FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 december 2004

Man bijt hond

Icoon opmerkelijk nieuwsIn de Amerikaanse staat Florida moet een 21-jarige man voor de rechter verschijnen omdat hij zijn Jack Russell heeft gebeten. Het dier hield aan de beet een bloedende wond aan zijn poot over.

De bijtende eigenaar is aangeklaagd wegens dierenmishandeling. Agenten hadden grote moeite de man aan te houden. Hij dreigde een negentig kilo zware Bull Mastiff op ze af te sturen toen ze hem in de kraag wilden vatten.

Nadat het de politie eindelijk was gelukt de man aan te houden verklaarde hij dat het bijten van honden de beste manier is om ze op te voeden.

Veel gewonden bij brand in bioscoop Istanbul

De première van de griezelfilm Buyu (Hekserij) in de Turkse stad Istanbul is vanavond uitgelopen op een nachtmerrie toen een brandende kaars viel en er een grote brand uitbrak. Tientallen mensen raakten gewond, vijf van hen verkeren in levensgevaar.

Door de vallende kaars vatte het speciaal voor de film van karton en stof ontwikkelde decor vlam. Er ontstond grote paniek, helemaal toen bleek dat de nooduitgangen op slot waren. Eén van de bioscoopgangers wist een deur in te trappen, waarna de honderden mensen naar buiten konden. De meeste gewonden zijn met rookvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis, onder hen zouden zich ook enkele acteurs uit de film bevinden.

Lord of the Rings Superprijsvraag op FOK!

The Lord of the Rings behoeft eigenlijk nauwelijks een introductie, bijna iedereen heeft de boeken van JRR Tolkien wel gelezen of de films gezien. Bilbo Baggins verdwijnt op zijn honderdelfde verjaardag en zadelt Frodo op met de taak een mysterieuze ring te vernietigen door hem in een kloof in het Rijk van de kwaadaardige Sauron te gooien. Een lange, gevaarlijke tocht volgt.


De boeken zijn de afgelopen jaren briljant verfilmd door Peter Jackson met in de hoofdrollen bekende acteurs als Elijah Wood, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Christopher Lee en Viggo Mortensen.

Ja ja ja, dat wisten we allemaal al lang... en waarom vertellen we dit allemaal nog eens?

Nou... hierom:



Bij FOK! kun je nu een fantastisch LOTR-prijzenpakket winnen. Hoe? Dat lees je hier...

Lord of the Rings Superprijsvraag!

The Lord of the Rings behoeft eigenlijk nauwelijks een introductie, bijna iedereen heeft de boeken van JRR Tolkien wel gelezen of de films gezien. Bilbo Baggins verdwijnt op zijn honderdelfde verjaardag en zadelt Frodo op met de taak een mysterieuze ring te vernietigen door hem in een kloof in het Rijk van de kwaadaardige Sauron te gooien. Een lange, gevaarlijke tocht volgt.

De boeken zijn de afgelopen jaren briljant verfilmd door Peter Jackson met in de hoofdrollen bekende acteurs als Elijah Wood, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Christopher Lee en Viggo Mortensen. Bij FOK! kun je nu een fantastisch LOTR-prijzenpakket winnen. Hoe? Lees snel verder!

'De Gezonde Roker' verder als 'De Gestopte'

Icoon Algemeen nieuwsDe redacteuren die schreven voor de De Gezonde Roker, de internetpagina van de onlangs vermoorde Theo van Gogh, gaan verder onder de naam De Gestopte Roker. De redactieleden hebben vandaag laten weten hun strijd voor 'het werkelijk vrije woord' te willen voortzetten.

Op de site www.degestopteroker.nl, die vandaag rond middernacht de lucht in gaat, zullen columns, analyses en journalistieke bijdragen van onder anderen Pamela Hemelrijk, Micha Kat en europarlementariër Paul van Buitenen te lezen zijn. De nieuwe internetpagina wordt gesponsord door advocaat Oscar Hammerstein.

Volgens de initiatiefnemers is internet hét medium voor het vrije woord: "Wij schrijven wat we willen. Iedereen die nog meent dat de krant, de tv en de radio onafhankelijk zijn, is niet goed bij zijn hoofd." De Gezonde Roker zal blijven bestaan en als digitaal landmark op het internet voortleven, zo maakte webmaster Karel Gabler eerder al bekend.

Retro Atari Classics voor DS aangekondigd

Atari brengt een kleine collectie klassiekers uit op de Nintendo DS. Het spel zal tien retrogames bevatten die gebruik zullen maken van alle nieuwe mogelijkheden van de DS, zoals touchscreen controls, wireless play en natuurlijk de dual screens. De games zijn te spelen in zowel hun originele vorm als de "Tagged" vorm. Speciaal aan de "Tagged" vorm is dat wereldwijd bekende graffitikunstenaars hun artistieke inleg hebben gebruikt voor een moderne look in de oude games.

De game zal de volgende klassiekers bevatten:

- Pong
- Missile Command
- Asteroids
- Breakout
- Centipede
- Tempest
- Warlords
- Gravitar
- Lunar Lander
- Sprint

Tenslotte nog een handvol screenshots:


Het spel wordt verwacht in maart 2005.

Ziekenhuizen Amsterdam in financiële zorgen

Icoon Binnenlands nieuwsDe ziekenhuizen VU medisch centrum, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam dreigen binnenkort failliet te gaan als de overheid niet snel maatregelen neemt.

Middels een brandbrief aan minister Hoogervorst dringen gezamenlijke verzekeraars erop aan om maatregelen te nemen. De verzekeraars pleiten voor een herverdeling van de zorg en hebben hiervoor in de brief een aantal criteria gegeven. De ziekenhuizen geven onder meer aan 10% meer patiënten en ingrepen nodig hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Echter zijn er in Amsterdam-West, waar de ziekenhuizen gevestigd zijn, niet zoveel patiënten.

FIOD-ECD haalt twee eDonkey-sites offline

The-Ghost en justhg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsDe websites Releases4u.com en Shareconnector.com zijn vanmorgen op last van de fiscale opsporingsdienst (FIOD-ECD) offline gehaald. De servers van de websites, die links naar eDonkey-sites aanboden, werden op last van Stichting Brein inbeslaggenomen. Bij invallen op negen plaatsen in Nederland werden acht personen gearresteerd.

Stichting Brein is van mening dat de mensen achter de websites 'dienstverleners zijn die een essentiële rol spelen in het uitwisselen van illegale bestanden'. Tim Kuik, directeur van Brein, stelt dat portalsites als Releases4u en Shareconnector 'voorzien in de behoefte van illegale bestanden met een goede kwaliteit'. De acht aangehouden personen zitten vast op verdenking van het plegen van auteursrechtinbreuk en/of medeplichtigheid daaraan. Volgens Kuik verschuilen de aanbieders van de links zich achter 'drogredenen dat de illegale bestanden zelf op andere servers staan en dat de feitelijke uitwisseling niet via de eigen servers plaats vindt'. Het zou volgens hem duidelijk zijn dat zij de verantwoordelijkheid voor de illegale verspreiding zouden dragen.

De aangehouden personen zullen - tezamen met hun hostingprovider The Mindlab - aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade, die op 'enkele miljoenen' wordt geschat. De beslissing om een strafrechtelijke procedure te starten, laat Brein over aan het Openbaar Ministerie. De maximale straf die eventueel in dit soort zaken zou kunnen worden opgelegd, is vier jaar cel.

In mei van dit jaar verloor Stichting Brein een zaak tegen de website zoekmp3.nl over een zoekmachine voor mp3-bestanden. De rechtbank stelde toen in dit vonnis (Word-document) dat de zoekmp3.nl slechts linkte naar websites waar illegale bestanden zijn te vinden. Ook is het downloaden van muziek niet strafbaar: "De wetgever heeft bepaald dat het kopiëren van een inbreukmakend/illegaal mp3-bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert."

Frankrijk opent hoogste hangbrug ter wereld

Klovan en Thucydides hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Frankrijk heeft vanaf vandaag de hoogste hangbrug ter wereld. De Franse president Chirac opende vandaaag de 2,5 kilometer lange verbinding op een hoogte van 270 meter over de vallei van de river de Tarn bij het Zuid-Franse Millau. De hoogste van de zeven betonnen pijlers meet maar liefst 342 meter, en is daarmee twintig meter hoger dan de Parijse Eiffeltoren. De bouw van het gigantische bouwwerk was binnen drie jaar klaar.

De brug vormt een belangrijke verbinding tussen Noord en Zuid op de autoweg A75. Tot nu toe was Millau een groot verkeersknooppunt waar de vakantiegangers in de zomer altijd vast kwamen te staan.

De brug is ontworpen door de Britse architect Norman Foster, bekend van het Duitse parlementsgebouw in Berlijn die hij ook tekende. Hij noemt het zelf een "sculptuur in het landschap." De bouw heeft 394 miljoen euro gekost.

De brug gaat donderdag open voor verkeer, dat door glazen wanden wordt beschermd tegen windstoten. De prijs om de brug over te mogen is 4,60 euro in het laagseizoen en 6,50 euro in het hoogseizoen.


Het 'Viaduc de Millau' in aanbouw

Eutelsat weert Hezbollah-zender

Het satellietbedrijf Eutelsat zal de Libanese Hezbollah-zender al-Manar TV waarschijnlijk vandaag nog van de Europese satelliet halen. Dit gebeurt omdat in Frankrijk de Raad van State heeft bevolen dat de doorgifte van de radicale moslimomroep moet worden beëindigd. Het hoofdkantoor van Eutelsat is in Parijs gevestigd. De zender moet van de Franse Raad van State op zwart omdat de zender in uitzendingen aanzet tot haat jegens joden.

Al-Manar wordt in Europa verspreid via de Eutelsat satelliet als deel van een pakket van negen Arabische zenders, die in de lucht worden gebracht door Arabsat. Eutelsat hoopt dat Arabsat al-Manar TV nu vrijwillig uit dat pakket verwijderd. Anders is men genoodzaakt de transponder te blokkeren die de negen Arabische kanalen uitzendt.

De reacties op het op zwart zetten van Al-Manar TV lopen uiteen van grote instemming met deze blokkade van antisemitisme, tot kritikasters die wijzen op een gevaarlijk precedent inzake de vrijheid van meningsuiting en de doorgifte van tv-stations. Vooral in Libanon is woedend gerageerd. Het land zegt dat dit het resultaat is van ''Israëlische druk na een politieke campagne van de zionistische lobby in Frankrijk''. Men zal zich beraden over tegenmaatregelen.

Al-Manar TV zal wel worden blijven doorgegeven op zes andere satellieten die het grootste deel van de wereld bestrijken, met inbegrip van een enkele landen in Europa die buiten de jurisdictie van Frankrijk vallen.

Dagje al-Manar TV
Het Nederlands Dagblad liet verslaggever Harald Doornbos deze week eens kijken naar al Manar TV, om te zien hoe de uitzendingen zijn.

Zijn relaas: Bij de dagopening eerst een paar minuten verzen uit de Koran reciteren. Daarna een show voor kinderen waarin gesluierde leerlingen (de sluier is verplicht voor iedere vrouw ouder dan zes jaar) van twee moslimscholen het tegen elkaar opnemen om een bokaal te winnen. Die prijs gaat naar de school waarvan de leerlingen de meeste koranverzen uit het hoofd kennen. Met het spelonderdeel 'Zet dit koranvers in de juiste volgorde' eindigt het luchtige middaggedeelte van Al Manar TV.

