NCTV waarschuwt voor nep NL-Alert

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt voor een NL-Alert dat niet van de overheid afkomstig is. Een aantal Nederlanders kreeg maandag een sms dat leek op een NL-Alert. In het bericht werd gewaarschuwd voor verontreinigd leidingwater. De NCTV en waterbedrijf Vitens laten weten dat het bericht nep is.

Het nepbericht komt vermoedelijk van de website phonefuck.nl, waarmee anonieme sms-berichten verstuurd kunnen worden. "NL Alert is geen sms, dus zo kan het verschil worden aangemerkt", aldus een woordvoerder van NCTV. Hoeveel Nederlanders het berichtje kregen, is niet bekend.

De alertberichten komen binnen via zogeheten cell broadcast, waardoor het gratis systeem ook werkt als het netwerk overbezet is. Volgens de woordvoerder zijn er nog niet veel nepalerts in omloop.

Maandag werd een landelijk NL-Alert-controlebericht verstuurd. Het is nog onduidelijk of de berichten goed zijn aangekomen. Op Twitter werd geklaagd door mensen bij wie het bericht te laat of helemaal niet aankwam.