ChristenUnie wil agent sneller met taser uitrusten

Politieagenten moeten zo snel mogelijk met stroomstootwapens worden uitgerust. Daarvoor pleit ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers maandag in Metro. Er loopt momenteel al een test met tasers maar dat gaat Segers niet snel genoeg.

Agenten zouden vooral tijdens stapavonden en grote feesten moeten kunnen beschikken over tasers. Volgens de ChristenUnie komt de politie steeds vaker arrestanten tegen die zwaar onder invloed van drank of drugs zijn en zich zo heftig verzetten dat er veel geweld nodig is.

"Deze mensen laten zich niet tegenhouden door wat pepperspray, de enige optie die een agent dan nog heeft is het pistool. De kans op gewonden en zelfs doden neemt hierdoor toe", aldus Segers. "De taser is hier een goede oplossing voor. Verdachten worden gelijk uitgeschakeld zonder grote risico's."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet vorig jaar al weten voorstander te zijn van de intrede van een stroomstootwapen. Tussen 2009 en 2011 werd er al succesvol mee geëxperimenteerd bij arrestatieteams. Een volgende proef moet uitwijzen of ook de rest van het korps ermee uit de voeten kan.