FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 november 2013

Marco Borsato wil kroost liever niet in showbiz

Marco Borsato hoopt dat zijn kinderen niet in de showbusiness belanden. "De showbusiness is best wel hard", vertelde Borsato maandag in RTL Boulevard over zijn zoons Luca en Senna en dochter Jada. Het kroost van de zanger timmert aardig aan de weg in film- en muziekwereld.

"Ik hoop dat ze allemaal iets anders gaan doen", bekende Borsato. "Maar ze vinden het zo leuk om te doen, er is eigenlijk geen houden aan." Dochter Jada zingt een deuntje mee op het nieuwe album van haar vader, met haar oudere broer Senna is ze bovendien te zien in de film Plakband. Ook Borsato's oudste zoon Luca maakte dit jaar zijn speelfilmdebuut.

Hoewel de 46-jarige zanger toegeeft het showbusinessambities van zijn kinderen 'niet echt' te stimuleren, vindt Marco dat zijn kroost zijn eigen weg moet kiezen. "Ze mogen fouten maken, vallen en opstaan. Ik zal ze steunen en helpen waar ik dat kan."

'9/11-aanvallers konden al veroordeeld zijn'

Degenen die achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten zitten, hadden al veroordeeld kunnen als zij voor een civiele rechtbank waren aangeklaagd. Zij zouden dan al in hun dodencel zitten in afwachting van hun executie. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd.

Holder pleitte in 2009 voor een gang naar de civiele rechter voor hoofdverdachte Khalid Sheikh Mohammed, die wordt gezien als het meesterbrein, en vier andere vermeende beramers. In plaats daarvan wachtten de vijf mannen nog steeds op hun proces voor een militaire commissie op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba. De militaire aanklagers hopen dat het proces in januari 2015 begint, maar een datum is nog niet bekend.

'9/11-aanvallers konden al veroordeeld zijn'
'9/11-aanvallers konden al veroordeeld zijn' (Foto: ANP)

Politie zoekt motorrijder voor moorden Annecy

De Britse politie heeft maandag een compositietekening verspreid van een man op een motorfiets die gezien is in de buurt van de plek bij het Franse Annecy waar in september 2012 een Britse man en drie andere mensen werden vermoord.

Saad al-Hilli, zijn vrouw en een ouder familielid werden in hun auto doodgeschoten. Twee jonge dochters van het stel overleefden de aanslag en zijn voor zover bekend de enige getuigen. In de buurt van de auto werd ook het lijk van een Franse wielrenner gevonden, vermoedelijk een toevallige voorbijganger.

De politie in Surrey werkt in het onderzoek naar de moorden nauw samen met de Franse autoriteiten. De politie zei de compositietekening op verzoek van de Fransen te verspreiden.

Onderzoek herkomst grote kunstschat Duitsland

De Duitse regering is al 'enkele maanden' op de hoogte van de vondst van een grote partij door de nazi's in beslag genomen kunst in het zuiden van Duitsland. Experts op het gebied van roofkunst en zogenoemde 'entartete Kunst' proberen te helpen de herkomst ervan te achterhalen, zei regeringswoordvoerder Stefan Seibert maandag. Voor verdere vragen verwees hij naar het openbaar ministerie in Augsburg, waar woordvoerder Matthias Nickolai geen nadere bijzonderheden kon geven in afwachting van een persconferentie op dinsdag.

De vondst van ongeveer vijftienhonderd werken van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Klee en Albrecht Dürer werd zondag voor het eerst gemeld door het Duitse tijdschrift Focus. De werken werden begin 2011 in München ontdekt in het appartement van Cornelius Gurlitt, de 79-jarige zoon van de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Volgens Focus is een deel van de kunstwerken mogelijk door de nazi's van joodse eigenaren afgepakt, of werden deze eigenaren onder druk gezet ze te verkopen. Kunsthistorici denken echter dat het voornamelijk om werken gaat die de nazi's als 'ontaarde kunst' beschouwden; werken van Duitse kunstenaars die volgens het regime van Adolf Hitler een verderfelijke invloed hadden op het Duitse volk.

Christoph Zuschlag, een expert verbonden aan de Universiteit van Koblenz, zei dat elk stuk afzonderlijk moet worden onderzocht, voordat iets gezegd kan worden over de waarde. "Wij moeten erachter zien te komen of het originelen zijn of reproducties." Zuschlag merkte op dat ongeveer twee derde van de 21 duizend stukken entartete Kunst die rond 1937 uit Duitse musea werden gehaald reproducties waren en maar een derde originelen.

De kunstwerken lagen volgens Focus tussen vuilnis in het appartement. Minstens tweehonderd werken stonden officieel als gezocht te boek. Het tijdschrift schatte de gezamenlijke waarde op ongeveer een miljard euro. Hildebrand Gurlitt heeft steeds beweerd dat zijn kunstverzameling bij het bombardement op Dresden van 13 februari 1945 is verbrand.

Regeringswoordvoerder Seibert kon niet zeggen of sommige werken al zijn opgeëist. De kostbare werken zijn opgeslagen in Garching bij München. Daar worden ze door experts onderzocht en wordt geprobeerd de herkomst te achterhalen. Dieter Graumann, president van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, vindt dat een goede zaak. "Ook als het zoeken naar de oorspronkelijke eigenaren heel lang duurt, loont zich dat allemaal: beter late gerechtigheid dan helemaal geen", zei hij tegen het weekblad Jüdische Allgemeine.

'Toekomst Groningen Airport Eelde somber'

De toekomst van Groningen Airport Eelde ziet er somber uit. Een kostendekkende exploitatie van het vliegveld is niet, of pas op zeer lange termijn mogelijk. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer in een maandag gepubliceerd onderzoek naar de financiële situatie van het vliegveld.

Het negeren van de economische realiteit en een gebrek aan sturing heeft de financiële continuïteit van de luchthaven verder onder druk gezet, concludeert de rekenkamer. Ook het 'dunbevolkte achterland' en concurrentie van andere vliegvelden maken het er niet makkelijker op voor Groningen Airport Eelde.

De provincies Groningen en Drenthe, die belangrijke aandeelhouders van de luchthaven zijn, bemoeien zich te weinig met de luchthaven. Ze beriepen zich steeds op 'gedateerde en rooskleurige toekomstverwachtingen' en negeerden de economische realiteit.

De rekenkamer adviseert de provinciebesturen met de Provinciale Staten in debat te gaan over het nut en de noodzaak van het vliegveld. Eerder gingen Gedeputeerde Staten zo'n debat steeds uit de weg, ondanks toenemende zorgen bij de Statenleden.

Cruijff: "Die strijd was niet te verliezen"

Johan Cruijff begon bij Ajax de Fluwelen Revolutie en zag Ajax drie seizoenen op rij kampioen van Nederland worden. "Die strijd was niet te verliezen", aldus Cruijff over de revolutie die hij ontketende bij de Amsterdamse club.

Hij twijfelde nooit aan zijn plan. Volgens Cruijff is Ajax goed op weg om met een verbeterde jeugdopleiding terug te keren naar de top. "Dit soort wedstrijden is als een profclub tegen een amateurclub", zei hij in het programma Derksen &...

Tijdens zijn plannen had Cruijf vooral last van Steven ten Have. "Ten Have is niet de eerste de beste en had zeker wat bij kunnen dragen aan Ajax. Maar dan had hij zijn kwaliteiten beschikbaar moeten stellen aan de club en niet andersom", aldus Nummer 14.

"Je moet ons niet provoceren. Dat is ook een heerlijk gevoel: of het nou een John Bosman of Frank de Boer is, deze jongens zijn niet met een kluitje in het riet te sturen."

Ghana wil gesprek met FIFA over veiligheid Egypte

Ghana wil een spoedbespreking met de FIFA over de veiligheid in Egypte. Sportminister Elvis Afriyie Ankrah vroeg maandag om een onderhoud in een brief aan secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond. Ghana moet over twee weken op bezoek bij Egypte in de return van een play-off om een WK-ticket. Ankrah stelt zich 'ernstige zorgen te maken'.

De wedstrijd in Caïro is de eerste interland in Egypte in twee jaar. Naar verwachting komen maximaal dertigduizend fans op de wedstrijd af. Dat is het hoogste aantal bezoekers van een wedstrijd sinds begin 2012 bij een competitieduel in Port Saïd rellen uitbraken en meer dan zeventig mensen de dood vonden.

Ankrah zegt de beslissing van de FIFA om het duel in Caïro te spelen te accepteren, maar er niet gelukkig mee te zijn. De minister wil echter wel meer informatie hebben over de veiligheidsgaranties die de Egyptische autoriteiten aan de FIFA hebben gegeven. Ook wilde Ankrah weten wie er verantwoordelijk is voor eventuele problemen.

De FIFA liet weten Ankrahs brief nog niet te hebben ontvangen, maar herhaalde dat hij vertrouwen heeft in de door Egypte genomen veiligheidsmaatregelen. De Ghanese brief was behalve naar de FIFA ook naar de Egyptische voetbalbond, de Afrikaanse voetbalbond, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie gestuurd.

De Ghanese voetbalbond heeft al de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van zijn spelers te garanderen. De Black Stars bereiden zich voor in Ethiopië en komen pas een dag voor de wedstrijd in Egypte aan. Sportief gezien kan het al nauwelijks meer misgaan voor Ghana. De eerste wedstrijd wonnen de West-Afrikanen met 6-1.

Dit weekeinde mag Al Ahly ook al thuis spelen in de finale van de Afrikaanse Champions League. De titelhouder ontvangt Orlando Pirates uit Zuid-Afrika in het 30 Juni Stadion, hetzelfde stadion als waar Egypte - Ghana wordt gespeeld. In Soweto werd het vorige week 1-1 in het eerste duel.

[JL] Jong Ajax geeft zege uit handen in Helmond

Helmond Sport heeft maandag een opvallende 3-2 zege geboekt op Jong Ajax in de Eerste Divisie. In eigen huis waren de Brabanders een uur lang niet overtuigend en kwam Jong Ajax via Stanislav Lobotka voor rust en Danny Hoesen na de thee met 2-0 voor. De thuisploeg deed de wedstrijd in het laatste halfuur kantelen met goals van Charles Kazlauskas, Serhat Koç en Mark Janssen.

Goed nieuws was er ook voor Ajax. Niklas Moisander maakte zijn eerste speelminuten na een knieblessure. De Finse verdediger speelde 45 minuten mee en werd in de rust vervangen door Mike van der Hoorn. Helmond Sport klimt door de drie behaalde punten naar de zesde plaats in de Jupiler League. De Brabantse club heeft 25 punten uit vijftien wedstrijden. Dat zijn er evenveel als nummers vier De Graafschap en vijf Willem II.

Jong Ajax verloor zijn zesde wedstrijd op rij en zakt van de vijftiende naar de zestiende plaats. Net als Jong FC Twente staat de ploeg op veertien punten uit vijftien wedstrijden. Jong PSV staat met negentien punten net boven de andere twee tweede elftallen.

Haardief actief in Noord-Brabant

In Noord-Brabant is een haardief actief die kapsalons afgaat en vraagt om gedoneerd haar. Hij doet zich voor als een medewerker van de Nederlandse Haarstichting, maar die heeft nog nooit van de man gehoord.

De man, die zich voorstelt als Wesley, gaat volgens de stichting regelmatig langs bij Brabantse kapsalons. Hij vraagt niet alleen of hij gedoneerd haar mag meenemen, maar ook of hij het haar van mensen mag opzuigen.

Het gedoneerde haar is bedoeld om vrouwen met borstkanker die het niet zo breed hebben van een haarwerk te voorzien. Het is niet bekend wat de man met het haar wil.

Directeur van de Haarstichting Edwin van Wooning vindt het 'verschrikkelijk' wat de man doet. "Veel mensen doneren trots hun haren en zijn op deze manier de dupe van de acties van deze man. We hopen dat deze waarschuwing hem afschrikt en direct stopt", zegt hij in een reactie de website van de stichting.

'Nederlander omgekomen bij strijd in Jemen'

Bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in de Jemenitische stad Damaj is een Nederlander om het leven gekomen. Dat meldt de NOS maandag. De man, een Amsterdammer van Marokkaanse komaf, zou naar Jemen zijn gereisd om te studeren aan de salafistische theologische school Dar al-Hadith, die veel buitenlandse studenten trekt.

Hoe de Amsterdammer om het leven is gekomen is niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS niet op de hoogte te zijn van de dood van een Nederlander in Damaj.

In de provincie Saada in het noorden van Jemen bevechten sjiieten en soennieten elkaar al jaren. Het conflict heeft al veel levens geëist. Een vorige week moeizaam tot stand gekomen wapenstilstand was geen lang leven beschoren. Sjiitische rebellen hebben volgens salafisten maandag een salafistische wijk van Damaj bestookt.

'Meer aandacht voor onderzoek en onderwijs'

Het is niet vanzelfsprekend dat de Nederlandse economie zich de komende decennia gestaag zal ontwikkelen nu er tekenen zijn dat de financiële crisis en de eurocrisis in rustiger vaarwater zijn gekomen. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een maandag gepubliceerd advies.

Er moet dringend meer aandacht komen voor de vraag waaraan de Nederlandse economie in de toekomst gaat verdienen, zegt de raad. De economie moet zich continu kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en moet kunnen inspelen op nieuwe kansen.

Het is volgens de raad allereerst dringend nodig onderzoeks- en onderwijsinstellingen te herijken. Om onderzoeksinstellingen beter te laten functioneren moeten er nauwere taakomschrijvingen komen en meer worden samengewerkt. Onderwijsinstellingen hebben op hun beurt een 'stevige kwaliteitsimpuls' nodig, omdat hun niveau achter dreigt te gaan lopen bij dat van het onderwijs in andere landen.

Ten tweede moet de organisatie van de overheid beter worden toegesneden op nieuwe uitdagingen. "Op dit moment zijn sociaaleconomisch beleid, innovatiebeleid, onderwijsbeleid en ruimtelijk beleid gescheiden werelden. Om die versnippering te boven te komen heeft Nederland dringend behoefte aan een nieuwe 'polder' waarin het beleid op deze terreinen in samenhang ontwikkeld kan worden", aldus de WRR.

Het advies is maandagavond aangeboden aan premier Mark Rutte.

Drew Barrymore volgezwangerd

Drew Barrymore is in verwachting van haar tweede kind. Dat bevestigt de woordvoerder van de actrice aan entertainmentzender E! Geruchten over een tweede zwangerschap staken maandag de kop op.

De 38-jarige actrice, die vorig jaar trouwde met Will Kopelman, heeft al een dochter. Olive kwam vorig jaar ter wereld. Barrymore liet eerder weten gauw een tweede kind te willen. "Ik wil kinderen die met hun ogen rollen om dingen die hun moeder en vader zeggen", zei ze tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Barrymore, die als kind te zien was in E.T. en later in films als Scream en Charlie's Angles speelde, heeft zich nog niet uitgelaten over haar tweede zwangerschap. Wel werd ze afgelopen weekend gespot in een wijde jurk die haar buik verhulde.

Van Seumeren: "We doen niet meer mee in de waanzin"

FC Utrecht gaat het de komende seizoenen met eigen jeugd doen. De Domstedelingen zijn bezig met een nieuws salarishuis. Eigenaar Frans van Seumeren neemt daarin het voortouw.

"Met Jacob Mulenga is er nog slechts één speler hier actief met oude salarisvoorwaarden", vertelt Van Seumeren aan Voetbal International. "Een nieuw contract is onbetaalbaar. Er is flink gesneden, alles is genormaliseerd", aldus de eigenaar.

"De selectie is teruggebracht tot 23 contractspelers en het salarisplafond van 250 duizend euro is voor iedereen helder. We gaan niet meer mee in de waanzin van salariseisen", besloot Van Seumeren. Het nieuwe beleid krijgt dit seizoen al vorm.

Tijdens de 2-0 zege op sc Heerenveen kwamen diverse jeugdspelers in actie. Gévero Markiet (22), Kai Heerings (23), Mark van der Maarel (24), Dave Bulthuis (23) en Yassin Ayoub (19) stonden allen in de Utrechtse basisopstelling.

Quantum: deal met Lotus rond

Quantum Motorsports heeft naar eigen zeggen een deel van het Lotus F1 Team overgenomen. De officiële bekendmaking zal binnenkort volgen. De deal is goed nieuws voor Nico Hülkenberg en Kimi Räikkönen die zo eindelijk zekerheid krijgen.

Dat Quantum zich in zou kopen bij Lotus hing al lange tijd boven de markt, maar vanwege tijdrovende financiële procedures liet de overname van 35 procent van de aandelen in de renstal op zich wachten. De aandelen komen van eigenaar Genii Capital, waarbij er door Quantum een optie bedongen is om ook de overige aandelen over te nemen. Verder zal Quantum de schulden van de renstal uit Enstone af gaan lossen.

Dit laatste is goed nieuws voor Räikkönen die gedreigd heeft om de laatste twee races van het seizoen te boycotten omdat hij nog niet betaald had gekregen. Inmiddels is er met de Fin en zijn management een akkoord gesloten, waardoor hij in Austin en op Interlagos gewoon aan de start zal verschijnen. In 2014 rijdt The Iceman voor Ferrari.

Ook Hülkenberg krijg eindelijk de zekerheid waar hij naar verlangt. Quantum wil de Duitser graag aantrekken en een contract bij Lotus voor de coureur uit Emmerich lijkt slechts een kwestie van tijd. Nu rijdt hij nog voor Sauber, waarvoor hij in de tweede helft van het seizoen indruk heeft gemaakt met goede prestaties.

[WTF] Wawrinka debuteert met zege

Stanislas Wawrinka heeft zijn debuut bij de ATP World Tour Finals opgeluisterd met een overwinning. De als zevende geplaatste Zwitser won in de O2 Arena in Londen met 6-3, 6-7 (0) en 6-3 van de Tsjech Tomas Berdych (5). Wawrinka is dit jaar de enige debutant bij het officieuze WK, waaraan de acht beste tennissers van het seizoen deelnemen.

De opslagbeurt van Wawrinka werd in de bijna twee uur durende partij geen enkele keer gebroken. Alleen in de tiebreak van de tweede set kende hij een flinke dip. Met een break tegen aan het begin van de derde set gaf Berdych de wedstrijd uit handen.

Berdych en Wawrinka zijn in groep A ingedeeld met Rafael Nadal en David Ferrer. Maandagavond gaat groep B van start met de partij tussen Juan Martin del Potro en Richard Gasquet.

NCTV waarschuwt voor nep NL-Alert

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt voor een NL-Alert dat niet van de overheid afkomstig is. Een aantal Nederlanders kreeg maandag een sms dat leek op een NL-Alert. In het bericht werd gewaarschuwd voor verontreinigd leidingwater. De NCTV en waterbedrijf Vitens laten weten dat het bericht nep is.

Het nepbericht komt vermoedelijk van de website phonefuck.nl, waarmee anonieme sms-berichten verstuurd kunnen worden. "NL Alert is geen sms, dus zo kan het verschil worden aangemerkt", aldus een woordvoerder van NCTV. Hoeveel Nederlanders het berichtje kregen, is niet bekend.

De alertberichten komen binnen via zogeheten cell broadcast, waardoor het gratis systeem ook werkt als het netwerk overbezet is. Volgens de woordvoerder zijn er nog niet veel nepalerts in omloop.

Maandag werd een landelijk NL-Alert-controlebericht verstuurd. Het is nog onduidelijk of de berichten goed zijn aangekomen. Op Twitter werd geklaagd door mensen bij wie het bericht te laat of helemaal niet aankwam.

[Historische Fotospecial] Erben Wennemars

Elk begin van de maand duiken we voortaan de fotoarchieven in voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. Erben Wennemars leek gestopt met schaatsen maar afgelopen maand was hij daar ineens weer tijdens het NK Afstanden. Ook als er natuurijs is dan zien we man uit Dalfsen vaak weer op de ijzers. Een mooie aanleiding om eens aan de hand van foto's door de loopbaan van Erben Wennemars te gaan.

