ICC onderzoekt oorlogsmisdaden Palestijnen

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een verkennend onderzoek ingesteld naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Dat deelde de aanklager, Fatou Bensouda, vrijdag mee. In een verklaring zei ze dat het onderzoek 'volledig onafhankelijk en onpartijdig' wordt uitgevoerd.

De stap van het ICC volgt op de ondertekening van het verdrag door de Palestijnse Autoriteit waarmee de jurisdictie van het hof wordt erkend. Die ondertekening maakte de weg vrij voor een onderzoek van het ICC naar oorlogsmisdaden die mogelijk zijn begaan door Israël en de Palestijnen. Israël heeft het hof nooit erkend.

Uit een verkennend onderzoek moet blijken of er voldoende aanleiding is om een volledig onderzoek in te stellen. Onder andere beschuldigingen van Israëlische oorlogsmisdrijven tijdens de Gazaoorlog vorig jaar worden tegen het licht gehouden. Ook de bouw van Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied kan in het voorlopige onderzoek worden gewogen. Daarnaast bekijkt Bensouda of Hamas zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdrijven, onder meer door het afvuren van duizenden raketten op Israëlische woonwijken.

De Palestijnse minister van buitenlandse zaken, Riad Malki, verwelkomde het besluit van Bensouda en bood haar de medewerking van de Palestijnse Autoriteit. "Vandaag is een historische gebeurtenis", zei hij.

De Israëlische regering reageerde in mineur en is niet van plan het tribunaal ter wille te zijn. "Dit is een schandalige beslissing waarvan het enige doel is Israëls recht zich tegen terrorisme te verdedigen te schaden", zei minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman.