Regering van nationale eenheid voor Libië

Strijdende partijen in Libië hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een regering van nationale eenheid. Ook spraken ze af hun troepen terug te trekken uit Libische steden en bespraken ze 'vertrouwenwekkende maatregelen' als de uitwisseling van krijgsgevangenen, het vrijgeven van havens en het garanderen van vrijgeleides.

Niet alle rivaliserende gewapende groepen namen deel aan de tweedaagse vredesbesprekingen in Genève onder leiding van de missie van de Verenigde Naties in Libië. Volgende week is er een nieuwe overlegronde, waarvoor de groepen worden uitgenodigd die de besprekingen boycotten of om andere redenen niet aanwezig waren.

Het overleg in Genève had als oogmerk te komen tot een wapenstilstand en een haalbaar vredesproces in Libië. Om het land wordt gevochten door twee rivaliserende parlementen en dito regeringen en door een niet zelden opportunistisch allegaartje aan milities. De autoriteiten zijn machteloos en het recht van de sterkste, dat wordt afgedwongen met de overdaad aan voorhanden wapens, heerst. Moslimextremisten hebben hun greep op Libië de afgelopen tijd verstevigd.

Libië kampt inmiddels niet alleen meer met ordeproblemen, maar ook met een begrotingscrisis. De centrale bank maande de regering donderdag snel en hard in te grijpen in de staatshuishouding om het begrotingstekort van naar schatting omgerekend ruim zestien miljard euro te bedwingen. De regering moet stevig snijden in de uitgaven aan diplomatie en studie- en onderwijsbeurzen en de ambtenarensalarissen en subsidies op voedsel tegen het licht houden, meent de centrale bank.