Cameron: islamitisch bankieren mogelijk maken

De premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, heeft het plan opgevat om islamitisch zakendoen mogelijk te maken. De London Stock Exchange gaat een islamitisch index bijhouden en de staat zal obligaties –de sukuk- gaan uitschrijven die gestoeld zijn op islamitische principes. Cameron bracht dinsdag zijn plannetjes naar buiten op het World Economic Forum.

Volgens de premier, zoon van een beurshandelaar, is dit een logische stap. Cameron is van mening dat een veranderende wereld om aanpassingen vraagt.  Volgens de verre nazaat van koning Willem IV moeten landen niet teveel naar binnen gericht zijn, maar goed om zich heen kijken.

Het leuke van islamitisch bankieren is dat veel zaken niet zijn toegestaan. Zo mag er niet geleend worden tegen rente. Speculatie is ook haram, want dit wordt als een vorm van gokken gezien. Gokken is volgens de Sharia-wetgeving een grote zonde. Ook handel in financiële risico’s is niet toegestaan.

Geld wordt niet gezien als bezit an sich binnen de sharia. Een moslim mag zijn inkomen niet bij elkaar schrapen op louter een abstract begrip als 'geld'. Ook andere zaken waar de gemiddelde moslim zijn neus voor op haalt, zijn uit den boze als investering. Zo mag er onder andere geen geld gestoken worden in varkensvlees, wapenhandel en alcohol.

Het is de bedoeling dat de sukuk zich aan deze regeltjes houdt. Groot-Brittannië hoopt op deze manier 200 miljoen pond binnen te harken.

Hongaarse parlementariër bekent huiselijk geweld

Een Hongaarse parlementariër die beweerde dat zijn vriendin door een ongelukkige struikeling over de hond ernstig gewond was geraakt heeft bekend dat hijzelf de boosdoener was. Jozsef Balogh heeft volgens het Hongaarse openbaar ministerie opgebiecht dat hij zijn partner in haar gezicht heeft gestompt, haar bij de haren heeft gegrepen en met haar hoofd tegen de verandabalustrade heeft geslagen.

Balogh zou dronken zijn geweest toen hij eind april zijn vriendin toetakelde. Zij liep een gebroken neus, meerdere jukbeenbreuken en andere verwondingen op.

De 50-jarige parlementariër schoof de schuld aanvankelijk af op zijn uit de kluiten gewassen Hongaarse herder. Zijn vriendin zou over het huisdier zijn gestruikeld.

Balogh, een partijgenoot van premier Viktor Orban, stapte in mei onder zware druk uit de fractie van Orbans Fidesz-partij. Sindsdien vormt hij in zijn eentje de Groep-Balogh. In september hief het parlement Baloghs onschendbaarheid op zodat hij kan worden berecht.

NAC test aanvaller uit Saoedi-Arabië

NAC Breda heeft Mazin Ahmed Al-Huthayfi op proef. De 28-jarige aanvaller uit Saoedi-Arabië trainde vorige week al mee met de beloften en doet dat deze week met de eerste selectie

De Bredase club beslist uiterlljk vrijdag over een eventueel langer verblijf van Al-Huthayfi. Via een makelaar belandde hij in Breda. "Wij krijgen wel vaker het verzoek om spelers te testen", zegt directeur Jeffrey van As tegen BN/DeStem. De aanvaller moet de technische staf overtuigen.

"Als wij ervan overtuigd zijn dat hij onze selectie sterker kan maken, zullen we kijken wat we kunnen doen. We hebben in ieder geval geen geld om hem te betalen", benadrukte Van As. Indien NAC door wil gaan met de speler, moet er een derde parij aan te pas komen om de kosten op zich te nemen. Datzelfde systeem wordt gehanteerd bij aanvaller Stipe Perica, die wordt gehuurd van Chelsea. De Londenaren betalen zijn volledige salaris en huisvesting.

Al-Huthayfi liep in de zomer van 2012 al stage bij FC Groningen, maar werd na drie weken afgetest. De aanvaller is eigendom van het Arabische Al-Ittihad. Sinds 2010 werd hij aan drie clubs verhuurd.

Ibrahimovic weer fit voor Anderlecht

Pech voor coach John van den Brom van Anderlecht, want Zlatan Ibrahimovic is bij Paris St. Germain weer hersteld voor de tweede ontmoeting van de beide ploegen in de Champions League, morgen in Parijs. 

De Zweedse voetballer was afgelopen vrijdag nog afwezig in het competitieduel met Lorient vanwege een dijbeenblessure. Ibrahimovic is op tijd weer hersteld van deze blessure om morgen mee te doen. Twee weken geleden maakte de voetbalvedette vier van de vijf doelpunten toen PSG in Brussel won met 5-0. 

Niet alleen Ibrahimovic keert terug. Ook de Braziliaan Thiago Silva keert weer terug in de selectie van PSG. Net als de Zweed had Silva ook te kampen met een dijbeenblessure. Tegenover de terugkeer van die twee voetballers staat de afwezigheid van Edinson Cavani. Gek genoeg heeft de Uruguayaan ook last van zijn dijbeen. 

Buskaper steekt drie mensen dood in Noorwegen

Bij een buskaping in Zuid-Noorwegen zijn maandagavond drie mensen met messteken om het leven gebracht. De drie waren de enige passagiers van een lijnbus. De verdachte, een 50-jarige man, is opgepakt. Dat heeft de Noorse politie bekendgemaakt.

De politie wilde niets zeggen over een motief en de nationaliteit van de kaper. De verdachte zelf raakte gewond maar het is niet duidelijk waardoor en hoe ernstig. De man werd door een brandweerman overmeesterd. De brandweer was opgetrommeld omdat aanvankelijk werd gedacht aan een ongeluk.

De kaping van de snelbus gebeurde op een rijksweg bij het dorpje ÖvreÅrdal, circa 280 kilometer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad Oslo.

In 2003 werd een bus van dezelfde lijndienst ook al eens gekaapt. Toen vielen twee doden. De dader van die aanslag kwam na het uitdienen van zijn straf een paar jaar geleden vrij.

Rasmussen: Freire en Flecha niet aan doping

Michael Rasmussen heeft zijn verklaring dat de hele tourploeg van Rabobank in 2007 aan de doping wat afgezwakt. De Deen liet maandag weten dat Oscar Freire nooit doping heeft gebruikt. Van Juan Antonio Flecha weet hij niet of die doping gebruikte. Dat meldt de Spaanse sportkrant AS.

Freire had Rasmussen na diens uitspraken opgebeld. "Ik heb hem gevraagd zich te verontschuldigen en om dat publiekelijk te doen", liet de Spaanse sprinter weten aan AS. Als Rasmussen, die zijn uitspraken deed in een van de vele interviews om zijn boek te promoten, dat niet zou doen had Freire hem aangeklaagd.

Eerbetoon voor Bos en Di Tommaso bij Vitesse - FC Utrecht

Komend weekend staat het duel tussen Vitesse en FC Utrecht op het programma. Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar dat is vanaf dit seizoen wel het geval. Vanaf zondag staat tijdens deze wedstrijd het rugnummer 4 centraal.

Zowel Vitesse als FC Utrecht verloren hun nummer 4. Voor de Arnhemmer was dit recent Theo Bos en enkele jaren geleden overleed ook David di Tommaso. Sindsdien spelen beide ploegen niet meer met rugnummer 4 om deze zeer gewaardeerde oud-spelers te eren.

Het motto van de wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht is dan ook: Eén man, Eén nummer, Eén wedstrijd. Bovendien is dit duel onderdeel van een campagne van KWF Kankerbestrijding.

"Verdriet brengt mensen samen en juist in voetbal, waar solidariteit zo'n belangrijke waarde is, vinden supporters elkaar op die momenten", liet Joost de Wit, algemeen directeur van de Arnhemse club, aan de Telegraaf weten.

[GSOD] Van Gerwen tegen Van der Voort, Lewis treft Kist

Op maandagavond is de loting voltrokken van de Grand Slam of Darts. Het is een darttoernooi met spelers van de PDC en BDO. De titelverdediger is Raymond van Barneveld, hij werd in Groep E gekoppeld aan Mervyn King, Tony O'Shea en Rick Evans. 

De verliezend finalist van vorig jaar Michael van Gerwen zal spelen in groep D tegen Kim Huybrechts, Dean Winstanley en Vinent van der Voort. In groep C zal Christian Kist aantreden tegen Adrian Lewis, Ronny Huybrechts en Richie George. De laatste Nederlander is Wesley Harms. Hij treft in groep B James Wade, Gary Anderson en Peter Wright. 

De Grand Slam of Darts begint zaterdag. Per groep gaan de nummers één en twee door naar de tweede ronde. 

De Loting

Groep A Groep B Groep C Groep D
Phil Taylor James Wade Adrian Lewis Michael van Gerwen
Kevin Painter Gary Anderson Christian Kist Kim Huybrechts
Paul Nicholson Wesley Harms Ronny Huybrechts Dean Winstanley
Stuart Kellet Peter Wright Richie George Vincent van der Voort
Groep E Groep F Groep G Groep H
Raymond van Barneveld Andy Hamilton Simon Whitlock Scott Waites
Mervyn King Robert Thornton Wes Newton Dave Chisnall
Tony O'Shea Mark Walsh Mark Webster Michael Smith
Rick Evans Justin Pipe Ross Smith Ted Hankey

Toivonen moet deze week keuze maken

Trainer Philip Cocu is helemaal klaar met de twijfelende Ola Toivonen. De Zweedse aanvaller heeft een aanbieding van de Eindhovenaren op zak, maar weigert een keuze te maken. Dit kan hem alsnog een plek bij Jong PSV gaan opleveren.

Toivonen heeft bij PSV een contract tot het einde van het seizoen. Mocht de speler niet bijtekenen en in de winter geen nieuwe club vinden, dan loopt hij in de zomer voor niets de deur uit. PSV wil dit voorkomen en komt nu met deze maatregel.

Aan het begin van het seizoen was al aan Toivonen kenbaar gemaakt dat hij bij moest tekenen. Als de Zweed dat niet zou doen, dan zou hij naar Jong PSV worden gestuurd. Mocht het tot een verbanning naar de beloften komen, dan is dit waarschijnlijk maar kort. Tot aan de winterstop staan voor PSV nog maar vier duels op de planning.

Orica-GreenEdge wil duidelijkheid van Weening

De Australische wielerploeg Orica-GreenEdge wil van Pieter Weening duidelijkheid hebben dat er in het verleden geen prestatie bevorderende middelen zijn gebruikt door Weening. 

Voormalig collega Michael Rasmussen liet gisteren op de Deense televisie weten dat de volledige Raboploeg ten tijde van de Tour in 2007 aan de doping zat. Weening zat ook in deze ploeg. 

"We zijn ervan op de hoogte dat er beschuldigingen zijn geuit in de richting van Weening'', aldus Orica-GreenEdge in een verklaring aan de Australische media. ''We hebben Pieter daarom gevraagd of hij de schriftelijke verklaring wil herbevestigen die hij bij zijn komst bij de ploeg heeft getekend.'' Weening heeft in Australië een overeenkomst getekend waarin de renner verklaart nooit doping te hebben gebruikt. 

Tol Blankenburgtunnel bedraagt 1,18 euro

Een ritje door de Blankenburgtunnel bij Rotterdam gaat 1,18 euro kosten voor personenauto's en 7,11 euro voor vrachtwagens. De tol op het verlengde deel van de A15 in de buurt van Arnhem bedraagt 1,62 euro voor auto's en 7,54 euro voor trucks. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De prijzen zijn gebaseerd op het prijspeil van dit jaar en worden nog aangepast aan de inflatie. De aanleg van de Blankenburgtunnel gaat in 2015 van start en kost 1,2 miljard. Ook de aanleg van het doorgetrokken deel van de A15 start dat jaar. De bedoeling is dat de eerste auto's daar drie jaar later kunnen rijden.

Schultz liet zaterdag in het interview met het AD al weten af te zien van het voornemen om tol in te voeren op de nieuwe verbinding tussen de A13 en A16, die vanaf 2017 bij Rotterdam wordt aangelegd. De minister vreest dat automobilisten de weg mijden als ze extra moeten betalen voor het gebruik.

Omstreden shariageleerde weer naar Nederland

De omstreden shariageleerde Haitham al-Haddad komt weer naar Nederland. Een jongerenorganisatie in Almere die zich bezighoudt met de verspreiding van de islam zegt dat Al-Haddad volgende week een bezoek brengt aan de 'broeders van Almere'. Vorig jaar leidde een bezoek van de Brits-Palestijnse Al-Haddad nog tot veel ophef.

De komst van Al-Haddad naar Nederland leidde vorig jaar onder meer tot Kamervragen waarin werd opgeroepen hem de toegang tot Nederland te weigeren omdat hij zou oproepen tot haat. De Vrije Universiteit Amsterdam gelastte vanwege de commotie een gepland debat met de shariageleerde af.

Vervolgens werd Al-Haddad uitgenodigd voor een debat in De Balie in Amsterdam. Tijdens dat debat zei hij dat dat 'afvalligen van de islam gestenigd moeten worden', waarop Ehsan Jami, oud-voorzitter van het inmiddels opgeheven comité van ex-moslims, aangifte tegen Al-Haddad deed. Justitie seponeerde de zaak.

Al-Haddad geeft volgende week vrijdag een lezing bij Moslimjongeren Almere, zo laat de jongerenorganisatie op haar website weten.

F-16 beschadigt controletoren Vlieland met kanon

Een F-16 heeft met zijn boordkanon de controletoren van het militaire oefengebied de Vliehors op Vlieland beschadigd. Het ongeluk gebeurde maandagmiddag toen het jachtvliegtuig op een gronddoel vuurde, maar de toren raakte.

Er is alleen sprake van materiële schade, laat defensie weten. De luchtmacht onderzoekt wat er precies is gebeurd.

De Vliehors is het enige oefengebied in Nederland waar vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieve ladingen. In het gebied wonen weinig mensen en het heeft een relatief vrij luchtruim.

'Opbellen na aangifte is geen administratieve last'

Een telefoontje naar mensen die aangifte hebben gedaan van woninginbraak is geen extra administratieve last voor de politie. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag tegen de Tweede Kamer. Met name oppositiepartijen CDA en ChristenUnie plaatsten vraagtekens bij de verruiming van de dienstverlening van de politie.

Opstelten wil dat vanaf volgend jaar iedereen die aangifte doet van een inbraak, maar ook van een overval of straatroof, binnen twee weken te horen krijgt wat er met de aangifte is gebeurd. CDA-Kamerlid Peter Oskam betwijfelt of mensen zitten te wachten op een belletje als er nog niets met de aangifte is gedaan. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vreest dat de administratieve druk voor de politie nog hoger wordt.

"Dit kost echt nauwelijks tijd", zei Opstelten. "Een telefoontje kan binnen twee minuten en al met al gaat het om twee telefoongesprekken per week per politieman. Dit is geen administratieve last maar een professionele uiting."

Welten keert terug bij de hockeyvrouwen voor HWL

Lidewij Welten is teruggekeerd in de selectie van de Nederlandse hockeyselectie. Bondscoach Max Caldas heeft de 83-voudige international van Den Bosch opgeroepen voor de finale van de Hockey World League in Argentinië (30 november - 8 december).

Welten ontbrak bij Oranje in de afgelopen zomer tijdens de HWL in Rotterdam en het EK in Boom. De 23-jarige aanvalster, die met de Nederlandse ploeg al twee keer olympisch goud won, was niet helemaal fit en had bovendien bij haar club geen topseizoen gedraaid.

Caldas laat Sabine Mol, Valerie Magis en Kiki Collot d'Escury eind deze maand thuis. Kelly Jonker is door een schouderblessure niet beschikbaar. In vergelijking met de EK-selectie zijn naast Welten ook Marloes Keetels, Maria Verschoor en Xan de Waard andere gezichten. 

De selectie: Willemijn Bos, Frederique Derkx, Carlien Dirkse van den Heuvel, Roos Drost, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ellen Hoog, Marloes Keetels, Kim Lammers, Caia van Maasakker, Kitty van Male, Larissa Meijer (GK), Maartje Paumen (C), Jacky Schoenaker, Joyce Sombroek (GK), Maria Verschoor, Xan de Waard, Lidewij Welten 

OM eist 18 jaar voor moord in duinen Schoorl

Tegen de 24-jarige Gerard W. heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor de rechtbank in Alkmaar 18 jaar celstraf geëist wegens moord. Volgens het OM staat vast dat W. op 7 maart 2012 in de duinen bij Schoorl de 23-jarige Frank Temme van het leven heeft beroofd.

Macaber detail in de zaak is dat W. het slachtoffer zijn eigen graf heeft laten graven. Toen het gat 2 meter diep was, heeft W. Temme met een schep hard op diens achterhoofd geslagen. Temme belandde in de kuil, die W. vervolgens zou hebben dichtgegooid. Het is niet duidelijk of Frank Temme toen al dood was; mogelijk is hij levend begraven.

Grootste skiploeg ooit in Sochi

Met al acht deelnemers die zeker zijn van de Olympische en Paralympische Winterspelen in Sochi presenteerde de Nederlandse Ski Vereniging vandaag in Zoetermeer de grootste Olympische skidelegatie ooit. 

"Dit aantal overtreft alle verwachtingen", aldus Wopke de Vegt, technisch directeur van de skibond. "De tijd dat we dachten dat een plat land zonder sneeuw in deze sporten geen rol kan spelen ligt achter ons. Dat is iets wat in je hoofd zit. Nicolien Sauerbreij heeft in Vancouver laten zien dat het kan."

Olympisch kampioene Sauerbreij is één van de vier sporters die al zeker zijn van deelname aan de Winterspelen; de anderen zijn Cheryl Maas (slopestyle), Dimi de Jong (halfpipe) en Bell Berghuis (snowboardcross). Voor de Paralympische variant van de Spelen zijn Anna Jochemsen (slalom, supercombinatie, super-G) , Bart Verbruggen (afdaling), Bibian Mentel (para-snowboardcross) en Kees-Jan van der Klooster (afdaling, super-G) reeds gekwalificeerd. Die laatste was in Vancouver 2010 nog de enige skiër.

Chef de Mission Maurits Hendriks hoopt dat er nog enkele sporters zich zullen kwalificeren. "In het alpine-skiën, het schansspringen en het snowboarden liggen nog mogelijkheden. We streven ernaar dat Nederland ook in de sneeuw structureel meedoet. Daarvoor werken we hard, bijvoorbeeld door de beste coaches te zoeken. Dat valt in deze sporten niet altijd mee. Daarom is het ook van belang jonge, talentvolle coaches op te leiden."

Dimi de Jong, die weer terug op de piste is na een schouderblessure, hoopt zich ook nog te kwalificeren op het onderdeel slopestyle.  "Er zijn nog twee wedstrijden waar ik kwalifcatie kan afdwingen", vertelde de 19-jarige De Jong op de baan waar het ooit is begonnen. "Ik zie zeker nog kansen.”

[GSOD] Van der Voort plaatst zich via kwalificatietoernooi

Vincent van der Voort heeft zich via het kwalificatietoernooi geplaatst voor de Grand Slam of Darts. In de finale van het kwalificatietoernooi won hij van Martyn Turner met 5-2. Ook Justin Pipe, Peter Wright en Stuart Kellet wisten zich voor het toernooi met PDC en BDO-spelers te kwalificeren. 

Van der Voort heeft de laatste tijd niet veel meer gepresteerd. Momenteel staat hij 29ste op de wereldranglijst. Op weg naar de finale won hij van Stephen Harbert, Dave Honey, Andy Pearce en Brendan Dolan. Een groot aantal Nederlanders hebben het niet gered in de kwalificatie.  Gino Vos kwam nog tot de derde ronde. Leo Hendriks, Ryan de Vreede, Jelle Klaasen en Roland Scholten vlogen er in de eerste ronde al uit.

Namens Nederland zijn ook Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Wesley Harms en Christian Kist van de partij. België is met Ronny en Kim Huybrechts vertegenwoordigd. De loting van de Grand Slam of Darts is later vanavond. Het toernooi begint aanstaande zaterdag. 

