Duitse stad wil migranten op kampterrein

De West-Duitse stad Schwerte is vastbesloten asielzoekers onder te brengen op het terrein waar tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen uit concentratiekamp Buchenwald slavenarbeid moesten verrichten. Het stadsbestuur trekt zich niets aan van felle kritiek van onder anderen de onderdirecteur van het herdenkingscentrum Buchenwald. Volgens Rikola-Gunnar Lüttgenau is het niet erg gastvrij om daar vluchtelingen te huisvesten.

Burgemeester Heinrich Böckelühr van Schwerte, dat vlakbij Dortmund ligt, houdt vast aan zijn plan 21 asielzoekers onderdak te bieden in een barak op het terrein. Die is pas na de oorlog gebouwd en heeft eerder al eens vluchtelingen en recent nog kunstenaars geherbergd.

Het nazi-regime zette dwangarbeiders uit Buchenwald in om in Schwerte locomotieven te repareren. Alle gebouwen waar tewerkgestelde gevangenen huisden zijn echter al jaren geleden gesloopt. De afgelopen dagen was de indruk ontstaan dat Böckelühr een voormalige wachtbarak van de nevenvestiging van Buchenwald voor de asielzoekers had bestemd. Onder anderen de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Hannelore Kraft, had de burgemeester daarop opgeroepen het plan te laten varen.

Schwerte is niet de enige gemeente die vluchtelingen in een buitenpost van een concentratiekamp wil huisvesten. Het Beierse Augsburg heeft een eender voornemen, meldt het Duitse persbureau dpa.