FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 januari 2015

Omi stoot Sheeran van troon in Single Top 100

Het nummer Cheerleader van Omi stoot Ed Sheeran van de troon. Het vrolijke liedje komt van plaats acht op de koppositie in de Single Top 100 terecht. Thinking Out Loud van de Britse singer-songwriter Sheeran staat deze week op plaats vier.

Ten opzichte van vorige week is er verder niet veel verandering te zien in de lijst. De enige nieuwe binnenkomer in de top tien is het liedje Outside van Calvin Harris. De samenwerking van de Schotse dj en zangeres Ellie Goulding schuift een plaatsje omhoog ten opzichte van vorige week en belandt op plaats tien. Hozier en Galantis behouden hun plek, Kygo stijgt vijf plaatsen met het nummer Firestone.

Regering van nationale eenheid voor Libië

Strijdende partijen in Libië hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een regering van nationale eenheid. Ook spraken ze af hun troepen terug te trekken uit Libische steden en bespraken ze 'vertrouwenwekkende maatregelen' als de uitwisseling van krijgsgevangenen, het vrijgeven van havens en het garanderen van vrijgeleides.

Niet alle rivaliserende gewapende groepen namen deel aan de tweedaagse vredesbesprekingen in Genève onder leiding van de missie van de Verenigde Naties in Libië. Volgende week is er een nieuwe overlegronde, waarvoor de groepen worden uitgenodigd die de besprekingen boycotten of om andere redenen niet aanwezig waren.

Het overleg in Genève had als oogmerk te komen tot een wapenstilstand en een haalbaar vredesproces in Libië. Om het land wordt gevochten door twee rivaliserende parlementen en dito regeringen en door een niet zelden opportunistisch allegaartje aan milities. De autoriteiten zijn machteloos en het recht van de sterkste, dat wordt afgedwongen met de overdaad aan voorhanden wapens, heerst. Moslimextremisten hebben hun greep op Libië de afgelopen tijd verstevigd.

Libië kampt inmiddels niet alleen meer met ordeproblemen, maar ook met een begrotingscrisis. De centrale bank maande de regering donderdag snel en hard in te grijpen in de staatshuishouding om het begrotingstekort van naar schatting omgerekend ruim zestien miljard euro te bedwingen. De regering moet stevig snijden in de uitgaven aan diplomatie en studie- en onderwijsbeurzen en de ambtenarensalarissen en subsidies op voedsel tegen het licht houden, meent de centrale bank.

Weer forse winst op beurs Amsterdam

De beurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met flinke winst gesloten, onder meer dankzij een stevige plus voor het aandeel KPN door overnamespeculaties. Ook elders in Europa waren de beurzen positief. De verrassende ontkoppeling van de Zwitserse frank met de euro bleef echter druk zetten op de Zwitserse aandelenmarkt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,8 procent hoger op 432,98 punten, na de winst van 1,7 procent op donderdag. De MidKap steeg 0,4 procent tot 644,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 1,4 procent.

In Zürich verloor de SMI-index zes procent, na de koersval van bijna negen procent op donderdag. Zwitserse bedrijven als Nestlé en Swatch zakten meer dan zeven procent.

Finish olympische wegraces aan Copacabana

Het beroemde Copacabana-strand van Rio de Janeiro fungeert volgend jaar als start en finish van de olympische wegraces. In eerste instantie was de start- en finishlijn getrokken in Flamengo Park, maar de internationale wielrenunie UCI heeft besloten om dat aan te passen. Nu wordt bij het karakteristieke fort aan de kop van de Copacabana gestreden om de olympische medailles.

De wielrenners beginnen op zaterdag 6 augustus 2016 langs de Copacabana aan een race over 256,4 kilometer, de vrouwen rijden een dag later 130,3 kilometer. Het parcours bevat onder meer een kasseistrook van twee kilometer en een klim van 8,9 kilometer, gevolgd door een lastige afdaling. De renners rijden ook langs het Ipanema-strand en de wijk Barra, waar de meeste olympische wedstrijdlocaties liggen.

Marianne Vos verdedigt in Rio haar olympische titel op de weg.

Hooggerechtshof wil uitsluitsel over homohuwelijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist uiterlijk eind juni of het homohuwelijk onder de grondwet moet worden toegestaan in alle staten in het land. Dat heeft het hof vrijdag meegedeeld.

Momenteel is het in veertien staten nog steeds niet toegestaan voor homostellen zich in de echt te verbinden. Het aantal staten waar dat wel kan is de afgelopen drie maanden bijna verdubbeld. Rechters in deze staten verwierpen het beroep dat werd aangetekend tegen het homohuwelijk. In vier staten werd het verbod in hoger beroep wel gehandhaafd.

Het Hooggerechtshof zal zich in april over de zaak buigen. Eind juni moet dan een definitief oordeel volgen.

Booy houdt vast aan doelman Van der Hart

Doelman Mickey van der Hart staat zondag op doel als Go Ahead Eagles het in Tilburg opneemt tegen Willem II. De huurling van Ajax krijgt van coach Foeke Booy de voorkeur boven Erik Cummins, die de competitie als nummer één begon, maar daarna geblesseerd raakte. "Ik houd daarbij ook vast aan continuïteit", verduidelijkte Booy vrijdag.

De coach kan in Tilburg over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen Peter van Ooijen (enkel) en Robin van der Meer (gebroken middenvoetsbeentje) zijn er vanwege blessures niet bij.

Bij Willem II ontbreekt middenvelder Ali Messaoud waarschijnlijk. Hij miste vrijdag de training vanwege een enkelblessure. De Tilburgse club begon het kalenderjaar rumoerig vanwege een geschil tussen de directie en spelersgroep over de handhavingspremie, maar die kwestie is inmiddels opgelost.

ADO wil Chinese baas eind januari presenteren

Hoewel ADO Den Haag nog altijd in afwachting is van de Chinese miljoenen, heeft de club voor eind januari alvast een bijzondere aandeelhoudersvergadering aangekondigd. Tijdens die bijeenkomst wordt de nieuwe eigenaar Hui Wang voorgesteld, maakte algemeen directeur Maarten Fontein vrijdag bekend. Fontein reist zondag naar China om met Wang diens toekomstplannen te bespreken.

Het sportmarketingbedrijf United Vansen van Wang betaalt naar verluidt zo'n 8 miljoen euro aan grootaandeelhouder Mark van der Kallen om ADO over te nemen. Volgens een woordvoerder van het Chinese bedrijf is het geld na maandenlang wachten overgemaakt, maar dat is in Den Haag nog niet bevestigd. Volgens Fontein wordt de aandelentransactie 'in de komende weken' afgerond. Hij heeft naar eigen zeggen het aanbod van Wang om algemeen directeur te blijven aangenomen.

Manchester City maand zonder Nasri

Manchester City moet het in de achtervolging op koploper Chelsea in de Engelse Premier League drie tot vier weken stellen zonder Samir Nasri. De Franse middenvelder kampt met een kuitblessure die hij opliep op de training, zei trainer Manuel Pellegrini vrijdag.

De Chileense coach kan wel weer beschikken over Vincent Kompany. De Belgische aanvoerder is hersteld van de hamstringblessure die hij half december opliep tegen Leicester City.

Manchester City speelt zondag thuis tegen Arsenal, de voormalige club van Nasri. The Citizens staan tweede op twee punten van koploper Chelsea. Arsenal is vijfde, dertien punten achter de stadgenoot uit Londen.

Marsman mag spelen voor Jong FC Twente

Nick Marsman mag in de tweede seizoenshelft vijf wedstrijden in actie komen namens Jong FC Twente in de Jupiler League. Marsman speelde voor de winterstop al vijftien keer voor het eerste elftal en zou volgens de reglementen dan eigenlijk niet meer uit mogen komen voor het tweede elftal in de Eerste Divisie. De KNVB heeft de doelman vrijdag echter dispensatie verleend.

Als reden geeft de bond in een verklaring dat ' keepers, anders dan spelers, gebonden zijn aan een specifieke positie in het veld en dat hun positie doorgaans niet aan veel wisselingen onderhevig is. Spelen in een reserveteam is bovendien voor een reservekeeper vaak de enige mogelijkheid om wedstrijdritme op te doen en verder te ontwikkelen', stelt de bond.

Marsman mag in actie komen in vijf achtereenvolgende duels vanaf maandag 2 februari, als het tweede elftal thuis tegen RKC speelt. De 24-jarige doelman die in december door trainer Alfred Schreuder werd gepasseerd ten gunste van Sonny Stevens, mag niet in één weekend voor zowel het eerste als het tweede uitkomen.

FC Eindhoven te sterk voor koploper N.E.C.

Koploper in de Jupiler League N.E.C. Nijmegen is 2015 begonnen met een nederlaag. De Nijmegenaren verloren in Eindhoven bij de plaatselijke FC met 3-0. FC Eindhoven is de nummer drie van de Eerste Divisie. Roda JC ging ook onderuit. De Koempelsverloren met 3-0 bij hekkensluiter RKC.

FC Eindhoven kwam na een kwartier op voorsprong na een mooie actie van Joey Sleegers, die de bal over doelman Joshua Smits tikte en raak schoot. Na de rust verdubbelde Jens van Son de voorsprong door van dichtbij raak te schieten uit een hoekschop. Twintig minuten voor tijd besliste Branco van den Boomen het duel door de voorzet van Tom Boere beheerst af te ronden.

Roda JC blameerde zich tegen RKC. De Waalwijkers kwamen kort na rust op voorsprong via Nick Coster, waarna Gianluca Maria na zestig minuten de 2-0 kon scoren. Coster maakte het Waalwijkse feestje een kwartier voor tijd compleet.

Subtopper Jong Ajax speelde met 1-1 gelijk bij Telstar. Elton Acolatse scoorde na een uur namens de bezoekers, Anmar Almubaraki maakte een kwartier later gelijk. Fortuna Sittard thuis met 1-0 van Helmond Sport, dat bijna de hele tweede helft met tien man speelde na rood voor Juanito Sequeira na een zware overtreding op Jordi Baur. Roel Janssen schoot een strafschop raak die na een uur was toegekend na hands van Kevin Visser.

Het duel FC Den Bosch en Sparta Rotterdam werd in de 59e minuut gestaakt. Het licht viel uit in stadion De Vliert. Op het moment dat de stroom uitviel stond het 1-0 in het voordeel van FC Den Bosch. Na vijf minuten was het al raak voor de thuisploeg via Benjamin van den Broek. Na een half uur kon de wedstrijd worden hervat. Het werd uiteindelijk 1-1. Daniël Breedijk zorgde voor de gelijkmaker. 

Overige uitslagen

MVV Maastricht - Almere City FC 1-0 
Fortuna Sittard - Helmond Sport 1-0 
Achilles '29 - Jong PSV 2-0 


OM wil tbs voor stalker Dione de Graaff

Een 52-jarige man uit Landgraaf die tv-presentatrice Dione de Graaff stalkte, moet tbs met dwangverpleging krijgen omdat hij lijdt aan een waanstoornis. Dat vindt het Openbaar Ministerie, bleek vrijdag voor de rechtbank in Lelystad.

De man stuurde De Graaff sinds april 2013 124 e-mails omdat hij ervan overtuigd was dat zij een relatie hadden. Op 5 juli vorig jaar stuurde hij zelfs 28 berichten op één dag. Die dag deed De Graaff ook aangifte tegen hem, omdat hij haar in een van de mails bedreigde.

De man stuurde ook mails en liefdesbrieven aan de verslaggeefster van een dagblad. Hij zag kans om daar nog mee door te gaan toen hij al was aangehouden en in de gevangenis zat. Sindsdien is zijn post onderschept.

Cameron en Obama slaan handen ineen tegen terreur

De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama hebben vrijdag de handen ineengeslagen om terrorisme van eigen bodem te bestrijden. De terroristen achter het bloedbad in Parijs vorige week waren onderdeel van een 'giftige, wrede, dodencultus', aldus Cameron, die in Washington op bezoek was.

"We weten waar we mee te maken hebben en we weten hoe we moeten winnen", zei de premier. Obama sprak van een 'probleem dat veel zielesmart en tragiek en vernietiging veroorzaakt'. "Maar het is er een dat we uiteindelijk verslaan."

Obama en Cameron spraken elkaar, terwijl gezanten van beide landen aan een nieuwe ronde gesprekken over het Iraanse atoomprogramma begonnen. Beide leiders drongen er daarom bij het Congres op aan voorlopig af te zien van nieuwe economische sancties tegen Iran.

Reclassering vraagt gratie voor Ang Kiem Soei

Reclassering Nederland heeft vrijdag in samenwerking met andere organisaties om gratie gevraagd voor de Nederlander Ang Kiem Soei, die in Indonesië ter dood is veroordeeld. In een brief aan de Indonesische president Joko Widodo spreken de organisaties hun begrip uit voor het straffen van drugscriminelen. Tevens vragen zij Widodo daarvoor geen mensenlevens op te offeren.

Dit heeft Reclassering Nederland vrijdagavond laten weten. Daarnaast hebben onder meer de protestantse kerk en het Humanistisch Verbond zich bij het initiatief aangesloten. Indonesië is van plan Ang Kiem Soei en vijf anderen dit weekeinde te executeren. In plaats daarvan vragen de Nederlandse organisaties om Ang Kiem Soei en de andere veroordeelden een levenslange gevangenisstraf op te leggen.

Ang Kim Soei werd in 2003 in Indonesië ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij een xtc-fabriek.

Protest tegen homodiscriminatie Wenen

Zo'n tweeduizend mensen zijn vrijdag in Wenen de straat opgegaan uit protest tegen de beslissing van een koffiehuis een kussend lesbisch stel de deur te wijzen. De eigenaar van koffiehuis Café Prückel heeft al uitgebreid excuses gemaakt, maar volgens het stel is de demonstratie bedoeld om de aandacht te vestigen op discriminatie van homo's in Wenen in het algemeen.

De hoofdstad van Oostenrijk organiseert ieder jaar evenementen waar homo's, biseksuelen en travestieten uit heel Europa op afkomen. De toeristensector in de stad heeft daarom al kritiek geleverd op de gebeurtenissen in het koffiehuis.

Veteranen vangen bot bij kantonrechter

De Stichting Veteranenhuis in Breda is er voorlopig niet in geslaagd de aangezegde huisuitzetting langs gerechtelijke weg tegen te houden. De kantonrechter heeft zich niet bevoegd verklaard in het kort geding dat de veteranenclub tegen de gemeente had aangespannen. Dit heeft de Stichting Veteranenhuis vrijdagavond laten weten.

Breda heeft de bruikleenovereenkomst opgezegd omdat de gemeente overlast vreest door de bijeenkomsten van de motorclub Veterans MC en feestjes die zijn aangekondigd.

Het Veteranenhuis is een initiatief van de motorclub. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend. Maar volgens de politie hoort de club thuis in het rijtje van de zogenoemde outlaw motorclubs zoals de Hells Angels, Satudarah en Bandidos. De Veterans stellen dat zij ten onrechte als zware criminelen worden afgeschilderd.

Uitslag Ajax - FC Groningen

De eredivisie is weer begonnen en de landskampioen, Ajax, kwam meteen in actie. De club had thuis opvallend veel moeite met een zwak FC Groningen. De bezoekers misten veel kansen en zo kwam Ajax toch tot winst.

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

 15' Kishna
 90' Kappelhof (ed)
   
 
 Gele kaart: Hateboer, (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.441
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
van Rhijn
Van der Hoorn
Moisander
Riedewald (Viergever/59)
Klaassen (Bazoer/61)
Serero
Andersen
Schone
Milik
Kishna (El Ghazi/81)
  Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet (Van Nieff/72)
Rusnak (Mahi/72)
Tibbling
Kieftenbeld (Van der Velden/81)
Chery
De Leeuw
Antonia

Aanval leger op rebellen Oost-Congo ophanden

Het is een kwestie van tijd voor het Congolese leger de aanval inzet op de rebellenbeweging Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR). Dat heeft presidentieel adviseur Seraphin Ngwej vrijdag gezegd. De Congolese regering zou vastberadener zijn 'dan ooit' om de groep, die het oosten van Congo al twintig jaar onveilig maakt, te bestrijden.

De FDLR zijn na de volkenmoord van 1994 in Rwanda opgericht door de restanten van Hutu-milities die verantwoordelijk waren voor dat bloedbad. Ze zochten een veilig heenkomen in Oost-Congo en kregen daar gaandeweg versterking. De rebellen vielen geregeld Congolese dorpen aan en brachten de afgelopen jaren een onbekend aantal burgers om. Uit de behoefte aan bescherming tegen de FDLR werden weer rivaliserende rebellengroepen geboren.

Eerder dit jaar kondigde de vredesmacht van de Verenigde Naties in Congo samen met het regeringsleger een veldtocht tegen de Hutu-rebellen aan.

Darter Wilson maakt overstap compleet met tourkaart bij PDC

Darter James Wilson heeft zijn overstap van de BDO naar de PDC compleet gemaakt door tijdens de derde dag van de Qualifying School een tourkaart te winnen. Ook werden er tourkaarten gewonnen door Steve Douglas, Steve West en Jason Wilson.

Wilson was begin januari nog als eerste geplaatst op het wereldkampioenschap van de BDO. Hij versloeg vandaag onder andere Ryan de Vreede en Bernd Roith. In de finale won hij met 5-2 van Nathan Aspinall en dus mag hij de komende twee jaar meedoen aan alle toernooien van de PDC.

Douglas won in de finale met 5-4 van Jermaine Wattimena, die in december nog op het PDC WK stond. Wattimena verdiende als verliezend finalist wel negen punten voor de ranking. Hij heeft nu zeventien punten en zal morgen op basis van de ranking sowieso ook een tourkaart toegewezen krijgen.

West, een Engelsman die al jaren in Den Haag woont, kan de komende jaren ook weer meedoen bij de PDC. Hij had een tourkaart, maar die was verlopen omdat hij niet in de top 64 van de Order of Merit stond. De laatste tourkaart was voor Jason Wilson. Hij kwam het afgelopen jaar uit op de Challenge Tour van de PDC, zonder echte resultaten. De komende twee jaar mag hij het op het hoogste niveau laten zien.

Naast Wattimena was er geen succes voor de Nederlanders. Jeffrey van de Ven, Mareno Michels, Gino Vos en Ryan de Vreede kwamen vandaag tot de vierde ronde. Jan Dekker werd in de tweede ronde al uitgeschakeld. Morgen wordt de laatste dag van de Q-School gespeeld met de laatste kans om direct een tourkaart te winnen. Na morgen wordt aan de hand van de Q-School Order of Merit de rest van de tourkaarten verdeeld.

Alle uitslagen van de derde dag van de Qualifying School tref je hier.

Goldman Sachs boekt minder winst

Goldman Sachs heeft vorig kwartaal zeven procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Net als de grote branchegenoten Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup zag de bank de inkomsten uit de eigen handel dalen.

Goldman Sachs meldde vrijdag een nettowinst van 2,17 miljard dollar (1,9 miljard euro) over het vierde kwartaal, tegen 2,33 miljard dollar een jaar eerder. Die winstdaling was niet onverwacht en viel iets beperkter uit dan analisten hadden voorspeld.

Net als zijn concurrenten wist Goldman Sachs vorig kwartaal niet op te boksen tegen de onrust op de financiële markten, die zich onder meer vertaalde in een enorme daling van de olieprijs en almaar lagere rentes op obligaties.

Kritiek op nieuw lied steekt Thomas Berge

Thomas Berge baalt van de kritiek die hij heeft gekregen op het nummer dat hij heeft geschreven naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. "Het steekt gewoon", vertelt Thomas aan RTL Boulevard.

"Een cartoonist tekent en een schrijver schrijft, ik mag als artiest dan toch een lied schrijven?", gaat Berge verder. "Want dat is wat ik ben, ik ben een artiest en ik wilde er een lied over schrijven."

Thomas zette het nummer Wie Zijn Wij vrijdagochtend online. Daar kwam vervolgens aardig wat kritiek op. "Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ik over de rug van anderen geld probeer te verdienen, maar dat is helemaal niet zo. Weten die mensen wel wat het kost om een nummer op te nemen? En als ik er iets aan verdien dan gaat het naar War Child."

Thomas vertelt het RTL-programma ook hoe het nummer tot stand kwam. Toen hij naar de beelden van de aanslag keek, voelde hij dat hij een lied moest schrijven. "Ik had nog een mooie melodie liggen en daar heb ik toen een tekst op geschreven."

Nederlandse verdronken in Zuid-Afrika

Een Nederlandse toeriste is donderdag voor de kust van Cape St Francis in Zuid-Afrika verdronken. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse reddingsmaatschappij vrijdag laten weten, meldt de nieuwswebsite News24.

De maatschappij kreeg donderdag laat in de middag een melding dat twee vrouwen in problemen verkeerden. Omstanders wisten een 58-jarige Nederlandse vrouw te redden. Een tweede vrouw, het 65-jarige slachtoffer, werd door medewerkers van de reddingsmaatschappij ongeveer driehonderd meter van de kust aangetroffen. Zij probeerden haar te reanimeren, maar dat mislukte. Het Nederlandse consulaat staat de vrouw van 58 bij.

Chef MIVD wist niets van agent Afghanistan

Oud-MIVD-directeur Pieter Cobelens wist niet dat zijn medewerkers in Afghanistan een agent aanstuurden, die naar eigen zeggen in grote problemen raakte toen een MIVD-operatie plotseling werd stopgezet. Dat heeft hij vrijdag verklaard tijdens getuigenverhoren in de civiele rechtszaak die 'agent' Ibrahim A. heeft aangespannen.

De zaak is bijzonder omdat ook de doorgaans in het geheim opererende medewerkers van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) worden gehoord. De Staat heeft steeds volgehouden dat A. geen agent was. Daarom heeft Defensie geen zorgplicht en A. geen recht heeft op een schadevergoeding.

Donderdag verklaarde de voormalig hoofd operaties in Afghanistan, 'MIVD2', echter dat hij in Afghanistan A. 'runde' tot 2007. "Mijn persoonlijke mening is dat hij een agent was. Ik heb hem dingen laten doen en opdrachten gegeven die verder gingen dan het verzamelen van informatie", aldus de oud-MIVD'er.

Nederlands podium bij vrachtwagens in Dakar

De twaalfde en voorlaatste etappe van de Dakar Rally heeft bij de vrachtwagens een geheel Nederlands podium opgeleverd. De dagzege was net als gisteren voor Hans Stacey die vandaag de beste was tussen Termas de Rio Hondo en Rosario.

Stacey had op de streep een voorsprong van achttien seconden op Marcel van Vliet. Tien seconden hierachter pakte Gerard de Rooy de derde plaats. De enige andere Nederlander in de top tien vandaag was Frits van Eerd die tiende werd op bijna dertien minuten.

In het algemeen klassement veranderde er weinig. Airat Mardeev heeft met alleen de etappe van morgen nog te gaan een voorsprong van bijna dertien minuten op Kamaz-teamgenoot Eduard Nikolaev. Hun andere teamgenoot Andrey Karginov staat op ruim 48 minuten derde. Beste Nederlander is Stacey die met 2.31 uur achterstand zesde is. Ook Van Vliet (achtste) en De Rooy (tiende) staan nog bij de beste tien.

Morgen rijdt het veld van Rosario naar de eindbestemming Buenos Aires waar de rally twee weken geleden al begon. Onderweg krijgen de coureurs nog een proef van 174 kilometer voor hun kiezen.

"Stillere F1 trekt nieuw publiek"

De stillere motoren in de Formule 1 hebben dit jaar al voor veel ophef gezorgd. Ondanks dat velen het maar niets vinden en afhaken is er ook een nieuwe groep fans opgestaan, zo meldt Razlan Razali, directeur van het racecircuit in Sepang, aan Reuters.

Razali: "Na de feedback vanuit Australië maakten we ons voor onze race vorig jaar grote zorgen. En toen de Formule 1 in Maleisië arriveerde, beviel het mij ook geenszins. Het was simpelweg te stil. Maar op de tribunes zag ik families met kinderen wel meer genieten."

"In het verleden was het zo dat de vader dan een koptelefoon stevig over de oren van zijn kind drukte. Of het kind vond het te eng, begon te huilen en wilde naar huis. Voor hen is de ervaring nu beter, dit spreekt een nieuw publiek aan en dat is uiteindelijk toch ook belangrijk."

Wereldkampioen Carlsen wint opnieuw in Wijk aan Zee

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen heeft in het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee voor de derde keer op rij een partij weten te winnen. Hij won met zwart van Fabiano Caruano. 

Carlsen klom nu naar de gedeelde twee plaats, met nog slechts een half punt achterstand op koploper Vasil Ivanchuk. De schaker uit Oekraïne remiseerde vandaag tegen Ivan Saric.

Loek van Wely en Anish Giri moesten vandaag ook genoegen nemen met een half punt. Van Wely speelde tegen Aronian en Giri nam het op tegen Teimour Radjabov. Zaterdag is in Wijk aan Zee de zevende speelronde. Het toernooi duurt nog tot en met 25 januari.

Uitslagen ronde 6
Loek van Wely - Levin Aronian ½-½
Fabiano Caruana - Magnus Carlsen 0-1
Yifan Hou - Radoslaw Wojtaszek ½-½
Baadur Jobava - Wesley So 0-1
Teimour Radjabov - Anish Giri ½-½
Vasil Ivanchuk - Ivan Saric ½-½
Maxime Vachier-Lagrave - Lirenn Ding 1-0

Stand na zes speelronden
1. Vasil Ivanchuk 4,5
2. Radoslaw Wojtaszek 4
2. Wesley So 4
2. Magnus Carlsen 4
5. Liren Ding 3,5
5. Maxime Vachier-Lagrave 3,5
5. Anish Giri 3,5
8. Fabiano Caruana 3
8. Teimour Radjabov 3
10. Ivan Saric 2,5
11. Loek Van Wely 2
11. Levon Aronian 2
11. Yifan Hou 2
14. Baadur Jobava 1,5

Veel Russen vechten voor IS

Heel wat meer dan achthonderd Russen vechten in de gelederen van Islamitische Staat. Onder hen die zich bij de terreurbeweging hebben aangesloten zijn veel Tsjetsjenen en andere inwoners van de noordelijke Kaukasus, stelt Ilja Rogatsjev van het ministerie van buitenlandse zaken.

Rogatsjev, die de afdeling voor hedendaagse uitdagingen en bedreigingen leidt, tekende op radiozender Echo Moskvy aan dat het moeilijk is precieze aantallen vast te stellen. Sommige Tsjetsjenen die in de rangen van IS vechten zijn er die eerst naar Europa waren uitgeweken. Ook telt IS strijders die behoren tot de Tsjetsjeense minderheid in Georgië.

Tsjetsjenië, dat tegenwoordig wordt bestuurd als een provincie van Rusland, heeft zelf twee verwoestende afscheidingsoorlogen doorgemaakt. Onder de knoet van een Russische vazal is de rust weergekeerd, maar de radicaalislamitische rebellen hebben zich inmiddels verspreid over andere delen van de Kaukasus.

PvdA wil kijken of gaskraan verder dicht kan

De PvdA wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat kijken of de gaskraan toch verder dichtgedraaid kan worden. Dat liet PvdA-Kamerlid Jan Vos weten tijdens een bezoek van Kamerleden aan Groningen.

Vos vindt dat de gaskraan verder dicht moet als dat nodig is om de veiligheid van de Groningers te waarborgen met het oog op het aardbevingsrisico. Hij gaat Kamp vragen om plannen uit te werken die duidelijk moeten maken welke effecten het verder dichtdraaien van de gaskraan heeft. Ook moet duidelijk worden of er dan problemen rijzen als de gasproductie snel wordt opgevoerd tijdens een strenge winter.

In december maakte het kabinet bekend de Groningse gasproductie verder te beperken. Uit het gasveld wordt dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Kamp volgt daarmee het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Volgens Vos is veiligheid inmiddels een politieke discussie geworden. "We moeten daar in de Tweede Kamer over debatteren, zodra duidelijk is wat de gevolgen zijn van het verder dichtdraaien van de gaskraan", aldus Vos.

"De gaskraan moet nu meteen verder dicht", zegt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) na het werkbezoek. "Dat geeft de minister de ruimte om goed onderzoek te doen naar een veilige gaswinning. Alleen zo kan hij het vertrouwen van de Groningers terugwinnen."

Volgens VVD-Kamerlid René Leegte is het belangrijk dat er snel bouwnormen komen om op grote schaal woningen te verstevigen. "De gaskraan verder dichtdraaien is voor het terugwinnen van het vertrouwen alleen maar symbolisch", aldus Leegte.

ICC onderzoekt oorlogsmisdaden Palestijnen

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een verkennend onderzoek ingesteld naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Dat deelde de aanklager, Fatou Bensouda, vrijdag mee. In een verklaring zei ze dat het onderzoek 'volledig onafhankelijk en onpartijdig' wordt uitgevoerd.

De stap van het ICC volgt op de ondertekening van het verdrag door de Palestijnse Autoriteit waarmee de jurisdictie van het hof wordt erkend. Die ondertekening maakte de weg vrij voor een onderzoek van het ICC naar oorlogsmisdaden die mogelijk zijn begaan door Israël en de Palestijnen. Israël heeft het hof nooit erkend.

Uit een verkennend onderzoek moet blijken of er voldoende aanleiding is om een volledig onderzoek in te stellen. Onder andere beschuldigingen van Israëlische oorlogsmisdrijven tijdens de Gazaoorlog vorig jaar worden tegen het licht gehouden. Ook de bouw van Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied kan in het voorlopige onderzoek worden gewogen. Daarnaast bekijkt Bensouda of Hamas zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdrijven, onder meer door het afvuren van duizenden raketten op Israëlische woonwijken.

De Palestijnse minister van buitenlandse zaken, Riad Malki, verwelkomde het besluit van Bensouda en bood haar de medewerking van de Palestijnse Autoriteit. "Vandaag is een historische gebeurtenis", zei hij.

De Israëlische regering reageerde in mineur en is niet van plan het tribunaal ter wille te zijn. "Dit is een schandalige beslissing waarvan het enige doel is Israëls recht zich tegen terrorisme te verdedigen te schaden", zei minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman.

Terranova wint, Van Loon blijft vierde

De Argentijnse autocoureur Orlando Terranova heeft vrijdag de voorlaatste etappe van de Dakar Rally gewonnen. Hij zette in zijn Mini de beste tijd neer op het parcours van bijna 300 kilometer tussen Termas de Rio Hondo en Rosario, bekend terrein voor de Argentijn. Erik van Loon handhaafde zich op de vierde plaats in het algemeen klassement, waardoor hij weer een stap dichter bij een historische Nederlandse prestatie in Dakar is gekomen. Nooit eerder eindigde een Nederlandse autocoureur zo hoog.

Van Loon moest weliswaar ruim negen minuten toegeven op Terranova, maar heeft met nog één etappe te gaan een redelijk veilige marge met zijn naaste belagers in het klassement. De Rus Vladimir Vasilyev, die vandaag tweede werd, staat op bijna elf minuten van Van Loon vijfde, de Fransman Christian Lavieille moet zon veertien minuten goedmaken. Aan kop koerst Nasser Al-Attiyah uit Qatar onbedreigd af op de eindzege. Al-Attiyah (Mini) heeft 35.39 voorsprong op Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika.

Bernhard ten Brinke eindigde als vijfde in de etappe, 1.50 achter Terranova, en staat zevende in het klassement. Hij heeft Carlos Sousa nog vlak achter zich staan.

Topscorer Europa League naar China

De Braziliaanse spits Alan verruilt Red Bull Salzburg voor het Chinese Guangzhou Evergrande FC. De 25-jarige aanvaller is met acht doelpunten in de groepsfase van de Europa League topscorer van het tweede Europese bekertoernooi.

Met de voor Alan lucratieve deal is naar verluidt zon 11 miljoen euro gemoeid. De Braziliaan is al de tweede topspeler die Red Bull Salzburg deze transferperiode kwijtraakt. Eerder vertrok de Sloveen Kevin Kampl naar Borussia Dortmund.

Salzburg, dat mede dankzij de goals van Alan groep D won, speelt in knock-outfase van de Europa League na de winterstop tegen Villarreal.

Sunderland ruilt Altidore voor Defoe

Jozy Altidore keert terug naar de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. De voormalig aanvaller van AZ verlaat Sunderland en gaat spelen voor Toronto FC. De Engelse spits Jermaine Defoe maakt juist weer de overstap van Toronto naar Sunderland. De 32-jarige spits heeft in Engeland voor 3,5 jaar getekend.

Defoe speelde pas een jaar voor de Canadese ploeg, waarvoor hij in zestien duels elf keer scoorde. De spits, die 55 keer voor Engeland uitkwam, stond eerder onder contract bij clubs als West Ham United en Tottenham Hotspur.

De Amerikaan Altidore verruilde in 2013 AZ voor Sunderland, maar kwam bij de formatie uit de Engelse Premier League slechts tot één competitiedoelpunt.

VVV strikt clubloze Nijholt

VVV-Venlo heeft de selectie versterkt met Gianluca Nijholt. De 24-jarige middenvelder heeft zich voor anderhalf jaar verbonden aan de club uit de eerste divisie. Het eerste halfjaar speelt hij op amateurbasis.

Nijholt zat zonder club na zijn vertrek in de zomer bij het Russische Amkar Perm. De voormalig jeugdinternational speelde eerder voor FC Utrecht, waar hij werd opgeleid, en Almere City FC.

Price boekt eerste overwinning in Dakar

Toby Price heeft zijn eerste etappezege in de Dakar Rally geboekt. De debuterende Australiër was vandaag de snelste in de 298 kilometer lange proef tussen Termas de Rio Hondo en Rosario en staat hierdoor steviger op plaats drie in het klassement.

Price was de hele dag de snelste en had op de streep een voorsprong van een kleine twee minuten op Joan Barreda Bort. Paulo Gonçalves werd ruim een minuut hierachter derde. Frans Verhoeven kende in zijn laatste Dakar een uitstekende dag door negende te worden op bijna elf minuten van Price. Hans Vogels werd twaalfde op ruim dertien minuten.

