Eredivisie: Preview speelronde 18

Het was vier weken rustig, maar de winterstop zit er weer op. Vanaf dit weekend kun je weer met het bord op schoot naar het voetbal kijken, want de Eredivisie wordt weer hervat. Ook in de tweede seizoenshelft blikt FOK!sport telkens vooruit op de naderende speelronde.

En we beginnen op vrijdagavond meteen goed met het treffen tussen Ajax en FC Groningen. Voor de winterstop gingen de Amsterdammers met 2-0 onderuit in het Euroborg-stadion, dus de ploeg wil ongetwijfeld revanche nemen. En dat is goed mogelijk, aangezien de selectie van trainer Frank de Boer al dertien wedstrijden ongeslagen is. De Groningers zullen in elk geval flink aan de bak moeten. De laatste zege in Amsterdam dateert alweer van 1994.


Kan FC Groningen na 21 jaar eindelijk weer eens in Amsterdam winnen? (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Een dag later is het de beurt aan onder meer ADO Den Haag en sc Cambuur Leeuwarden. Vorig seizoen stond deze wedstrijd voor het eerst op het programma en werd toen met 3-0 door de Haagse formatie gewonnen. Toch is een zege voor de thuisploeg geen uitgemaakte zaak, want in Friesland ging de formatie eerder dit seizoen met 3-2 onderuit. Daarnaast moet ADO Den Haag topscorer Michiel Kramer missen, vanwege een schorsing.

Ook Vitesse en PSV kruisen op zaterdagavond de degens. De winterkampioen staat op dit moment vier punten voor op naaste concurrent Ajax, maar de Eindhovenaren willen de voorsprong nog verder vergroten. Dan moet dus van de Arnhemmers gewonnen worden. In het Philips Stadion leverde dit een 2-0 zege op. Vitesse is in de competitie overigens niet in goede doen, maar verraste in december vriend en vijand door met 4-0 van Ajax te winnen. PSV is dus gewaarschuwd.


Vitesse jaagt op herstel tegen PSV, maar gaat dat ook lukken? (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Op zondag is het de beurt aan Feyenoord en FC Twente. Vorig jaar wisten de Tukkers in de Kuip met 4-1 te winnen, waar het eerder dit seizoen in Enschede slechts bij 0-0 bleef. Voor zowel Fred Rutten als Alfred Schreuder zullen dit bijzondere duels blijven. De heren hebben beide een verleden bij de tegenstander. Rutten kwam als speler voor FC Twente uit, waar Schreuder een verleden in Rotterdam heeft liggen.