Terranova wint, Van Loon blijft vierde

De Argentijnse autocoureur Orlando Terranova heeft vrijdag de voorlaatste etappe van de Dakar Rally gewonnen. Hij zette in zijn Mini de beste tijd neer op het parcours van bijna 300 kilometer tussen Termas de Rio Hondo en Rosario, bekend terrein voor de Argentijn. Erik van Loon handhaafde zich op de vierde plaats in het algemeen klassement, waardoor hij weer een stap dichter bij een historische Nederlandse prestatie in Dakar is gekomen. Nooit eerder eindigde een Nederlandse autocoureur zo hoog.

Van Loon moest weliswaar ruim negen minuten toegeven op Terranova, maar heeft met nog één etappe te gaan een redelijk veilige marge met zijn naaste belagers in het klassement. De Rus Vladimir Vasilyev, die vandaag tweede werd, staat op bijna elf minuten van Van Loon vijfde, de Fransman Christian Lavieille moet zon veertien minuten goedmaken. Aan kop koerst Nasser Al-Attiyah uit Qatar onbedreigd af op de eindzege. Al-Attiyah (Mini) heeft 35.39 voorsprong op Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika.

Bernhard ten Brinke eindigde als vijfde in de etappe, 1.50 achter Terranova, en staat zevende in het klassement. Hij heeft Carlos Sousa nog vlak achter zich staan.