VVD: fietsfoutparkeerboete omhoog

De Amsterdamse VVD wil de boete voor verkeerd geparkeerde fietsen verhogen van een 10 naar 25 euro. Dat blijkt uit een initiatiefvoorstel van de hoofdstedelijke liberalen.

De indieners van het voorstel zien maar gelijk af van quitte draaien. De kosten voor het verwijderen van een fiets zouden rond de 62 euro bedragen. Bij een dergelijke boete vreest de VVD echter dat fietsen helemaal niet meer bij het Fietsdepot van de Gemeente Amsterdam worden opgehaald, zo meldt AT5.

"Maar wij willen wel dat de rekening net als bij fout geparkeerde auto's zoveel mogelijk betaald wordt door de vervuilers", stellen initiatiefnemers Werner Toonk en Stefan de Bruijn. Ze hebben becijferd dat er met de verhoging van de boete in de komende raadsperiode zo'n 227.000 euro extra kan worden binnengehengeld. Dat geld moet dan in extra fietsparkeerplekken worden geïnvesteerd.


Anderhalve fiets per Amsterdammer (beeld: Stadsdeel Centrum)

Battlefield zaagt aan de troon van Call of Duty

Call of Duty: Ghosts gaat vanaf dinsdag de strijd om de consument aan met het vorige week verschenen Battlefield 4. Call of Duty-uitgever Activision zag zijn positie als marktleider voor schietspellen de afgelopen twee jaar wankelen. De verkoop van Call of Duty liep terug en met de Battlefield-reeks heeft Electronic Arts een geduchte concurrent.

Battlefield 4 is sinds vrijdag verkrijgbaar en is goed ontvangen door recensenten met wereldwijd een 8,5 als gemiddelde. FOK!games zat daar iets onder met een 8. Verkoopcijfers zijn nog niet bekendgemaakt, maar in Groot-Brittannië staat het spel tweede in de verkooptoptien achter het eveneens vorige week verschenen Assassin's Creed 4: Black Flag.

Dat Activision de competitie van Battlefield serieus neemt, blijkt wel uit de promotiecampagne die het bedrijf heeft opgezet. Om de release van Call of Duty: Ghosts kracht bij te zetten, huurde het bedrijf de Amerikaanse actrice Megan Fox in voor een rol in een twee minuten durende promotievideo. Daarnaast verzorgt rapper Eminem de soundtrack van het spel.

Electronic Arts sprak drie jaar geleden de wens uit een grote speler te worden in de markt voor schietspellen. Pogingen om met de Medal of Honor- en Crysis-reeksen marktleider Call of Duty van de troon te stoten, mislukten. De release van Battlefield 3 in 2011 bleek echter een gouden zet. Van dat spel zijn in twee jaar tijd ruim zestien miljoen exemplaren verkocht.

Activision ziet de verkoop van Call of Duty langzaam teruglopen. Het drie jaar geleden uitgegeven Call of Duty: Black Ops is wereldwijd bijna dertig miljoen keer verkocht voor verschillende spelcomputers. Modern Warfare 3 uit 2011 eindigde op grofweg 29 miljoen exemplaren, terwijl het vorig jaar verschenen Call of Duty: Black Ops 2 goed is voor ruim 24 miljoen stuks.

Daarnaast verloor Activision zijn verkooprecord voor de snelst verkopende game. Waar Black Ops 2 vorig jaar binnen een dag vijfhonderd miljoen dollar opleverde, bracht Grand Theft Auto V op 17 september ruim achthonderd miljoen dollar in de kas van Take-Two Interactive.

Call of Duty: Ghosts en Battlefield 4 nemen spelers mee in een strijd tegen terrorisme, maar het is niet het verhaal waarvoor veel gamers de spellen kopen. Zij willen online tegen elkaar strijden. Waar Battlefield zich richt op grote open speelvelden vol voertuigen, zijn de speelvelden in Call of Duty vooral opgebouwd uit kleinere ruimtes en gangetjes.

De twee schietspellen zijn in eerste instantie alleen verkrijgbaar voor de huidige spelcomputers en de pc. Vanaf 29 november zijn ze ook te koop voor de PlayStation 4. De versie voor de Xbox One is in de meeste landen vanaf 22 november verkrijgbaar, al moeten Nederlandse gamers wachten tot de spelcomputer volgend jaar in de winkels ligt.


Battlefield zaagt aan de troon van Call of Duty

Parachutisten VS overleven botsing vliegtuigen

Negen parachutisten en twee piloten hebben zondag een vliegtuigbotsing op 3600 meter hoogte in de Amerikaanse staat Wisconsin overleefd.

Vijf parachutisten en hun piloot moesten springen toen hun vliegtuig door het andere toestel werd geraakt en een vleugel verloor. De vier parachutisten in het andere toestel sprongen eveneens, waarna de piloot daarvan zijn gehavende vliegtuig veilig aan de grond wist te zetten.

De luchtvaartautoriteiten onderzoeken de precieze toedracht van het ongeluk.

DigiD waarschuwt voor valse e-mails

DigiD waarschuwt voor e-mails waarin mensen wordt gevraagd gegevens te verifiëren. De mailtjes komen niet van het systeem waarmee mensen kunnen inloggen bij overheidsdiensten en zijn vals, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten.

Wie zo'n mail heeft ontvangen moet niet op de link klikken die erin staat en het mailtje weggooien. Wie toch op de link heeft geklikt en gegevens heeft ingevuld op de nepsite, moet een nieuwe DigiD aanvragen.

Vorig jaar zomer deed werden ook valse Digid-mails verstuurd. Ontvangers werd daarin belastingteruggave in het vooruitzicht gesteld.

CIA zette artsen aan tot martelingen

Het Amerikaanse leger en de geheime dienst CIA hebben artsen en psychologen aangezet tot marteling van terreurverdachten. Nog steeds worden medici op Guantanamo Bay en bij andere detentiecentra 'veiligheidsfunctionarissen' genoemd, zodat verbloemd wordt dat ze in strijd met hun beroepsethiek handelen. Dat constateert een onafhankelijke Amerikaanse commissie na 2 jaar onderzoek.

Medici maakten volgens de onderzoekers marteling en een onmenselijke en vernederende behandeling van gevangenen mogelijk en namen daar zelf ook aan deel. Hoewel marteltechnieken zoals waterboarding inmiddels in de ban zijn gedaan, blijft het een groot probleem dat de gebruikelijke beroepsethiek niet lijkt te gelden voor medici die bij de speciale detentiecentra werken.

De fundamentele principes 'breng geen schade toe' en 'zet het belang van de patiënt voorop' moeten volgens de commissie voor alle artsen gelden, waar ze ook werken. Dat is nu nog steeds niet het geval. Medici blijven medische gegevens doorgeven aan degenen die de verhoren uitvoeren, en gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan dwangvoeding geven. Mogelijkheden om misstanden te melden zijn nog steeds beperkt.

De commissie werd ingesteld door het Institute on Medicine as a Profession, een medische denktank, en de Open Society Foundations, een organisatie die zich richt op democratisering en verbetering van de mensenrechten.

'CIA zette artsen aan tot martelingen'
'CIA zette artsen aan tot martelingen' (Foto: ANP)

Warhammer Online-spelers krijgen kado

Gamers mogen het online pc-spel Warhammer Online totdat 18 december de stekker uit uit gaat, gratis spelen. Mythic Entertainment heeft alle betaalfuncties voor het spel uitgeschakeld en nieuwe spelers worden niet meer toegelaten. In een verklaring noemt het bedrijf de gratis speeltijd 'een afscheidscadeau voor de fans'.

"Iedereen die een account heeft of had kan Warhammer Online nu gratis spelen", schrijft het gamebedrijf in een verklaring. Om het spel in de laatste zes weken iets toegankelijker te maken, maakt het gamebedrijf het gemakkelijker een personage sterker te maken.

Mythic Entertainment en uitgever Electronic Arts beëindigen het spel omdat de licentieovereenkomst van Games Workshop afloopt. Het aantal consumenten dat maandelijks betaalt om het spel te kunnen spelen, weegt niet langer op tegen de investering in de game.

Warhammer Online: Age of Reckoning werd in september 2008 gelanceerd. Het spel ging 1,2 miljoen keer over de toonbank. Een halfjaar later werd het online spel door slechts driehonderdduizend spelers gespeeld. Sinds die tijd is het spelersaantal alleen maar verder gedaald.


Warhammer Online-spelers krijgen kado

Wientjes laakt zigzagbeleid van politiek

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes maakt zich ernstig zorgen over de bestuurbaarheid van het land. Onder meer door de steeds kortere houdbaarheid van kabinetten en de tussentijdse verkiezingen die volgen op een kabinetscrisis is sprake van een 'grillig zigzagbeleid', vindt Wientjes. Hij pleit voor het invoeren van een kiesdrempel en het zo goed als onmogelijk maken van tussentijdse verkiezen.

Wientjes vindt dat de grondwet moet worden aangepast om de democratische spelregels aan te passen. "De governance van ons staatsbestel functioneert, voorzichtig gezegd, niet meer optimaal", zei hij maandag in zijn toespraak bij de uitreiking van de overheidsawards in de Ridderzaal in Den Haag.

De versnippering, waarbij de drie traditionele middenpartijen niet meer vanzelfsprekend een meerderheid vormen, leidt tot het ontbreken van langetermijnbeleid, meent Wientjes. "De snelle wisseling van de wacht en de druk om steeds weer met nieuwe plannen te komen, aangezien elke partij, en met name de kleinste, zich denkt te moeten profileren, zorgt voor een hink-stap-sprongbeleid dat voor insiders nauwelijks, maar voor de gemiddelde burger en ondernemer in zijn geheel niet te volgen is."

Volgens Wientjes helpt het sluiten van akkoorden met 'de polder' wel bij de totstandkoming van een langetermijnstrategie. Hij verwijst onder meer naar het sociaal akkoord en het energieakkoord, waarin afspraken staan voor de komende decennia. Dergelijke akkoorden zorgen volgens Wientjes niet tot een uitholling van het primaat van de politiek. "De Kamer kan altijd welk akkoord ook aanpassen of ongedaan maken", stelt hij.

De Boer: "Tweede plek nog mogelijk"

Frank de Boer heeft de hoop op overwinteren in de Champions League zeker nog niet opgegeven. Een zege op Celtic deze week is dan wel noodzakelijk. "Als wij winnen van Celtic hebben wij een punt meer", rekent De Boer voor aan The Daily Mail.

"Als we er vanuit gaan dat Barcelona wint van AC Milan, staan we op één punt van Milan. De tweede plek is dan nog zeker mogelijk." Maar winnen van Celtic is nog niet zo een eenvoudige opgave, weet ook de Ajax-trainer. "Ik neem aan dat Celtic meer vertrouwen heeft dan wij. Dat komt omdat wij onder grote druk staan", vervolgt De Boer. "Maar onder druk kan je de beste wedstrijden spelen."

"Als wij nog iets willen, dan zullen we moeten winnen van Celtic", besluit de coach. Ajax heeft momenteel één punt uit drie wedstrijden. Celtic heeft drie punten verzameld, terwijl Milan er vijf heeft. FC Barcelona lijkt groepswinnaar te worden en heeft al zeven punten.

Twitter-aandelen stuk duurder

Twitter heeft de prijs van de aandelen voor de aanstaande beursgang flink verhoogd. Dat blijkt maandag uit documenten die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn ingediend. In plaats van de eerder aangegeven zeventien tot twintig dollar (12,5 tot vijftien euro) per stuk, wil Twitter nu aandelen naar de markt brengen voor 23 tot 25 dollar per aandeel.

Wel wil Twitter nog altijd zeventig miljoen aandelen naar de beurs brengen. Leverde dit aanvankelijk maximaal 1,4 miljard dollar op, nu kan dit 1,75 miljard dollar opbrengen. Vorige maand maakte Twitter al bekend een beursnotering op de New York Stock Exchange te ambiëren.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Merrill Lynch en Deutsche bank gaan de beursgang van het socialmediabedrijf begeleiden. Twitter maakt naar verwachting donderdag bekend wat de eerste handelsdag wordt.

Van Aanholt blijft hopen op WK

Patrick van Aanholt is opnieuw bezig aan een sterk seizoen bij Vitesse. De huurling van Chelsea houdt hoopt op een plek in de WK-selectie van Oranje.

Nu het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor het WK in Brazilië, is het voor Louis van Gaal zaak om zijn selectie rond te maken. Met name in de defensie heeft de keuzeheer nog niet alle plaatsen in zicht. Daley Blind lijkt de vaste linksback, maar ook Miquel Nelom, Jetro Willems, Erik Pieters en Bruno Martins Indi speelden op deze plek.

Van Aanholt heeft nog niet op een uitnodiging van Van Gaal kunnen rekenen. Maar het spel van Van Aanholt is evenals afgelopen seizoen uitstekend. Ook afgelopen zaterdag, toen hij met Vitesse van Ajax won. "Als je in Amsterdam van Ajax kan winnen...", zegt de linksback tegen Brabants Dagbald over dat duel.

Een plek bij Oranje op het WK, dat is dan ook iets waar Van Aanholt op hoopt. "Daley doet het goed en dat gun ik hem. Maar er mogen twee linksbacks mee naar Brazilië hè...", besluit de verdediger hoopvol.

FOK!filmtip van de dag: Toy Story 3 (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Toy Story 3

Wat is er fijner dan de week te beginnen met een fijne animatiefilm. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag namelijk naar de film Toy Story 3, die vanavond om 20.30 uur te zien is op Veronica. In de animatiefilm van Lee Unkrich is Andy inmiddels zo oud dat hij gaat studeren en op kamers gaat wonen. Woody, Buzz Lightyear en de rest van hun speelgoedvrienden komen bij dagopvang Sunnyside terecht en hebben de tijd van hun leven. Sunnyside is als een speelgoedparadijs, onder leiding van de vriendelijke beer Lotso. Al snel blijkt dat het leven niet alleen rozegeur en maneschijn is en Woody en zijn vrienden willen zo snel mogelijk het kinderdagverblijf verlaten. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk als gedacht.

Toy Story 3 1

Wederom een pareltje uit de stal van Pixar en dan weet je als animatieliefhebber dat je goed zit.

Toy Story 3 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

NAC klopt bij gemeente aan door acuut tekort

De financiële situatie van NAC Breda heeft opnieuw een knauw gekregen. De Brabantse club hoopt op gemeentelijke steun. Volgens het ANP heeft NAC Breda maandag bij de gemeente aangeklopt voor financiële steun.

Het gaat bij de gesprekken om de huur van het stadion. In 2003 hielp de gemeente Breda de club al uit de brand door het onderkomen te kopen en te verhuren aan NAC. Volgens wethouder Alfred Arbouw zag de gemeente de problemen niet aankomen. "Het komt als donderslag bij heldere hemel. We zijn geschrokken", aldus de ambtenaar.

Het is voor de gemeente niet zo eenvoudig om NAC te hulp te schieten, aangezien de regels van de Europese Unie voorschrijven dat staatssteun aan voetbalclubs verboden is. "De ruimte hiervoor is zeer gering", aldus Arbouw. NAC heeft zelf nog niet gereageerd op het nieuws.

Honkballer Bogaerts groots onthaald op Aruba

Xander Bogaerts is zondag door een grote menigte verwelkomd op de luchthaven van Aruba. De 21-jarige derde honkman won met Boston Red Sox afgelopen week de World Series ten koste van de Saint Louis Cardinals. Hij is de eerste Arubaan met Nederlands paspoort die meedeed aan de titelstrijd in de Verenigde Staten.

Aruba verkoopt zichzelf in het land van Uncle Sam als 'one happy island'. Deze leus staat ook op elk nummerbord van elke auto op het eiland. Met de komst van Bogaerts was Aruba ook 'one happy nation', schreven diverse media op het eiland.

De speler van Boston Red Sox kwam pas in augustus bij de club uit de Major League en stond tijdens de World Series in alle zes partijen in de basis. Amerikaanse commentatoren waren zonder uitzondering lyrisch over het spel van de jongste man van de Red Sox.

Bogaerts werd in Oranjestad als een held binnengehaald, met confetti en een rode loper. Naast honderden enthousiaste fans probeerden ook verschillende politici een graantje van zijn succes mee te pikken. Premier Mike Eman voorop. Die benadrukte dat Bogaerts een echte inspiratie is voor alle Arubanen.

Het benedenwindse eiland richt zich voor zijn toerisme sterk op de Verenigde Staten. De winst van Bogaerts in de World Series werd door het Arubaanse Toerisme Bureau direct aangegrepen om in Boston het eiland aan te prijzen. In de gratis Boston Metro verscheen een advertentie waarin 'Aruba zijn hometown hero Xander Bogaerts en de fans van Boston feliciteert met een geweldig seizoen'.

De moeder van Bogaerts, Sandra Brown, deelde op de Beatrix-luchthaven mee in de feestvreugde. Tegen een Amerikaanse reporter zei ze bij vertrek uit Boston dat ze 'niet trotser kon zijn op haar zoon en dat ze de wedstrijden voor geen goud had willen missen'. "Er is veel liefde, ondersteuning en blijdschap voor hem op Aruba."

Studenten betalen huur in natura

In een studentenflat in Den Haag kunnen de bewoners ervoor kiezen om hun huur niet in keiharde euro's te betalen. De studenten krijgen de mogelijkheid hun huur voor een deel in natura te betalen.

Wie nu denkt dat de betreffende studenten perverse activiteiten met een louche huisbaas moeten ondernemen, komt echter bedrogen uit. De huur wordt betaald door het geven van lessen op een middelbare school.

De flat is de eerste in Nederland die gebouwd is door een middelbare school. Het project is gerealiseerd op de nieuwe campus van het Roemer Visscher College in de wijk Moerwijk. De flat is bedacht door Karel Bun, algemeen directeur van Scholengemeenschap Zuid-West. "We nemen op school de studenten/bewoners in dienst voor 8 uur per week. We betalen hen die uren niet uit in salaris, maar bieden hen woonruimte in een gloednieuwe flat die meer ruimte biedt dan een gemiddelde studentenwoning."

Het betalen van huur in natura is een doorslaand succes. Zelfs zonder te adverteren hebben 20 van de 26 studentenwoningen al een huurder. "Een deel van de studenten werkt nu al bij ons. Het gaat om studenten van de Haagse Hogeschool en TU Delft die lesgeven in technologie en ontwerpen, rechten en taal en cultuur. Ook geven ze bijles, huiswerkbegeleiding, clinics in sport of les over een specifiek onderwerp", aldus Bun in het Algemeen Dagblad.

Chili moet folterslachtoffer betalen

Chili moet een Chileense balling die tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet bijna twee jaar gevangen zat en gemarteld werd, twintigduizend pond (23.600 euro) schadevergoeding betalen. Dat heeft het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten in Costa Rica bepaald in de zaak van Leopoldo Garcia Lucero, die sinds 1975 in Groot-Brittannië woont.

Volgens het hof richtte Garcia Lucero al in 1993 een verzoek tot de bevoegde instanties in Chili om te worden vrijgepleit. Zijn naam kwam voor in een lijst die een waarheidscommissie in 2004 aan de Chileense regering overhandigde van politieke gevangenen die gemarteld waren. Maar het duurde nog tot oktober 2011 voordat de autoriteiten een onderzoek begonnen. Met een wachttijd van zestien jaar en tien maanden heeft Chili zijn verplichtingen op grond van diverse verdragen verzaakt, stelt het hof.

FOK!toen: Autoloze zondag

Voor de FOK!toen van vandaag keren we veertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op zondag 4 november 1973 dat er voor het eerst in de zeventiger jaren een autoloze zondag werd ingevoerd. Een autovrije dag was een fenomeen dat al aan het einde van de dertiger jaren was ingevoerd en dat er voor moest zorgen dat het brandstofverbruik in ons land tot een minimum werd beperkt.

headline 1939

De eerste autoloze zondag

De allereerste keer dat er een autoloze zondag werd ingevoerd was op 1 oktober 1939. Het verbod op gebruik maken van gemotoriseerd vervoer had te maken met de opkomende Tweede Wereldoorlog. Alhoewel Nederland daar nog geen deel van uitmaakte was de Nederlandse regering bang dat er schaarste van brandstoffen zou komen en laste daarom een autovrije dag in. In Frankrijk en Duitsland was tenslotte ook al sprake van benzinetekort.