In het klassement heeft Marc Coma met 17.49 minuten nog altijd een ruime voorsprong op Gonçalves. Price is derde op ruim 25 minuten achterstand. Vogels is de beste Nederlander op plaats twaalf met 3.31 uur achterstand. Hij zakte vandaag wel een positie omdat Helder Rodrigues hem voorbij kwam. Verhoeven staat vijftiende op ruim vijf uur.

Quads
Christophe de Clerq heeft de tweede dagzege op rij geboekt bij de quads. De Fransman was ruim zeven minuten sneller dan Nelson Augusto Sanbria Galeano. Walter Nosiglia werd op ruim negen minuten derde. Klassementsleider Rafal Sonik deed het wederom rustig aan en werd vierde. Hij heeft na vandaag nog steeds bijna drie uur voorsprong op zijn naaste achtervolger Jeremias Gonzalez Ferioli. Nosiglia staat op 3.41 uur derde.

Eerste hole-in-one topgolfer McIlroy

Topgolfer Rory McIlroy won al vier Majors en is de nummer één van de wereldranglijst, maar op zijn erelijst ontbrak nog een hole-in-one. De 25-jarige Noord-Ier vulde dat gat vrijdag in Abu Dhabi, bij het toernooi uit de Europese Tour. Op de vijftiende hole sloeg hij de bal over 162 meter in één keer in het gat. McIlroy vierde zijn eerste hole-in-one als profgolfer met beide armen in de lucht en een brede grijns. Het leverde de Noord-Ier de felicitaties op van zijn aanwezige collega's.

"Ik ben na de eerste ronde van donderdag naar de driving-range gegaan om aan wat details te werken", vertelde McIlroy. "En vandaag sloeg ik de bal meteen een stuk beter. Hier neem ik een biertje op."

De aanvoerder van de wereldranglijst kwam in de tweede ronde uit op 66 slagen, zes onder par, mede dankzij zijn persoonlijke primeur en vijf birdies. McIlroy staat derde in de tussenstand, twee slagen achter de Duitse leider Martin Kaymer.

De hole-in-one van Rory McIlroy. (Bron: YouTube)

Castaignos inzetbaar voor FC Twente, Heerenveen hoopt op Sinkgraven

FC Twente kan zondag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord weer beschikken over Luc Castaignos. De spits miste de laatste duels voor de winterstop vanwege een oogblessure, maar heeft in de winterstop voldoende wedstrijdritme opgedaan om tegen zijn oude club terug te kunnen keren.

Ook Rasmus Bengtsson kan weer spelen. De Zweedse stopper stond aan de kant vanwege een hamstringblessure. Shadrach Eghan is weer hersteld van een schouderoperatie, maar zal er in De Kuip nog niet bij zijn. Dat laatste geldt ook voor de geschorste Renato Tapia.

Twente won vorig jaar in Rotterdam met 4-1 van Feyenoord. Dat resultaat zou trainer Alfred Schreuder graag willen herhalen. "Het is mooi de competitie te hervatten tegen een topteam als Feyenoord. We gaan voor de winst en dat moeten we zondag als team uitstralen."


Het is nog onzeker of sc Heerenveen zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht kan beschikken over Daley Sinkgraven en Mark Uth. Beide voetballers zijn ziek. De Friese club rekent er wel op dat Sinkgraven tijdig is hersteld. Hij meldt zich zaterdag waarschijnlijk weer op het trainingsveld. Of topschutter Uth dat redt, is nog afwachten.

Op de langdurig uitgeschakelde Jordy Buijs na, kan trainer Dwight Lodeweges verder op een fitte spelersgroep rekenen. De nieuwe aanwinsten Simon Thern en Younes Namli zouden kunnen debuteren.

Bij de thuisploeg kan trainer Rob Alflen geen beroep doen op het geblesseerde trio Ruud Boymans, Mark van der Maarel en Michael Zullo. Ook aanvaller Tommy Oar is er in Stadion Galgenwaard niet bij. Hij speelt met Australië op de Azië Cup.

Gebekvecht over toyboy-lied Onno Hoes

De carnavalskraker Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? heeft al een relletje veroorzaakt. Zanger Richard van Iperen beweert dat hij het nummer heeft ingezongen en dat het woensdag zonder zijn medeweten op YouTube is geplaatst. "Onzin", zegt producer Roel Jongenelen.

"Roel heeft mij half december gevraagd het nummer in te zingen, hij had het toen al liggen", vertelt Van Iperen. "Ik heb het liedje ingezongen, maar heb me vanwege persoonlijke omstandigheden teruggetrokken. Tot mijn grote verbazing hoor ik nu mijn stem, een beetje verdraaid, terug."

Volgens Jongenelen klopt het dat Van Iperen Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? heeft ingezongen, maar is hij niet te horen op de versie die als een lopend vuurtje door Nederland gaat. "Hij is het absoluut niet. Richard heeft het ooit ingezongen, net als verschillende andere zangers. Hij is het simpelweg niet geworden."

Wie wel schuil gaat achter 'Alberto', wil Jongenelen nog niet loslaten. "Dat onthul ik misschien later." Volgens Van Iperen is het Jongenelens vriendin. "Haar stem is verlaagd. Alberto moet anoniem blijven", beweert de zanger. "Zoiets is het wel", geeft de producer desgevraagd toe.

Van Iperen is naar eigen zeggen enkel uit op erkenning. "Er komt geen zaak. Ik gun hem het succes en hoop dat hij er veel geld aan verdient. Ik zal er geen stuiver aan verdienen, want ik heb niets getekend. Ik vind dit gewoon niet netjes. Zeg eerlijk wie het nummer heeft ingezongen en ga niet zelf met de eer lopen strijken."

Op erkenning van Jongenelen hoeft Van Iperen niet te rekenen. "Hij moet hier echt mee ophouden, het is zijn stem echt niet. Hij zoekt de media alleen maar op omdat hij de aandacht wil." De producer heeft contact opgenomen met Van Iperen, maar geen reactie gehad. "Ik heb een appje gehad ja", geeft de zanger toe. "Ik ben daar nog niet aan toe en weet niet wat ik ermee aanmoet."

In Onno, Mag Ik Je Toyboy Zijn? wordt Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en ex van Albert Verlinde, op de hak genomen. De 53-jarige Hoes raakte meermaals in opspraak omdat hij met jonge mannen scharrelde. Vorige maand kondigde hij aan op te stappen als burgemeester nadat hij weer in opspraak was geraakt.

Aan de Limburgse omroep L1 liet Hoes weten de carnavalskraker, die op YouTube honderdduizenden keren is bekeken, 'een leuk nummer' te vinden. "Dit is het leukste wat je mee kan maken", vindt Jongenelen.

Pompstationhouders naar Europese rechter

Pompstationhouders gaan het verbod op alcoholverkoop bij benzinestations aanvechten bij de Europese rechter. Ewout Klok, eigenaar van een benzinestation in Hoogeveen, dient daartoe namens de leden van de belangenvereniging voor pomphouders BETA een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat maakte hij vrijdag bekend.

Klok lokte een proefproces uit om een einde te maken aan het drankverbod dat sinds 1 november 2000 geldt. Hij deed dat mede namens BETA, waarvan hij tot 2012 voorzitter was. De 1100 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants, supermarkten langs de weg en pompstations over de grens wel.

Politie Miami oefent schieten op zwarten

Op de schietbaan van een politiebureau in Miami werd geoefend door te schieten op afbeeldingen van gezichten van Afro-Amerikanen. De omroep NBC kwam eind deze week in Miami met het verhaal op de proppen, nadat een vrouwelijk lid van de Nationale Garde er was gaan oefenen en alleen maar hoofden van zwarte Amerikanen als doelwit zag. Een van de hoofden was dat van haar broer, die vijftien jaar geleden in Miami werd gearresteerd.

De schietschijven brachten het betrokken politiebureau in grote verlegenheid. Politiechef Scott Dennis moest erkennen dat "het bureau betere afwegingen had kunnen maken". Maar hij weersprak dat er van opzet en racisme sprake was. Het bureau maakt volgens Dennis bij schietoefeningen gebruik van afbeeldingen van allerlei mensen van allerlei rassen.

Afgelopen zomer braken in de VS rellen uit, nadat een agent in een voorstad van Saint-Louis, Ferguson, een onbewapende zwarte Amerikaan had doodgeschoten. De woedende menigtes stelden dat de discriminatie van Afro-Amerikanen door de Amerikaanse politie en justitie aan tal van onschuldigen het leven kost.

OM eist 18 jaar tegen schutter kickboksgala

De 34-jarige Siamak S. die in 2012 een man doodschoot tijdens een kickboksgala in Zijtaart heeft in hoger beroep achttien jaar celstraf tegen zich horen eisen. Dat is twee jaar hoger dan de straf die de rechtbank hem eerder oplegde.

S. trok tijdens een vechtpartij op het gala zijn pistool en opende het vuur. Door de schietpartij werd kickbokspromotor Youssef Sabbahi (37) gedood en raakte diens broer ernstig gewond.

Na herbestudering van het dossier kwam het Openbaar Ministerie vrijdag tot de conclusie dat er toch geen bewijs is voor moord. "Er zijn onvoldoende aanknopingspunten dat de verdachte al langer het plan had om iemand te doden", aldus de aanklager. De straf van achttien jaar gevangenis werd geëist voor doodslag en poging doodslag.

De rechtbank veroordeelde S. eerder tot zestien jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. De verdachte zegt dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten. Hij vreesde dat zijn vrienden tijdens de massale vechtpartij werden doodgeslagen.

Het gerechtshof in Den Bosch doet op 30 januari uitspraak.

Antwerpen laat leger stad bewaken

Als gevolg van de groeiende terreurdreiging gaan vanaf zaterdag soldaten de stad Antwerpen bewaken. Het gaat om enkele tientallen paracommando's die onder bevel van de politie bewakingsopdrachten gaan uitvoeren. Het is een voorzorgsmaatregel om de burgers te beveiligen.

Dat maakte burgemeester Bart De Wever vrijdagmiddag bekend. Met de politie wordt overlegd 'hoe, wat en wanneer er precies dingen gaan gebeuren', aldus de burgemeester tegen Vlaamse media. Door de inzet van soldaten kunnen agenten zich op andere politietaken concentreren.

De Wever benadrukte dat Antwerpen geen belegerde stad wordt. Defensie komt ter ondersteuning, de soldaten nemen het hier niet over, stelde hij.

Jongens dreigden school met aanslag

Twee jongens hebben donderdagochtend 112 gebeld en gedreigd met een aanslag op het Zoomvliet College in Roosendaal. De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De jongens van 18 en 17 jaar uit Roosendaal werden donderdagmiddag aangehouden en zitten het hele weekeinde nog vast, aldus de politie. Een derde jongen die werd aangehouden had er niets mee te maken. De politie zegt niet of het gaat om leerlingen van de school.

In overleg met de directie werd de school donderdag niet ontruimd. De politie laat weten dat dit soort bedreigingen vanwege de recente aanslagen in Frankrijk zeer serieus worden genomen. Daders kunnen zware strafeisen verwachten, aldus de politie.

Jongens dreigden school met aanslag
Jongens dreigden school met aanslag (Foto: ANP)

Rutte: leef gewoon door maar wees alert

Nederlanders hoeven zich volgens premier Mark Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Hij roept iedereen op door te gaan 'met onze manier van leven' en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten. Dat zei Rutte vrijdag naar aanleiding van de antiterreuractie in België en de terroristische aanslagen van vorige week in Parijs.

"We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau", aldus de minister-president. Volgens hem is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar 'er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo'n aanslag te voorkomen'.

Duitse stad wil migranten op kampterrein

De West-Duitse stad Schwerte is vastbesloten asielzoekers onder te brengen op het terrein waar tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen uit concentratiekamp Buchenwald slavenarbeid moesten verrichten. Het stadsbestuur trekt zich niets aan van felle kritiek van onder anderen de onderdirecteur van het herdenkingscentrum Buchenwald. Volgens Rikola-Gunnar Lüttgenau is het niet erg gastvrij om daar vluchtelingen te huisvesten.

Burgemeester Heinrich Böckelühr van Schwerte, dat vlakbij Dortmund ligt, houdt vast aan zijn plan 21 asielzoekers onderdak te bieden in een barak op het terrein. Die is pas na de oorlog gebouwd en heeft eerder al eens vluchtelingen en recent nog kunstenaars geherbergd.

Het nazi-regime zette dwangarbeiders uit Buchenwald in om in Schwerte locomotieven te repareren. Alle gebouwen waar tewerkgestelde gevangenen huisden zijn echter al jaren geleden gesloopt. De afgelopen dagen was de indruk ontstaan dat Böckelühr een voormalige wachtbarak van de nevenvestiging van Buchenwald voor de asielzoekers had bestemd. Onder anderen de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Hannelore Kraft, had de burgemeester daarop opgeroepen het plan te laten varen.

Schwerte is niet de enige gemeente die vluchtelingen in een buitenpost van een concentratiekamp wil huisvesten. Het Beierse Augsburg heeft een eender voornemen, meldt het Duitse persbureau dpa.

Akkoord over reorganisatie politie

Voor problemen bij de invoering van de Nationale Politie, zoals extra reistijd voor overgeplaatste agenten, is een oplossing gevonden. Dit hebben de centrale ondernemingsraad (cor) en korpschef Gerard Bouman vrijdag geconstateerd. De uitvoering van de personele reorganisatie kan nu beginnen.

In de december had de cor nog een negatief oordeel geveld over het reorganisatie- en formatieplan van de Nationale Politie. De reden voor dit oordeel was de 'ingewikkeldheid en betaalbaarheid' van de reorganisatie.

De cor heeft inmiddels de garantie gekregen dat er dekking is voor de reorganisatiekosten. Ook heeft de korpsleiding toezeggingen gedaan over het waarborgen van de kwaliteit en de continuïteit van de bedrijfsvoering. Cor-voorzitter Frank Giltay is er erg over te spreken dat er beleid komt voor Het Nieuwe Werken, waarbij werknemers niet meer gebonden zijn aan één werkplek.

Bij de politie werken ruim 65.000 mensen.

Brabant verder met plannen rondweg Eindhoven

De provincie Noord-Brabant zoekt de komende maanden uit hoeveel geld er nodig en beschikbaar is om de rondweg om Eindhoven zelfstandig af te maken. CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten heeft dat vrijdag gezegd in Provinciale Staten. Als de nieuwe coalitie in de provincie na de verkiezingen ook door wil gaan met het plan kan dat zo snel mogelijk, legde hij uit.

Het plan werd onzeker sinds de Tweede Kamer in november tegen de bijdrage van 271 miljoen euro voor het nieuwe asfalt stemde. De rondweg is omstreden omdat ook nauw betrokken gemeenten zoals Eindhoven, Laarbeek en Nuenen tegen zijn.

De gedeputeerde is er nog steeds van overtuigd dat de voltooiing van de zogenoemde ruit om Eindhoven een goede oplossing is voor de bereikbaarheid. Volgens de laatst bekende schattingen is er in totaal 885 miljoen euro nodig om een nieuwe weg aan te leggen ten noorden van Eindhoven en om de N279 ten oosten van Helmond te verbreden.

Prijs Charlie Hebdo flink omhoog op Marktplaats

De vraagprijs voor het speciale nummer van Charlie Hebdo rijst de pan uit. Op Marktplaats vroeg vrijdagmiddag ene Nice 1500 euro voor het Franse satirische tijdschrift. Er kwamen biedingen op binnen tot 2450 euro. Kennelijk hoopt menigeen dat de speciale uitgave een collector's item wordt waarvoor liefhebbers ook in de toekomst veel geld over zullen hebben. Ene Cornelis J. vraagt maar 150 euro en zegt dat de opbrengst naar een goed doel gaat.

De vijfhonderd exemplaren van Charlie Hebdo die via de gewone distributiekanalen in Nederland beschikbaar waren, vlogen vrijdagochtend de winkels uit. Het weekblad was bij veel boekhandels en kiosken in een mum van tijd uitverkocht. Het speciale nummer werd dinsdag al, nog voor de publicatie, op Marktplaats aangeboden, toen nog voor bedragen van 50 of 55 euro.

Zes miljoen ritjes door Westerscheldetunnel

Meer dan zes miljoen keer is er afgelopen jaar door de Westerscheldetunnel gereden. Het is voor het eerst dat de grens van zes miljoen passages is overschreden. In totaal werd er in 2014 6.101.866 keer gebruik gemaakt van de langste Nederlandse verkeerstunnel, vier procent meer dan het jaar daarvoor.

De drukste dag was vorig jaar de vrijdag voor Pinksteren: toen reden er 23.730 voertuigen door de Westerscheldetunnel. Gemiddeld rijden er iedere dag 16.717 auto's, motoren en vrachtwagens door de tunnel.

De Westerscheldetunnel verbindt Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland en is 6,6 kilometer lang. Na een bouw van ruim zeven jaar, ging de tunnel in 2003 open. Er moet wel tol betaald worden. Voor een normale auto is het standaardtarief vijf euro, voor vrachtwagens 25 euro.

