Wientjes laakt zigzagbeleid van politiek

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes maakt zich ernstig zorgen over de bestuurbaarheid van het land. Onder meer door de steeds kortere houdbaarheid van kabinetten en de tussentijdse verkiezingen die volgen op een kabinetscrisis is sprake van een 'grillig zigzagbeleid', vindt Wientjes. Hij pleit voor het invoeren van een kiesdrempel en het zo goed als onmogelijk maken van tussentijdse verkiezen.

Wientjes vindt dat de grondwet moet worden aangepast om de democratische spelregels aan te passen. "De governance van ons staatsbestel functioneert, voorzichtig gezegd, niet meer optimaal", zei hij maandag in zijn toespraak bij de uitreiking van de overheidsawards in de Ridderzaal in Den Haag.

De versnippering, waarbij de drie traditionele middenpartijen niet meer vanzelfsprekend een meerderheid vormen, leidt tot het ontbreken van langetermijnbeleid, meent Wientjes. "De snelle wisseling van de wacht en de druk om steeds weer met nieuwe plannen te komen, aangezien elke partij, en met name de kleinste, zich denkt te moeten profileren, zorgt voor een hink-stap-sprongbeleid dat voor insiders nauwelijks, maar voor de gemiddelde burger en ondernemer in zijn geheel niet te volgen is."

Volgens Wientjes helpt het sluiten van akkoorden met 'de polder' wel bij de totstandkoming van een langetermijnstrategie. Hij verwijst onder meer naar het sociaal akkoord en het energieakkoord, waarin afspraken staan voor de komende decennia. Dergelijke akkoorden zorgen volgens Wientjes niet tot een uitholling van het primaat van de politiek. "De Kamer kan altijd welk akkoord ook aanpassen of ongedaan maken", stelt hij.