Uit Het Vaderland van 2 oktober 1939
Uit Het Vaderland van 2 oktober 1939

Tijdens de controles deed de politie een verrassende constatering; nog niet eerder waren er zoveel mensen aangehouden die aangaven arts te zijn. Hulpdiensten kregen namelijk uitstel van het rijverbod. Ook dachten veel militairen dat er voor hun een uitzondering werd gemaakt. Ze kwamen van een koude kermis thuis. Pas nadat bleek dat er genoeg benzine geleverd kon worden en de Nederlandse regering de peut op de bon had gegooid, werd met ingang van 19 november 1939 het rijverbod weer opgeheven.

Uit De Telegraaf van 2 oktober 1939
Uit De Telegraaf van 2 oktober 1939

Ook in 1946 was brandstof weer schaars te verkrijgen in Nederland en mochten er op zondag geen plezierritjes worden gemaakt met gemotoriseerde voertuigen. Had je geen vergunning om te rijden dan mocht je de auto aan de kant van de weg parkeren en verder gaan lopen. Polygoon maakte er het onderstaande nieuwsbericht over.


De Suezcrisis van 1956

In 1956 was er een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal wat zou leiden tot een oorlog tussen Israël, die daarbij werden gesteund door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en Egypte. Vanwege de  Arabisch-Israëlische oorlog van 1956 werd het Suezkanaal afgesloten en zodoende kon er zo goed als geen olie aan het westen worden geleverd. De Nederlandse regering besloot dat er vanaf 25 november 1956 tot en met 20 januari 1957 niet op zondagen gebruik mocht worden gemaakt van een auto of motorfiets.

Uit De Telegraaf van 26 november 1956
Uit De Telegraaf van 26 november 1956

Op 24 november was de toenmalige minister van Economische Zaken, prof. Jelle Zijlstra in het televisiejournaal verschenen met een oproep aan alle automobilisten om zich strikt aan de bepalingen te houden. "Verdraag het sportief. Help allen mee deze operatie te doen slagen zonder de rompslomp van benzinebonnen". Nederland hield zich keurig aan die bepalingen op de eerste zondag. In Rotterdam belden mensen, die al in het bezit van een vergunning waren, eerst naar de politie om te vragen of het toegestaan was om te gaan rijden. Alleen mensen met een speciale ontheffing mochten op deze dagen namelijk gebruik maken van de auto, zoals politie, brandweer, ambulances, artsen en veeartsen. Die zondag was vanaf 5 uur in de ochtend een enorme politiemacht tot middernacht op de been om te speuren naar ontduikers van het rijverbod. Het tijdstip van 5 uur was gekozen zodat stappers gelegenheid kregen om thuis te komen. Hierdoor bleef de schade voor de horeca ook beperkt.

De braafheid van de automobilisten veranderde al snel. Op de derde autoloze zondag had de politie haar handen vol aan mensen die met de meest wonderlijke smoezen op de proppen kwamen. Zo werd er in Rijswijk een auto aangehouden die zogenaamd op gas zou rijden. Al gauw bleek dat er geen slang tussen de aanwezige gasfles en de motor zat. De benzinetank functioneerde daartegen uitstekend. Een in Amsterdam aangehouden dierenhandelaar beweerde dat hij een aap had afgeleverd bij Schiphol. De man bleek een vergunning te hebben om dieren te vervoeren maar bij navraag bleek er op Schiphol niks bekend te zijn over een aap. Ontelbaar waren de excuses van mensen die zeiden dat ze voor vijf uur op pad hadden willen gaan maar zich hadden verslapen.

Uit De Leeuwarder Courant van 26 november 1956
Uit De Leeuwarder Courant van 26 november 1956

Naarmate de autoloze zondagen aanhielden raakte het volk er steeds meer aan gewend. Toen in december ook een verbod op het rijden op dieselolie en LPG volgde, scheen niemand daar van onder de indruk te zijn. De controle op de wegen verslapte ook al snel. Zo werd er bij de grote steden zoals Rotterdam helemaal niet meer gecontroleerd. De enigen op wie het rijverbod als een loden last drukte, waren de horeca-ondernemers en de benzinepomphouders. Op zondag waren alle cafés en restaurants langs de wegen gesloten en ook voor pomphouders hadden hun zaak gesloten vanwege de afwezigheid van klandizie. De enkele pomphouder die wel open was kon per keer ook niet meer dan vijf liter brandstof verkopen.

Het was sowieso een tijd van grote internationale spanningen. Datzelfde jaar was de Sovjet-Unie Hongarije binnengevallen en men was bang dat de vijandelijkheden tussen de NAVO en de Sovjet-Unie alleen maar zouden verergeren.

De olieboycot van 1973

De prijzen van ruwe olie waren al het hele jaar 1973 gestegen. De ellende begon echter pas echt toen Israël op 6 oktober 1973 door Egypte, Syrië, Algerije, Irak, Koeweit, Libië, Marokko, Saoedi-Arabië, Soedan en Tunesië werd aangevallen. Het was het begin van de Jom Kipoeroorlog. De Verenigde Staten en veel andere westerse landen, waaronder ook Nederland, steunden Israël onvoorwaardelijk. De Arabische landen draaiden als reactie de oliekraan dicht voor zowel de Verenigde Staten als Nederland. Nu had de Verenigde Staten haar eigen oliewinning als back-up maar in Nederland zaten we behoorlijk met de gebakken peren.

Uit De Leeuwarder Courant van 31 oktober 1973
Uit De Leeuwarder Courant van 31 oktober 1973

West-Europa was in die tijd voor 45 procent afhankelijk van Arabische olie. Sommige landen, zoals Groot Brittannië en Frankrijk, werden van het embargo uitgesloten, omdat zij in een vroeg stadium er bij Israël op hadden aangedrongen zich terug te trekken uit de bezette gebieden. Nederland werd ervan beschuldigd dat vrijwilligers werden gerekruteerd voor de strijd en zou ook hebben toegestaan dat er oorlogsmaterieel naar Israël werd vervoerd. Bovendien zou de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel zich vrij consequent pro-Israëlisch en anti-Arabisch hebben opgesteld.

Uit Het Vrije Volk van 27 oktober 1973
Uit Het Vrije Volk van 27 oktober 1973

Op 26 oktober deelde premier Den Uyl mee dat op grond van de bestaande olievoorraden en de taxaties van de invoermogelijkheden geen distributie nodig werd geoordeeld, ook al waren de maatregelen daarvoor tot in details gereed. Een dag later werd echter duidelijk dat de olietoevoer al op korte termijn sterk zou teruglopen en zodoende was de regering wel gedwongen tot een aantal maatregelen die het olieverbruik zouden beperken. Op 30 oktober kondigde de regering een zondagsrijverbod aan. Minister van Economische Zaken Ruud Lubbers had ook nog wel suggesties voor het volk voor minder energieverbruik. Zo zouden mensen minder hard kunnen rijden, meer gaan fietsen of carpoolen. In huis kon je daarnaast nog bezuinigen door de gordijnen dicht te doen, een dikke trui dragen en niet onnodig kamers te verwarmen die niet in gebruik waren.

Uit De Telegraaf van 31 oktober 1973
Uit De Telegraaf van 31 oktober 1973

Zondag 4 november 1973 zou de eerste autoloze dag worden. Het openbaar vervoer mocht natuurlijk blijven rijden en ook invaliden, gezondheidszorg, taxi's, bussen voor sportwedstrijden werden vrijgesteld van het verbod. Later zou blijken dat vooral veel invalide kerkgangers een ontheffing hadden aangevraagd. In totaal werden 120 duizend aanvragen voor ontheffing ingediend waarvan er 16 duizend werden toegekend. Zwartrijders werden meteen bestraft. Zo kreeg een man uit Den Bosch de dubieuze eer om als eerste een boete van 500 gulden te ontvangen voor het illegaal gebruikmaken van een gemotoriseerd voertuig zonder rijontheffing. In Maastricht ging een rechter zelfs nog een stapje verder en werden alle vonnissen met naam en toenaam in de krant gepubliceerd.

Uit De Waarheid van 5 november 1973
Uit De Waarheid van 5 november 1973

Op 1 december vorderde premier Den Uyl zendtijd op alle radio en tv-zenders en kondigde voor januari distributie van benzine aan. Zo ver zou het gelukkig niet komen. Nadat de BOVAG een ledenvergadering had gehouden was men tot het besluit gekomen dat er meteen een einde moest komen aan de rantsoenering. Veel mensen uit het grensgebied gingen gewoon naar Duitsland of België om daar onbekommerd hun brandstof te tanken en dit veroorzaakte veel ergernis bij de Nederlandse pomphouders die hierdoor inkomsten misliepen. Vanaf 7 januari 1974 mochten pomphouders weer benzine leveren zonder daar benzinebonnen voor te ontvangen.

Uit De Leeuwarder Courant van 7 januari 1974
Uit De Leeuwarder Courant van 7 januari 1974

Eind 1974 zouden de precieze cijfers rond de crisis bekend worden gemaakt. In 1972 kostte ruwe olie 3 dollar per vat. Eind 1974 kostte datzelfde vat al 12 dollar. Tijdens de crisis brachten de Arabische landen tijdens het olie-embargo de dagelijks productie terug van vijf miljoen vaten tot een miljoen. De olievoorraad in Nederland tijdens de boycotperiode was nooit lager geweest dan in maart 1973 toen er nog niks aan de hand was. De boycot door de Arabische landen tegen Nederland zou nog tot 10 juli 1974 duren. Daar merkte de Nederlandse automobilist toen al een maandenlang niets meer van.

Eerste foto's Steam Machine-prototype te zien

De Seattle Times ging op bezoek bij Valve en dit bezoek leverde wat foto's op van een prototype van de Steam Machine. De Steam Machine is een (spel)computer van Valve die aan bepaalde eisen moet voldoen, maar verder zelf samen te stellen is.

De Steam Machines draaien allemaal op het eigen besturingssysteem van Valve: Steam OS. De grafische kracht in alle prototypes komt op dit moment van Nvidia Titan-, GTX 780-, GTX 760- en GTX 660-kaarten. Daarnaast komt de CPU van Intel in de vorm van i3, i5 of i7-processors en wordt het geheel afgemaakt met 16GB RAM.

Eén van de prototypes was te zien voor de Seattle Times en zo op het eerste oog lijkt het op een Xbox One of 'gewone' tv-decoder met harde schijf. Geen opvallend design aan de buitenkant dus.


Medewerkers van Valve tonen een Steam Machine-prototype (Foto: Seattle Times)

Iets wat alle prototypes gemeen hebben is de controller, een controller zonder analoge sticks. In plaats van de analoge sticks zijn er twee touchpads te zien die beter muisbewegingen kunnen simuleren.


Steam Controller (Foto: Seattle Times)
 
Om tot deze controller te komen werden er een flink aantal ontwerpen getest, ook met trackball.
 

Verschillende ontwerpen controller (Foto: Seattle Times)
 
Het is de bedoeling dat in 2014 de eerste echte Steam Machines te koop zullen zijn. Wanneer precies en welk bedrag je mag gaan aftikken is op dit moment nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de prototypes op dit moment zo'n 500 tot 1300 euro kosten. Kassa!

Mansveld bekijkt snellere treinen

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil bekijken of de nieuwe intercity's die de NS wil aanschaffen ook harder dan 200 kilometer per uur kunnen gaan rijden. Dat zei de bewindsvrouw maandag tijdens het debat over de alternatieve plannen voor de Fyra.

Ook gaat Mansveld de boodschap vanuit de Kamer om eerder hsl-materieel te laten rijden 'indringend overbrengen' aan de NS. Het spoorbedrijf wil de nieuwe intercity's pas rond 2021 invoeren, maar volgens Betty de Boer van regeringspartij VVD kunnen er al binnen vier of vijf jaar snellere treinen rijden, bijvoorbeeld van Deutsche Bahn.

De Boer vindt de ambitie van de NS te laag. De liberaal eist dat het spoorbedrijf ook zelf met treinen gaat rijden die harder kunnen dan 200 kilometer per uur. Mansveld wees erop dat de nieuwe intercity's van de NS mogelijk ook 220 kilometer per uur kunnen rijden. "Ik kan me voorstellen dat daar verder naar gekeken gaat worden."

De bewindsvrouw zei verder dat de NS bewust heeft gekozen om zelf geen nieuw hsl-materieel aan te schaffen, maar het vervoer over te laten aan Thalys en Eurostar. Dat zijn bedrijven met een bewezen staat van dienst en jarenlange ervaring met hogesnelheidstreinen.

Britse werkgevers zien voordeel EU-lidmaatschap

De grootste Britse werkgeversorganisatie heeft maandag gezegd dat de voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie duidelijk opwegen tegen de nadelen. Wel zijn er dringend hervormingen nodig.

De Confederation of British Industry zette de voor- en nadelen van het EU-lidmaatschap op een rijtje omdat er in Groot-Brittannië stemmen opgaan om zich uit de EU terug te trekken. Volgens de CBI levert het lidmaatschap jaarlijks tussen de 62 en 78 miljard pond (73 tot 92 miljard euro) op, ofwel vier tot vijf procent van het bruto binnenlands product. Er is wel 'groeiend ongemak' over sluipende uitbreiding van de bevoegdheden van de EU, vooral op het gebied van gezondheidszorg, arbeidsveiligheid en welzijnsvoorzieningen. "Europa moet opener worden, concurrerender en meer op de buitenwereld gericht, als wij willen groeien en mogelijkheden en banen willen scheppen voor al onze burgers", stelt CBI-directeur-generaal John Cridland.

Groot-Brittannië is binnen een hervormde EU beter af dan 'daarbuiten zonder invloed', concludeert de CBI. Per Brits huishouden is het EU-lidmaatschap drieduizend pond (3500 euro) waard.

Jager schiet zeldzaam luipaard dood

Twee Turkse neven zijn tijdens de jacht aangevallen door een Anatolisch luipaard. Een van de mannen heeft het uiterst zeldzame dier doodgeschoten om zijn neef te beschermen, meldden Turkse media maandag.

De luipaarden worden zelden nog gezien; in de jaren 70 werd de populatie door jagers gedecimeerd. Onderzoekers wisten er in de buurt van de Zwarte Zee in september nog een vast te leggen met een verborgen camera. De laatste bekende waarneming daarvoor was in 2010. Ook toen overleefde het luipaard in kwestie zijn ontmoeting met mensen niet.

Turkse jager schiet zeldzaam luipaard dood
Turkse jager schiet zeldzaam luipaard dood (Foto: ANP)

[Video] Eigen doelpunt vanaf 50 meter

Stefan Seufert zal zich nog wel eens achter de oren krabben of hij alles op alles moet zetten om een tegenstander de bal te ontfrutselen. De speler van 1.FC Schweinfurt 05 raakte de bal namelijk zo goed dat hij vanaf bijna de middellijn in eigen doel schoot.

Het gebeurde in de Regionalliga Bayern waar Schweinfurt het thuis opnam tegen het tweede van 1860 München. Mede door het doelpunt van Seufert werd het 0-3 voor de bezoekers.

Het doelpunt van Seufert (Bron: YouTube)

India wil eerste missie naar Mars een succes maken

India hoopt zich aan te sluiten bij een kleine club pioniers die naar Mars zijn afgereisd. Dinsdag wordt de Mangalyaan, wat in het Hindi 'Mars-schip' betekent, gelanceerd. Als de missie slaagt, dan is India na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Europa het vierde land of groep landen die de Rode Planeet bereikt. "Er is nog een hoop te ontdekken over het universum en het zonnestelsel waar we in leven", aldus K. Radhakrishnan, directeur van de Indiase ruimtevaartorganisatie.

India ziet de Mars-missie vooral als een demonstratie van zijn technologische kennis. "We willen gebruikmaken van de eerste mogelijkheid om een ruimteschip in een baan om Mars te brengen en, als het daar eenmaal is, enkele betekenisvolle experimenten uit te voeren en de wetenschappelijke gemeenschap een impuls te geven", aldus Radhakrishnan. Hij geeft toe dat de doelstelling zeer ambitieus is. Het is de eerste Mars-missie voor India en geen enkel land is er bij de eerste poging direct in geslaagd de Rode Planeet te bereiken. Bovendien zijn meer dan de helft van pogingen naar Mars te reizen mislukt. Japan en China slaagden er beide niet in om Mars te bereiken. Als de Indiase Mars-missie een succes wordt, dan laat India zien dat zijn ruimtevaartprogramma thuishoort in de elite van de ruimtevaart.

De Mangalyaan wordt gelanceerd vanaf het zuidoostelijke eiland Shriharikota. Het ruimtevaartuig legt vervolgens 780 miljoen kilometer af naar Mars. De reis duurt iets minder dan een jaar. Als het ruimtevaartuig eenmaal om Mars cirkelt, dan wordt er onderzoek gedaan naar de geologie en de atmosfeer van de Rode Planeet. Naar verwachting kan er ongeveer een halfjaar onderzoek worden gedaan.

In 2008-2009 lanceerde India met succes een ruimtesonde die rond de maan cirkelde. De Chandrayaan-1 ontdekte bewijzen voor water op de maan. De Mangayaan is ontwikkeld op basis van de technologie die bij de maanmissie werd ontwikkeld.

Enthousiastelingen wijzen erop dat de 54 miljoen euro kostende missie een volgende stap is bij het begrijpen van de wereld om ons heen. Bovendien moet de ruimtereis kinderen inspireren technische vakken te gaan volgen.

Defensie masterclass met André Kuipers

Op woensdag 6 november 2013 organiseert Defensie een unieke gratis masterclass, bedoeld voor (net afgestudeerde) hbo/wo-studenten en havo/vwo-scholieren in hun laatste jaar. Het thema is 'Verantwoordelijkheid nemen'.

Programma
Je krijgt gedurende de masterclass nogal wat voorgeschoteld door een aantal indrukwekkende sprekers. Zo zal astronaut André Kuipers zijn ervaringen in de ruimte met je delen. En verder zullen verschillende hooggeplaatste militairen vertellen over hun opleidingsachtergrond en carrièrepad én geven zij voorbeelden van hun verantwoordelijkheden en persoonlijke ervaringen als hoger opgeleide bij Defensie. Zelf krijg je onder leiding van moderator Merel Westrik ook de unieke kans om deze sprekers scherpe vragen te stellen. Aan het einde van de masterclass is er de mogelijkheid tot 'speeddaten' met een aantal van onze militairen.

Locatie
De Defensie-masterclass is op 6 november 2013, op het NDSM-terrein in Amsterdam. Op dat moment vindt daar ook hét techniekevenement van Defensie plaats: TechBase. Als je je inschrijft voor de masterclass ontvang je ook toegangskaarten voor TechBase en kun je dus voor en na de masterclass de bijzondere wereld van Defensie ervaren.

Meer informatie over de masterclass en het programma én het inschrijfformulier vind je op werkenbijdefensie.nl/masterclass.

Nationalisten demonstreren in Moskou

Duizenden Russische nationalisten zijn maandag in Moskou de straat opgegaan voor een demonstratie tegen migranten. Volgens de betogers zijn de migranten vaak criminelen en pakken ze banen af van de Russische bevolking. Ook in andere steden, waaronder Sint-Petersburg, Kazan en Irkoetsk, werd gedemonstreerd.

Het is maandag in Rusland Eenheidsdag, een nationale feestdag. Eenheidsdag werd in 2005 ingevoerd als vervanging voor de herdenking van de revolutie van de bolsjewieken.

In Moskou liepen veel betogers rond met de zwart-geel-witte vlag, die in de negentiende eeuw werd ingevoerd door het Russische keizerrijk en werd gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Een groep demonstranten liep rond met een vaandel met daarop de tekst 'Jonge mensen tegen tolerantie'. Er werden ongeveer dertig arrestaties verricht; sommige gebruikers scandeerden nazileuzen en droegen nazistische symbolen, anderen werden ingesloten vanwege andere vergrijpen. De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft Amerikanen opgeroepen ver weg te blijven van de protesten, aangezien nationalistische protesten in Rusland vaak op geweld uitlopen.