Na wederom vijf minuten voorlezen uit de Koran begint het avonddeel, waarin kijkers uit de hele Arabische wereld mogen inbellen. Deze avond stond het onderwerp 'mensenrechten' centraal. Al Rida, een beller uit Irak, schreeuwt door de telefoon dat ''mensenrechten buiten de islamitische wereld niet bestaan''. Daarna volgt Hways uit Syrië, die stelt dat ''er geen mensenrechten zijn onder cowboys, westerlingen en de maffia''.

Hierna volgt het nieuws, waarin je het idee krijgt dat Israël verantwoordelijk is voor werkelijk alle ellende - inclusief het broeikaseffect. De avond wordt besloten met tien minuten citeren uit de Koran.

Aids
In Frankrijk is men vooral erg gevallen over een uitzending vorige week op Wereldaidsdag. Toen werd een gast in de studio uitgenodigd die uitgebreid de tijd kreeg om het publiek voor te houden dat het aids-virus door de Joden de wereld is ingebracht. Voor de Fransen was dat de druppel nadat al-Manar TV eerder al een avondvullend programma genaamd 'De Diaspora' uitzond, waarin ,,het grote Joodse complot om de wereld te veroveren'' werd ontrafeld. Ook zond al-Manar een spelshow uit waarbij de deelnemers voor elk goed antwoord steeds een stapje dichter op een landkaart bij Jeruzalem kwamen. Degene die het eerst in Jeruzalem was, kreeg 3.000 dollar. Daarna volgde een spotje met gewapende Hezbollah-strijders die het clublied 'Wij gaan naar Jeruzalem' zongen.

Al-Manar betekent in het Arabisch 'licht'. De makers en veel kijkers van al-Manar vinden dat de wereld in duisternis verkeert en dat alleen (hun) Allah licht kan brengen. De Hezbollah-groepering meent niets verkeerd te doen. ''We vertellen gewoon de waarheid'', aldus een woordvoerder. Ook de Libanese regering ziet niets kwaads in het tv-station en dreigde eerder al met het van de kabel halen van Franstalige zenders als al-Manar in Frankrijk van de buis gaat.

Nieuwe FFVII: Advent Children Trailer met ondertitels

Square-Enix had onlang een nieuwe trailer op de pagina van Final Fantasy VII: Advent Children gezet. De trailer duurt zo'n vier minuten, maar is compleet in het Japans. Nu hebben de mensen van daeya.org de trailer voorzien van Engelse ondertitels.

Bekijk de trailer niet als je geen spoilers wilt zien

De beide trailers zijn hier te downloaden en zijn respectievelijk 40.7MB en 34.1MB.
Hier is een mirror te vinden, aangezien de GamesAreFun servers op het moment overbelast zijn.

CD: The best of trance 2004

Het is altijd lastig om een goede verzamel-CD op de markt te brengen. Je hebt te maken met veel verschillende nummers die ook nog eens allemaal mooi in elkaar over moeten lopen. Begin van dit jaar kreeg ik al "The Ultimate Collection of Hardstyle 2004" in mijn handen. Die CD viel mij toen heel erg tegen, want hoe kan je nou al in maart een CD uitgeven die heet "The Ultimate Collection of Hardstyle 2004". Sony Music kwam vorige maand met een nieuwe verzamel-CD. "The Best Of Trance 2004". Er is dit jaar heel wat gebeurd op trance-gebied en ik hoop dan ook echt dat ze bepaalde tracks niet vergeten zijn op dit album.

Afscheid Van Moorsel aan zijde Dekker

Wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel zal haar laatste meters fietsen aan de zijde van Erik Dekker.

De afscheidsavond van van Moorsel zal op 8 januari plaatsvinden tijdens de zesdaagse in Rotterdam en wordt opgeluisterd met een achtervolgingstoernooi voor gemengde koppels.

Naast van Moorsel en Dekker nemen ook de koppels Michael Boogerd/Mirjam Melchers, Servais Knaven/Anouska van der Zee en mountainbiker Bart Brentjens/Sissy van Alebeek deel.

Op de avond zal in drie blokken teruggekeken worden op de lange loolpbaan van de veelvoudig wereld- en olympisch kampioene. "Het wordt een mooie en emotionele avond", aldus Van Moorsel dinsdag bij de presentatie van het programma.

UEFA legt Feyenoord en PSV flinke boetes op

Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de UEFA cup wedstrijd Feyenoord-Schalke 04 heeft de UEFA de Rotterdamse club een boete opgelegd van 15.000 Zwitserse francs.

Tijdens de wedstrijd werden er diverse voorwerpen, waaronder vuurwerk, op het veld gegooid. Tevens werd op de tribunes het nodige vuurwerk afgestoken.

Feyenoord beraadt zich op de wegen om de boete op de daders te achterhalen. Ook heeft Feyenoord besloten geen vergunning aan te vragen voor georganiseerd vuurwerk, zolang dit op de tribunes nog ongeorganiseerd wordt afgestoken.

Ook PSV kreeg een boete opgelegd wegens ongeregeldheden. De club uit Eindhoven moet 2000 euro betalen wegens een gegooide aansteker. De aansteker werd in het thuisduel met Arsenal (1-1) in de UEFA Champions League door een toeschouwer geworpen naar Thierry Henry.

[upd] Dode en gewonden bij schietpartij R'dam

Bij een schietpartij in Rotterdam is vanmorgen rond half twaalf een nog onbekend persoon om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond. De drie stonden te wachten bij een tramhalte op de Westzeedijk toen ze werden beschoten. De dader is nog voortvluchtig.