Impact staking Brink's in regio Arnhem gering

Klanten hebben vrijdag weinig last gehad van de acties bij geldtransporteur Brinks. Werknemers van het bedrijf houden een estafettestaking waardoor vrijdag geldautomaten in de regio Arnhem van vooral Rabobank niet werden gevuld. Aan het eind van de dag waren vier van de 223 automaten van Rabobank in deze regio onbruikbaar, liet de bank weten.

De automaten waren niet bruikbaar door een niet verholpen storing. Het verhelpen van storingen hoort bij de dienstverlening door Brink's. Geen enkele geldautomaat was leeg, aldus een woordvoerder. "Daarmee valt de klantimpact van de actie van vandaag gelukkig mee, al is elke onbeschikbare geldautomaat door zo'n actie er een te veel."

PSV mist middenvelders tegen Vitesse, NAC gaat versterkingen inzetten

Trainer Phillip Cocu van PSV kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen Vitesse nog geen beroep doen op middenvelders Jorrit Hendrix, Oscar Hiljemark en Stijn Schaars. Hendrix heeft klachten rond buik en lies, terwijl Schaars herstellende is van een knieblessure. Hiljemark is wel weer fit, maar speelt vrijdag een helft mee met Jong PSV.

Cocu vindt het prettig om de competitie te hervatten tegen een ploeg als Vitesse. Hij omschrijft het treffen met de nummer tien van de Eredivisie zelfs als een topper. "Iedereen moet meteen bij de les zijn, anders ga je een moeilijke wedstrijd tegemoet", zei Cocu op de website van PSV. "Ik ben zeker gecharmeerd van hun spel, ze zoeken altijd een voetballende oplossing. Het is attractief, maar dat houdt ook bepaalde risico's in. Dat is een onderdeel van hun spel."


NAC Breda treedt zaterdag met een flink gewijzigd elftal aan tegen PEC Zwolle. De tegen degradatie strijdende ploeg heeft met Robert Maaskant niet alleen een nieuwe trainer, maar verwelkomde ook al drie nieuwe spelers: Dirk Marcellis, Menno Koch en Guyon Fernandez.

Met name de verdedigers Marcellis en Koch komen Maaskant goed van pas. Vanwege blessures van Henrico Drost, Kenny van der Weg en Aleksandar Damcevski mist hij de nodige defensieve krachten.

Ook PEC Zwolle heeft met een aantal afwezigen te maken. Zo speelt verdediger Trent Sainsbury met Australië op de Azië Cup en zijn Joost Broerse, Thanasis Karagounis en Max de Boom geblesseerd. Daarnaast is Thomas Lam geschorst. Mede daardoor gaat Aleksandar Bjelica zijn debuut voor PEC maken. De geboren Serviër werd vorige week voor de rest van het seizoen vastgelegd. Of huurling Sheraldo Becker van Ajax zijn eerste minuten maakt, is nog afwachten.

AZ met Berghuis in de spits tegen Dordrecht, veel vraagtekens bij Excelsior

Steven Berghuis keert zaterdag terug in de basisopstelling van AZ. De aanvaller, volledig hersteld van een voetblessure, krijgt van trainer John van den Brom een kans als spits in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht.

"Ik ga nu nog niet de hele opstelling prijsgeven, maar kan al wel zeggen dat Berghuis zaterdag in de spits staat. Ik ben helemaal gek met hem, dat weet hij ook. Steven is namelijk een speler die iets extra's heeft. Hij maakt een fitte en gretige indruk", zei Van den Brom vrijdag op de website van AZ.

Wesley Hoedt ontbreekt zaterdag. De verdediger wil zijn contract niet verlengen en wordt door Van den Brom op de tribune gezet. "Ik ga geen energie meer steken in mensen die weg willen. Wij moeten ook verder en AZ is meer dan Wesley", verklaarde Van den Brom.

Bij Dordrecht kan Andwelé Slory zijn rentree in de eredivisie maken. De aanvaller is speelgerechtigd verklaard. Jeffrey Fortes, actief op de Afrika Cup, en Mart Lieder zijn er in Alkmaar niet bij. Mogelijk voegt ook Rihairo Meulens zich bij dat tweetal. De aanvaller verliet vrijdag de training met een knieblessure.


Coach Marinus Dijkhuizen van Excelsior weet nog niet over wie hij zondag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo kan beschikken. Het meespelen van de niet topfitte doelman Gino Coutinho, middenvelder Rick Kruijs en aanvallers Jordan Botaka en Daryl van Mieghem is nog onzeker. Zeker is dat de geschorste Adil Auassar, de nog niet wedstrijdfitte Khalid Karami en Toni Varela, actief op de Afrika Cup, er in Almelo niet bij zijn.

Bij Heracles zijn Joey Pelupessy en Mark Engberink vanwege blessures niet van de partij. Jeroen Veldmate en Oussama Tannane zijn er in de thuiswedstrijd waarschijnlijk wel bij. Veldmate had lichte klachten aan een bil, terwijl Tannane vrijdag door ziekte op de training ontbrak.

Heracles hoopt de goede resultaten van vlak voor de winterstop een passend vervolg te geven. "Excelsior is een directe concurrent. Het is belangrijk om te winnen omdat je dan afstand neemt van de onderste plaatsen. We hopen ons zo snel mogelijk veilig te spelen en daarnaast stappen te maken op voetbalgebied", aldus trainer John Stegeman.

Teeven past inreisverbod illegalen aan

Illegale vreemdelingen die niet meewerken aan hun vertrek, krijgen een langer inreisverbod opgelegd. Hoe langer een vreemdeling onrechtmatig in Nederland verblijft, hoe langer het inreisverbod. De maximale duur hiervoor gaat omhoog van twee naar vijf jaar. In die periode mogen ze dus niet in Nederland aanwezig zijn.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Met de nieuwe regels wil het kabinet illegale vreemdelingen stimuleren mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst. Wie hier niet mag blijven, moet vertrekken, kondigde Teeven eerder al aan.

Vreemdelingen die wel meewerken aan hun vertrek en daadwerkelijk het land verlaten, komen in aanmerking voor vermindering van de duur van hun inreisverbod.

Rechter: 'magazijn' coffeeshops blijft open

De Brabantse coffeeshopketen The Grass Company heeft met succes de sluiting aangevochten van het bedrijfspand in Tilburg van waaruit verschillende verkooppunten werden bevoorraad. De rechter vindt dat The Grass Company belang heeft bij het openhouden van het bedrijfspand, omdat van daaruit de coffeeshops 'gecontroleerd en tamelijk veilig' kunnen worden bevoorraad.

Na een grote politieactie tegen The Grass Company in juli, waarbij in het bewuste pand bijna tien kilo soft drugs werden gevonden, besloot de burgemeester van Tilburg dat de bedrijfsruimte dicht moest.

Jongens dreigden school Roosendaal met aanslag

Twee jongens hebben donderdagochtend 112 gebeld en gedreigd met een aanslag op het Zoomvliet College in Roosendaal. De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De jongens van 18 en 17 jaar werden donderdagmiddag aangehouden en zitten het hele weekeinde nog vast, aldus de politie. Een derde jongen die werd aangehouden had er niets mee te maken.

In overleg met de directie werd de school niet ontruimd. De politie laat weten dat dit soort bedreigingen vanwege de recente aanslagen in Frankrijk zeer serieus worden genomen. Daders kunnen zware strafeisen verwachten, aldus de politie.

Geseling Saudische blogger uitgesteld

De tweede portie stokslagen voor de Saudische blogger Raif Badawi is uitgesteld. De geseling is volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International opgeschort omdat Badawi's wonden van vorige week nog niet zijn geheeld.

De voor het beledigen van de islam veroordeelde blogger zou de vijftig stokslagen vrijdagmiddag, na het islamitische vrijdaggebed, krijgen toegediend. De eerste ronde van de lijfstraf werd vorige week ook zo uitgevoerd in de stad Jeddah. De beul stelde Badawi tentoon op een plein en sloeg hem daar op zijn rug en benen. Vervolgens verdween de veroordeelde weer achter de tralies.

Badawi heeft op een weblog dat hij was begonnen kritiek geleverd op de machtige Saudische geestelijkheid. De vader van drie kinderen werd in eerste aanleg tot zeven jaar en zeshonderd zweepslagen veroordeeld, maar de rechter verhoogde de straf in hoger beroep tot tien jaar en duizend zweepslagen. Ook legde hij Badawi een boete van omgerekend 224 duizend euro op.

Volgens Amnesty International krijgt Badawi twintig weken lang wekelijks vijftig zweepslagen.

NASA en NOAA: 2014 warmste jaar ooit

Voor de derde keer in tien jaar tijd is het warmste jaar ooit opgetekend. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse weerdienst NOAA en ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag gezegd. Niet eerder werd zo'n warm jaar gemeten als 2014.

Volgens het NOAA kwam de gemiddelde temperatuur vorig jaar uit op 14,6 graden Celsius, 1,24 graad boven het gemiddelde in de twintigste eeuw. NASA, dat een iets andere berekening toepast, kwam uit op 14,7 graden, 1,22 graad boven het NASA-gemiddelde voor de periode 1951-1980.

Eerder concludeerden ook de Japanse weerdienst en de Universiteit van Californië in Berkeley dat het jaargemiddelde sinds het begin van de weermetingen niet zo hoog was als in 2014.

Jaren die 2014 deze eeuw voorgingen als warmste waren 2010 en 2005. Het laatste kouderecord stamt uit 1911.

10 duurste auto's van 2014 #3

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten! Vandaag behandelen we de nummer 3 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4

Dead or Alive Honoka geeft rooie oortjes

Koei Tecmo heeft woord gehouden en Honoka gepresenteerd. En hoe. Naast een trailer zijn er ook plaatjes en een badkamer-poster verschenen.

Honoka

Honoka heeft de gave om heel snel andere stijlen te kopieren. Omdat ze klein is en jong, is ze alleen niet zo sterk. Ze doet dus de moves die je al kent met minder kracht er achter.

Honoka is 18 jaar en heeft, zoals reeds aangekondigd, de grootste borstomtrek van alle Dead or Alive-vechters. Hier zijn haar gegevens voor de die-hard fans:

  • Country: Japan
  • Sex: Female
  • School of combat: Honoka Fu
  • Age: 18
  • Birthday: March 24
  • Blood type: AB
  • Height/Weight: 150cm/45kg
  • Measurements: Bust: 99 cm; Waist: 58 cm; Hips: 91 cm
  • Occupation: Student
  • Favorite food: Whipped cream puffs
  • Hobbies: Watching pro wrestling matches and martial arts movies; taking hot baths

 Honoka

Honoka

Honoka

Honoka

Naast de gewone plaatjes heeft Koei Tecmo ook badkamer-posters uitgegeven voor de Japanse markt. Een badkamer-poster is gemaakt van watervast materiaal om te hangen in de badkamer, waar anders. Voor welk doel, dat laten we even in het midden. Er is een poster van Honoka en van Momiji.

Honoka

Momiji

Dead or Alive 5: Last Round komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One op 20 februari 2015.

Ook Brabants Statenlid vertrekt bij PVV

Wederom breekt een Provinciale Statenlid uit onvrede met de PVV. Dit nadat eerder deze maand de Groningse Matthijs Jansen opstapte en eind december de Gelderlander Marc van Kampen al hetzelfde deed. Dat meldt onder andere De Telegraaf vanmiddag.

De Brabantse Jan Kerkhoff heeft laten weten zijn Provinciale Statenzetel te behouden en te hopen zich na de Provinciale Statenverkiezingen in maart te kunnen zetten voor de Brabantse PS-fractie van 50Plus. Hij heeft gebroken met de PVV omdat hij de partij te extremistisch vindt geworden.

Dit is volgens hem ingezet met het 'minder, minder, minder'-incident van Wilders na de Gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart . Ook heeft de vrijage met het Front National het Brabantse Statenlid gestoord. Hij is namelijk van mening dat Jean-Marie Le Pen de grootste nazi is die er in Europa rondloopt. Het feit dat Kerkhoff als klein jongetje mensen afgevoerd heeft zien worden in de oorlog is de reden van zijn aversie.

Gijzeling in voorstad Parijs voorbij

De gijzeling in een postkantoor in de Parijse voorstad Colombes is voorbij. Een zwaar bewapende man hield daar vrijdag enige tijd twee mensen gegijzeld. De dader is een bekende van de politie en heeft geen banden met terrorisme. De man gaf zich volgens de autoriteiten uiteindelijk over. Er zijn geen gewonden gevallen.

De website van de krant Le Parisien bericht dat de dader een crimineel is die ook psychologische en liefdesproblemen zou hebben. Liefdesverdriet zou een rol hebben gespeeld bij de gijzeling.

Duitsers hoeven rokende buren niet te dulden

Inwoners van Duitsland kunnen worden gedwongen op bepaalde tijden niet op hun balkon te roken. Voorwaarde is wel dat hun buren "aanzienlijke schade" van het gerook ondervinden. Dat heeft het federale gerechtshof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank in civiele zaken, vrijdag bepaald.

Een echtpaar uit Premnitz in de oostelijke deelstaat Brandenburg had de zaak aanhangig gemaakt. Man noch vrouw rookt, maar heeft wel last van de rokende buren op de etage onder hen. Het hof legt niet vast dat mensen op bepaalde tijden recht hebben op rookvrije balkons in hun omgeving. Dat moet per individueel geval worden beoordeeld.

De rechtbank in Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, moet nu bepalen of en hoe erg het echtpaar in Premnitz lijdt onder de rokende benedenburen en op welke tijden die een andere plek moeten zoeken om een sigaret op te steken.

Duitsers hoeven rokende buren niet te dulden
Duitsers hoeven rokende buren niet te dulden (Foto: ANP)

Cameron spreekt Obama over cyberterreur en spionage

De Britse premier David Cameron spreekt vrijdag met de Amerikaanse president Barack Obama onder meer over samenwerking in de strijd tegen cyberterrorisme en de toegang van de Britse inlichtingendiensten tot klantgegevens van Amerikaanse internetbedrijven. Cameron is op bezoek in het Witte Huis.

Cameron kondigde voor hij afreisde naar de Verenigde Staten aan dat Groot-Brittannië en de VS komend najaar een aantal 'cyberoorlogen' naspelen. In de eerste ronde van de zogeheten war games simuleren Londen en Washington een aanval op het bankwezen en de financiële sector in de Britse hoofdstad en in New York. In de daaropvolgende rondes wordt de soliditeit en veerkracht van andere cruciale voorzieningen beproefd.

De twee bondgenoten zetten bovendien een gezamenlijke 'cybercel' op. Via dat schakelpunt kunnen de Britse en Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten informatie over cybergevaren delen.

Over de toegang van de inlichtingendiensten tot informatie van internetbedrijven over hun klanten zijn eendracht en samenwerking minder eenvoudig. Cameron wil van Obama gedaan krijgen dat de Britse inlichtingendiensten inzage krijgen in klantgegevens van Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook. Sinds de opschudding die de onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ hebben teweeggebracht staat Obama echter onder druk dergelijke 'achterdeuren' voor de inlichtingendiensten te sluiten.

Het is nog niet duidelijk of Obama ervoor voelt de Britten toegang te gunnen, zei Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest vrijdag. Maar de kwestie komt volgens hem ongetwijfeld aan de orde.

Om ebola gesloten scholen Guinee en Liberia open

Alle scholen in Guinee gaan maandag weer open. Het gevaar van ebola is voldoende geweken, zei minister van volksgezondheid Remy Lamah vrijdag.

De scholen in Liberia openen hun deuren volgens de Liberiaanse zaakgelastigde in Ghana 'volgende maand' weer. Sierra Leone houdt zijn scholen voorlopig gesloten.

De bestrijders van de ebola-uitbraak boeken vooruitgang in Guinee en Liberia, maar in Sierra Leone grijpt het uiterst dodelijke virus nog altijd om zich heen. "We houden de situatie in de gaten en nemen vervolgens een beslissing", zei de Sierra Leonese minister van volksgezondheid Foday Sawi Lahai. "We hebben thermometers ingevoerd voor toezicht in de scholen. Zodra dat is gebeurd en het aantal ebolagevallen blijft dalen kunnen we overwegen de scholen weer te openen."

Het afgelopen etmaal is bij zestien mensen in Sierra Leone vastgesteld dat zij het ebolavirus onder de leden hebben.

De ministers van volksgezondheid van de drie West-Afrikaanse landen brachten verslag uit op de top van het regionale samenwerkingsverband Ecowas in Ghana. Ook onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie, de Afrikaanse Unie, de ebolamissie van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering schoven aan.

'Verkiezingen geen raadpleging over kabinet'

De SGP wil de verkiezingen op 18 maart voor de Provinciale Staten (en indirect voor de Eerste Kamer) 'niet laten kapen door er een referendum over het kabinet van te maken'. Dat betoogt politiek leider van de partij Kees van der Staaij vrijdag bij de aftrap van de campagne in Doorn.

"Statenverkiezingen zijn niet bedoeld om kabinetten in het zadel te houden, noch om ze naar huis te sturen. Daar gaan de Staten niet over. Daar gaat de Eerste Kamer niet over. Waar de Eerste Kamer wel over gaat, is over de eigen houding", aldus Van der Staaij.

