen vanwege de kou. In plaats daarvan werd de camper voor het huis van zorgwethouder Mary van Gent (Senioren Hollands Kroon) neergezet en werden er flyers uitgedeeld in winkelcentrum Molensluis.