De twee gewonden zijn buiten levensgevaar, zo meldde politiewoordvoerder Ger de Jong. Over het motief van de dader is vooralsnog niets bekend, de politie is naar hem op zoek.

Update 17:26
Het dodelijke slachtoffer is een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De gewonden zijn een 21-jarige Rotterdammer en een vrouw uit Eritrea, waarvan de leeftijd vooralsnog onbekend is. Zij werden beiden in hun been getroffen en hebben inmiddels het ziekenhuis kunnen verlaten.

Een woordvoerder van de politie meldde in een reactie dat de gedode man een vriend van de dader was. De schutter is nog steeds voortvluchtig, volgens getuigen liep hij weg in de richting van Schiedam, waar hij in een auto zou zijn gestapt.

Adresgegevens 1758 HvA-studenten op straat

Neuralnet had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf gistermiddag 17:15 tot vanmorgen 10:30 hebben de persoonlijke gegevens van 1758 Informatica-studenten van de Hogeschool van Amsterdam online gestaan. In het .pdf-bestand met de gegevens staan naam, woonplaats, adres, e-mail adres en andere persoonlijke gegevens van de studenten. René Tönissen, adjunct directeur van de Informatica en Elektrotechniek op de Hogeschool, schrijft in een open brief dat het infosysteem is gekraakt.

"Vanzelfsprekend zullen wij alles doen wat mogelijk is, om te achterhalen hoe dit gebeurd is. Voorlopig past ons slechts een nederig excuus. Het had niet mogen gebeuren. Wij zullen passende maatregelen treffen om herhaling te voorkomen.", aldus Tönissen.

Sudeki naar de PC?

Volgens een persbericht van ATI kunnen wij binnenkort wellicht Sudeki verwachten voor de PC.
In het persbericht gaat ATI in op de nieuwe catalyst drivers voor de Radeon kaarten. Zo vertelt ATI dat met de nieuwe drivers bijvoorbeeld Half-Life 2 veel beter gaat lopen en een paar problemen met Pirates! worden opgelost.

Daarnaast zouden de drivers echter ook bekende problemen met Sudeki oplossen, dat terwijl Sudeki op dit moment alleen voor de Xbox is verschenen. Op deze pagina staat bijvoorbeeld dat wanneer een speler een ruimte verlaat of binnengaat het spel nog weleens wilde crashen wanneer men op een Windows XP configuratie speelde.

Zowel Microsoft, Climax als ATI hebben nog niet gereageerd.

Heerenveen op volle oorlogssterkte tegen Beveren

SC Heerenveen zal woensdag op volle oorlogssterkte aantreden in de UEFA cup wedstrijd tegen Beveren.

Op de laatste training bleek dat de twijfelgevallen Arek Radomski, Klaas-Jan Huntelaar en Brian Vandenbussche op tijd fit zullen zijn. Bij een overwinning woensdag is Heerenveen zeker van de volgende ronde, bij een gelijkspel moet de club hopen dat VfB Stuttgart wint van Dinamo Zagreb.

Radomski miste door een hamstringblessure de laatste drie wedstrijden van de club tegen Dinamo Zagreb, Willem II en FC Groningen. Dinsdag trainde hij echter weer mee. Huntelaar is weer helemaal fit. De clubtopscorer kampte vorige week nog met liesklachten en ontbrak afgelopen vrijdag tegen Groningen. Doelman Vandenbussche speelde die wedstrijd wel ondanks een knieblessure. Die kwetsuur vormt echter geen belemmering voor de wedstrijd van morgen.

Bij Beveren ontbreken keeper Barry Boubacar en verdediger Emmanuel Eboué door een schorsing. Zij worden vervangen door de Belgische reservekeeper Mark Volders en Sekou Ouattara. Hierdoor staan er bij Beveren maar liefst negen spelers uit Ivoorkust in de basis.

Bejaard 'naaktmodel' bestolen

Een 81-jarige Duitser is zijn portemonnee kwijtgeraakt toen twee schone jongedames hem vroegen samen met hen naakt op de foto te gaan. Toen hij zijn broek liet zakken gingen de meisjes er met zijn geld vandoor.

"Nadat de bejaarde enthousiast zijn broek had uitgetrokken pakten de vrouwen zijn portemonnee af en renden ze weg", aldus een woordvoerder van de politie. De buit bedroeg zo'n 250 euro, hetgeen de man contant bij zich had.

Nieuwe screens van Tales of Rebirth

Terwijl Europa pas net de kans heeft gekregen om Tales of Symphonia te kunnen spelen, komt in Japan deze week het nieuwe deel in de 'Tales of...' serie al uit.
Tales of Rebirth, zoals de opvolger dus gaat heten, wordt door Namco voor de PlayStation 2 uitgegeven en wordt voor de mensen die het spel in de pre-order hadden, met een speciale bonus DVD geleverd.
Het spel heeft nog geen Europese releasedate. Wel heeft Namco een paar screens vrijgegeven om te bewonderen.

'Mussert werd herbegraven in Vlaanderen'

DonPardon had ons via de nieuws-submit te melden:

De stoffelijke resten van NSB-leider Anton Mussert zijn in de jaren '90 door een Vlaamse nationaalsocialistische cel opgegraven en op een onbekende lokatie in België herbegraven. In 1956 verdween Musserts gebeente van zijn oorspronkelijke rustplaats in Den Haag. Jarenlang werd aangenomen dat het zich bevond op een lokatie in Het Gooi, dat blijkt nu de achtertuin van een ‘oostfronter’ te zijn. Zo'n 10 jaar terug werd op zijn verzoek het stoffelijk overschot opgegraven en in Vlaanderen herbegraven.