De SGP laat zich leiden door Gods Woord: "Een negatieve vrijheid om te kwetsen kan nooit de samenbinding geven die ons land nodig heeft. Echte samenbinding vraagt om positieve, bezielende kracht. Om een driedubbele boodschap van geloof, hoop en liefde."

Lid No Surrender gepakt voor schietpartij

De politie heeft woensdag een 29-jarig lid van No Surrender aangehouden voor betrokkenheid bij een geruchtmakende schietpartij in Eindhoven. Het gaat om de eerste van in totaal zeven betrokken (aspirant-)leden en sympathisanten van de motorclub die is aangehouden. De man werd aangehouden in Rijen.

De heftige schietpartij bij een villa in Eindhoven werd vastgelegd met twee bewakingscamera's. De beelden werden in november op tv getoond en brachten de motorclub in ernstige verlegenheid.

Op de beelden was te zien dat een groep van in totaal zeven mannen bij de villa arriveert. Sommigen dragen kleding van No Surrender. Er ontstaat een woordenwisseling met twee mannen uit de villa die eindigt in een schietpartij. Over en weer werd geschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De aanleiding voor de confrontatie is tot dusver niet bekend.

KNVB: gele kaart na een selfie

Spelers die in de Eredivisie een selfie maken na een doelpunt, krijgen een gele kaart. Onlangs maakte Francesco Totti een selfie voor de aanhang van AS Roma. Dat werd direct wereldnieuws. Nog nooit eerder had een speler een selfie gemaakt voor een kolkende aanhang. Spelers uit de Eredivisie die hetzelfde van plan zijn, worden bij dezen gewaarschuwd: het maken van een selfie na een doelpunt wordt bestraft met een gele kaart. Zo liet de KNVB weten. 

"Het woord selfie als zodanig staat niet in de spelregels opgenomen, maar het maken van een foto na een doelpunt zal worden gezien als tijdrekken en daarvoor staat de gele kaart. Daar kunnen spelers dus rekening mee houden", aldus een woordvoerder van de KNVB tegenover Voetbal International.

Op 12 januari liet de KNVB nog tegenover Metro weten dat er geen regels waren voor een dergelijke actie. "Het zal je niet verbazen dat hierover geen specifieke regels zijn opgenomen in het tuchtreglement", vertelde woordvoerder van de KNVB Hans van Kastel tegen de krant. "We willen dat voetballers na een doelpunt hun moment moeten kunnen hebben en in hun emotie de goal mogen vieren."

Daaraan voegde de woordvoerder toe dat het niet perse tot een gele kaart hoeft te leiden. "Maar het mag niet provocerend of een vorm van tijdrekken zijn. Als KNVB zijn we geen voorstander van selfies, omdat het veel tijd in beslag neemt en het de snelheid van het spel niet ten goede komt." De KNVB heeft deze week alsnog besloten dat een selfie maken goed is voor een officiële waarschuwing. 

Totti maakte een selfie in de wedstrijd tegen Lazio (Pro Shots/Insidefoto)
Totti maakte een selfie in de wedstrijd tegen Lazio (Pro Shots/Insidefoto)

Intro Game of Thrones in Little Big Planet 3

Het prachtige begin van Game of Thrones is nagemaakt in de editor-mode van Little Big Planet 3. Ook de muziek is gemaakt hiermee.

YouTuber Jamie Colliver, bijnaam TheJamster1992, heeft te veel tijd om handen. Hij heeft het intro nauwgezet nagemaakt. De muziek was reeds gedaan door AAAAALEC, ook met de editor.
Het intro van Game of Thrones is ook al een keer nagemaakt in Skyrim-stijl.

Colliver heeft ook het bombardement uit  Final Fantasy VII zo goed mogelijk nagemaakt op zijn PlayStation 4.

Mercedes betaalt meeste inschrijfgeld Formule 1

Het Formule 1-team Mercedes heeft aan autosportfederatie FIA een recordbedrag aan inschrijfgeld moeten betalen. In totaal moeten de Duitsers ruim 4,1 miljoen euro overmaken om deel te mogen nemen aan de races.

Het bedrag dat ieder team op moet hoesten is 438.325 euro. Verder moet er 4.383 euro per punt afgetikt worden op basis van het puntenaantal in het constructeurskampioenschap van 2014. Omdat Mercedes vorig jaar met de constructeurstitel aan de haal is gegaan geldt voor hen het hoogste tarief van 5.260 euro per punt. In totaal komt dit neer op ruim 4,1 miljoen euro dat Mercedes over moet maken. Nummer twee Red Bull Racing wordt 2,2 miljoen euro lichter, terwijl het vorig jaar puntloos gebleven Sauber alleen het basisbedrag over moet maken.

Team Punten 2014 Inschrijfgeld
Mercedes 701 € 4.125.794,12
Red Bull 405 € 2.213.446,54
Williams 320 € 1.840.890,24
Ferrari 216 € 1.385.056,64
McLaren 181 € 1.231.651,10
Force India 155 € 1.117.692,70
Toro Rosso 30 € 569.815,78
Lotus 10 € 482.155,47
Sauber 0 € 438.325,32

Kvitova met titel naar Australian Open

Petra Kvitova is klaar voor de Australian Open. De Tsjechische tennisster schreef vrijdag de winst van het WTA-toernooi van Sydney bij op haar erelijst. Ze versloeg in de finale haar landgenote Karolina Pliskova in twee sets: 7-6 (5) en 7-6 (6).

Kvitova, tweevoudig winnares van Wimbledon, is op de Australian Open als vierde geplaatst. Ze treft in de eerste ronde een qualifier. Datzelfde geldt voor Pliskova, die als 22e is gerangschikt.

Ginola wil FIFA-presidentskandidaat van fans zijn

David Ginola heeft zich vrijdag zoals verwacht gepresenteerd als uitdager van Sepp Blatter. De 47-jarige Fransman wierp zich in Londen in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA op als favoriet van de fans. "Ik geloof dat ik een kandidaat ben voor alle voetbalfans en liefhebbers van het spelletje uit alle hoeken van de wereld. De mensen die het voetbal volgen moeten een stem hebben. Ik wil die stem zijn", aldus de flamboyante oud-prof.

De sierlijke middenvelder van voorheen, oud-speler van onder meer Newcastle United en Tottenham Hotspur, lijkt niet al te veel kans te hebben om Blatter daadwerkelijk op te volgen. Ginola moet zijn bid sowieso nog officieel bekrachtigd zien worden door de FIFA. Hij heeft tot 29 januari aan te tonen dat hij de steun heeft van vijf nationale voetbalbonden.

Ginola, die wordt gesteund door het Ierse wedkantoor Paddy Power, is na zijn landgenoot Jérôme Champagne en prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië de derde uitdager van zittend preses Blatter. De verkiezing is op 29 mei.

Caldas beste coach hockeyvrouwen

Max Caldas is door de internationale hockeybond FIH uitgeroepen tot beste coach van een vrouwenploeg. De geboren Argentijn, de eerste winnaar in deze nieuwe categorie, dankt zijn uitverkiezing aan de wereldtitel die hij afgelopen zomer met de Nederlandse vrouwen in Den Haag won. Caldas is nu bondscoach van de Nederlandse mannen.

De Australiër Ric Charlesworth werd door de bond aangewezen als beste coach van een mannenploeg. Hij leidde Australië op het WK naar de titel door in de finale Nederland te kloppen. De voormalig tophockeyer stapte daarna op.

Donderdag werd Ellen Hoog uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Jaap Stockmann en Joyce Sombroek werden tot respectievelijk beste keeper en beste keepster verkozen. De Australiër Mark Knowles werd bekroond als beste hockeyer.

Bommelding op station Breda

Verschillende mensen op Twitter spreken van een bommelding op het station in Breda.

De NS meldt op haar website dat er door inzet van de politie geen treinen van en naar Breda rijden. De woordvoering gaat via de politie, maar die heeft nog niet gereageerd.

Update 14.55 uur

Omroep Brabant meldt dat een jongeman van negentien jaar is aangehouden op het station. Waarschijnlijk gaat het om een valse melding. Het station is niet ontruimd geweest en het treinverkeer is inmiddels hervat.

Nieuwe gijzeling bij Parijs

In Colombes, een voorstad ten noordwesten van Parijs, is een gijzeling gaande. Dat melden diverse media in Frankrijk. Volgens Le Parisien worden er meerdere personen vastgehouden door een man met een automatisch wapen en handgranaten. Meer info ontbreekt momenteel.

Een veiligheidszone werd ingesteld door de politie en een helikopter cirkelt momenteel boven het gebied. De verdachte maakte zijn identiteit bekend en zou geen onbekende zijn bij politie en justitie. De onderhandelingen met de verdachte zijn inmiddels gestart.

Twee gijzelaars zouden ondertussen al zijn vrijgelaten.

Update 14.34 uur
Volgens diverse Franse media zou de man psychische en persoonlijke problemen hebben. Aan de telefoon maakte hij een verwarde indruk. De politie gaat op dit moment dus niet uit van een terroristisch geïnspireerde gijzeling.

De wereld van Dying Light

Dying Light is niet een typische zombie-game. Niet geweren, maar parkour is je belangrijkste wapen. Voor parkour is alleen ook een goede stad nodig. Of het goed is is nog onzeker, maar Dying Light heeft in ieder geval een grote stad.

In de onderstaande video lopen ze van van het ende eind van de map naar het andere eind. In de tussentijd worden er uiteraard een hoop zombies geslacht. Dying Light komt al op 30 januari uit voor current-gen consoles.

Europol: moeilijk alle aanslagen te verijdelen

Het is voor politiediensten 'uitzonderlijk moeilijk' alle terreuraanslagen te voorkomen. Dat komt door het grote aantal geradicaliseerde moslims in Europa, het ontbreken van een centrale commandostructuur en de groeiende verfijning van hun technieken, zegt het hoofd van de Europese politiedienst Europol, Rob Wainwright, vrijdag.

Europa moet beter samenwerken om bloedvergieten als in Parijs te voorkomen, aldus Wainwright. "De omvang van het probleem, het ondoorzichtige karakter van het netwerk en het aantal betrokken mensen maken het uitzonderlijk moeilijk, zelfs voor zeer goed functionerende contraterreurdiensten als in Frankrijk, om iedere aanslag te verijdelen."

Volgens de politiechef zijn er vanuit Europa zeker 2500, mogelijk zelfs vijfduizend, mensen afgereisd naar brandhaarden in het Midden-Oosten.

EU: Indonesië, voer executies niet uit

De Europese Unie heeft Indonesië vrijdag opgeroepen om alle voorgenomen executies niet uit te voeren. Indonesië is van plan zondag de Nederlander Ang Kiem Soei voor het vuurpeloton te zetten. Die is in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Zondag worden ook vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld, geëxecuteerd. De zes hebben nog om gratie gevraagd, maar die verzoeken zijn afgewezen.

De EU benadrukt dat ze tegen de doodstraf is, zonder uitzondering "De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf", schrijft de unie in een verklaring. "Het vertegenwoordigt een onacceptabele ontkenning van menselijke waardigheid en integriteit."

110 illegale fuiken in IJsselmeer

Bij een grote controle begin deze week in het IJsselmeer zijn 110 illegale grote fuiken gevonden. Daarmee wordt onder meer op snoekbaars en paling gevist. Deze zijn vermoedelijk door vier visserijbedrijven geplaatst. Daartegen wordt proces verbaal opgemaakt. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De controle is uitgevoerd door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de waterpolitie Lelystad, de Waddenunit en de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO). In onder meer het IJsselmeer staat de visstand onder druk. Daarom mag er maar beperkt gevist worden.

Groei Europese automarkt neemt toe

De Europese autoverkopen zijn in december met 4,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2013. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend. In november steeg de verkoop op jaarbasis met slechts 1,4 procent.

In totaal werden er vorige maand ruim 951.000 auto's verkocht, vooral dankzij stevige groei in Spanje (21,4 procent) en een plus in andere grote markten als het Verenigd Koninkrijk (8,7 procent), Duitsland (6,7 procent) en Italië (2,4 procent). Alleen Frankrijk (min 6,7 procent) viel uit de toon bij de belangrijkste afzetgebieden. In Nederland werden 36.424 wagens op kenteken gezet, een daling van 6,4 procent.

In heel 2014 werden meer dan 12,55 miljoen auto's verkocht, een stijging van 5,7 procent. Ook hier voerde Spanje (plus 18,1 procent) de ranglijst aan. De Nederlandse automarkt slonk met 6,9 procent tot bijna 388.000 voertuigen.

Hof confronteert BP met miljardenclaim

BP wacht een civielrechtelijke boete van maximaal 13,7 miljard dollar (11,7 miljard euro) als gevolg van de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico. Een rechtbank in New Orleans velde donderdag het oordeel over de hoeveelheid olie die tijdens de natuurramp in de zee stroomde, waarmee ook meer duidelijkheid kwam over het maximale schadebedrag.

Rechter Carl Barbier hamerde de totale lekkage af op 3,19 miljoen vaten olie, hetgeen een redelijk gemiddelde bleek van wat BP en de Amerikaanse overheid hadden voorgerekend. Volgens BP waren er 2,45 miljoen vaten olie de zee in gelopen. De Amerikaanse overheid ging eerder uit van 4,19 miljoen vaten. Volgens de wet moet BP 4300 dollar betalen per vat olie dat in zee verloren is gegaan.

De maximale claim tegen BP ligt 4 miljard dollar lager dan waar eerder van uit werd gegaan, maar is wel nog altijd vier keer hoger dan het bedrag dat BP tot nu toe voor de afwikkeling van de zaak had gereserveerd.

'Aantal faillissementen daalt verder in 2015'

Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet gaat, loopt dit jaar waarschijnlijk verder terug. Maar de daling zal niet zo sterk zijn als vorig jaar. Dat schrijft het economisch bureau van ING vrijdag in een rapport.

De bank telde vorig jaar circa 7600 ondernemingen die over de kop gingen, een vijfde minder dan in 2013. Dit jaar zakt het aantal faillissementen naar verwachting met 3 procent tot 7400.

Dat verdere daling van het aantal faillissementen beperkt blijft, heeft verschillende redenen, zeggen de economen. "Bedrijven hebben aan herstel kunnen werken, maar veel vet op de botten is er nog niet. Daarnaast neemt het totaal aantal bedrijven toe, wat ondanks het groeiende aantal zzp'ers tot meer faillissementen leidt."

De economische situatie is volgens ING nu ook minder stabiel dan voor de crisis. Dit komt door de digitalisering en opkomst van nieuwe technologieën.

AF-KLM bezorgd over omzet en marktaandeel

Air France-KLM verwacht ook dit jaar veel last te hebben van de stevige concurrentie in de luchtvaartbranche. Het marktaandeel dreigt daardoor te krimpen, waarschuwde topman Alexandre de Juniac vrijdag bij een bijeenkomst op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen.

De Juniac verwacht dat de omzet van Air France-KLM dit jaar 'zeer sterk' onder druk komt te staan. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie houdt daarbij vooral last van de concurrentie van prijsvechters en van de opkomst van grote luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten.

Fiscale deal Amazon is tegen Europese regels

Belastingvoordelen die internetwinkel Amazon geniet in Luxemburg zijn in strijd met het Europees recht. Dat stellen onderzoekers van de Europese Unie in een voorlopige conclusie, die vrijdag werd gepubliceerd.

In de afgelopen maanden is de overeenkomst tussen de partijen tegen het licht gehouden. Volgens het onderzoek geniet het Amerikaanse bedrijf een illegaal voordeel ten opzichte van zijn concurrenten.

De belastingafspraken tussen Luxemburg en Amazon dateren uit 2003 en gelden nog steeds. Ze hebben effect op het Luxemburgse onderdeel van Amazon, waar dat bedrijf het grootste deel van zijn winst boekt. Door de belastingafspraken gaat de belastbare winst van Amazon omlaag en hoeft het concern minder af te dragen.

Bovag neemt afscheid van bijna 150 rijscholen

Doordat de Bovag de richtlijnen voor het lidmaatschap heeft aangescherpt, heeft de brancheorganisatie afscheid moeten nemen van 145 rijscholen. Per 1 januari staan ze niet meer in het ledenbestand omdat de rijscholen niet willen of kunnen voldoen aan de nieuwe eisen.

Dat heeft de Bovag vrijdag bevestigd na een bericht van NU.nl. Struikelblok voor rijscholen was onder meer het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Maar ook vanwege zedendelicten, fraude en een nieuw ingevoerde kredietwaardigheidscheck haakte een aantal rijscholen af.

"We wisten van tevoren dat met aanscherping van de eisen een groot aantal leden van de kar zou vallen. Het zij zo", aldus voorzitter Frank Hoornenborg. "We doen alles wat in onze macht ligt om de betrouwbaarheid en het imago van de rijscholensector te waarborgen."

Het aantal rijscholen dat bij de Bovag is aangesloten, daalde per 1 januari van 943 naar 798.

