Agrarische export licht gestegen

Ondanks de Russische boycot en vogelgriep nam de export van landbouwproducten in 2014 opnieuw toe. Er werd afgelopen jaar voor 80,7 miljard euro aan agrarische producten uitgevoerd. Dat is een lichte stijging vergeleken met 2013 toen nog voor 79 miljard euro aan agrarische producten naar het buitenland ging.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van LEI-Wageningen UR die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag bekendmaakte tijdens de landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn.

De bewindsvrouw vindt dat de Nederlandse boeren en agrarische ondernemers een compliment verdienen omdat ze zich 'staande hebben weten te houden in een allesbehalve een gemakkelijk jaar'. De cijfers geven volgens haar aan dat Nederland op landbouwgebied wereldspeler is en blijft terwijl de sector ook een van de kurken is waarop de Nederlandse economie drijft.

De meeste zuivel, eieren, groenten, fruit en vlees (voor 20,7 miljard euro) ging afgelopen jaar naar Duitsland. Het aandeel in de export van kaas nam af, dat van boter en overige zuivelproducten steeg.