Gisteren sprak actualiteitenprogramma TweeVandaag met een van de betrokkenen, Bert Eriksson, die beweert het gebeente toentertijd te hebben verplaatst. Eriksson was in de jaren zeventig de voorman van de Vlaamse Militanten Orde. De toenmalige leider van deze in België verboden extreem-rechtse organisatie weigert te zeggen waar de botten van Mussert zijn begraven.

Ravage tv-programma hersteld door Endemol

Symsonic had ons via de nieuws-submit te melden:

Als je meedoet aan het RTL4-programma 'In Holland staat een huis' weet je dat je woning flink verbouwd kan worden. Niet zelden komen kandidaten binnen met een onaangename blik in hun ogen terwijl ze 'apart' mompelen. Maar kunstenaar Lino Koster uit Zwolle had het huis van de familie Bloemendal in Soest wel heel erg toegetakeld. Zo erg, dat producent Endemol besloot de ravage te herstellen.

Anderhalf miljoen kijkers konden afgelopen week zien hoe werkelijk alles in de woning metallic paars was geverfd. Op de grond lagen stalen platen en stond een glazen podium. In de dragende muur waren grote kijkgaten geboord en aan het plafond hingen tafels, waaronder een gebodypainte vrouw lag. "Die heeft zich boven staan douchen, de verf krijg ik niet uit het bad", vertelt bewoonster Marion Bloemendal (34).

Inmiddels is de ravage grotendeels teniet gedaan. Op kosten van Endemol zijn de gaten gedicht, de muren opnieuw geverfd en is het laminaat vervangen. "Natuurlijk kun je zeggen: 'risico van het spel', daar teken je zelfs voor. Maar dit had Endemol ook niet eerder meegemaakt. Dit was in zes jaar hun ergste metamorfose," aldus Marion.

Leider Britse extreem-rechtse partij opgepakt

De leider van de Britse extreem-rechtse British National Party (BNP) Nick Griffin is gearresteerd op zijn boerderij in Wales, zo heeft de partij zelf vandaag bekendgemaakt. Hij is opgepakt op verdenking van het aanzetten tot haat op racistische gronden.

De BNP meent dat de 45-jarige Griffin is gearresteerd naar aanleiding van een documentaire van de BBC, uitgezonden in juli van dit jaar. In deze documentaire, voor een groot deel gefilmd met verborgen camera's, noemde Griffin onder andere de islam "een wreed en verdorven geloof". In de documentaire bekenden tevens BNP-aanhangers racistische misdrijven te hebben gepleegd.

Na de uitzending zei Griffin dat de BBC zijn toespraak op selectieve wijze had gemonteerd. Ook daagde hij de autoriteiten uit om hem aan te klagen. "Als minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett mij wil onderwerpen aan een showproces met de vraag of wij mogen waarschuwen voor de gevaren van de islam, zou ik daar verheugd over zijn", aldus Griffin.

Een woordvoerder van de BNP noemde de arrestatie van Griffin "een aanval op de vrijheid van meningsuiting". "De BNP haat niemand, we haten niemands ras of religie", aldus de woordvoerder. In verband met de BBC-documentaire zijn er nu al twaalf mensen opgepakt, zo werd afgelopen zondag nog BNP-voorzitter John Tyndall aangehouden.

De BNP bezet enkele tientallen zetels in gemeenteraden in Engeland en speelt een kleine rol in de Britse politiek. Het voornaamse programmapunt van de partij is het terugsturen van allochtonen naar hun land van herkomst.


Nick Griffin

Kessen III website online

Koei heeft onlangs de officiële website van Kessen III online gezet. De nieuwe site bevat onder andere informatie over het spel, screenshots en een trailer. Kessen III gaat over de opkomst van de Oda Nobunaga en haar bondgenoten in de strijd om de macht en maakt gebruik van de vernieuwde "Group Control Engine". Kessen III staat gepland voor de PlayStation 2 voor 29 april 2005.


Klik hier om naar de site te gaan

Scholier krijgt jeugd-tbs voor steekpartij Heerenveen

De 15-jarige scholier Dilmerson Geronimo S. uit Heerenveen is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden conform de eis veroordeeld tot acht maanden en twee weken jeugddetentie en jeugd-tbs. S. stak in maart van dit jaar op veertienjarige leeftijd een 17-jarige medescholier neer op de school 'De Compagnie' in Heerenveen. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar wist het te overleven.

S. heeft de opgelegde celstraf al uitgezeten, waardoor de jeugd-tbs overblijft. Ook moet hij het slachtoffer van de steekpartij ruim drieduizend euro betalen. Het Openbaar Ministerie legde de jongen poging tot doodslag ten laste, maar zijn advocaat P. Hoekstra meende opnieuw dat het "slechts" zware mishandeling betreft. Hij was het eens met de celstraf, maar vindt de jeugd-tbs overdreven. Het is nog niet bekend of hij in hoger beroep zal gaan.

Feyenoord zonder Ono en Saidi naar Zwitserland

Shinji Ono en Karim Saidi zullen niet met Feyenoord meereizen naar Zwitserland, voor de UEFA cup wedstrijd aakonmende donderdag tegen FC Basel.

Beide spelers hebben lichte klachten als gevolg van oververmoeidheid, zo zegt de club op hun website. Omdat de Rotterdammers al zeker zijn van een plaats in de volgende ronde, besloot trainer Gullit het tweetal thuis te laten.

Door het ontbreken van Ono en Saidi is de negentienjarige verdediger Wouter Artz van Jong Feyenoord toegevoegd aan de selectie voor het duel in Basel. Donderdag zal hij voor het eerst op de bank plaatsnemen bij een wedstrijd van club uit de Kuip.