Terre des Hommes lokt duizend pedofielen

Terre des Hommes heeft meer dan duizend volwassenen opgespoord die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik via de webcam. Onder hen zaten twintig Nederlanders. De stichting die zich inzet tegen kinderuitbuitring heeft in tweeënhalve maand tijd een virtueel Filipijns meisje mannen laten lokken. Dat heeft Terre des Hommes maandag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

In totaal trapten mensen uit 65 landen in de val. Het videomateriaal dat door Terres des Hommes is gemaakt is overhandigd aan Interpol. Met de zaak wil de stichting aandacht vragen voor het misbruik van kinderen in derdewereldlanden via de webcam.

Van Basten op de tribune tegen RKC

Marco van Basten mag in het duel met RKC Waalwijk niet op de bank plaatsnemen. De trainer is voor één duel geschorst. Van Basten werd in de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Utrecht naar de tribune gestuurd, nadat hij herhaaldelijk aanmerkingen had op de arbitrage. Scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot daarop om Van Basten weg te sturen.

De aanklager betaald voetbal heeft maandag laten weten dat Van Basten een schikking van één duel schorsing heeft gekregen. Heerenveen en Van Basten gingen hiermee akkoord. Hierdoor mag hij tegen RKC Waalwijk niet op de bank zitten.

Na afloop van het duel had Van Basten nog steeds flinke kritiek op Kamphuis. "Die scheidsrechter gaat écht over de lijn en dan doe ik hetzelfde. Dan heeft hij het recht om mij weg te sturen. Nou, gefeliciteerd", aldus de trainer tegen FOX Sports.

Geen controle in beschoten rechtszaal Breda

Het publiek bij de rechtszaak tegen vijf verdachten in een drugs- en witwaszaak in Breda is maandag niet gecontroleerd. De scanstraat voor de publieke tribune werd niet gebruikt omdat bij de rechtbank voor deze zaak geen risico's waren gemeld. Op de trap naar de tribune kon daarom een schot worden gelost.

De politie heeft de schutter nog niet aangehouden. Het schot werd rond het middaguur gelost. Bij de schietpartij op de trap naar de publieke tribune van de zittingszaal vielen geen gewonden.

De drugs- en witwaszaak waarbij het schot werd gelost wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank wacht het resultaat van het politieonderzoek af. Andere zaken gaan door volgens planning.

Mannen dringen woning binnen om Facebook-bericht

Vier mannen zijn zondagavond een woning in Enschede binnengedrongen, omdat ze dachten dat daar een man woonde die op Facebook oneerbare voorstellen had gedaan aan een jong meisje. De bewoners van de woning hadden er echter niets mee te maken en zijn erg geschrokken, meldt de politie maandag.

De politie werd zondag rond 20.30 uur gewaarschuwd over het voorval. De vier mannen vernielden de voordeur van de woning aan de Evertsenlaan en gingen de woning binnen. Toen het de mannen duidelijk werd dat ze op het verkeerde adres waren, gingen ze er lopend vandoor.

De 'zeer ongewenste' actie wordt hoog opgenomen door de politie. Via onder meer een buurtonderzoek hoopt de politie achter de identiteit van de vier mannen te komen. Voor de bewoners wordt slachtofferhulp geregeld.

[WTF] Slechte start Rojer in dubbelspel

Jean-Julien Rojer is slecht begonnen aan de ATP World Tour Finals in Londen. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi verloor de Nederlandse tennisser in twee sets van het Poolse koppel Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski (8): 3-6 en 6-7 (8).

Rojer en Qureshi zijn in Londen als vijfde geplaatst. Ze moeten nu in hun groepswedstrijden tegen de hoger ingeschaalde koppels Ivan Dodig/Marcelo Melo (4) en Bob en Mike Bryan (1) een resultaat halen om niet vroegtijdig te worden uitgeschakeld.

Aan de ATP World Tour Finals doen alleen de acht beste koppels van het seizoen mee. In het enkelspel strijden de acht beste tennissers van het jaar om de officieuze wereldtitel.

Niet-Amerikanen leveren Twitter bijna niets op

Twitter-gebruikers van buiten de Verenigde Staten leveren het socialmediabedrijf relatief weinig op. Op basis van rechtbankdocumenten rond de beursgang van Twitter schrijft The New York Times dat ruim drie kwart van de twitteraars van buiten de VS komt en dat zij zorgen voor slechts 26 procent van de omzet.

Per duizend timeline-views verdient Twitter in de Verenigde Staten 2,58 dollar (1,91 euro). Buiten de VS levert hetzelfde aantal views slechts 36 dollarcent (27 eurocent) op. Desondanks is dit een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Om het voor bijvoorbeeld Europese bedrijven gemakkelijker te maken om te adverteren, heeft Twitter onder meer in Amsterdam een deelkantoor geopend en zijn hoofdkantoor in Dublin uitgebreid. Dit alles met oog op de beursgang van Twitter, vermoedelijk gepland voor 15 november.

Concurrent Facebook haalt ook het meest geld uit de Verenigde Staten. Het verschil is echter aanzienlijk kleiner. Van de 2,02 miljard dollar die het afgelopen kwartaal aan omzet binnenhaalde, kwam bij de helft uit de VS. Europa was goed voor een kwart van die omzet, terwijl Azië en de rest van de wereld ieder goed waren voor een kwart.

Samsung blijft betalen voor patenten Nokia

Samsung blijft betalen voor de smartphonepatenten van Nokia. De twee bedrijven hebben hiervoor hun huidige verbintenis, die eind dit jaar af zou lopen, met vijf jaar verlengd. De hoogte van de vergoeding wordt naar verwachting over twee jaar bepaald door middel van een arbitrageproces.

Dat heeft het Finse telecombedrijf maandagochtend bekendgemaakt. Patentlicenties zijn een van de belangrijkste inkomsten voor Nokia. Het bedrijf bezit patenten voor verschillende technieken voor smartphones. Zo heeft het bedrijf patenten voor een chip die gebruikt wordt voor het versturen van data, voor mobiel internet en voor aanraakschermen. Andere bedrijven moeten betalen om die technieken in hun apparaten te gebruiken.

In september liet Microsoft doorschemeren dat Nokia meer dan 38 duizend patenten bezit gericht op technische toepassingen en vormgevingsaspecten. Naast Samsung is ook Microsoft grootafnemer van Nokia's licenties voor onder meer smartphones en telecomoplossingen. De Amerikaanse technologiegigant betaalt 1,65 miljard euro voor een licentie van tien jaar voor een onbekend aantal patenten.

Vorig jaar zette Nokia 658 miljoen dollar (487 miljoen euro) om dankzij zijn patentlicenties. Nu Nokia zijn telefoontak is kwijtgeraakt aan Microsoft is het aannemelijk dat het bedrijf meer licenties zal verkopen. Het bedrijf deed dit voorheen slechts op kleine schaal om zijn eigen telefoontak te beschermen.

Dat patenten voor smartphones goudgeld waard zijn, bleek wel in 2011. Toen kocht Google telecombedrijf Motorola Mobility op voor 12,5 miljard dollar (9,25 miljard). Deze overname zou hoofdzakelijk gebaseerd zijn op de patenten die eigendom zijn van Motorola.

Beursexit BlackBerry van de baan

BlackBerry blijft vooralsnog op de beurs, maar met een aantal nieuwe investeerders en een ander management. Topman Thorsten Heins vertrekt per direct en wordt voorlopig opgevolgd door John Chen. Dat maakte de Canadese smartphonefabrikant maandag bekend.

Investeerder Fairfax, die een belang van 10 procent heeft, zal in tegenstelling tot eerdere berichten geen bod uitbrengen. Wel steekt het bedrijf samen met andere investeerders 1 miljard dollar in BlackBerry.

Bovendien is Blackberry is niet langer van plan zichzelf te verkopen. Het bedrijf maakte maandagmiddag bekend dat het een miljard dollar (741 miljoen euro) krijgt van een investeringsgroep. Daarnaast gaat het Canadese bedrijf op zoek naar een nieuwe directeur.

De investeringsgroep wordt geleid door Fairfax Financial Holdings. Dat bedrijf wilde in eerste instantie Blackberry voor 4,7 miljard dollar overnemen, maar ziet daar nu van af. Andere techbedrijven, waaronder Lenovo en Google, hadden naar verluidt ook interesse om Blackberry over te nemen.

Beursexit BlackBerry van de baan
Beursexit BlackBerry van de baan (Foto: ANP)

Tegenvaller Fyra gaat af van spoorbudget

De tegenvaller van 119 miljoen euro als gevolg van het Fyra-debacle gaat ten koste van het spoorbudget. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag gezegd tijdens het debat over de alternatieve plannen voor de Fyra.

Het bedrag wordt gekort op het infrafonds, waarmee uitgaven voor zowel het spoor als de weg worden gefinancierd. Onder anderen Sander de Rouwe (CDA) vreesde dat hierdoor automobilisten zouden opdraaien voor de flop met de Spaghettiboemels. Ook eiste het CDA samen met onder meer VVD en D66 dat de NS zelf zou opdraaien voor het bedrag, onder meer door efficiënter te werken.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dat echter niet realistisch. Hij wees erop dat er voor de NS al een forse efficiencytaakstelling ligt. Het spoorbedrijf moet vanaf 2017 honderd miljoen euro structureel besparen. Bovendien zorgt het Fyra-debacle voor een vermogensverlies van 221 miljoen euro. Dit zal een forse klap worden.

Alleen al dat bedrag terug te winnen door meer efficiency zal een 'hele klus' worden, zei Dijsselbloem. Daarom komt de 119 miljoen euro die de staat misloopt aan minder dividend van de NS ten koste van het infrafonds. Al met al krijgt de NS een 'forse klap' in het vermogen, zei de minister. Want de NS heeft ook nog eens 125 miljoen euro ingeboekt voor het afwikkelen van de contracten met AnsaldoBreda, de fabrikant van de Fyra. In totaal krijgt de NS een rekening van 465 miljoen euro gepresenteerd.

Het totaalbedrag aan geleden schade zal de parlementaire enquêtecommissie becijferen, zei Dijsselbloem. Maar het zal een fors bedrag worden. Op dit moment staat de teller op ruim 1,2 miljard euro, rekende de bewindsman voor. Dan gaat het om 622 miljoen euro aan extra lasten en verlies aan inkomsten. En een paar jaar geleden is al een verlies van zeshonderd miljoen euro ingeboekt.

'Odfjell handelde onacceptabel'

Tankopslagbedrijf Odfjell had veel eerder naar buiten moeten komen met informatie over incidenten binnen het bedrijf. Het is onacceptabel dat in totaal 210 voorvallen niet zijn gemeld of onjuist zijn gemeld. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De provincie Zuid-Holland maakte vorige week bekend dat drie inspectiediensten onderzoek doen naar in totaal 480 incidenten die sinds 2000 zijn voorgevallen bij Odfjell. Van die voorvallen werden er 210 niet of niet goed gemeld. Veel incidenten werden bijvoorbeeld in slechts een enkele regel omschreven.

De wantoestanden bij het bedrijf leidde ertoe dat de werkzaamheden in Odfjell vorig jaar werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Proces Morsi 8 januari verder

Het proces tegen de Egyptische ex-president Mohammed Morsi is maandag verdaagd en gaat pas 8 januari weer verder. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Het proces werd eerder op de dag al stilgelegd omdat Morsi en zijn medeverdachten leuzen scandeerden in de rechtszaal.

Morsi en veertien andere prominente leden van de Moslimbroederschap worden vervolgd voor het aanzetten tot moord en geweld tijdens de rellen bij het presidentieel paleis vorig jaar. Leden en aanhangers van de Broederschap vielen toen tegenstanders van Morsi aan, die met honderdduizenden tegelijk opriepen tot het aftreden van de president. Tien mensen kwamen om.

Morsi toonde zich opstandig nadat de rechter hem had aangesproken als 'de aangeklaagde'. "Ik ben doctor Mohammed Morsi, de president van de republiek", zei de ex-president. "Ik ben de legitieme president van Egypte. Ik weiger te worden berecht door deze rechtbank." Morsi hekelde ook de machtsovername door het leger. "Dit is een militaire coup waarvan de leiders moeten worden berecht (...)." Morsi's medeverdachten scandeerden 'Weg, weg met de militaire coup'.

Het proces liep eerder in de ochtend ook al twee uur vertraging op. Morsi weigerde het gevangenisuniform aan te trekken waarin verdachten normaal gesproken in de rechtbank verschijnen. Het is een manier voor de ex-president om te benadrukken dat hij de legitimiteit van de rechtszaak niet erkent.

De veiligheidsdiensten en het leger zijn massaal op de been rondom de politieacademie waar het proces wordt gehouden. Honderden agenten van de oproerpolitie staan paraat en het complex is omsingeld door pantservoertuigen van zowel de politie als het leger. De oprit naar de academie is afgezet en alleen gemachtigd personeel en geaccrediteerde journalisten komen voorbij de poort.

Enkele honderden aanhangers van Morsi hadden zich verzameld bij de omheining en droegen portretten van de gewezen president met zich mee. Ze scandeerden leuzen tegen legerleider Abdel-Fatah el-Sissi. De politie loste waarschuwingsschoten om voor- en tegenstanders van Morsi uit elkaar te houden. In het centrum van Caïro zetten agenten traangas in om de kemphanen uit elkaar te houden. Ook in de zuidelijke stad Assiut werd traangas ingezet.

Open brief Coe voor behoud FBK-Games

De Britse atletieklegende Sebastian Coe heeft de gemeenteraad van Hengelo in een open brief opgeroepen het Fanny Blankers Koen-stadion in de stad te behouden. Het college van B&W wil het stadion verkopen en dat zou het einde betekenen voor de Fanny Blankers Koen Games, het grootste internationale atletiekevenement in Nederland.

"Ik dring er bij u op aan om de nalatenschap van atleten levend te houden in Hengelo", schrijft Coe in de brief die in handen is van de NOS. "Het zal u niet verbazen dat ik er erg op tegen ben dat het stadion verkocht word aan FC Twente. Het is niet zomaar een stadion, het herbergt een van de meest prestigieuze wedstrijden op de atletiekkalender. Het verdwijnen van dit stadion zal een grote klap zijn voor de Europese en mondiale atletiek."

De gemeenteraad van Hengelo beslist dinsdag wat er met het stadion gaat gebeuren.

Open brief Coe aan gemeenteraad Hengelo
Open brief Coe aan gemeenteraad Hengelo (Foto: ANP)

Vos succesvol geopereerd aan buik

Marianne Vos is vorige week met succes geopereerd aan een cyste in haar buikholte. Dat maakte haar ploeg Rabobank-Giant maandag bekend. De wielrenster werkt momenteel thuis aan haar herstel. Eind deze maand bij een trainingskamp van de nationale wegselectie in Zuid-Afrika wil ze de draad weer oppakken.

Vos liet eerder al weten de rustige periode in haar seizoen te benutten om de ingreep te laten uitvoeren. De cyste was ongevaarlijk, maar in de toekomst had ze er hinder van kunnen ondervinden. "De cyste is verwijderd via een kijkoperatie, dus er is sprake van een kleine wond", laat ze weten. "Het herstel gaat erg goed."

Op tweede kerstdag hoopt Vos de competitie te hervatten. Ze rijdt dan de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder. Het NK en WK veldrijden zijn deze winter haar hoofddoelen.

Rekik ergerde zich aan PSV

Karim Rekik maakte afgelopen zaterdag na twee maanden blessureleed zijn rentree tegen PEC Zwolle. De verdediger had het niet makkelijk op de tribune.

PSV begon het seizoen uitstekend, maar gaandeweg liet de ploeg steeds meer punten liggen. Rekik zat in die periode geblesseerd op de tribune en heeft zich zitten verbijten in die tijd. "Niet elke wedstrijd hebben we honderd procent gegeven en daar heb ik me wel een beetje aan geërgerd."

"De laatste wedstrijden geven we wel alles en dat verdient het publiek", vervolgt de verdediger zijn verhaal aan De Telegraaf. "Uit deze negatieve reeks kunnen we alleen komen door een overwinning te boeken. Hopelijk lukt dat wel tegen Dinamo Zagreb en NAC." PSV liet dit weekeinde tegen PEC Zwolle (1-1) weer punten liggen. De Eindhovenaren wachten nu al vijf wedstrijden op een overwinning.

Weer dode door vogelgriep in Cambodja

Een 2-jarig meisje in Cambodja is bezweken aan het H5N1-virus, beter bekend als de vogelgriep. Ze is het twaalfde slachtoffer in Cambodja dit jaar. Dat hebben het Cambodjaanse ministerie van volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie maandag bekendgemaakt.

Het meisje overleed op 26 oktober. Uit onderzoek is gebleken dat twee maanden voordat ze ziek werd het pluimvee van haar grootouders plots was doodgegaan.

Kasimpasa blij met aanwinsten uit Nederland

De Turkse club Kasimpasa doet het uitstekend in de Süper Lig. De ploeg staat na tien speelronden op de tweede plek. Kasimpasa trok deze zomer een aantal spelers aan met een Nederlandse achtergrond. Zo kwamen Ryan Donk (Club Brugge), Ryan Babel (Ajax) en Sanharib Malki (Roda JC) kwamen naar de subtopper, die getraind wordt door Shota Arveladze (ex-Ajax en -AZ).

Kasimpasa staat na vier zeges op rij op de tweede plek, vier punten achter koploper Fenerbahçe. Assistent-trainer Jan Nederburgh is blij met de inbreng van de aanwinsten. "Het staat allemaal heel dichtbij elkaar. Voor dit seizoen hebben we veel mutaties gehad, doorgeselecteerd. Kasimpasa is ambitieus en wil gestaag naar de top", aldus Nederburgh tegen Voetbal International.

"Met Donk en Babel zijn we er enorm op vooruit zijn gegaan. Donk is een heel atletische verdediger, een jongen met een goede inspeelpass en snelheid. Zo iemand misten we vorig seizoen. Indien negentig minuten gefocust is Donk een topverdediger", vervolgt hij zijn verhaal. "En van Babel gaat veel dreiging uit. Hij maakt acties naar de goal en weet altijd minimaal twee tegenstanders bezig te houden; hierdoor creëren we elders op het veld een man-meersituatie."

De Syriër Malki weet in Turkije nog niet zo makkelijk het doel te vinden als in de Eredivisie, weet ook Nederburgh. "Qua productiviteit blijft Malki nog wat achter op zijn gemiddelde in Nederland. Maar voorin is hij voor iedere tegenstander een heuse stoorzender. Onze grootste plus is dat we voorin veel sterker zijn. Kasimpasa maakt nu ook veel meer goals dan vorig seizoen. Waartoe dit kan leiden? De topvier is niet reëel, maar in de subtop moet Kasimpasa wel kunnen meedraaien."

Gereconstrueerde steentijdman vrijdag onthuld

De reconstructie van de in 1990 opgegraven steentijdman van Mienakker wordt vrijdag in het Westfries Museum in Hoorn onthuld door de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het 4500 jaar oude skelet werd gevonden bij een opgraving in West-Friesland. In Nederland was niet eerder zo'n goed bewaard prehistorisch skelet aangetroffen.

De oudste man van Noord-Holland heeft de naam Cees gekregen, naar de eigenaar van het stuk land waar het skelet is gevonden. Niet alleen zijn gezicht is gereconstrueerd, maar ook zijn kleding. De tentoonstelling in Hoorn biedt een 'levensechte' impressie van het leven in het Nederlandse kustgebied van 4500 jaar geleden.

Archeologen vonden Cees' lichaam in 1990 tussen Hoogwoud en Aartswoud. Hij was daar rond 2500 voor Christus begraven. De steentijdman is gereconstrueerd voor het nieuwe Archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, dat volgend najaar zijn deuren opent in Castricum.