WHO: aantal ebolagevallen neemt af

Het aantal nieuwe besmettingen met ebola neemt af. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gezegd. Nog altijd zijn er zo'n vijftig gebieden in West-Afrika waar veel ebolagevallen zijn, maar het aantal nieuwe patiënten in Guinee, Liberia en Sierra Leone neemt af. De WHO verwacht dat de epidemie kan worden verslagen.

David Nabarro van de WHO noemde het 'goed nieuws', maar wees erop dat er nog steeds nieuwe gevallen bijkomen. Bovendien steekt ebola op plaatsen de kop op, waar het virus eerder nog geen slachtoffers had gemaakt. Volgens Nabarro 'is er nog een groot deel dat we niet zien'.

Om de uitbraak beter te kunnen aanpakken moeten volgens Nabarro gemeenschappen hun traditionele genezingsmethodes en begrafenisrituelen aanpassen, omdat juist daardoor mensen besmet raken met het ebolavirus.

De ebola-uitbraak in West-Afrika is de ergste in de geschiedenis. In totaal zijn meer dan 21.000 mensen besmet geraakt. Daarvan zijn er 8300 bezweken.

Hoog water IJsselmeer door aanvoer rivieren

Na de storm en hoge waterstanden van afgelopen week heeft Rijkswaterstaat nog steeds de code geel voor de IJsselmeerkust niet ingetrokken. Reden is dat het waterpeil in het IJsselmeer nog niet is gedaald.

"De hoge waterstand komt door de aanhoudende toestroom van water uit het rivierengebied, via de IJssel", aldus het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard vrijdag. "Bovendien kan er door de hoge waterstand in de Waddenzee amper gespuid worden vanuit het IJsselmeer."

Uit voorzorg blijven de maatregelen die het hoogheemraadschap heeft genomen nog tot maandagochtend van kracht.

SP ziet nog veel grootverdieners in thuiszorg

Medewerkers in de thuiszorg moeten salaris inleveren, maar nog zeker 52 bestuurders verdienen meer dan het maximumsalaris van 178.000 euro per jaar. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de SP waarbij de beloning van 84 bestuurders bij vijftig thuiszorginstelling werd bekeken.

Tjitske Siderius, SP-Tweede Kamerlid, vindt het onverkoopbaar dat bestuurders 'zichzelf riante salarissen toedichten terwijl sommige thuiszorgmedewerkers 20 procent van hun salaris moeten inleveren of ontslag aangezegd krijgen. Zij vindt dat de beloning van bestuurders direct aan banden moet wordt gelegd. En als minister Edith Schippers (Volksgezondheid) niet in actie komt, dan moeten de gemeenten maar ingrijpen, meent Siderius. Bijvoorbeeld door het deel van het topinkomen dat boven de norm van 178.000 euro per jaar ligt, te korten op het budget van de thuiszorgorganisatie. Siderius oppert verder om bestuurders die personeel vragen salaris in te leveren te verplichten eenzelfde deel van het salaris in te leveren. Ook zouden bestuurders die collectief ontslag aanvragen voor hun personeel moeten teruggaan naar een modaal salaris.

De wet waarin de topinkomens in de (semi)publieke sector verder beperkt kunnen worden werd eind december aangenomen. Maar de ministers Schippers en Stef Blok (Wonen) vinden het tekort dag om de norm al per 1 januari in te voeren bij de woningcorporaties en zorginstellingen.

Trailer: Spy (Melissa McCarty, Jason Statham, Jude Law)

Spy is een actiekomedie met Melissa McCarthy als Susan Cooper in de hoofdrol. Susan is analist voor de CIA en de miskende held achter de gevaarlijkste missies van het bureau. Echter, wanneer haar echtgenoot van de radar verdwijnt, gaat ze vrijwillig undercover in de wereld van een levensgevaarlijke wapenhandelaar om zo een wereldramp te voorkomen.

Spy draait vanaf 21 mei in de Nederlandse bioscopen.

IEA ziet olieprijs weer aantrekken

De olieprijs kan in de loop van dit jaar herstellen van de forse daling van de afgelopen maanden. Dat voorspelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag.

De IEA verwacht dat de productie in de landen die niet zijn aangesloten bij oliekartel OPEC dit jaar minder sterk zal toenemen dan eerder werd gedacht. Daardoor zal het huidige overaanbod van olie afnemen, waardoor de prijs zou kunnen stijgen.

In de afgelopen maanden werd olie zo'n zestig procent goedkoper, doordat het aanbod stevig groeide terwijl de vraag minder sterk stijgt dan voorheen. Na wilde bewegingen eerder in de week, ging de olieprijs vrijdagochtend omhoog. Een vat Brentolie werd bijna drie procent duurder en kostte 49,62 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 2,5 procent naar 47,43 dollar per vat.

Liander start schoonmaak 6 km gasleiding

Netbeheerder Liander begint vrijdag met de schoonmaak van 6 kilometer gasleiding in Velsen-Noord. Donderdag ontstond er een lek en liep er water in de gasleiding, waardoor ongeveer duizend huishoudens dagen zonder gas zitten.

De meeste mensen hebben elders onderdak gevonden voor de nacht of regelden elektrische verwarming. De gemeente heeft een informatiepunt opengesteld voor de bewoners.

Donderdag werd bij een boring zowel een gasleiding als een waterleiding geraakt. Het lek is inmiddels gedicht, maar er heeft enkele uren water door de gasleiding gestroomd. Het duurt volgens Liander enkele dagen voordat die leiding is schoongemaakt.

Zwitserse rente zakt onder nulpunt

Zwitserland stond vrijdag opnieuw in het middelpunt van de belangstelling op de financiële markten. De rente op tienjarige leningen van het land zakte voor het eerst onder het nulpunt, terwijl de aandelenbeurs weer zware klappen kreeg. Donderdag schokte het alpenland de markten door de koppeling tussen de koers van de eigen frank en de euro los te laten.

Het rendement op tienjarige Zwitserse obligaties zakte vrijdag naar min 0,12 procent. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op leningen aan het land. Die situatie doet zich al bij een groot aantal Europese obligaties voor, maar daarbij gaat het over het algemeen om kortlopende leningen. Zwitserland is het eerste land met een negatieve tienjaarsrente.

De aandelenbeurs in Zürich stond rond het middaguur bijna vijf procent in de min. Donderdag werd al bijna negen procent aan beurswaarde weggevaagd, door de vrees dat de duurdere frank de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven sterk zal schaden.

Honda schiet Japan voorbij Irak op Azië Cup

Japan heeft ook zijn tweede wedstrijd bij het toernooi om de Azië Cup gewonnen. De titelverdediger won in Brisbane met 1-0 van Irak. AC Milan-speler Keisuke Honda schoot na 23 minuten vanaf elf meter raak. De voormalige VVV'er was verder weinig gelukkig in de afronding: hij schoot drie keer drie keer de paal.

De andere wedstrijd in groep D ging tussen Jordanië en Palestina. Het werd 5-1. Yousef Ahmad zette de Jordaniërs, die maandag met 1-0 verloren van Irak, in de 33ste op voorsprong, waarna zijn ploeggenoot Hamza Al Dardour alle aandacht voor zich opeiste met vier doelpunten. Vijf minuten voor tijd redde Jaka Hbaisha de eer voor Palestina.

Nog geen enkel land is zeker van een plek in de kwartfinale. Japan heeft nu zes punten, maar speelt over vier dagen de laatste groepswedstrijd tegen Jordanië dat drie punten heeft. Irak, wat ook op drie punten staat, ontmoet Palestina in de laatste groepswedstrijd. Palestina is nog puntloos. Japan heeft aan een punt voldoende voor de volgende ronde. 

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

ESA vindt Marslander terug

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op Mars zijn lander Beagle-2 teruggevonden. Het ruimteapparaatje was sinds 2003 vermist. ESA liet vrijdag weten de lander te hebben opgespoord met behulp van beelden van een satelliet die rond Mars cirkelt.

Nadat de Beagle-2 zich in 2003 had ontkoppeld van zijn moederschip ging het contact verloren. Naar nu blijkt is de lander wel degelijk door de atmosfeer afgedaald en, op Kerstdag van dat jaar, op het Marsoppervlak geland. De Beagle-2 zou op Mars naar leven hebben moeten speuren.

Charlie Hebdo vloog de winkels uit

De nieuwste editie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vloog vrijdagochtend de winkels uit. Het weekblad was bij veel boekhandels en kiosken in een mum van tijd uitverkocht. "Het was een gekkenhuis, het liep echt storm", zei een woordvoerder van AKO. Het concern is verantwoordelijk voor de verkoop van een groot deel van de totale Nederlandse oplage van vijfhonderd exemplaren.

De vestigingen gingen al vroeg open. Bij boekhandels op Amsterdam Centraal Station stonden vrijdag tientallen mensen in de rij om een exemplaar te scoren. Toen de winkels om 06.30 uur opengingen, was het blad binnen een paar minuten uitverkocht. Eén filiaal had 25 exemplaren ingekocht en moest de laatste wachtenden in de rij teleurstellen. "Gezien de geringe oplage in Nederland was dat onvermijdelijk", aldus AKO-directeur Sjaak Mark.

Ook bij zo'n negen Bruna-winkels stonden er rijen en ging het blad rap over de toonbank. "De exemplaren waren binnen tien minuten weg", zei een woordvoerster. Bij andere boekhandels, zoals Scheltema en Athenaeum in Amsterdam, was het weekblad van tevoren al gereserveerd. Zo kreeg Scheltema tien exemplaren toebedeeld. De Franse boekhandel Le Temps Retrouvé in Amsterdam had vijftien exemplaren op de kop weten te tikken via vrienden in Parijs, die ook al allemaal zijn verkocht.

De verkoop van het blad had volgens AKO veel voeten in de aarde wat betreft veiligheid van klanten en personeel. Zo waren er bij de verkooppunten op Schiphol marechaussees aanwezig die een oogje in het zeil hielden.

De belangstellenden zeiden dat ze het eerste nummer na de aanslag in Parijs van vorige week woensdag vooral willen hebben omdat het zo'n historische uitgave is. Een andere reden dat mensen het Franse satirische tijdschrift nu willen hebben, is om er zelf een mening over te kunnen vormen. De meesten hebben het blad nooit eerder gelezen.

De Charlie Hebdo is nog wel te koop op Marktplaats. Er zijn zelfs adverteerders die vrijdagochtend in de rij hebben gestaan en het weekblad nu te koop aanbieden, soms voor woekerprijzen. Ook op Ebay wordt nummer 1778 van het weekblad tientallen keren aangeboden. Het tijdschrift is eveneens op internet illegaal te downloaden.

Bertens en Rojer naar dubbelfinales

Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer hebben vrijdag de finales bereikt in het dubbelspel van de tennistoernooien in respectievelijk Hobart en Sydney. Bertens deed dat samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson ten koste van Lara Arruabarrena uit Spanje en Raluca Olaru uit Roemenië: 2-6, 6-3 en 10-5. Rojer versloeg met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau de Zweed Robert Lindstedt en de Pool Marcin Katkowski: 6-3, 3-6 en 10-8.

Bertens bereidt zich in Hobart voor op de Australian Open. Dat ging in het enkelspel niet bepaald zoals gehoopt. De 23-jarige Wateringse werd al in de kwalificaties uitgeschakeld. Op de Australian Open is ze wel toegelaten tot het hoofdschema en start ze met de partij tegen Daria Gavrilova.

Skiester Fanchini wint na bijna tien jaar weer World Cup

De Italiaanse skiester Elena Fanchini heeft vrijdag in Cortina d'Ampezzo voor eigen publiek de World Cup-wedstrijd op de afdaling gewonnen. Fanchini gleed in het Italiaanse wintersportoord naar een tijd van 1.09,53 en was daarmee net wat sneller dan de Canadese Larisa Yurkiw (1.09,68). De Duitse Viktoria Rebensburg mocht als derde mee het podium op.

Voor Fanchini was het pas de tweede overwinning in haar al lange carrière. De laatste keer was echter al jaren geleden: In 2005 was ze in Lake Louise de beste. In dat jaar werd ze ook tweede op het WK, terwijl ze in 2013 nog twee derde plaatsen pakte in de World Cup. Yurkiw, acht jaar geleden debuterend in de World Cup, kwam nog nooit verder dan de vierde plaats, dit seizoen voor eigen publiek in Lake Louise. 

De Amerikaanse Lindsey Vonn slaagde er wederom niet in haar 62e overwinning te boeken, wat haar op gelijke hoogte zou brengen met recordhoudster Annemarie Moser-Pröll. Vonn liet de tiende tijd noteren.

Haase baalt van verschrikkelijke loting

Tennisser Robin Haase werd vrijdag bij de loting voor de eerste ronde van de Australian Open gekoppeld aan de sterke Fransman Gilles Simon. Dat had de 27-jarige Nederlander liever anders gezien. Haase is al bijna twee weken niet fit. "Maar ach, ook als je wel fit bent is Simon een verschrikkelijke loting", liet hij weten aan De Telegraaf.

Haase kampte vrijwel de hele week al met koorts, al speelde hij nog wel enkele partijen in Auckland. In het dubbelspel verraste hij zelfs de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan, maar een dag later werd hij weer met koorts wakker. "Ik lag kletsnat in mijn bed en had zelfs gehallucineerd. Donderdag ging het beter en heb ik weer gedubbeld, maar zelfs daarvan heb ik wat spierpijn in mijn kuiten. Dat zegt genoeg over hoe ik er nu voor sta."

Simon, de nummer twintig van de wereld, is dan ook geen fijne loting voor de Nederlander. "Hij is echt heel sterk in de rally's. Ik had liever tegen iemand gespeeld die de punten korter houdt."

Hamburger SV moet Holtby maanden missen

Het trainingskamp van Hamburger SV in Abu Dhabi heeft voor Lewis Holtby slecht uitgepakt. De middenvelder viel donderdag in een oefenduel met Eintracht Frankfurt hard op zijn schouder. Uit röntgenfotos is gebleken dat de ploeggenoot van Rafael van der Vaart daarbij een sleutelbeenbreuk heeft opgelopen.

"Dit is natuurlijk heel erg vervelend voor Lewis", liet trainer Joe Zinnbauer weten op de website van HSV. "We zullen er alles aan doen om zijn herstel zo snel mogelijk te laten verlopen." De verwachting is dat Holtby zo'n tien weken uit de roulatie is.

Inschrijven voor open bèta Neverwinter nu mogelijk

Perfect World Entertainment heeft aangekondigd dat fans zich kunnen inschrijven voor de Xbox One open bèta van Neverwinter. De open bèta begint vijf februari en duurt tot en met acht februari.

Neverwinter kwam voor het eerst uit op pc in 2013 waardoor spelers konden genieten van een actiegerichte MMO in de wereld van Dungeons & Dragons. De Xbox One versie zal alle content die beschikbaar is op pc naar de console brengen en zal beschikken over aangepaste controls en friend list integration.

Geïnteresseerden kunnen zich op de officiële website van Neverwinter inschrijven voor de open bèta. Neverwinter wordt verwacht uit te komen voor Xbox One ergens begin 2015.

Twee arrestaties Duitsland om terreur

De Duitse politie heeft twee Turkse mannen opgepakt die ervan worden verdacht mensen te hebben gerekruteerd voor de jihad. Ook zou het duo materieel en geld hebben verzameld voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De twee mannen werden vrijdag van hun bed gelicht bij een reeks invallen in Berlijn. Elf woningen werden doorzocht en 250 agenten waren bij de actie betrokken. Aan de invallen ging een maandenlang onderzoek naar een kleine groep extremisten in Berlijn vooraf.

De leider van de groep, die wordt aangeduid als de 41-jarige Ismet D., wordt ervan beschuldigd een groep overwegend Turkse en Russische burgers te hebben geronseld voor de strijden tegen de 'ongelovigen' in Syrië. De 43-jarige Emin F. wordt ervan beschuldigd als een soort penningmeester te zijn opgetreden.

Onder de mensen die werden gerekruteerd was onder anderen Murat S., een 40-jarige Turk die in september werd opgepakt toen hij terugkeerde uit Syrië waar hij zou hebben deelgenomen aan de jihad.

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het tweetal aanslagen wilde plegen in Duitsland. Drie anderen worden in de gaten gehouden, maar de autoriteiten hebben vooralsnog onvoldoende bewijs om ze in hechtenis te nemen.

Bij een inval in Wolfsburg, die volgens de politie niets te maken had met de inval in Berlijn, werd een 26-jarige Duits-Tunesische man opgepakt. Hij zou in 2014 naar Syrië zijn gereisd om daar aan de jihad deel te nemen. De man, Ayub B., zou niet van plan zijn geweest aanslagen te plegen.

Prijzen dalen in groot deel eurozone

Het leven is in december in elf van de achttien eurolanden goedkoper geworden. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar min 0,2 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,2 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Daarmee was sprake van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. Deze nieuwe schatting kwam overeen met de voorlopige prognose die eerder deze maand werd gepubliceerd.

De prijsdalingen waren met 2,5 procent het sterkst in Griekenland, gevolgd door Spanje. Daar werd het leven ruim een procent goedkoper. Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode was er ook in Cyprus, Luxemburg, België, Ierland, Portugal, Italië, Nederland, Slovenië en Slowakije sprake van negatieve inflatie.