Teams steunen ethische code

De 19 teams zijn akkoord gegaan met een ethische code voor de ProTour. Rijders die positief op doping testen kunnen door deze regeling voor vier jaar worden uitgesloten van de topwielerwedstrijden.

Op een bijeenkomst van de vereniging van wielerploegen, de International Association of Professional Cycling Groups (AIGCP), kwamen de UCI en de 19 ploegen tot een akkoord over de ethische code. In de ethische code wordt met name de harde lijn doorgetrokken tegen renners die doping gebruiken. Ploegen verplichten zich een positief geteste renner meteen te schorsen en als de testprocedure is voltooid, en de positieve test is blijven staan, de renner te ontslaan.

Deze regeling geldt voorlopig wel alleen voor de 27 wedstrijden die onder de ProTour vallen en voor deze teams. De teams hebben er echter op aangedrongen om bij de ProTour-wedstrijden alleen Continental-teams toe te laten die de code ook onderschrijven.

Bestraffing van het team bij het geval van een dopinggeval zal worden overgelaten aan de licentiecommissie van de UCI, maar waarschijnlijk zal hier vandaag bij een bespreking van de UCI verder over worden gesproken. De teams en de UCI willen ook een code afsluiten over het management van ploegen. Naast deze ethische code wil de AIGCP zelf nog een ethische code opstellen die nog verder gaat.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 5

Suc6 allemaal met de 5e ronde van Wat is dit!!

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

CBS verwacht maximaal 17 miljoen inwoners

Het inwonertal van Nederland zal niet boven de 17 miljoen uitkomen. Over dertig jaar zullen er ten hoogste 17 miljoen mensen wonen, daarna daalt het aantal inwoners. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag verschenen zijn.

Op dit moment wonen er in Nederland 16,3 miljoen mensen. Mede door de economische teruggang zal het aantal immigranten en geboorten blijven dalen en het aantal emigranten blijven stijgen, waardoor de bevolkingsgroei de komende jaren laag zal blijven. In 2035 zal er volgens het CBS voor het eerst sinds tijden weer sprake zijn van een bevolkingsafname, dit door de vergrijzing in Nederland.

Het percentage niet-westerse allochtonen in Nederland zal blijven groeien en in 2050 uitkomen op 17 procent, zo meent het CBS. Op dit moment is zo'n tien procent niet-westers. In 2040 bereikt Nederland qua 65-plussers een maximum van 24 procent van de bevolking, nu is dat nog veertien procent.

Liuzzi wil geen "wisselplaats"

Nu David Coulthard zo goed als zeker lijkt bij Red Bull, is bij dat team een nieuw idee komen bovendrijven. Het wisselen van coureurs tijdens komend seizoen.

Christian Klien en Vitantonio Liuzzi leken bij de eerste tests de meeste kansen te hebben op de plaatsen bij Red Bull. Nu er nog maar één stoeltje over lijkt te zijn, zijn ze ook meteen elkaars concurrenten. Desgevraagd liet teambaas Mateschitz weten dat een ander idee denkbaar is. Dat idee is dat de rijders om en om racen tijdens het seizoen.

Vitantonio Liuzzi wijst het idee echter van de hand: "Ik heb geen nieuws aangaande mezelf, maar ik denk dat een seizoen delen met Klien contraproductief is. Ik neem andere opties mee: er zijn nog plaatsen vrij bij Williams en Jordan. Ik denk dat het logischer is dat Red Bull twee rijders kiest uit Klien, Coulthard en mijzelf."

Link MGA met MGS3

Vandaag is bekend geworden dat je in Metal Gear Acid extra features kunt unlocken, door je PSP met MGA aan je PS2 met Metal Gear Solid 3 aan te sluiten met een USB-kabel. Dit staat in de handleiding van Metal Gear Acid. De extra features zouden bijvoorbeeld wapens en camouflage kunnen zijn. Konami heeft nog niet precies bekend gemaakt wat je kan unlocken.

Gisteren verschenen er ook al nieuwe screenshots van MGA.

Moord op Van Gogh tv-moment van het jaar

De moord op Theo van Gogh is voor veel Nederlanders hèt tv-moment van 2004. 46 procent van de ondervraagden in een onderzoek, gehouden door Trendbox, gaf aan dat dit de meeste impact op hem of haar heeft gehad.

Op ruime achterstand eindigden de begrafenis van André Hazes (tien procent) en het overlijden van Guusje Nederhorst (negen) op de plaatsen twee en drie. De bijzetting van koningin Juliana in de Nieuwe Kerk in Delft eindigde met zeven procent van de stemmen op de vierde plaats. Op dit laatste werd vooral gestemd door mensen van 50 jaar en ouder. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van Veronica Magazine.

Ouders staken wegens luie kinderen

Het echtpaar Cat en Harlan Barnard uit de Amerikaanse staat Florida is in staking gegaan. Niet omdat ze hun huis uitmoeten, meer loon willen of de kat van de buren haten. Nee, de twee eisen dat hun kinderen meer gaan doen in het huishouden.

Zoon Benjamin (17) en dochter Kit (12) weigeren hardnekkig om af en toe hun ouders te helpen. Volgens moeder Cat zijn zij en vader Harlan de wanhoop nabij. Alles hebben ze geprobeerd, maar zelfs sociaal werker Harlan kon de kinderen niet op andere gedachten brengen.

Toen Benjamin weigerde het gras te maaien, hoewel zijn moeder wegens een operatie rust moest houden, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Sindsdien kamperen de ouders in de tuin. Een iglotent staat op de oprit, de tv op een tafel voor de tent en in de tuin staan borden met het opschrift 'Parents on strike' en 'Seeking cooperation and respect'. Terwijl de kinderen in huis voorzien worden van diepvriesmaaltijden, grillen Cat en Harlan hun steaks op de barbecue. Ze willen net zo lang buiten blijven tot hun kinderen inzien dat ze ook mee moeten helpen.