In dit zogenoemde Huis van Hilde zijn dan naast Cees ook reconstructies te bewonderen van Hilde, die rond 400 na Christus leefde, het riddersechtpaar Willem en Hildegonde van Brederode en een Engelse soldaat uit de Napoleontische tijd.

Özil wijt vertrek aan Ancelotti

Mesut Özil werd deze zomer door Real Madrid verkocht aan Arsenal. Volgens de speler zelf kwam dat door Real-trainer Carlo Ancelotti. De Italiaanse trainer nam deze zomer het roer over in Santiago Bernabéu en volgens Mesut Özil was dat de reden van zijn transfer.

"Het is belangrijk voor mij dat een trainer vertrouwen in mij heeft en dat hij in me gelooft", aldus Özil tegen TF1. "Ik had geen twijfels over mijn verblijf aan het einde van afgelopen seizoen", vervolgt de Duits international. "Maar toen veranderde er iets en ik had niet langer het vertrouwen van de trainer. Bij Arsenal heb ik nu wel dat gevoel."

Real Madrid trok deze zomer Isco van Málaga aan en de spelmaker heeft de plek van Özil overgenomen in de ploeg van Ancelotti. Özil heeft zijn draai bij Arsenal inmiddels meer dan gevonden en is dit seizoen een belangrijke kracht bij The Gunners.

Mobiel kantoor Interpolis naar Wijk bij Duurstede

Verzekeraar Interpolis heeft na de windhoos van zondagmiddag een mobiele kantoorunit naar Wijk bij Duurstede gestuurd om de talrijke schademeldingen van bewoners en ondernemers te verwerken. Dat laat een woordvoerder weten.

Gedupeerden kunnen meteen langskomen om schade te melden, terwijl inspecteurs en adviseurs direct aan de slag kunnen. Ook wordt overlegd met dakdekkers en loodgieters die herstelwerkzaamheden verrichten.

Hoe hoog het schadebedrag oploopt, valt nog niet te zeggen. Achmea-dochter Interpolis maakt de balans nog op. Ook het Verbond van Verzekeraars kon daar eerder maandag niets over vertellen.

Brussel wil gebruik plastic zakjes terugdringen

De landen van de Europese Unie moeten maatregelen nemen om het gebruik van dunne plastic tasjes flink te reduceren. Dat staat in een maandag gepresteerd wetsvoorstel van eurocommissaris Janez Potocnik. De lidmaten mogen zelf kiezen welke stappen ze nemen, zolang ze maar iets doen om het gebruik van de weggooitasjes terug te dringen.

Zo mogen de 28 EU-landen kiezen voor een heffing op de tasjes of een algeheel verbod. Ook mogen de lidstaten zelf met een voorstel komen, zolang het aantal gebruikte tasjes maar flink terugdringen. Brussel denkt dat het mogelijk is om het aantal tasjes met tachtig procent te verminderen, zo schrijft Potocnik.

"Elk jaar worden meer dan acht miljard plastic tasjes als rommel in de natuur achtergelaten, wat het milieu enorm veel schade toebrengt", licht Potocnik toe. "Sommige lidstaten hebben al geweldige resultaten geboekt in hun pogingen het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Als andere landen zouden volgen, kunnen we het totale gebruik met maar liefst tachtig procent doen zakken."

De dunne plastic tasjes zijn volgens de eurocommissaris vooral schadelijk voor het zeeleven. Maar liefst 94 procent van alle zeevogels heeft plastic in zijn maag. Van alle rommel die in de Middellandse Zee aanspoelt, is het merendeel afkomstig van plastic zakjes. In de EU worden jaarlijks honderd miljard plastic tasjes weggegeven in winkels.

Aanklachten Kenia om aanslag op winkelcentrum

De Keniaanse autoriteiten hebben vier mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met de terroristische aanval in september op een winkelcentrum in Nairobi. De aanval kostte aan zeker 67 mensen het leven.

De vier zijn onder meer aangeklaagd wegens het steunen van een terreurbeweging en omdat ze illegaal in Kenia waren, aldus de Keniaanse politie. Alle verdachten zijn Somaliërs. Ze moeten volgende week voorkomen en blijven in ieder geval tot dan vastzitten.

De aanval op winkelcentrum Westgate was het werk van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. De strijders die het winkelcentrum met automatische geweren en granaten aanvielen hadden het specifiek gemunt op niet-moslims.

Weekers wil accijnsverhoging na halfjaar evalueren

De Tweede Kamer wordt pas volgend jaar zomer geïnformeerd over de zogeheten grenseffecten als gevolg van het verhogen van de accijnzen op brandstof. Dat zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag in het debat over het belastingplan van volgend jaar.

De accijns op diesel gaat volgend jaar met drie cent per liter omhoog en die op lpg met zeven cent. Oppositiepartijen vrezen dat hierdoor veel mensen die in de grensstreek wonen in Duitsland en België gaan tanken. Dit scheelt de schatkist inkomsten en brengt daarnaast pomphouders in de grensstreek in problemen.

SP-Kamerlid Fashid Bashir wil de accijnsverhoging al in januari evalueren, maar daar ziet Weekers weinig heil in. "Een paar weken na 1 januari kan ik echt nog geen zinnig woord zeggen over de gevolgen van de maatregelen", zei hij. "Ik sluit mijn ogen niet voor de grenseffecten en erken dat er een risico is dat mensen over de grens gaan tanken." Hij wil voor de zomer een evaluatie naar de Tweede Kamer sturen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg zich af waarom het eventuele grenseffect niet is ingeboekt in de begroting. Hij vindt dat onverstandig.

Strijd in Congo steeds heftiger

De strijd tussen het Congolese leger en rebellenbeweging M23 wordt steeds heftiger. Dat hebben het Ugandese leger en hulpverleners maandag gezegd. Duizenden Congolezen zijn het geweld ontvlucht en naar Uganda getrokken.

Uganda heeft inmiddels militairen en tanks aan de grens met Congo gestationeerd, nadat projectielen die vanuit Congo werden afgeschoten in Uganda waren neergekomen. Volgens een woordvoerder van het Ugandese leger heeft Uganda inmiddels protest aangetekend bij de Congolese regering, omdat er vijf gewonden zijn gevallen als gevolg van de beschietingen. Lucy Beck van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zei dat het grensgebied inmiddels 'te gevaarlijk' is geworden voor vluchtelingen en hulpverleners.

De strijd in Congo blijft voortduren, ondanks dat het hoofd van M23 zondag opriep tot een wapenstilstand. Vredesgesprekken tussen M23 en de Congolese regering zijn vastgelopen. Struikelblok is het al dan niet verlenen van amnestie aan rebellenleiders.

Spurs bekritiseerd door FIFA na botsing Lloris

Tottenham Hotspur heeft stevige kritiek van de FIFA gekregen voor de manier waarop is omgesprongen met Hugo Lloris. De doelman raakte zondag even buiten bewustzijn na een botsing met Romelu Lukaku van Everton. Desondanks liet trainer André Villas-Boas de Fransman na een lange blessurebehandeling de wedstrijd uitspelen.

Hoewel Lloris graag in het veld wilde blijven staan, had hij volgens de FIFA tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. "Een wissel was noodzakelijk", meent Jiri Dvorak, hoofd van de medische afdeling van de wereldvoetbalbond. "Het feit dat de knie van zijn tegenstander moest worden behandeld met ijs bewijst hoe hard de klap is geweest."

Dvorak vindt dat Villas-Boas de situatie totaal verkeerd heeft ingeschat. "Er bestond een kans van 99 procent dat hij aan de botsing een hersenschudding zou overhouden." Headway, een Britse liefdadigheidsinstelling voor mensen met hersenschade, is het met de Tsjech eens en noemt de keuze om Lloris niet te wisselen 'onverantwoord.'

Na de botsing in de 78e minuut hield Lloris zijn doel overigens keurig schoon. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Neuroloog Jansen noemde zich professor

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen tooide zich met de titel professor, hoewel hij geen hoogleraar was. De ambtstitel van een hoogleraar prijkte op een receptenblok dat Jansen liet maken, zo bleek maandag in de rechtbank in Almelo. Tien jaar later noemt Jansen dat 'ziekelijk', en hij verklaart zijn gedrag uit zijn verslaving aan medicijnen.

Jansen liet het receptenblok met de professortitel in 2001 of 2002 maken. De rechter vroeg zich af of zijn collega's het niet vreemd vonden. Jansen ontkende dat in de rechtszaal.

De titel professor is niet beschermd. In een verhoor in januari 2010 zei Jansen daarover dat 'iedere gek of idioot' de titel kan voeren. "Kennelijk had ik die ambitie. Die functie had ik eigenlijk ook wel in Nederland. Die had ik mezelf toebedeeld", zei Jansen destijds.

Jansen voerde ook jarenlang een dubbele achternaam, Jansen Steur. Hij had de meisjesnaam van zijn moeder op eigen houtje toegevoegd, naar eigen zeggen als eerbetoon aan zijn moeder. Onlangs liet hij Steur weer vallen. In een interview noemde hij het voeren van de dubbele achternaam 'ook een teken van afwijkend normbesef'.

De rechtbank bespreekt aan het begin van de middag hoe Jansen omging met receptenbriefjes. Zo schreef hij in december 2003 op receptenpapier van een collega-neuroloog medicijnen uit voor eigen gebruik. Een apotheker kreeg argwaan toen Jansen bij hem aan de balie was verschenen en informeerde bij de collega-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente hoe dat zat.

Bij de arts bleek net een receptenblok verdwenen. Met die verdwijning had Jansen, verslaafd aan het zware slaapmiddel dormicum, naar eigen zeggen niets te maken. Hij vindt het waarschijnlijker dat hij het briefje bij het secretariaat van de vakgroep neurologie had gepakt, waar volgens Jansen de receptenblokken van alle artsen naast elkaar lagen.

Over het uitschrijven van recepten voor zichzelf op papier van collega's deed Jansen luchtig. Hij vond het destijds niet zo'n groot vergrijp, zei hij. Achteraf zegt hij over zijn gedrag dat er een 'schroefje loszat'.

De rechtbank buigt zich maandag vooral over de diefstal van receptenpapier en over de verduistering van bijna negentigduizend euro uit een stichting waar Jansen voorzitter van was. De bespreking van verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson bij patiënten staat op latere zittingsdagen gepland.

'Reorganisatie defensie onnodig door leegloop'

Het geplande massaontslag van 2500 werknemers bij defensie is onnodig omdat veel mensen al vrijwillig vertrekken. Ook komen er maar weinig nieuwe militairen binnen. Dat stelt de vakbond van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB maandag.

Als gevolg van de voortdurende bezuinigingen en de daaruit resulterende reorganisaties is het vertrouwen van het defensiepersoneel tot een dieptepunt gedaald, stelt de vereniging in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Defensie.

De krijgsmacht is al gekrompen tot 41600 medewerkers, nog maar vierhonderd meer dan het streefaantal voor 2016. De ontslagen moeten daarom van tafel om de organisatie overeind te houden. Ook moet defensie weer een betrouwbare en aantrekkelijke werkgever worden, zo stelt de vereniging.

De koepel rekende uit dat sinds 2011 jaarlijks zo'n 850 militairen en elfhonderd burgermedewerkers vrijwillig hun baan opzeggen.

Vorige week meldde militaire vakbond AFMP op basis van een eigen peiling dat de meerderheid van het personeel geen vertrouwen meer heeft in de defensietop als gevolg van de aanhoudende reorganisaties. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) reageerde begripvol maar onderschreef de noodzaak van de bezuinigingen.

Lamborghini-verhaal Badr Hari lijkt hoax

Badr Hari lijkt zijn moeder toch geen nieuwe Lamborghini cadeau te hebben gedaan. De kickbokser twitterde zondagavond een foto van een zwarte bolide met daarbij de tekst dat hij zijn moeder een auto had beloofd als hij 'een beetje ouder en rijker zou zijn'. Op de Facebook-pagina van Hari's broer Yassine staat echter al bijna een jaar een foto van dezelfde auto.

De vriend van Estelle Cruijff weet nog altijd niet of en zo ja voor hoelang hij weer de gevangenis in moet. Zijn strafzaak wordt in januari hervat. Hari wordt verdacht van een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven.

[NFL] Kansas City morst geen punten

De Kansas City Chiefs hebben gisteravond aangetoond dat ze nog steeds het te kloppen team zijn. De Buffalo Bills werden met 13-23 verslagen.

De Chiefs hadden een lastige avond. De Bills waren offensief veel sterker, maar de verdediging van de Chiefs was vandaag doorslaggevend. De Bills openden de wedstrijd met een puntreturn-touchdown die werd afgevlagd door de scheidsrechters. Met nog vier minuten te gaan in het eerste kwart mochten de Bills opnieuw aan een drive beginnen. Deze drive werd geconverteerd tot een touchdown door Marquise Goodwin na een fantastische pass van quarterback Jeff Tuel.

In het tweede kwart ging de wedstrijd net zo op en neer als in het eerste kwart. De Chiefs scoorden binnen acht minuten een field goal om wat dichterbij te komen maar de Bills scoorden vlak voor het einde van het kwart ook een field goal om de voorsprong weer op zeven punten te zetten.

Na de rust kwamen de Chiefs terug in de wedstrijd door een turnover die Alex Smith converteerde tot een touchdown. In zijn eigen scoringsgebied ving hij de bal van Tuel en rende het hele veld over om te scoren. Ryan Succop scoorde daarna zijn tweede field goal van de avond om de Chiefs voor het eerst in de wedstrijd op een voorsprong te zetten. Met nog twintig seconden op de klok scoorde Dan Carpenter van de Bills ook zijn tweede field goal van de avond om zo de stand weer gelijk te trekken.

In het vierde kwart hadden de Chiefs opnieuw de hulp nodig van de Bills om een touchdown te scoren. Tuel gooide vlak voor zijn eigen scoringsgebied de bal naar T.J. Graham die de bal niet onder controle kreeg en hem liet vallen. Tamba Hali pikte de bal op en scoorde de tweede touchdown van de avond voor de Chiefs. De Bills probeerden uit alle macht nog terug te komen maar het was uiteindelijk Succop die met zijn derde field goal van de avond de eindscore op het bord zette.

Zo blijven de Chiefs ongeslagen en zakken de Bills weg naar de onderste regionen van de ranglijst.

Overige uitslagen:
 

Thuis Uit Score
Miami Dolphins Cincinnati Bengals 22 - 20 (na overtime)
Carolina Panthers Atlanta Falcons 34 - 10
Dallas Cowboys Minnesota Vikings 27 - 23
New York Jets New Orleans Saints 26 - 20
St. Louis Rams Tennessee Titans 21 - 28
Washington Redskins San Diego Chargers 30 - 24 (na overtime)
Oakland Raiders Philadelphia Eagles 20 - 49
Seattle Seahawks Tampa Bay Buccaneers 27 - 24 (na overtime)
Cleveland Browns Baltimore Ravens 24 - 18
New England Patriots Pittsburgh Steelers 55 - 31
Houston Texans Indianapolis Colts 24 - 27
Green Bay Packers Chicago Bears (wordt vannacht gespeeld)

Waterpoloster Van der Meijden stopt ermee

Ilse van der Meijden heeft per direct haar sportieve loopbaan beëindigd. De doelvrouw van het Nederlandse waterpoloteam heeft dit maandag bekendgemaakt. Van der Meijden maakte deel uit van de ploeg die bij de Olympische Spelen in Peking goud veroverde.

De 160-voudig international ziet geen toekomst meer binnen de aanpak in het huidige programma van de nationale selectie en geeft vanaf nu de voorkeur aan haar maatschappelijke loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Ze is de tweede speelster die om deze reden stopt bij Oranje. Na het wereldkampioenschap afgelopen zomer in Barcelona stopte Iefke van Belkum om dezelfde reden als international.

Intern heeft Van der Meijden toelichting gegeven op haar vertrek. Naar buiten toe wilde ze verder niet reageren. 

Hiddink steunt beleid PSV

Guus Hiddink heeft vertrouwen in de werkwijze van PSV. De trainer herkent dit seizoen veel van de situatie in 1987, toen hij zelf hoofdtrainer was.

"Net als in 1987 is er nu ook gekozen voor een nieuw beleid, waarin een jonge trainer de kans krijgt zich te ontwikkelen", doelt Hiddink in Metro op de huidige hoofdtrainer Phillip Cocu. "Ik vind dat hij de goede weg heeft gekozen door vanaf onderen, bij de jeugd, te beginnen."

"In het begin van het seizoen speelde PSV verrassend goed voetbal. Het is dan wachten op een dip. Ik ken Phillip en de club door en door. Ik weet zeker dat ze geen gekke dingen zullen doen. Daar is ook geen enkele reden toe", aldus Hiddink. PSV speelde afgelopen weekend met 1-1 gelijk tegen PEC Zwolle en staat nu op de vijfde plek in de Eredivisie met negentien punten uit twaalf wedstrijden.

NL-Alert lijkt geen daverend succes

Het door de overheid verzonden NL-Alert blijkt nog geen daverend succes, zo blijkt uit de gemengde reacties op Twitter. Veel mensen hebben de digitale toevoeging aan het luchtalarm bij calamiteiten niet ontvangen.

Een groot deel van de mensen geeft aan het NL-alert dat maandag omstreeks 12.00 uur is verzonden niet of te laat te hebben ontvangen. Bij een deel van de mensen komt dit omdat hun toestel niet geschikt is voor het ontvangen van de calamiteitenberichten, bij weer een ander deel omdat het systeem niet goed op hun toestel is ingesteld. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Tweakers.net dat slechts één op de zes toestellen geschikt en ingesteld was om de berichten te ontvangen.

Ook maakten veel mensen melding van een te laat ontvangen NL-Alert. Één gebruiker wist te melden dat het bericht pas om 12.48 uur op zijn toestel binnenkwam.

NL-Alert pas om 12.48 ontvangen. (Foto: Roel Cobben)NL-Alert pas om 12.48 ontvangen. (Foto: FOK!user Roel_Jewel)

Heb jij het bericht ontvangen? Laat het weten in onze poll.

'Fraudeur vaak manager op leeftijd'

Fraudeurs bij bedrijven zijn voornamelijk werknemers tussen de 36 en 45 jaar die langer dan zes jaar in dienst zijn. Bovendien maakt de fraudeur in het algemeen deel uit van het management van de onderneming en werkt vaak samen met anderen bij het plegen van het misdrijf.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerd internationaal onderzoek van KPMG Forensic naar bijna 600 fraudegevallen tussen 2011 en 2013. Eén op de vier fraudes binnen ondernemingen wordt gepleegd door het hoger management en bijna 30 procent door de top van het bedrijf.

Daarnaast is steeds vaker sprake van een gezamenlijk delict in plaats van een actie door één persoon. Bij 70 procent van de onderzochte fraudegevallen werd door een aantal mensen samengewerkt.

'Fraudeur vaak manager op leeftijd'
'Fraudeur vaak manager op leeftijd' (Foto: ANP)

'Windhoos Wijk bij Duurstede was tornado'

Wijk bij Duurstede is zondag niet overvallen door een windhoos, maar door een tornado. Dat stelt weeronline.nl maandag. De tornado viel waarschijnlijk in de categorie F-1, waarbij 'matige schade' wordt aangericht.

Een windhoos is de zwakke variant van een tornado en kan zonder de aanwezigheid van een onweersbui ontstaan. Van een tornado moet worden gesproken wanneer er een directe connectie is met een onweersbui en de windsnelheid hoger is dan 105 kilometer per uur.

Gezien de schade die zondag werd aangericht in Wijk bij Duurstede, kan het volgens weeronline.nl niet anders dan dat windsnelheden van 140 tot 150 kilometer per uur werden gehaald. De zwaarste categorie is F-5, waarbij windsnelheden van meer dan 322 kilometer per uur kunnen worden gehaald. Dergelijke tornado's gelden als catastrofaal.

Het KNMI laat weten dat zondag bij Wijk bij Duurstede inderdaad sprake was van een tornado van een van de lichtere categoriën. Volgens de definities van het KNMI is dat hetzelfde als een windhoos, zegt klimatoloog Rob Sluijter.