Minister: Senaat voor leenstelsel te winnen

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) heeft goede hoop dat ze de Senaat dinsdag kan overhalen in te stemmen met de invoering van het leenstelsel voor studenten. Dat zei ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Eerste Kamerlid Ruud Koole van coalitiepartner PvdA is geen voorstander van het afschaffen van de basisbeurs voor studenten. Hij zou nog geen definitief oordeel over het wetvoorstel hebben geveld en zijn oordeel van dinsdag laten afhangen.

Bussemaker heeft inmiddels een 'constructief en zeer inhoudelijk gesprek' met Koole gehad, meldde ze.

De Tweede Kamer heeft het voorstel op 11 november 2014 aangenomen. VVD, eénmansfractie Van Vliet, 50PLUS/Klein, D66, GroenLinks en de PvdA stemden voor.

Opstelten: we moeten ons zorgen maken

We moeten ons 'absoluut' zorgen maken naar aanleiding van de verijdelde aanslag donderdag in België. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagochtend.

Opstelten wees er voorafgaande aan de ministerraad nog eens op dat het dreigingsniveau in ons land 'substantieel' is, hetgeen betekent dat een aanslag ook in Nederland kan plaatshebben.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft met afschuw van de gebeurtenissen in België kennis genomen en betoonde 'respect' voor de wijze waarop de terreurplannen in België zijn verijdeld.

Volgens zijn collega Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) hoeven mensen zich geen zorgen te maken, maar is het goed om 'altijd alert' te zijn.

Eredivisie: Preview speelronde 18

Het was vier weken rustig, maar de winterstop zit er weer op. Vanaf dit weekend kun je weer met het bord op schoot naar het voetbal kijken, want de Eredivisie wordt weer hervat. Ook in de tweede seizoenshelft blikt FOK!sport telkens vooruit op de naderende speelronde.

En we beginnen op vrijdagavond meteen goed met het treffen tussen Ajax en FC Groningen. Voor de winterstop gingen de Amsterdammers met 2-0 onderuit in het Euroborg-stadion, dus de ploeg wil ongetwijfeld revanche nemen. En dat is goed mogelijk, aangezien de selectie van trainer Frank de Boer al dertien wedstrijden ongeslagen is. De Groningers zullen in elk geval flink aan de bak moeten. De laatste zege in Amsterdam dateert alweer van 1994.


Kan FC Groningen na 21 jaar eindelijk weer eens in Amsterdam winnen? (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Een dag later is het de beurt aan onder meer ADO Den Haag en sc Cambuur Leeuwarden. Vorig seizoen stond deze wedstrijd voor het eerst op het programma en werd toen met 3-0 door de Haagse formatie gewonnen. Toch is een zege voor de thuisploeg geen uitgemaakte zaak, want in Friesland ging de formatie eerder dit seizoen met 3-2 onderuit. Daarnaast moet ADO Den Haag topscorer Michiel Kramer missen, vanwege een schorsing.

Ook Vitesse en PSV kruisen op zaterdagavond de degens. De winterkampioen staat op dit moment vier punten voor op naaste concurrent Ajax, maar de Eindhovenaren willen de voorsprong nog verder vergroten. Dan moet dus van de Arnhemmers gewonnen worden. In het Philips Stadion leverde dit een 2-0 zege op. Vitesse is in de competitie overigens niet in goede doen, maar verraste in december vriend en vijand door met 4-0 van Ajax te winnen. PSV is dus gewaarschuwd.


Vitesse jaagt op herstel tegen PSV, maar gaat dat ook lukken? (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Op zondag is het de beurt aan Feyenoord en FC Twente. Vorig jaar wisten de Tukkers in de Kuip met 4-1 te winnen, waar het eerder dit seizoen in Enschede slechts bij 0-0 bleef. Voor zowel Fred Rutten als Alfred Schreuder zullen dit bijzondere duels blijven. De heren hebben beide een verleden bij de tegenstander. Rutten kwam als speler voor FC Twente uit, waar Schreuder een verleden in Rotterdam heeft liggen.

Franse nieuwssites onbereikbaar

De nieuwssites van een aantal grote Franse mediabedrijven zijn vrijdagochtend onbereikbaar, mogelijk door een cyberaanval. De webpagina's van onder meer kranten Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L'Express en publieke radiozenders waaronder France Info kunnen niet laden. Het is niet duidelijk waar de mogelijke aanval vandaan komt.

Het probleem ligt bij de provider van de media, Oxalide. Die bevestigt via Twitter dat het bedrijf "een incident in de infrastructuur" heeft. Het bedrijf meldt niet of dat incident een cyberaanval betreft. Die kan eruit bestaan dat cyberpiraten een grote hoeveelheid informatie afvuren op de systemen van Oxalide, waardoor die vastlopen, een zogenoemde DDoS-aanval.

Franse nieuwssites onbereikbaar
Franse nieuwssites onbereikbaar (Foto: ANP)

NAC huurt Koch van PSV

Menno Koch speelt de rest van het seizoen voor NAC Breda. De 20-jarige verdediger van PSV wordt voor een halfjaar gehuurd. Koch traint vrijdag al voor het eerst mee bij zijn nieuwe club.

De jonge centrumverdediger speelde zijn wedstrijden vooral in Jong PSV en maakte vorige maand zijn debuut in het eerste elftal. Koch beschikt in Eindhoven over een aflopend contract, maar zal dat volgens PSV spoedig verlengen.

NAC legde eerder in de winterstop al Dirk Marcellis vast. Die verdediger werd direct tot aanvoerder benoemd.

Manu zes weken aan de kant door liesblessure

Elvis Manu kan anderhalve maand niet in actie komen voor Feyenoord. De buitenspeler van de Rotterdammers is vrijdag geopereerd aan een lies. Het herstel duurt volgens Feyenoord minimaal zes weken.

Manu kampte al langer met pijn aan een lies. Daardoor miste hij onder meer een groot gedeelte van het trainingskamp in Dubai. In overleg met de medische staf werd besloten dat een operatie noodzakelijk was. Die is vrijdagochtend succesvol uitgevoerd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Alle FIFA-landen willen naar WK 2018

De verkiezing van Rusland als gastheer van het WK voetbal in 2018 mag dan omstreden zijn, het mondiale eindtoernooi is in elk geval ongekend in trek bij de voetballanden. De wereldvoetbalbond FIFA maakte vrijdag bekend dat alle 209 nationale bonden zich hebben ingeschreven voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap. Dat is voor het eerst.

De eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK hebben plaatst vanaf medio maart. Dan starten de landen uit Azië, Midden-Amerika en de Cariben met hun plaatsingswedstrijden.

Russische oppositieleider opgepakt voor verhoor

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is opgepakt voor verhoor. Dat heeft hij vrijdag op Twitter gezegd. Hij werd door een aantal agenten meegenomen toen hij zijn huis in Moskou verliet.

Navalny is een aartsvijand van de Russische president Vladimir Poetin. Hij werd eind december veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Tot al zijn beroepsmogelijkheden uitgeput zijn moet hij volgens de rechter onder huisarrest blijven. De afgelopen dagen werd hij ongemoeid gelaten toen hij zijn huis verliet, maar vrijdag stonden er plots agenten voor zijn deur.

Terugkeer burgemeester Laarbeek twijfelachtig

Het is onwaarschijnlijk dat burgemeester Hans Ubachs terugkeert in de gemeente Laarbeek. De gemeenteraad meent dat hij enig eerherstel verdient nadat in onderzoek is vastgesteld dat hij op het gemeentehuis werd geïntimideerd door twee toenmalige wethouders maar een terugkeer zal moeilijk zijn, staat vrijdag in een verklaring. De huidige wethouders hebben geen vertrouwen in een terugkeer, staat in een andere verklaring.

De gemeenteraad van Laarbeek beslist donderdag in een extra raadsvergadering over het lot van de burgemeester, werd aangekondigd.

Agrarische export licht gestegen

Ondanks de Russische boycot en vogelgriep nam de export van landbouwproducten in 2014 opnieuw toe. Er werd afgelopen jaar voor 80,7 miljard euro aan agrarische producten uitgevoerd. Dat is een lichte stijging vergeleken met 2013 toen nog voor 79 miljard euro aan agrarische producten naar het buitenland ging.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van LEI-Wageningen UR die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag bekendmaakte tijdens de landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn.

De bewindsvrouw vindt dat de Nederlandse boeren en agrarische ondernemers een compliment verdienen omdat ze zich 'staande hebben weten te houden in een allesbehalve een gemakkelijk jaar'. De cijfers geven volgens haar aan dat Nederland op landbouwgebied wereldspeler is en blijft terwijl de sector ook een van de kurken is waarop de Nederlandse economie drijft.

De meeste zuivel, eieren, groenten, fruit en vlees (voor 20,7 miljard euro) ging afgelopen jaar naar Duitsland. Het aandeel in de export van kaas nam af, dat van boter en overige zuivelproducten steeg.

Wie is de mol? blijft kijkcijferkanon

Met ruim 2,4 miljoen kijkers blijft Wie is de mol? een kijkcijferkanon. Donderdagavond zagen 2.439.000 mensen de ontwikkelingen in de derde aflevering. Daarmee is Wie is de mol? het best bekeken programma van de avond, concludeert Stichting KijkOnderzoek (SKO).

In deze derde aflevering was te zien dat er ditmaal niemand hoefde af te vallen, omdat een groot aantal BN'ers elkaar een vrijstelling gunde. Alleen musicalactrice Carolina Dijkhuizen kreeg van niemand een vrijstelling, maar zij had de test goed ingevuld en kreeg een groen scherm. Wie is de mol? ging op nieuwjaarsdag van start met 2,5 miljoen kijkers. De tweede aflevering trok vorige week 2,6 miljoen kijkers.

NPO1 bezet de top drie van best bekeken programma's op de donderdagavond. Het NOS Journaal staat met 2,35 miljoen kijkers op de tweede plek. Floortje naar het einde van de wereld bezet de derde positie met 1,98 miljoen kijkers.

'Geen herziening ter dood veroordeelde Nederlander'

De in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei heeft geen herzieningsverzoek mogen indienen tegen zijn straf. Zijn Indonesische advocaten werden daar niet toe in staat gesteld, meldt de Nederlandse advocaat Bart Stapert vrijdag.

Een toelichting hiervoor is niet gegeven, aldus Stapert. Hij is inmiddels ook in Indonesië.

Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd, hebben de autoriteiten in Indonesië aangekondigd. "We proberen alles te doen om het leven van deze meneer te redden", reageerde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag op het nieuws.

Ook premier Mark Rutte is bij de zaak betrokken. Koenders probeert al langer de executie te voorkomen en heeft er ook contact over met andere landen, zoals Brazilië, van wie onderdanen dreigen te worden terechtgesteld.

James leidt Cavaliers langs Lakers

De basketballers van de Cleveland Cavaliers stapten donderdag (plaatselijke tijd) eindelijk weer eens met een overwinning van het veld. Na zes nederlagen op rij werden de Los Angeles Lakers wel verslagen. Mede door 36 punten van LeBron James zegevierden de gasten met 109-102 in Los Angeles.

Bij de Houston Rockets was James Harden behoorlijk op dreef. Hij liet 31 punten noteren. Dat legde de basis onder de zege (112-101) op Oklahoma City Thunder.

Carmelo Anthony tekende bij de New York Knicks voor 25 punten, maar dat hielp de ploeg niet aan een overwinning. De Milwaukee Bucks versloegen de Knicks met 95-79.

Michel Mulder wil weer de 34 in

Hij reed vorig seizoen de 500 meter vaak genoeg in de 34 seconden. Olympisch kampioen Michel Mulder wacht in het post-olympische jaar echter nog steeds op een tijd van onder de 35 seconden. "Dat mag natuurlijk geen dingetje worden en dat is het ook niet", zo verzekert de 28-jarige Zwollenaar in de aanloop naar de NK sprint in Groningen. "Ik weet van mezelf gewoon, dat als ik goed rijd, die 34er er vanzelf komt."

Volgens titelverdediger Michel Mulder is elke topsprinter op zoek naar de 34 seconden. "En als je die tijd hebt gevonden, wil je naar de 33 seconden, zo werkt het nu eenmaal op de 500 meter. Hopelijk gaat het voor mij in Groningen gebeuren, al zal veel afhangen van de omstandigheden. Daarnaast, als alle anderen in de 36 rijden en ik eindig op 35,5 kan ik ook zeer tevreden zijn."

Michel Mulder, die bij de Spelen in Sochi vorig jaar ook brons veroverde op de 1000 meter, moest begin november bij de NK afstanden in Heerenveen op de 500 meter voorrang verlenen aan Jan Smeekens. Daarna vertrok hij naar Argentinië om deel te nemen aan de WK skeeleren. Hij won daar goud (aflossing) en brons (500 meter). "Dat uitstapje heeft me goed gedaan. Ik keerde nadien met een beter gevoel terug op de ijsbaan."

Zijn rijke medailleoogst in Sochi bezorgde Michel Mulder, ook al tweevoudig wereldkampioen op de sprint, definitief de status van bekende Nederlander. En daar moest hij best even aan wennen, zo geeft hij eerlijk toe. "Ik kwam in een soort roes na de Spelen. Er kwamen opeens allerlei dingen op mij af naast het schaatsen. Daar moest ik even mijn weg in zien te vinden. Bij het WK skeeleren kreeg ik weer de bevestiging dat ik nog steeds kon winnen als ik me echt ergens voor inzette. Dat had ik even nodig."

Bij de World Cup in Berlijn (derde en zevende op de 500 meter) en in Heerenveen (vierde en zevende) kon Michel Mulder echter nog geen greep naar de macht doen. "Ik ben eigenlijk nog steeds wel bezig met een zoektochtje naar mijn hoge basisniveau van vorig seizoen. De rust in mijn slag die ik in 2014 uitstraalde, heb ik nu nog niet. Dat heeft ook een beetje met vertrouwen te maken. Kijk, een 500 meter moet je altijd agressief en vol overgave rijden. Maar het mag niet te snel onstuimig worden. De juiste balans hoop ik bij de NK weer te vinden."

Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam open

De twee scholen van de Stichting Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam blijven vrijdag gewoon open. Dat liet een woordvoerder van het bestuur weten. Hij zei dat er in de nacht van donderdag op vrijdag overleg is geweest met allerlei instanties naar aanleiding van een grote antiterreuractie in België.

"Sinds afgelopen zomer zijn er al allerlei maatregelen van kracht, die continu worden bekeken en besproken." Op de basisschool Rosj Pina en de school voor voortgezet onderwijs Maimonides zitten bij elkaar ongeveer 450 leerlingen.

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider, met ongeveer tweehonderd leerlingen, gaat vrijdag niet open. Donderdagavond werd bekend dat de joodse scholen in Antwerpen en Brussel vrijdag dicht blijven.

Ontwikkelaar roept op tot illegaal downloaden

De Australische leeftijdsclassificatie-organisatie heeft Hotline Miami 2 geweigerd een classificatie te geven. Door die beslissing mag Hotline Miami 2 niet uitkomen in Australië. De reden hiervoor is een verkrachtingsscène in het spel, maar het vreemde is dat de verkrachting niet plaatsvindt. Het blijkt namelijk allemaal een film te zijn, spelers zijn een acteur in deze film.

De ontwikkelaar van het spel, Dennaton Games komt naar aanleiding hiervan wel met een hele merkwaardige uitspraak. Zij zeggen dat Australische gamers het spel maar gewoon illegaal moeten downloaden als het uit is. Het spel moet begin dit jaar uitkomen voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita.

World of Warcraft krijgt misschien een Veteran Edition

In patch 6.1 voor World of Warcraft hebben mensen aanwijzingen gevonden voor een Veteran Edition. Wat dit precies is blijft gissen, maar het lijkt op de Trial Edition, die mensen kennis laten maken met het spel met restricties.

Wat compleet anders is dan bij de Trial Edition is dat je terug kan keren naar een guild als je daar al personages had. Vermoeden is dat Blizzard bezig is met een trial voor oude spelers die bedoeld is om ze terug te halen naar het spel.

wow

Groothuis jaagt op record Van Velde

Na Sven Kramer kan ook Stefan Groothuis een grote naam uit de Nederlandse schaatswereld aflossen als recordhouder. De olympisch kampioen op de 1000 meter jaagt komend weekeinde bij de NK sprint in Groningen op zijn zevende titel. Daarmee zou hij Gerard van Velde, de coach van team beslist.nl, van de eerste plaats stoten op de erelijst van de Nederlandse sprintkampioenschappen.

Ook Jan Bos staat op zes keer goud, maar won minder zilver dan Van Velde (vier tegen drie). In het afgelopen weekeinde nam Kramer bij de EK allround in Rusland met zijn zevende titel het record over van Rintje Ritsma.

Volgens Van Velde is Groothuis één van de vier kanshebbers in Groningen, naast titelverdediger Michel Mulder, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer. "Maar ik geef Stefan de meeste kans, zeg maar zon 33 procent", schat de oud-olympisch kampioen in.