Moeder Cat staakt in de tuin

Voornaam Jihad niet langer acceptabel

Amsterdam kan niet langer toestaan dat Marokkaanse kinderen de voornaam 'Jihad' krijgen. Eind vorige maand is er nog een meisje uit de wijk De Baarsjes zo door haar ouders genoemd, maar het stadsdeel gaat de ouders uitnodigen om dat recht te zetten. De ambtenaar van de burgelijke stand heeft de naam dan wel zonder problemen geaccepteerd, het Marokkaanse consulaat werkt daar niet aan mee en weigert een paspoort af te geven.

In Nederland worden zo'n 6 kinderen per jaar 'Jihad' genoemd, een woord dat 'innerlijke strijd voor je geloof', maar ook 'heilige oorlog' kan betekenen. Uit een boek over voornamen, van onder meer Gerrit Bloothooft, blijkt dat dat de afgelopen twintig jaar 129 keer is gebeurd; 93 keer was het een meisje en 36 keer een jongen. Het gebeurt nu niet meer dan voorheen.

'Jihad' blijkt wel voor te komen op de namenlijst van het Marokkaanse consulaat. Maar er staat tegenwoordig echter een sterretje met het cijfer 2 achter. Dit betekent dat het consulaat in Rotterdam de naam niet accepteert. Het stadsdeel heeft nu bij het Marokkaanse consulaat in Amsterdam even nagevraagd of dat de naam 'Jihad' nog steeds accepteert. Die antwoordde dat ook zij de naam niet meer goedkeuren. Het kind zal met die naam dan ook geen Marokkaans paspoort kunnen krijgen.

Bemiddeling voor huwelijken zonder seks

In Europa en Amerika doen huwelijksbureaus goede zaken door vrouwen uit Rusland en andere landen in Oost-Europa aan te bieden. In China is echter een andere trend gaande. Een bureau in het oosten van het land regelt huwelijken voor mensen die geen seks willen. Het initiatief is een commercieel succes.

Volgens een woordvoerder van het bureau zijn er veel mensen die graag willen trouwen, maar geen zin hebben in seks. Daarbij gaat het voornamelijk om mensen met lichamelijke of geestelijke problemen. Inmiddels stromen de klanten uit heel China toe, aldus het bureau.

Nederlandse jeugd drinkt veel alcohol

DonPardon had ons via de nieuws-submit te melden:

Van alle Europese scholieren nuttigen de Nederlandse het meeste alcohol, zo blijkt uit een onderzoek van de European School Survey on Alohol and Other Drugs (ESPAD). Zeker 25% van de 15 en 16-jarigen drinkt vaker dan tien keer in de maand. De Hollandse jeugd drinkt niet alleen vaak, ze drinkt ook veel. Ruim 33% gaf aan minstens drie keer per maand vijf glazen bier of meer te drinken.

De Nederlandse scholieren liggen niet echt wakker over mogelijke schadelijke effecten van alcohol. Slechts 17% verwacht negatieve gevolgen van het eigen alcoholgebruik, zoals schade aan de gezondheid of problemen met de politie.

Na de Nederlandse jongeren is het de jeugd van Engeland, Ierland en Malta die het meest drinken.

Met het roken van sigaretten en het gebruik van harddrugs zit de Nederlandse jeugd in de middenmoot. Opvallend is dat dit ook voor het gebruik van softdrugs geldt, dat in ons land als enige in de EU gedoogd wordt. Zo'n 13% van de jongeren zegt in de maand voorafgaand aan het onderzoek een jointje te hebben gerookt. Zweden scoort hiermee het laagst. Slechts 1% van de jeugd gaf aan in de afgelopen maand cannabis te hebben gebruikt.

Amsterdamse kraakpanden ontruimd

In de Indische buurt in Amsterdam is de politie sinds vanmorgen bezig met het ontruimen van 172 woningen. De betreffende panden in het Berlageblok zijn gekraakt. Zeker acht mensen zijn gearresteerd omdat ze hun woning niet wilden verlaten.

De panden werden ontruimd omdat de krakers in de buurt voor veel overlast zorgen. "We moesten er vaak naartoe en daarom hebben we besloten te gaan ontruimen", aldus een politiewoordvoerster.

De bewoners hadden gisteren een waarschuwing van de politie gekregen dat er vandaag zou worden begonnen met ontruiming. Veel panden stonden daardoor al leeg.

Veel doden bij treinongeluk India

In de Indiase staat Punjab zijn vandaag zeker vijftig mensen omgekomen bij een treinongeluk. Zeker 150 mensen raakten gewond toen twee passagierstreinen frontaal op elkaar botsten.

Hoe het kon gebeuren dat de snel- en stoptrein op elkaar botsten is nog niet duidelijk. Het leger is door de autoriteiten ingeschakeld om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Zeker vier rijtuigen zijn zwaar beschadigd.

De afgelopen jaren zijn er meer treinongelukken geweest in de noordwestelijke staat. Zo vonden zes jaar geleden 209 mensen de dood bij een ernstig ongeluk, kwamen in 2001 46 mensen om het leven bij een botsing tussen een goederentrein en een sneltrein en eiste een brand in drie slaapwagons in een expresstrein in mei vorig jaar zeker veertig levens.

Vitesse kijkt naar Verbist als opvolger Jevric

Als keeper Dragoslav Jevric in de winterstop mocht vertrekken bij Vitesse, dan heeft de Arnhemse club al een opvolger op het oog.

Vitesse heeft interesse in de Belgische jeugdinternational Bram Verbist van Germinal Beerschot Antwerpen. De 21-jarige Verbist speelde al eerder in de jeugd van Ajax, maar is daar nooit doorgebroken.

