Inholland moet diploma geven ondanks onvoldoende

Hogeschool Inholland moet een diploma geven aan een studente ondanks dat haar afstudeerscriptie met een onvoldoende is beoordeeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat de studente had aangespannen.

De vrouw dacht in juli 2009, kort voordat de school in opspraak kwam omdat diploma's te makkelijk werden afgegeven, af te studeren bij de opleiding Media en Entertainment Management. Haar afstudeerscriptie werd met in eerste instantie met een voldoende beoordeeld en kort daarvoor had ze haar laatste werkstuk ingeleverd.

Het werkstuk werd pas eind 2011 met een voldoende beoordeeld. Inholland weigerde echter haar diploma uit te reiken omdat uit onderzoeken in 2010 en 2011 door de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) was gebleken dat haar scriptie eigenlijk onvoldoende was.

De studente stapte daarna naar het College van Beroep voor de Examens. Tot drie keer toe werd het beroep van de vrouw gegrond verklaard, maar Inholland wilde dat de rechter erover zou oordelen.

De rechter geeft het college gelijk. Een toetsuitslag kan worden herzien, maar dat kan alleen door een examinator. Dat is in dit geval niet gebeurd, aldus de rechtbank. Inholland moet de studente naast het getuigschrift ook een schadevergoeding geven van ruim 5500 euro. Ook moet de school de gemaakte proceskosten vergoeden.