Verliefd in 36 vragen

Bracht je sinterklaas/kerst/oud & nieuw of een andere willekeurige feestdag vrijgezel door, en wil je daar verandering in brengen? Was dan je handen even en lees snel verder. 

Ben jij Romeo met de vlugge vingers en sla jij de vrouwen al met een paar toetsaanslagen aan de haak? Dan ben je op de goede weg. Zo niet, geef niet op. Er is hoop voor je! Afgelopen maandag werd al bekendgemaakt dat Tinder 21 miljoen matches per dag heeft. Dus swipe jezelf door de foto's van net aangespoelde zeeleeuwen heen totdat iemand jou ook geliked heeft. Als je dat is gelukt, is het zaak om het liefst zo snel mogelijk een keertje af te spreken, want daar begint volgens onderzoeker Arthur Aron het echte werk.

Maak je geen zorgen over wat je haar (of hem, anno 2015 kan alles) moet vragen. Psycholoog Arthur Aron heeft een lijst met 36 vragen ontwikkeld die ervoor zorgt dat je hechter wordt met je date. Geen roze wolken of vlinders in je buik dus, tenminste niet meteen. De lijst bestaat uit drie sets van vragen die langzaam steeds persoonlijker worden. Het begint met vragen zoals "Zou je beroemd willen zijn?" en "Wat betekent vriendschap voor jou?" om vervolgens in de derde set vragen voorgeschoteld te krijgen als "Wiens dood zou het meeste impact op je hebben?" en "Wanneer heb je voor het laatst gehuild?".

Onder het genot van wat lekkers (naast je date) moet je hier toch wel een ruime twee uur mee kunnen vullen. Als je na al deze vragen nog niet in elkaars armen in tranen bent uitgebarsten, omdat je nu eindelijk beseft wat voor leven je hebt, is er als klap op de vuurpijl nog een vier minuten durende oefening.

Je mag eindelijk kijken waar je het hele gesprek je ogen al moeilijk vanaf kon houden, namelijk haar ogen. Kijk haar eens diep aan, benoem in gedachten de kleur van deze fonkelende diamantjes terwijl je die nerveuze glimlach van je gezicht probeert te halen. Voel je je al wat meer op je gemak? Wanneer je vooraf ingestelde timer afgaat (kom op, wie gaat er nog zelf tellen?) ben je opgelucht. Hoewel het ook kan dat je er een warm gevoel van kreeg. In dat laatste geval is het wellicht aan te raden jezelf eerst even te verschonen. Dit was namelijk waarschijnlijk een van de spannendste momenten van je leven. 

Als jullie wegen weer zijn gescheiden, en je beseft dat het ondanks alles toch een geweldige date was, kun je maar één conclusie trekken: je bent twee uur en een paar centen armer. Mocht je daarna nog met dat vervelende gevoel in je maag zitten en zie je alles door een roze bril, dan kun je wellicht overwegen om nog een keertje af te spreken. 

Wil je het hele onderzoek lezen? Check 'm hier.