Neuroloog Jansen noemde zich professor

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen tooide zich met de titel professor, hoewel hij geen hoogleraar was. De ambtstitel van een hoogleraar prijkte op een receptenblok dat Jansen liet maken, zo bleek maandag in de rechtbank in Almelo. Tien jaar later noemt Jansen dat 'ziekelijk', en hij verklaart zijn gedrag uit zijn verslaving aan medicijnen.

Jansen liet het receptenblok met de professortitel in 2001 of 2002 maken. De rechter vroeg zich af of zijn collega's het niet vreemd vonden. Jansen ontkende dat in de rechtszaal.

De titel professor is niet beschermd. In een verhoor in januari 2010 zei Jansen daarover dat 'iedere gek of idioot' de titel kan voeren. "Kennelijk had ik die ambitie. Die functie had ik eigenlijk ook wel in Nederland. Die had ik mezelf toebedeeld", zei Jansen destijds.

Jansen voerde ook jarenlang een dubbele achternaam, Jansen Steur. Hij had de meisjesnaam van zijn moeder op eigen houtje toegevoegd, naar eigen zeggen als eerbetoon aan zijn moeder. Onlangs liet hij Steur weer vallen. In een interview noemde hij het voeren van de dubbele achternaam 'ook een teken van afwijkend normbesef'.

De rechtbank bespreekt aan het begin van de middag hoe Jansen omging met receptenbriefjes. Zo schreef hij in december 2003 op receptenpapier van een collega-neuroloog medicijnen uit voor eigen gebruik. Een apotheker kreeg argwaan toen Jansen bij hem aan de balie was verschenen en informeerde bij de collega-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente hoe dat zat.

Bij de arts bleek net een receptenblok verdwenen. Met die verdwijning had Jansen, verslaafd aan het zware slaapmiddel dormicum, naar eigen zeggen niets te maken. Hij vindt het waarschijnlijker dat hij het briefje bij het secretariaat van de vakgroep neurologie had gepakt, waar volgens Jansen de receptenblokken van alle artsen naast elkaar lagen.

Over het uitschrijven van recepten voor zichzelf op papier van collega's deed Jansen luchtig. Hij vond het destijds niet zo'n groot vergrijp, zei hij. Achteraf zegt hij over zijn gedrag dat er een 'schroefje loszat'.

De rechtbank buigt zich maandag vooral over de diefstal van receptenpapier en over de verduistering van bijna negentigduizend euro uit een stichting waar Jansen voorzitter van was. De bespreking van verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson bij patiënten staat op latere zittingsdagen gepland.