Britse werkgevers zien voordeel EU-lidmaatschap

De grootste Britse werkgeversorganisatie heeft maandag gezegd dat de voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie duidelijk opwegen tegen de nadelen. Wel zijn er dringend hervormingen nodig.

De Confederation of British Industry zette de voor- en nadelen van het EU-lidmaatschap op een rijtje omdat er in Groot-Brittannië stemmen opgaan om zich uit de EU terug te trekken. Volgens de CBI levert het lidmaatschap jaarlijks tussen de 62 en 78 miljard pond (73 tot 92 miljard euro) op, ofwel vier tot vijf procent van het bruto binnenlands product. Er is wel 'groeiend ongemak' over sluipende uitbreiding van de bevoegdheden van de EU, vooral op het gebied van gezondheidszorg, arbeidsveiligheid en welzijnsvoorzieningen. "Europa moet opener worden, concurrerender en meer op de buitenwereld gericht, als wij willen groeien en mogelijkheden en banen willen scheppen voor al onze burgers", stelt CBI-directeur-generaal John Cridland.

Groot-Brittannië is binnen een hervormde EU beter af dan 'daarbuiten zonder invloed', concludeert de CBI. Per Brits huishouden is het EU-lidmaatschap drieduizend pond (3500 euro) waard.