Groothuis won zijn eerste nationale sprinttitel in 2006 in Assen. Vanaf 2009 veroverde hij het kampioenschap vijf keer op rij. Groothuis zegevierde al drie keer in Groningen.

Hogenkamp wint opnieuw in kwalificatie

Tennisster Richel Hogenkamp heeft vrijdag ook haar tweede kwalificatiewedstrijd voor het hoofdtoernooi van de Australian Open gewonnen. De 22-jarige speelster uit Doetinchem versloeg de Amerikaanse Louisa Chirico: 6-4, 3-6 en 8-6.

Hogenkamp is nog niet geplaatst voor het hoofdtoernooi in Melbourne. Om dat te bereiken moet de nummer 137 op de wereldranglijst nog een kwalificatiewedstrijd winnen. Daarin speelt ze tegen de Israëlische Shahar Peer, de voormalig nummer 11 van de wereld.

Kiki Bertens is als enige Nederlandse tennisster al zeker van deelname aan de Australian Open. Ze treft in de eerste ronde Daria Gavrilova.

Bill Cosby bedankt fans voor steun

Bill Cosby is nog lang niet klaar met optreden. Dat laat hij weten aan Amerikaanse media.

"Lieve fans, ik heb duizenden loyale, geduldige en moedige fans die hun huizen verlaten om van een avond vol humor te genieten en met een goed gevoel weer thuiskomen", zo bericht de dankbrief van de komiek. Hij verwijst daarmee naar zijn publiek die hem de rug niet toekeert nadat hij door talloze vrouwen is beschuldigd van seksueel misbruik.

Cosby is momenteel op theatertour, maar sinds de hardnekkige aantijgingen sinds november blijven komen annuleerden sommige theaters zijn show. In Denver gaan zijn shows komend weekend wél door en daarvoor wil de komiek het theater middels het persbericht voor bedanken. "Ik dank de theatermedewerkers, organisatoren en mensen uit Colorado voor hun onafgebroken steun."

Een Canadees theater dat zijn show ook door liet gaan kon rekenen op een groep demonstranten voor de deur - een tweetal schreeuwende bezoekers werd buitengezet. Behalve theatershows staakten televisiestations herhalingen en nieuwe plannen voor Cosby-programmas. De komiek noemde de aantijgingen eerder onzin en hoopt zijn carrière onverstoord door te kunnen zetten, zo benadrukt hij ook in zijn nieuwe bericht: "Hey, hey, hey, ik ben er nog lang niet klaar mee."

VS sturen 400 militairen voor training rebellen

De Verenigde Staten sturen dit voorjaar vierhonderd militairen om gematigde Syrische rebellen te trainen. Dat heeft het Pentagon vrijdagochtend bekendgemaakt.

Vorige maand zette de Amerikaanse president Barack Obama zijn handtekening onder het nieuwe defensiebeleid, waarin het plan is opgenomen voor de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. In dat plan wordt niet alleen gesproken over luchtaanvallen op IS, die inmiddels al weken gaande zijn, maar ook over het trainen van Iraakse strijders en gematigde Syrische rebellen.

Er is een bedrag van vijf miljard dollar (4,3 miljard euro) vrijgemaakt voor ondersteuning van de Iraakse strijders. De Syrische rebellen mogen onder de wet twee jaar lang worden getraind. Bovendien worden ze door de VS uitgerust met het nodige materieel.

'VVD, CDA en PVV voeden de angst en tweespalt'

Politici van de PVV, maar ook van CDA en VVD hebben tijdens het Kamerdebat woensdag over de aanslagen in Parijs geprobeerd de angst en de verdeeldheid toe te laten nemen. Dat zegt Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in een interview vrijdag met Trouw.

"Ze proberen mensen wijs te maken dat je door middel van repressie een samenleving veel veiliger kunt maken. Terwijl je die zo juist veel onveiliger maakt", aldus Thieme. "Als partijen zeggen dat je alleen veiligheid kunt creëren door de privacy in te perken en mitrailleurs te leveren aan politiemensen, vind ik dat misbruik maken van de angst van mensen. Ze spreekt in dat opzicht van schijnveiligheid."

De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs kostte twaalf mensen het leven. De twee daders werden later elders gedood. Bij een gijzeling in een joodse supermarkt in Franse hoofdstad vielen vijf doden, onder wie de dader.

Sierra werkt aan Shiftlings

Sierra heeft aangekondigd samen te gaan werken met Pocket Games om Shiftlings te gaan maken. Het platform-avonturenspel moet in het voorjaar uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De game speelt zich af in een intergalactische reality show, waarin twee personages samen moeten werken om verschillende puzzels op te lossen. De game zal zowel singleplayer als lokale en online co-op krijgen.

 

Tien arrestaties Frankrijk om terreur

Bij een reeks antiterreuracties in de regio Parijs zijn tien mensen opgepakt. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs vrijdag bekendgemaakt. De mensen die zijn gearresteerd zouden banden hebben met de man die vorige week een koosjere supermarkt aanviel.

De arrestaties werden in de vroege ochtend verricht op drie plaatsen. De Franse autoriteiten zijn uiterst waakzaam na de aanslagen van vorige week. In diverse landen wordt gezocht naar mogelijke handlangers.

Haase treft Simon op Australian Open

Tennisser Robin Haase speelt in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Fransman Gilles Simon, die als achttiende geplaatst is. Igor Sijsling is vrijdag tijdens de loting gekoppeld aan Ricardas Berankis uit Litouwen. In het vrouwentoernooi moet Kiki Bertens het opnemen tegen Daria Gavrilova.

Novak Djokovic, die bij de mannen als eerste is geplaatst, treft een qualifier. Voor Roger Federer (2) wacht Yen-hsun Lu uit Taiwan. Rafael Nadal (3) is aan de Rus Mikhail Youzhny gekoppeld. Bij de vrouwen speelt Serena Williams (1) in de eerste ronde tegen de Belgische Alison van Uytvanck. Maria Sjarapova (2) treft een qualifier.

Haase wordt bij de bookmakers weinig verrassend gezien als de underdog in de wedstrijd: Met noteringen van ongeveer 3.5 geeft men de Nederlander zo'n 25 á 30% kans op het bereiken van de volgende ronde. De kansen van Sijsling lijken beter te liggen: Volgens de bookmakers heeft Berankis slechts een klein voordeel op de Nederlander. Bertens tegen Gavrilova wordt in de ogen van de wedkantoren een dubbeltje op zijn kant. Bij de mannen is Djokovic de topfavoriet voor de eindzege, terwijl er bij de vrouwen niet één duidelijke favoriet is. Williams, Sharapova en Simona Halep voeren daar het veld aan.

De best verkochte games in de Verenigde Staten

De NPD Group heeft onthuld welke games het meeste hebben verkocht in de VS in 2014. De lijst wordt, zoals wel vaker, aangevoerd door Call of Duty. De lijst wordt bovendien afgesloten met de vorig jaar uitgekomen Ghosts.

NPD telt alleen verkochte retail-exemplaren. Digitale verkoopcijfers, tegenwoordig een grote deel van de markt, en games die met consoles worden gebundeld worden niet meegeteld. De lijst onthult ook op welke platformen de games het meest verkocht zijn. Advanced Warfare heeft bijvoorbeeld het meeste verkocht op de Xbox 360 (!), dan Xbox One, dan PS4, etc.

De PS4 is de best verkochte console van 2014, al maakte de Xbox One in november en december een inhaalslag.

De bewuste lijst:

  1. Call of Duty: Advanced Warfare (Xbox 360, Xbox One, PS4, PS3, PC)
  2. Madden NFL 15 (Xbox 360, PS4, Xbox One, PS3)
  3. Destiny (Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3)
  4. Grand Theft Auto V (PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3)
  5. Minecraft (Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4)
  6. Super Smash Bros. (3DS, Wii U)
  7. NBA 2K15 (PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3, PC)
  8. Watch Dogs (PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3, PC, Wii U)
  9. FIFA 15 (Xbox 360, PS4, Xbox One, PS3, Wii, 3DS, Vita)
  10. Call of Duty: Ghosts (Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4, Wii U, PC)

Toukiden Kiwami komt ook naar PS4

Toukiden Kiwami komt op 27 maart uit, dat heeft ontwikkelaar Omega Force (bekend van Dynasty Warriors) aangekondigd. De PS Vita-game krijgt echter ook een grote broer: er is een PS4-versie.

Toukiden is een vrij goede Monster Hunter-kloon die begin vorig jaar exclusief voor PS Vita uitkwam. Kiwami is een uitbreiding op Toukiden, zoals dit soort games wel vaker een uitbreding in plaats van een sequel krijgen. Kiwami bevat alle originele content uit Toukiden, maar voegt daar volgens Omega Force net zoveel nieuwe content aan toe.

Dat betekent nieuwe vijanden, omgevingen en wapens. Het verhaal krijgt ook een vervolg, met nieuwe personages en dialogen. Fans die het origineel gespeeld hebben kunnen hun save meenemen naar Kiwami op PS Vita en PS4. Spelers van beide versies kunnen overigens samen online spelen.

Destiny's Crota wordt volgende week lastiger

De Hard Mode for Crota's End lanceert volgende week woensdag. Dat heeft Bungie op haar site aangekondigd. De vijanden in de raid zijn level 33 en volgens Bungie een stuk agresiever. De Hard Mode bevat exclusieve loot.

Spelers krijgen de kans om nieuwe primary raid wapens te looten. Daarnaast kun je een item vinden om de legendarische Eidolon Ally te upgraden tot de exotische Necrochasm. Tenslotte kun je ook een nieuwe shader en een schip krijgen. Wat er precies veranderd is aan de gevechten weten we woensdag pas.

Zijn jullie al level 32?

Verliefd in 36 vragen

Bracht je sinterklaas/kerst/oud & nieuw of een andere willekeurige feestdag vrijgezel door, en wil je daar verandering in brengen? Was dan je handen even en lees snel verder. 

Ben jij Romeo met de vlugge vingers en sla jij de vrouwen al met een paar toetsaanslagen aan de haak? Dan ben je op de goede weg. Zo niet, geef niet op. Er is hoop voor je! Afgelopen maandag werd al bekendgemaakt dat Tinder 21 miljoen matches per dag heeft. Dus swipe jezelf door de foto's van net aangespoelde zeeleeuwen heen totdat iemand jou ook geliked heeft. Als je dat is gelukt, is het zaak om het liefst zo snel mogelijk een keertje af te spreken, want daar begint volgens onderzoeker Arthur Aron het echte werk.

Maak je geen zorgen over wat je haar (of hem, anno 2015 kan alles) moet vragen. Psycholoog Arthur Aron heeft een lijst met 36 vragen ontwikkeld die ervoor zorgt dat je hechter wordt met je date. Geen roze wolken of vlinders in je buik dus, tenminste niet meteen. De lijst bestaat uit drie sets van vragen die langzaam steeds persoonlijker worden. Het begint met vragen zoals "Zou je beroemd willen zijn?" en "Wat betekent vriendschap voor jou?" om vervolgens in de derde set vragen voorgeschoteld te krijgen als "Wiens dood zou het meeste impact op je hebben?" en "Wanneer heb je voor het laatst gehuild?".

Onder het genot van wat lekkers (naast je date) moet je hier toch wel een ruime twee uur mee kunnen vullen. Als je na al deze vragen nog niet in elkaars armen in tranen bent uitgebarsten, omdat je nu eindelijk beseft wat voor leven je hebt, is er als klap op de vuurpijl nog een vier minuten durende oefening.

Je mag eindelijk kijken waar je het hele gesprek je ogen al moeilijk vanaf kon houden, namelijk haar ogen. Kijk haar eens diep aan, benoem in gedachten de kleur van deze fonkelende diamantjes terwijl je die nerveuze glimlach van je gezicht probeert te halen. Voel je je al wat meer op je gemak? Wanneer je vooraf ingestelde timer afgaat (kom op, wie gaat er nog zelf tellen?) ben je opgelucht. Hoewel het ook kan dat je er een warm gevoel van kreeg. In dat laatste geval is het wellicht aan te raden jezelf eerst even te verschonen. Dit was namelijk waarschijnlijk een van de spannendste momenten van je leven. 

Als jullie wegen weer zijn gescheiden, en je beseft dat het ondanks alles toch een geweldige date was, kun je maar één conclusie trekken: je bent twee uur en een paar centen armer. Mocht je daarna nog met dat vervelende gevoel in je maag zitten en zie je alles door een roze bril, dan kun je wellicht overwegen om nog een keertje af te spreken. 

Wil je het hele onderzoek lezen? Check 'm hier.

'Ongelovigen nu meerderheid in Nederland'

In Nederland gelooft een op de zes mensen (17 procent) in God en iets meer dan 25 procent is atheïst. Daarmee telt ons land voor het eerst meer ongelovigen dan gelovigen. Dat blijkt uit onderzoek naar spiritualiteit en geloof dat in opdracht van Trouw werd uitgevoerd door Ipsos en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Voor atheïsten bestaat er geen God of andere hogere macht. Volgens de onderzoekers zweeft de overgrote meerderheid (60 procent) tussen godsgeloof en ongeloof in. Ze weten niet of er überhaupt een God of hogere macht bestaat (agnosten) of denken wel dat er 'iets' van een hogere macht moet zijn (ietsist). Dat het aantal gelovigen verder is afgenomen komt onder meer omdat mensen meer zelf kunnen bepalen wie ze zijn. "Vroeger bepaalde je dorp, je familie of je kerk wie je was."

De vorige meting was in 2012. Toen vormden gelovigen nog een krappe meerderheid.

'Prominente Belg moest worden onthoofd'

De groep verdachte jihadisten waar in België donderdag een grote antiterreuractie tegen werd gehouden, was van plan om een prominente Belg te ontvoeren en te onthoofden. Via internet zou dan een video van de onthoofding worden verspreid. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws vrijdag.

De politie wachtte volgens de krant dagenlang op de komst van een topterrorist die een belangrijke rol zou spelen bij de onthoofding. Het is niet duidelijk wie het doelwit was. Het Laatste Nieuws schrijft dat het volgens goedgeplaatste gerechtelijke bronnen mogelijk gaat "om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie."

Er waren donderdag verschillende invallen in België. De politieactie volgde op een onderzoek naar een groep oud-Syriëstrijders. In Verviers zijn bij een inval twee verdachte jihadisten doodgeschoten.

'Prominente Belg moest worden onthoofd'
'Prominente Belg moest worden onthoofd' (Foto: ANP)

CD: Foreigner - I want to know what love is - the ballads

Inmiddels is het alweer een enige tijd geleden dat Foreigner het album I want to know what love is – the ballads heeft uitgebracht. Foreigner, opgericht in 1976, heeft vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw behoorlijk wat hits gehad. Ondanks dat Foreigner een rockband is, zijn het vooral de ballads die nog steeds bij een groot publiek bekend zijn. Niet verwonderlijk dat er daarom een verzamelalbum van deze nummers is uitgebracht. De nummers zijn speciaal voor dit album opnieuw opgenomen. Dit keer met zanger Kelly Hansen, die alweer een aantal jaren de opvolger is van de oorspronkelijke zanger Lou Gramm. Tegenwoordig is gitarist Mick Jones dan ook nog het enige oorspronkelijke bandlid en is het maar de vraag of er nog over Foreigner gesproken mag worden.

'Je mag homo zijn, maar niet zoenen'

Tuurlijk, een homo mag mijn vriend zijn, maar ik wil hem niet zien zoenen met een andere man. Jongeren zijn zich de laatste jaren veel minder afwijzend en negatief gaan gedragen ten opzichte van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Maar nog steeds is er geen sprake van volledige acceptatie. Homoseksuele jongeren zelf ervaren ook nog steeds meer problemen dan heterojongeren. Voor transgenders geldt dat zelfs nog sterker.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde SCP-publicatie Seksuele Oriëntatie en Jongeren, gemaakt op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor het onderzoek werden jongeren (tussen 11 en 16 jaar) en jongvolwassenen (tussen 16 en 25 jaar) ondervraagd.

Uit een vorig onderzoek uit 2006 bleek dat 18 procent van de jongvolwassenen negatief dacht over homo- en biseksualiteit. Nu is dat gedaald tot 6 procent. Wel vindt nog steeds ongeveer een derde van de jongeren en jongvolwassenen het vies als ze twee mannen zien zoenen. Dit laatste percentage ligt met 12 procent beduidend lager als het om een man en een vrouw gaat.

Als homo’s of transgenders 'uit de kast komen’ reageert de omgeving bijna altijd positief. Toch hebben ze meer dan heterojongeren vervelende ervaring zoals pesten, vervelende vragen, stomme grappen of uitschelden. Die komen heel vaak van onbekenden. Vier op de tien homoseksuele jongeren zegt hiermee in het afgelopen jaar te maken hebben gehad.

COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, noemt de cijfers alarmerend en roept de regering, scholen en ouders op om in actie te komen. "Het is pijnlijk om te zien hoe slecht veel LHB-jongeren in hun vel zitten", aldus voorzitter Tanja Ineke. LHB staat voor lesbisch, homoseksueel en biseksueel. "Ik baal er van dat hun situatie niet sneller verbetert."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.