Windhozen of tornado's ontstaan onder een actieve bui, zoals zondag gebeurde bij Wijk bij Duurstede. "Een tornado komt een tot drie keer per jaar voor in Nederland. Meestal trekt die echter over weilanden, waardoor er weinig aandacht vanuit de media voor is. In dit geval is de tornado echter over bebouwd gebied gegaan."

Waterhozen zijn wel iets anders, aldus Sluijter. Waterhozen ontstaan vaak aan het einde van de zomer, als het zeewater warmer is. "Dan zien we slurfjes in de lucht boven zee, die echter niet ontstaan door onweers- of regenwolken, zoals wel het geval is bij een tornado of windhoos."

'Kunstschat München mogelijk miljard euro waard'

De enorme kunstschat die in 2011 in München werd gevonden, en waarvan de vondst zondag werd onthuld, is mogelijk een miljard euro waard. Dat schat het Duitse weekblad Focus, dat de vondst van de meesterwerken van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse en Marc Chagall onthulde.

De grofweg vijftienhonderd kunstwerken werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen, en werden sinds het einde van de oorlog verloren geacht. Een deel van de kunst werd bij joden weggeroofd. De kunstwerken kwamen terecht bij kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt en werden in 2011 gevonden in het huis van zijn inmiddels 80-jarige zoon, Cornelius Gurlitt.

De schilderijen worden momenteel bewaard op een veilige locatie, even buiten München. De Berlijnse kunsthistoricus Meike Hoffman is ingeschakeld om de exacte waarde van de kunstschat vast te stellen.

Schietpartij in rechtbank Breda

In de rechtbank in Breda zijn maandag schoten gelost. Om hoeveel schutters het gaat is nog niet duidelijk. Bij de schietpartij zijn geen gewonden gevallen. Dat bevestigt de politie. Naar de verdachten of verdachte wordt gezocht.

Advocaat Yehudi Moszkowicz meldde rond het middaguur via Twitter dat de inhoudelijke behandeling van een xtc-zaak werd geschorst. De advocaat liet weten een harde knal te hebben gehoord op de publieke tribune.

Een op zes kinderen ontbijt niet

Een op de zes kinderen ontbijt niet of niet altijd. In grote steden is dat zelfs een op de drie kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt. Om aandacht te vragen op het belang van een goed ontbijt wordt vanaf maandag voor de elfde keer het schoolontbijt georganiseerd.

Op ruim tweeduizend basisscholen gaan ruim vierhonderdduizend kinderen een week lang samen ontbijten. Maandagochtend gaf zanger Marco Borsato het startsein voor de actie in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Ontbijten voorkomt onder meer concentratieproblemen en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen, waardoor het risico op overgewicht kleiner wordt.

VVD eist snellere treinen hsl-traject

Regeringspartij VVD neemt er geen genoegen mee dat de NS zelf geen hogesnelheidstreinen meer wil laten rijden voor binnenlandse trajecten. Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) eist dat de NS alsnog materieel aanschaft dat harder kan rijden dan 200 kilometer per uur, bleek maandag tijdens het debat over het Fyra-debacle.

De Kamer bespreekt maandag de alternatieve plannen van de NS voor de Fyra, die eind september werden gepresenteerd. Daaruit bleek dat de NS afscheid neemt van de flitstrein als het gaat om het binnenlands vervoer: daar gaan intercity's rijden die 200 kilometer per uur kunnen. Naar Brussel, Parijs, Lille en Londen gaan hogesnelheidstreinen rijden van Thalys en Eurostar.

Volgens De Boer toont de NS hiermee te weinig ambitie. Het spoorbedrijf is het aan zijn stand verplicht om treinen te laten rijden die harder kunnen. "Intercity's die 200 kilometer per uur kunnen, is niet voldoende." De liberaal wees erop dat nu treinen worden aangeschaft voor dertig jaar. Zij wil de kans niet mislopen dat deze treinen bijvoorbeeld in de toekomst kunnen worden ingezet voor buitenlandse trajecten op het supersnelle spoor.

Tijdens het debat klonk verder forse kritiek op de alternatieve plannen. Met name Sander de Rouwe (CDA) ging vol op het orgel. "Er wordt niet meer geconcurreerd met het vliegtuig maar met de buslijn. De Eurolines is sneller", haalde hij uit. Ook hekelde hij het feit dat vooral intercity's gaan rijden over het peperdure spoor.

En dat uiteindelijk de 'champagnetrein' Thalys over de hsl gaat rijden terwijl de NS er alles aan heeft gedaan om buitenlandse spoorbedrijven buiten de deur te houden is een 'tragische conclusie', aldus De Rouwe. Het alternatieve plan is volgens de CDA'er een 'fata morgana', omdat nog onduidelijk is wat er precies gaat rijden.

Ook is het gebaseerd op 'juridisch drijfzand', omdat volgens hem andere spoorbedrijven ten onrechte geen kans krijgen om met een alternatieve plannen te komen. Daarover viel ook Stientje van Veldhoven (D66). Zij wees op het alternatieve plan van Arriva, dat zegt wel snel met hsl-materieel te kunnen rijden.

De Telegraaf schreef maandag dat het debacle met de Fyra ertoe leidt dat de staat de komende jaren 119 miljoen euro aan dividend misloopt. VVD, CDA en D66 eisen dat de NS dit bedrag zelf ophoest, in plaats van de rekening bij de overheid te leggen. Nu bestaat de kans dat automobilisten ervoor opdraaien, omdat het bedrag wordt gekort op het infrafonds.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zal waarschijnlijk instemmen met het alternatieve plan. "De NS moet nog een allerlaatste kans krijgen om te laten zien dat ze in staat zijn de hsl te exploiteren", zei De Boer. "Het voorstel is wat ons betreft akkoord", zei Duco Hoogland (PvdA). Hij toonde zich wel verbaasd dat de NS zelf geen hogesnelheidstreinen meer gaat kopen.

Ook de SP is enthousiast over het plan. In het verleden verzetten de socialisten zich met hand en tand tegen de komst 'bontjassentrein'. Farshad Bashir is daarom blij dat de Beneluxtrein alsnog terugkeert op het spoor. "De SP is nu wel tevreden met de voorliggende plannen."

Achtervolging door Brabant na benzinediefstal

Een benzinedief is op de A50 bij Veghel opgepakt na een achtervolging door een pomphouder en de politie. De verdachte zette het op een scheuren toen hij maandagochtend bij een pompstation in Gemonde wegreed zonder voor zijn benzine te betalen. De dief werd op de snelweg geraakt door een politiewagen, waarna hij tot stilstand kwam, bevestigt de politie.

De tocht leidde langs diverse dorpen. De benzinedief ramde daarbij een hekje. Het is niet duidelijk of de verdachte stopte door een defect aan zijn auto of dat hij zijn vlucht niet meer zinvol vond. De verdachte werd aangehouden en zowel zijn auto als die van de politie is van de snelweg getakeld.

Robben ontbreekt bij Bayern tegen Plzen

Arjen Robben doet dinsdag niet mee met Bayern München in de Champions Leaguewedstrijd tegen Viktoria Plzen. De aanvaller kampt nog altijd met een liesblessure en vloog daarom niet met de rest van de selectie mee naar Tsjechië. In München werkt hij de komende dagen een individueel trainingsprogramma af.

Robben liep de liesblessure op 26 oktober op in de thuiswedstrijd tegen Hertha BSC. Afgelopen weekeinde moest hij de ontmoeting met TSG Hoffenheim al laten schieten.

Onderzoek naar wurgspelletjes op basisschool

De Limburgse onderwijskoepel Innovo heeft een onderzoek ingesteld naar leerlingen van een basisschool in Born die gevaarlijke stik- en wurgspelletjes met elkaar spelen. De kinderen van ongeveer 6 jaar knijpen elkaar onder meer de keel dicht tot het zwart voor hun ogen is. Meerdere leerlingen liepen verwondingen op.

De spelletjes werden gedaan op het schoolplein van basisschool Swentibold. Bij Innovo kwamen tot dusver zeven klachten en ongeruste berichten binnen van ouders. De koepel is flink geschrokken van de spelletjes in groep 3 en heeft in samenspraak met de school een serie maatregelen genomen en een onderzoek ingesteld, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

De koepel probeert erachter te komen wat er precies is gebeurd, waarom de kinderen elkaar de keel dichtknijpen en hoe ze op het idee zijn gekomen. Zo wordt met de ouders over de kwestie gesproken. Of ook de kinderen worden ondervraagd, wordt later besloten.

De kinderen staan voorlopig onder verscherpt toezicht. Zo moeten ze op een aparte speelplaats pauzeren en tijdens het overblijven in de klas blijven. Met de kinderen gaat het overigens goed, aldus de woordvoerder.

De Inspectie van het Onderwijs is op de hoogte gebracht, maar grijpt vooralsnog niet in.

Kuipers fluit topper, Duitser voor Ajax

Björn Kuipers heeft woensdag de leiding over de Champions League-wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Arsenal. Dat maakte de UEFA maandag bekend. Het wordt de 26e wedstrijd voor de arbiter op het hoogste Europese niveau.

Eerder dit jaar, op 24 april 2013, floot Kuipers ook al een wedstrijd van Borussia Dortmund. Destijds was Real Madrid de tegenstander van de Duitse club in de halve finale van het toernooi.

Kuipers wordt in Duitsland geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Angelo Boonman, Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn de andere officials. De wedstrijd tussen Ajax en Celtic van woensdag staat onder leiding van Deniz Aytekin uit Duitsland.

AZ'er Gudelj droomt van titel

AZ is de nieuwe koploper van de Eredivisie na wederom een knotsgek weekeinde. Nemanja Gudelj denkt dat de Alkmaarders zomaar kampioen kunnen worden. "Waar dit gaat eindigen? Als we zo doorgaan, worden we kampioen", zegt de van NAC overgekomen middenvelder in het Algemeen Dagblad.

"Het is geen doelstelling, maar wel een droom." Gudelj merkt dat AZ beter is geworden van de komst van trainer Dick Advocaat. "We spelen de laatste weken als een ploeg vol vertrouwen. Zeker in balbezit is het allemaal veel vrijer. Daarom denk ik dat het de komende weken alleen maar nog beter kan gaan."

Onder Advocaat heeft AZ al drie competitiewedstrijden op rij gewonnen. Met 22 punten uit twaalf wedstrijden zijn de Alkmaarders nu de zesde koploper van de Eredivisie dit seizoen.

Bussemaker maakt geld vrij voor promotiebeurzen

Bijna tweehonderd leraren krijgen de komende twee jaar de kans om naast hun werk voor de klas promotieonderzoek te doen. Dat hebben minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maandag bekendgemaakt. Het ministerie trekt hiervoor zo'n twintig miljoen euro uit.

De promotiebeurs was er al, maar vanwege de grote belangstelling gaat het ministerie het aantal beurzen verhogen. Het aantal beurzen is uitgebreid om zo meer leraren de kans te bieden om zichzelf verder te ontwikkelen. In 2012 kregen ruim dertig leraren een beurs, komend jaar komen daar bijna zestig plaatsen bij.

Volgens Bussemaker biedt promotieonderzoek leraren een uitstekende kans om zich verder te ontwikkelen, binnen of buiten hun vakgebied. "Promoveren is een goede manier om jezelf uit te dagen en je blikveld te verruimen. Niet alleen levert het leraren zelf meer loopbaanmogelijkheden op. Ook profiteren leerlingen, studenten en collega's ervan."

Inholland moet diploma geven ondanks onvoldoende

Hogeschool Inholland moet een diploma geven aan een studente ondanks dat haar afstudeerscriptie met een onvoldoende is beoordeeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat de studente had aangespannen.

De vrouw dacht in juli 2009, kort voordat de school in opspraak kwam omdat diploma's te makkelijk werden afgegeven, af te studeren bij de opleiding Media en Entertainment Management. Haar afstudeerscriptie werd met in eerste instantie met een voldoende beoordeeld en kort daarvoor had ze haar laatste werkstuk ingeleverd.

Het werkstuk werd pas eind 2011 met een voldoende beoordeeld. Inholland weigerde echter haar diploma uit te reiken omdat uit onderzoeken in 2010 en 2011 door de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) was gebleken dat haar scriptie eigenlijk onvoldoende was.

De studente stapte daarna naar het College van Beroep voor de Examens. Tot drie keer toe werd het beroep van de vrouw gegrond verklaard, maar Inholland wilde dat de rechter erover zou oordelen.

De rechter geeft het college gelijk. Een toetsuitslag kan worden herzien, maar dat kan alleen door een examinator. Dat is in dit geval niet gebeurd, aldus de rechtbank. Inholland moet de studente naast het getuigschrift ook een schadevergoeding geven van ruim 5500 euro. Ook moet de school de gemaakte proceskosten vergoeden.

Industrie eurozone zet herstel door

De industrie van de eurozone heeft het bescheiden herstel van het derde kwartaal voortgezet in de eerste maand van het vierde kwartaal. De inkoopmanagersindex (PMI) steeg in oktober naar 51,3, ten opzichte van 51,1 in september. Dat maakte onderzoeksbureau Markit maandag bekend. Elke stand boven de vijftig duidt op groei.

Ierland was in oktober koploper met een PMI-stand van 54,9, gevolgd door Nederland met een stand van 54,4. Frankrijk en Griekenland zagen de omstandigheden voor hun industrie verslechteren. Griekenland was het enige land waar het aantal nieuwe orders daalde.

De productie en het aantal nieuwe orders in de zeventien landen van de muntunie stegen voor de vierde maand op een rij. Het volume van de geproduceerde goederen bereikte de een na hoogste groei in tweeënhalf jaar. Alleen in augustus werd meer geproduceerd, aldus Markit in een toelichting.

De industriële productie groeit dit jaar waarschijnlijk met twee tot drie procent, terwijl eerder een krimp van deze omvang werd verwacht. "Het herstel zet door, maar gaat tergend langzaam", zegt hoofdeconoom van Markit Chris Williamson. "Met name de langzame groei van het aantal nieuwe orders weerhoudt bedrijven ervan om meer mensen aan te nemen."

Het onderzoeksbureau maakte maandag tevens de PMI voor Duitsland en Frankrijk bekend. De Duitse bedrijvigheid is volgens Markit vorige maand toegenomen, aangezien de index toenam naar 51,7. In september was dat nog 51,1. In Frankrijk kromp de industriële sector juist sneller dan een maand eerder. Daar nam de index af van 49,8 in september naar 49,1 in oktober.

Voorzitter Bayern vervolgd voor belastingfraude

Uli Hoeness moet zich voor de rechter verantwoorden voor vermeende belastingfraude. De zaak tegen de voorzitter van Bayern München gaat op 10 maart van start. Dat heeft de rechtbank van München maandag bepaald. Hoeness werd in juli al aangeklaagd door het openbaar ministerie, maar advocaten probeerden tot het laatste moment een rechtszaak te voorkomen.

Hoeness wordt ervan verdacht geld te hebben doorgesluisd naar een geheime bankrekening in Zwitserland. De 61-jarige Duitser ging naar eigen zeggen in de fout bij speculeren op de beurs. Hij zou een bedrag van in totaal 3,2 miljoen euro hebben ontdoken.

De markante voorzitter bood eerder al zijn excuses aan en stelde voor om tijdelijk een stapje terug te doen. De raad van toezicht van Bayern München wist hem er echter van te overtuigen aan te blijven als voorzitter.

Doden bij bomaanslag in Libië

Bij een bomaanslag in de Oost-Libische stad Benghazi zijn maandag een officier van de inlichtingendiensten en zijn 2-jarige zoontje om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Libische inlichtingendiensten gezegd. De zwangere vrouw van de agent liep zware brandwonden op en zijn andere zoon van acht maanden moest eveneens in het ziekenhuis worden opgenomen.

In Benghazi zijn het afgelopen jaar meer aanslagen gepleegd. Geregeld waren agenten van de veiligheidsdiensten doelwit van het geweld. Een reeks aanslagen op buitenlandse diplomatieke posten hebben ervoor gezorgd dat de meeste diplomaten de stad inmiddels verlaten hebben.

Stikgevaar bij HEMA-snoepgoed

Snoepfluiten en -lipsticks van de HEMA kunnen gevaarlijk zijn. Door een productiefout zitten de snoepjes te los, waardoor ze de keel in kunnen schieten met mogelijk verstikking tot gevolg. Daarvoor waarschuwen de winkelketen en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit maandag.

Consumenten die de fluiten en lipsticks hebben gekocht wordt aangeraden de snoepjes niet te eten, maar terug te brengen naar een HEMA-filiaal. Het aankoopbedrag wordt dan vergoed. Het gaat om producten met de houdbaarheidsdata 31-11-2015 en 30-03-2016. Ook de producten in de feestmixverpakkingen met houdbaarheidsdatum 30-10-2014 zijn niet in orde.

De HEMA verontschuldigt zich voor het ongemak.

Fitte Boerrigter: "Kijk uit naar de Arena"

Derk Boerrigter was twee weken geleden niet fit genoeg voor een weerzien met Ajax in de Champions League, maar de Celtic-aanvaller kan woensdag wel in actie komen tijdens de return

De linksbuiten maakte afgelopen weekend tegen Dundee United zijn rentree na een enkelblessure. "Voor mij was het lekker om weer pijnvrij te voetballen. Niets gevoeld, ook geen terugslag op zondag", zegt Boerrigter, die deze week derhalve kan spelen tegen Ajax, tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens de oud-Ajacied kunnen de spelers van Celtic niet wachten op de confrontatie in Amsterdam. "Hier wordt jaarlijks een kampioenschap van Celtic verwacht, maar de Champions League is belangrijker. Iedereen kijkt daar enorm naar uit", aldus Boerrigter, voor wie de ontmoeting speciaal is.

"Ik ben na de wedstrijd bij ons in Glasgow nog even in de Ajax-kleedkamer geweest om met wat jongens te babbelen. Ik zie uit naar de Arena."

Vijf plaatsen winst Haase op ranglijst

Robin Haase heeft een mooie sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Hagenaar stijgt dankzij het bereiken van de tweede ronde vorige week bij het masterstoernooi van Parijs van de 49e naar de 44e plaats. Daarmee is hij nog elf plaatsen verwijderd van zijn hoogste notering ooit.

Igor Sijsling doet juist een stapje terug. Hij daalt van de zeventigste naar de 72e plaats. Jesse Huta Galung (106e) en Thiemo de Bakker (142e) zijn de overige Nederlanders in de top tweehonderd.

Rafael Nadal blijft de ranglijst aanvoeren, voor Novak Djokovic en David Ferrer. Richard Gasquet stijgt van de tiende naar de negende plaats en verzekerde zich daarmee van deelname aan de ATP Tour Finals in Londen. Het officieuze WK in de O2 Arena gaat maandag van start.

[NBA] Miami maakt einde aan slechte reeks

Miami Heat heeft na twee opeenvolgende nederlagen de draad in de NBA weer opgepikt. De landskampioen versloeg in eigen huis Washington Wizards met 103-93. Miami verloor vorige week nog van Brooklyn Nets en Philadelphia 76ers. Het was bijna tien maanden geleden dat de ploeg twee keer op rij was verslagen.

LeBron James was met 25 punten topscorer bij de Heat, Chris Bosh maakte één puntje minder. Aan de zijde van Washington namen Bradley Beal en Marcin Gortat respectievelijk negentien en vijftien punten voor hun rekening.

Boston is belabberd aan het nieuwe basketbalseizoen begonnen. De zeventienvoudig kampioen verloor met 87-77 van Detroit Pistons en wacht na drie wedstrijden nog altijd op het eerste punt.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Brooklyn Nets  107-86
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 103-96 
New York Knicks - Minnesota Timberwolves 100-109
LA Lakers - Atlanta Hawks 105-103 

Wintersporters willen geen WK voetbal in winter

De internationale skifederatie FIS wil in samenwerking met de andere grote wintersportbonden voorkomen dat het WK voetbal in 2022 in Qatar in de winter gehouden zal worden. Tijdens een herfstoverleg in Oberhofen heeft de skifederatie het besluit genomen om een resolutie op te stellen. Hierin wordt de wereldvoetbalbond FIFA opgeroepen om het WK van 2022 niet in de winter te laten plaatsvinden. 

