Cameron spreekt Obama over cyberterreur en spionage

De Britse premier David Cameron spreekt vrijdag met de Amerikaanse president Barack Obama onder meer over samenwerking in de strijd tegen cyberterrorisme en de toegang van de Britse inlichtingendiensten tot klantgegevens van Amerikaanse internetbedrijven. Cameron is op bezoek in het Witte Huis.

Cameron kondigde voor hij afreisde naar de Verenigde Staten aan dat Groot-Brittannië en de VS komend najaar een aantal 'cyberoorlogen' naspelen. In de eerste ronde van de zogeheten war games simuleren Londen en Washington een aanval op het bankwezen en de financiële sector in de Britse hoofdstad en in New York. In de daaropvolgende rondes wordt de soliditeit en veerkracht van andere cruciale voorzieningen beproefd.

De twee bondgenoten zetten bovendien een gezamenlijke 'cybercel' op. Via dat schakelpunt kunnen de Britse en Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten informatie over cybergevaren delen.

Over de toegang van de inlichtingendiensten tot informatie van internetbedrijven over hun klanten zijn eendracht en samenwerking minder eenvoudig. Cameron wil van Obama gedaan krijgen dat de Britse inlichtingendiensten inzage krijgen in klantgegevens van Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook. Sinds de opschudding die de onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ hebben teweeggebracht staat Obama echter onder druk dergelijke 'achterdeuren' voor de inlichtingendiensten te sluiten.

Het is nog niet duidelijk of Obama ervoor voelt de Britten toegang te gunnen, zei Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest vrijdag. Maar de kwestie komt volgens hem ongetwijfeld aan de orde.