Om ebola gesloten scholen Guinee en Liberia open

Alle scholen in Guinee gaan maandag weer open. Het gevaar van ebola is voldoende geweken, zei minister van volksgezondheid Remy Lamah vrijdag.

De scholen in Liberia openen hun deuren volgens de Liberiaanse zaakgelastigde in Ghana 'volgende maand' weer. Sierra Leone houdt zijn scholen voorlopig gesloten.

De bestrijders van de ebola-uitbraak boeken vooruitgang in Guinee en Liberia, maar in Sierra Leone grijpt het uiterst dodelijke virus nog altijd om zich heen. "We houden de situatie in de gaten en nemen vervolgens een beslissing", zei de Sierra Leonese minister van volksgezondheid Foday Sawi Lahai. "We hebben thermometers ingevoerd voor toezicht in de scholen. Zodra dat is gebeurd en het aantal ebolagevallen blijft dalen kunnen we overwegen de scholen weer te openen."

Het afgelopen etmaal is bij zestien mensen in Sierra Leone vastgesteld dat zij het ebolavirus onder de leden hebben.

De ministers van volksgezondheid van de drie West-Afrikaanse landen brachten verslag uit op de top van het regionale samenwerkingsverband Ecowas in Ghana. Ook onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie, de Afrikaanse Unie, de ebolamissie van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering schoven aan.