De FIS hoopt op steun van zes andere grote wintersportbonden. Begin 2022 vinden namelijk de Olympische Winterspelen plaats. 

De voetbalwereld is er inmiddels van overtuigd dat het WK niet in de zomer kan plaatsvinden vanwege de extreem hoge temperaturen in Qatar. Joseph Blatter, voorzitter van de FIFA, benadrukte vorige maand nog dat het WK sowieso in Qatar gaat plaatsvinden. De bond heeft een werkgroep opgericht om te bepalen in welk deel van het jaar het best het WK georganiseerd kan worden. 

De Jong: "Tegen Celtic alles of niets"

Voor Ajax is het erop of eronder tijdens de komende Champions League-wedstrijd tegen Celtic. Dat beseft Siem de Jong maar al te goed. Na de nederlagen tegen FC Barcelona en Celtic en het gelijkspel tegen Milan, heeft Ajax eigenlijk alleen aan een zege op de Schotten genoeg om kans te houden op overwintering in Europa.

"We moeten goede hoop houden", zei De Jong na de 0-1-nederlaag tegen Vitesse in gesprek met De Telegraaf. "En ik denk dat we dat ook wel kunnen hebben tegen Celtic. Dat is weer een andere tegenstander. Daar hebben we ook net niet goed genoeg gespeeld, maar creëerden we wel de kansjes", vervolgt de aanvoerder.

"Tegen Celtic is het alles of niets. We gaan die wedstrijd in met het gevoel dat we hem moeten én kunnen winnen. Het spel dat we tegen AC Milan en Celtic bij vlagen hebben laten zien, moeten we uitbreiden. Het negentig minuten volhouden. Maar dat is niet zo makkelijk gedaan als gezegd."

Openingsstadion Sao Paulo bijna klaar

Het stadion in Sao Paulo waar volgend jaar zomer de openingswedstrijd van het WK in Brazilië wordt gespeeld, is bijna klaar voor gebruik. Het gastland rekent erop dat alle stadions voor het toernooi op 15 december, de dag waarop de FIFA de controle over de twaalf WK-stadions overneemt, afgerond zijn.

Het stadion van de openingswedstrijd in Sao Paulo lijkt die deadline te gaan halen, meldt NUsport. In maart moet het stadion, dat plaats biedt aan ruim 65.000 mensen, door Corinthians in gebruik worden genomen. Na het WK zullen 20.000 plekken verdwijnen. In totaal moeten vijf van de zes nieuwe WK-stadions nog voor 15 december afgerond worden.

Mathijsen: "Ik heb en houd altijd hoop"

Joris Mathijsen mag weer hopen op een basisplaats bij Feyenoord na zijn invalbeurt tijdens de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (0-2) afgelopen weekend. Mathijsen werd na de rust ingebracht voor Miquel Nelom, die het moeilijk had in Leeuwarden.

"Om zekerheid, beleving en ervaring aan de ploeg toe te voegen. Dat had het team nodig", legde trainer Ronald Koeman zijn keuze voor Mathijsen uit. De routinier was blij dat hij eindelijk weer een keer aan spelen toekwam. "Elke voetballer wil altijd spelen, ik ook dus. Deze invalbeurt doet me goed. We hebben na rust de nul gehouden en nog een doelpunt gemaakt. Ik heb niets te klagen", zegt de verdediger in het Algemeen Dagblad.

Mathijsen spendeerde na zijn terugkeer van een rugblessure de wedstrijden van Feyenoord op de reservebank. "Ik voelde me niet echt gepasseerd. De ploeg won echter veel, waardoor ik op mijn kans moest wachten. Deze wedstrijd tegen Cambuur was het weer eens mijn beurt. Of ik tegen AZ in de basis mag beginnen? Dat moet je aan de trainer vragen. Maar ik heb en houd altijd hoop."

Schaars onzeker voor EL-duel

Stijn Schaars moet mogelijk de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb van komende donderdag aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder van PSV liep tijdens het competitieduel met PEC Zwolle (1-1) een blessure op.

Hij liet zich noodgedwongen vervangen. "We moeten kijken hoe het de komende dagen gaat met mijn heup", zegt Schaars in het Algemeen Dagblad. Ook Zakaria Bakkali raakte tegen PEC Zwolle geblesseerd, maar de enkelblessure valt mee. De vanwege griep afwezige Ola Toivonen hoopt maandag weer op het trainingsveld te staan.

PSV staat in de Europa League met vier punten uit drie wedstrijden op de tweede plek in Groep B. Dinamo Zagreb staat met een puntje onderaan.

Van der Garde: "Auto voelde geweldig aan"

Giedo van der Garde werd gisteren met een achttiende plaats in Abu Dhabi de beste van de achterhoede teams. Opvallend was dat de Nederlander halverwege de wedstrijd voorbijgelaten werd door zijn Caterham-teamgenoot Charles Pic die uiteindelijk ruim achter hem als negentiende eindigde, maar voor de Marussia's bleef.

Van der Garde verloor in de eerste bochten van de wedstrijd tijd door contact met Kimi Räikkönen die hierop uitviel. "Ik zat voor hem en hij maakte contact met mijn linkerachterwiel. Ik raakte daardoor bijna in een spin en verloor plekken aan Charles en Max Chilton, maar dit keer had ik het geluk gelukkig genoeg aan mijn zijde, zodat mijn race dit keer niet al in de eerste ronde beëindigd werd."

De Nederlander kon in tegenstelling tot de twee voorafgaande races wel door en kwam in een heerlijk ritme terecht. "De auto voelde geweldig en heerlijk uitgebalanceerd aan. Aangezien ik sneller onderweg was, besloot het team Charles te vragen me er langs te laten. Toen ik er langs was, kon ik pas echt pushen en vanaf dat moment tot aan het vallen van de vlag bouwde ik dus een gat op naar Charles."

Pic berustte in de opdracht van het team, maar snapte de bedoeling hierachter wel. De Fransman had veel problemen in zijn tweede stint en kon op dat moment niet aan het tempo van Van der Garde tippen die een groot gat met zijn teamgenoot sloeg.

Kerkhove via Rus in hoofdschema WTA Taipei

Lesley Kerkhove heeft zich via Arantxa Rus geplaatst voor het WTA toernooi van Taipei. Kerkhove die vandaag 22 jaar is geworden versloeg de nummer twee van Nederland met tweemaal 6-4. 

De speelster uit Zierikzee begint het hoofdtoernooi tegen de Kroatische Petra Martic. Het toernooi in de Taiwanese stad, die deel uitmaakt van de zogeheten 125K Series, is de laatste van dit jaar. Kerkhove en Rus veroverden afgelopen week samen bij een ITF-toernooi in Taipei de titel in het dubbelspel.

FOK!filmblik: They Live (1988)

Vandaag zit er in het FOK!filmblik een fraaie rolprent van de meestercineast John Carpenter, die op 4 november 1988 voor het allereerst op het witte doek te zien was. Met They Live leverde de filmmaker een zeer aangenaam en eveneens naargeestig stuk sciencefiction af.

They Live

Nada (Roddy Piper) is een werkloze man die in Los Angeles op zoek is naar een baan. Het is crisistijd, de economie is slecht en werk is schaars. Dan krijgt Nada een zonnebril in handen waarmee hij een geheel andere blik op de wereld kan werpen. Er blijkt een buitenaardse invasie gaande en Nada is de enige die hun tegen kan houden.

They Live 1

John Carpenter baseerde They Live op het boek Eight O'Clock in the Morning van Ray Nelson. Daarnaast kon Carpenter het verhaal mooi gebruiken als uitlaatklep voor zijn eigen ongenoegen over de vercommercialisering van de tachtiger jaren. Ondanks dat de film geen grote ogen gooide bij de verschijning in 1988 zou They Live later een behoorlijke cult-status krijgen.

They Live 2

Zusje Kardashian krijgt pornoaanbiedingen

Kendall Jenner, het jongere zusje van Kim Kardashian, werd zondag op haar 18e verjaardag getrakteerd op lucratieve aanbiedingen van maar liefst zes verschillende pornoproducenten. Het hoogste bod staat op bijna twee miljoen dollar, aldus entertainmentwebsite TMZ.

Kendall is de afgelopen jaren regelmatig gefotografeerd in weinig verhullende kledij, als model en gewoon zonnebadend met vrienden. Nu ze 18 is, mag ze legaal uit de kleren en zes pornobedrijven zijn naar verluidt bereid riante bedragen neer te tellen voor een seksvideo.

De geïnteresseerde partijen zijn onder andere Digital Playground, Brazzers, Babes en Bangyoulater. Digital Playground biedt Kendall een scène met pornoactrice Jesse Jane voor een onbekend bedrag. Bangyoulater lijkt de hoogste bieder met 1,8 miljoen dollar voor een filmpje met een partner naar keuze.

Kendall heeft vooralsnog niet gereageerd op de aanbiedingen.

PvdA en VVD willen steeds hogere verkeersboete

Weggebruikers die keer op keer in de fout gaan, moeten bij elke overtreding een hogere boete krijgen. Als automobilisten daar niet van leren, volgt een celstraf. Dat willen de PvdA en VVD, schrijft het AD maandag.

"Er moet een eind komen aan het asociale gedrag van mensen die stelselmatig lak hebben aan de regels", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in de krant. "We moeten voorkomen dat deze hufters er steeds met een relatief lichte straf vanaf komen en weer opnieuw in de fout kunnen gaan."

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleitte vorige maand ook al om een strafsysteem met overtredingen die steeds hoger worden. De onderzoekers stelden dat asociale verkeersgebruikers zo sneller hun gedrag zouden aanpassen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder al weten veelplegers van verkeersovertredingen te willen aanpakken. Vooralsnog niet door hogere boetes uit te delen maar door sneller het rijbewijs af te pakken. Ook zouden ze eerder voor de rechter moeten verschijnen.

ChristenUnie wil agent sneller met taser uitrusten

Politieagenten moeten zo snel mogelijk met stroomstootwapens worden uitgerust. Daarvoor pleit ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers maandag in Metro. Er loopt momenteel al een test met tasers maar dat gaat Segers niet snel genoeg.

Agenten zouden vooral tijdens stapavonden en grote feesten moeten kunnen beschikken over tasers. Volgens de ChristenUnie komt de politie steeds vaker arrestanten tegen die zwaar onder invloed van drank of drugs zijn en zich zo heftig verzetten dat er veel geweld nodig is.

"Deze mensen laten zich niet tegenhouden door wat pepperspray, de enige optie die een agent dan nog heeft is het pistool. De kans op gewonden en zelfs doden neemt hierdoor toe", aldus Segers. "De taser is hier een goede oplossing voor. Verdachten worden gelijk uitgeschakeld zonder grote risico's."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet vorig jaar al weten voorstander te zijn van de intrede van een stroomstootwapen. Tussen 2009 en 2011 werd er al succesvol mee geëxperimenteerd bij arrestatieteams. Een volgende proef moet uitwijzen of ook de rest van het korps ermee uit de voeten kan.

Rebellen doden feestvierders in India

Rebellen in het noordoosten van India hebben zondagavond leden van een rivaliserende stam aangevallen, die op dat moment het Diwali-festival aan het vieren waren. Zeven mensen kwamen om, aldus de autoriteiten.

Een tiental leden van de Garo-stam viel de feestvierende Rabha-stam aan in de deelstaat Assam. In het gebied zijn tientallen rebellengroepen actief, maar geen van hen heeft tot dusver de verantwoordelijkheid opgeëist. De politie verdenkt echter het Garo Nationaal Bevrijdingsleger, een beweging die een eigen staat nastreeft voor de Garo en bij de jacht daarop moorden en ontvoeringen niet schuwt.

Storing publieke omroep door noodstroomtest

De stroomstoring van zondagavond bij de publieke omroepen was vermoedelijk het gevolg van een noodstroomtest. De omroepen waren echter niet op de hoogte van de test en waren daardoor niet voorbereid op een noodscenario. Dat zei voorzitter van de publieke omroep Henk Hagoort maandagochtend op Radio 1.

De precieze oorzaak van de storing is nog niet bekend. Hagoort hoopt daar maandagmiddag over geïnformeerd te worden. Ook gaat hij intern kijken wat er mis is gegaan. Volgens hem kunnen uitzendingen normaal gesproken twintig minuten zonder stroom en toch doorgaan. "De aggregaten pakten het niet op toen de stroom uitviel en dat is vreemd", aldus Hagoort.

Door de storing op het Mediapark in Hilversum waren uitzendingen van de publieke omroepen op radio en televisie tijdelijk niet te ontvangen. Even voor middernacht was de storing opgelost.

Eminem beste artiest bij YouTube Awards

Rapper Eminem is zondag uitgeroepen tot beste artiest bij de eerste YouTube Music Awards. De uren durende show werd zondag live uitgezonden vanuit New York als webcast op het videokanaal.

De bedoeling van het gala was niet een prijsuitreiking, maar meer een kunstinstallatie, met live opgenomen video's van onder anderen Eminem, Lady Gaga en Arcade Fire. De regie was in handen van Spike Jonze, de man van films als Adaption en Being John Malkovich. Dankzij hem 'vloog' violiste Lindsey Stirling door geprojecteerde stadsgezichten en reikten presentatoren Jason Schwartzman en Reggie Watts baby's uit in plaats van bokalen.

Naast Eminem viel ook Taylor Swift in de prijzen. Zij kreeg de titel Youtube-fenomeen van het jaar dankzij haar hit I Knew You Were Trouble. In de categorie doorbraak werden rapper Macklemore en collega Ryan Lewis gelauwerd. De prijs voor video van het jaar ging naar de Zuid-Koreaanse meidenband Girl's Generation voor I Got A Boy.

De schaduw is je vriend in Contrast

Focus Home Interactive en Compulsion Games hebben een trailer uitgebracht voor hun puzzelspel Contrast. In de video leggen leden van het ontwikkelteam het idee achter het spel uit en hoe dit in de gameplay is verwerkt.

Contrast draait om de relatie tussen een klein meisje en haar denkbeeldige vriendin. In het spel moet je je een weg door de levels heen banen door te wisselen tussen de echte wereld en de schaduwwereld. Door objecten te verplaatsen kun je de schaduwen zo krijgen dat je het eind kunt halen.

Contrast komt half november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Het spel is ook een launchtitel voor PlayStation 4, waarbij het gratis is voor PlayStation Plus-abonnees.

FOK! wat een weer... Zeer wisselvallig

Hallo beste mensen! We zijn weer terug op post en ik dank WebHawk voor zijn leuke berichtjes de laatste dagen. Ik ben thuisgekomen in zeer wisselvallig weer en ook deze week zullen onze regenmeters nog wel het een en ander te doen krijgen.

De zwaarste storm sinds 1990 heb ik aan mijn neus voorbij moeten laten gaan en daar baal ik uiteraard best wel een beetje van. Dit heeft echter wel twee gezichten. Zo heb ik via mijn mobiel wat berichten en filmpjes kunnen zien en ik moet zeggen dat ik best wel verbijsterd was. Aan de andere kant ben ik wél een weerliefhebber in hart en nieren. Het is vooral de kracht van de natuur die ik heel graag had willen ervaren. Dat dit echter tot slachtoffers heeft geleid heeft mij wel geschokt. Dit is iets waar ik zeker niet op uit ben, maar zoals ik al zei, het gaat puur om de kracht van de natuur en elke hobby heeft zo zijn gevaarlijke kanten. Ik vond de ravage echt indrukwekkend zoals ik die overal te zien kreeg.

Enfin, terug naar het heden. Gisteren was het ook weer een bijzonder actief weerdagje met zelfs enkele tornado's. De buien waren het zwaarst in een strook van Zuid-Holland naar Overijssel toe. Er kwam actief onweer bij voor en op diverse snelwegen was het glad door de hagel. Haarlem leek een zeer teleurstellende dag mee te gaan maken, doch in de avond werden we volkomen onverwacht verrast door een CG+ waarbij de autoalarmen afgingen.

De afgelopen nacht trok er een nieuwe regenzone (veel regen!) over het land en deze trekt vanochtend geleidelijk naar Duitsland toe weg. Er volgen een paar opklaringen, maar nieuwe buien zullen daarna weer hun opwachting gaan maken en hierbij is opnieuw onweer mogelijk. Of de buien weer zo zwaar zullen worden als gisteren valt nog even te bezien.

De temperatuur daalt van een graad of 11 in de ochtend tot 9 graden vanmiddag. De wind is met windkracht 4 tot 7 wederom flink van de partij en is soms erg vlagerig. Eerst komt de wind uit zuid- tot zuidoost, maar die draait later op de dag via zuidwest naar noordwest.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 NewYork

Een prachtig plaatje van Marieke uit New York genomen vanaf het ESB en op deze plek heb ik zelf ook gestaan. Ook Marieke heeft de storm dus moeten missen. Gedeelde smart dus. Voor een grotere versie kun je op de foto klikken.

 

 

 

Peggle 2 te laat voor Xbox One-launch

In Nederland zullen we geen last van hebben, omdat de Xbox One hier pas in 2014 uitkomt, maar het puzzelspel Peggle 2 gaat niet tegelijk met de Xbox One uitkomen op 22 november. Het tijdexclusieve spel is een paar weken uitgesteld naar december.

Er is geen reden voor het uitstel gegeven en het is ook nog via officiële berichtgeving naar buiten gebracht. De mededeling is namelijk 'los' gedaan door de senior PR director van PopCap Garth Chouteau tegen website Venturebeat.

Peggle 2 is een tijdexclusief Xbox One-spel, wat inhoudt dat het eerst een tijd enkel op Microsofts nieuwe console uitkomt en daarna de overstap maakt naar andere platformen.

Peggle 2-5

Top 2'13 van 2'13

De industrie is de afgelopen halve eeuw vreselijk gecommercialiseerd en bestaat wereldwijd nog uit nog geen twee handenvol mediamultinationals die alles controleren van bushokjesreclames tot praktisch alle tv-zenders. Die commercialisering betekent echter ook dat werkelijk elke seconde van elk (door platenmaatschappijen naar voren geschoven) nummer wordt geproduceerd door de besten die er zijn. 

[Upd] Liander schuldig aan stroomstoring

Door een grote stroomstoring op het Mediapark in Hilversum zijn uitzendingen van de publieke omroep op radio en tv niet te ontvangen. Dat meldt de NOS zondagavond.

Aanvankelijk zat het alleen programma Studio Voetbal in het donker. Vervolgens viel Radio 1 stil en daarna gingen de publieke zenders Nederland 1 tot en met 3 op zwart.

Update 23.43 uur:
Op Nederland 1 is weer beeld daar is zojuist de uitzending van Jurgen Raymann begonnen, Nederland 2 en 3 zijn nog immer uit de lucht. Wegens het ontbreken van zenderlogo's en andere 'toevoegingen', is te vermoeden dat het om een noodoplossing gaat. Mogelijk zijn de problemen dus nog niet definitief opgelost.

Update 23.47 uur:
Op Nederland 2 en 3 is inmiddels Tekst TV te zien.

Update 04-11, 0.02 uur:
Zojuist is op de NOS-Redactie het licht weer aangegaan. Vermoedelijk worden de uitzendingen snel weer hervat. Netbeheerder Liander heeft aan het NOS Journaal laten weten dat de storing ontstaan is na een test met de noodstroomvoorziening.

Update 01.45 uur:
De stroomstoring in het Media Park in Hilversum is mogelijk veroorzaakt door een test van de noodstroomvoorziening. "Die werd uitgevoerd op het expliciete verzoek van het Media Park zelf", stelde een woordvoerster van netbeheerder Liander.

Door de storing gingen zondagavond laat verschillende televisie- en radiozenders tijdelijk plat. "Op het moment van de test is het klaarblijkelijk iets anders gelopen dan verwacht was", vertelde de woordvoerster. Liander zoekt nog uit wat precies misging. De stroomstoring bleef beperkt tot het Media Park. 



NOS-redacties in licht en duisternis. (Video: Matijn Nijhuis)


Licht viel uit tijdens Studio Voetbal (Video: NOS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.