Jevric wil al een tijd weg bij de club uit het Gelredome . De Servische doelman, die met Besiktas in verband wordt gebracht, wil zijn aflopende contract alleen verlengen als hij zijn huidige salaris behoudt. Vitesse kan daar niet aan voldoen, waardoor een vertrek van de keeper onvermijdelijk lijkt. De Arnhemmers hopen dan ook op een transfer in de winterstop, zodat er nog wat geld binnenkomt.

Verbist stond het afgelopen weekend voor het eerst dit seizoen onder de lat bij GBA en scouts van Vitesse waren bij dat duel aanwezig.

HFC Haarlem soap in aantocht

SBS6 gaat vanaf april 2005 een real life soap over Haarlem, een van de armste clubs in het betaald voetbal, uitzenden.

De eerste-divisievoetbalclub bereikte een akkoord met SBS voor 8 uitzendingen van 25 minuten. Het wel en wee van de Haarlemmers zal op de zaterdag in de vooravond te zien zijn. Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans, zal het programma gaan produceren. De hoofdpersonen in de serie zullen waarschijnlijk het trainersduo, een vrijwilliger, twee spelers en een bestuurslid zijn. Het filmen zal begin 2005 beginnen.

Still Life screens

Ontwikkelaar Microïds heeft nieuwe screenshots van de adventuregame Still Life vrijgegeven. De game draait op een verbeterde engine van Syberia en neemt je mee naar Chicago waar je als FBI agent een seriemoordenaar op de hielen zit. Door middel van tijdreizen en flashbacks kom je op nieuwe lokaties waar aanwijzingen te vinden zijn, bijvoorbeeld door het ondervragen van verdachten. In het spel kom je oude bekenden uit het spel "Post Mortem" tegen, hoewel het geen vervolg daarop is. De game verschijnt in 2005 voor de PC en Xbox.

Hieronder staan enkele screenshots en hier staan er meer.


Vloet en Roda JC na dit seizoen uit elkaar

Wiljan Vloet zal na dit niet terugkeren als trainer van Roda JC. De 42-jarige coach, die de laatste drie jaar aan het roer stond in Kerkrade, krijgt geen verlenging van zijn contract aangeboden.

"Beide partijen hadden de intentie om met elkaar door te gaan, maar zetten daar ook hun vraagtekens bij", volgens de persverklaring van de clubleiding. "Na de verschillende plus- en minpunten te hebben besproken, is in goed overleg besloten om aan het einde van het seizoen uit elkaar te gaan."

Roda JC staat negende in de competitie. In zijn eerste twee jaar als trainer in Kerkrade eindigde Vloet met de Limburgers beide keren op de zesde stek, waarmee ze net Europees voetbal misliepen.

Yildirim sluit Oranje niet uit

In februari zal Ugur Yildirim bepalen als hij zich beschikbaar stelt voor Nederland of Turkije. De 22-jarige vleugelaanvaller van SC Heerenveen wordt al een tijdje door beide bondscoaches in de gaten gehouden.

Marco van Basten heeft in het verleden aangegeven in Yildirim een potentiele international te zien. Yildirim die van een interland met Turkije B afzag wegens clubverplichtingen meldde echter in het verleden in een interview dat zijn hart bij Turkije ligt. Beide bondscoaches hebben al aangegeven dat Yildrim op het punt staat opgeroepen te worden maar zelf is hij er nog niet uit. "Ik voel me een Turk, maar het Nederlandse voetbal past denk ik beter bij mij", aldus Yildirim in AD Sportwereld.

De rechteraanvaller valt op door zijn goede spel bij Heerenveen waar hij bezig is aan zijn eerste seizoen en vier keer trefzeker was. Daarvoor kwam hij vier seizoenen uit voor Go Ahead Eagles. Kiest Yildirim alsnog voor Nederland dan is de kans erg groot dat hij binnen afzienbare tijd zijn debuut zal maken in Oranje.

FA bestraft Souness voor wangedrag

De Engelse voetbalbond heeft de manager van Newcastle United, Graeme Souness, een boete opgelegd van 15.000 euro en een schorsing van een wedstrijd.

De Schotse coach krijgt de straf vanwege zijn gedrag vorige maand in de competitiewedstrijd tegen Fulham (4-1 verlies). De trainer was kwaad op arbiter Howard Webb, omdat die Newcastle geen strafschop gaf.

Souness stak zijn onvrede daarover niet onder stoelen of banken en werd vervolgens door Webb naar de tribune verwezen. Vanaf die plek moet de Schot nu ook de wedstrijd tegen West Bromwich Albion op 3 januari bekijken.

Guns N' Roses op nummer 1 in Top 1000 Allertijden

Guns N' Roses staat op nummer 1 in de 'Veronica Top 1000 Allertijden' die tussen 20 en 26 december zal worden uitgezonden op Radio Veronica. Net als vorig jaar wist de band met het nummer 'November Rain' de eerste plaats te bereiken in de lijst, die is samengesteld door de luisteraars van het radiostation. Meer dan 250.000 stemmen zijn tussen 29 oktober en 10 december uitgebracht op de website van de zender.

De top 10 van ziet er als volgt uit:
1. Guns N' Roses - November Rain
2. Queen - Bohemian Rhapsody
3. Eagles - Hotel California
4. Phil Collins – In The Air Tonight
5. Led Zeppelin – Stairway To Heaven
6. Meat Loaf – Paradise By The Dashboard Light
7. Metallica – Nothing Else Matters
8. Pink Floyd – Another Brick In The Wall
9. U2- With Or Without You
10. Supertramp – School

Eindredacteur Johan van Slooten van Veronica is blij met de lijst. "De Top 1000 Allertijden van 2004 is weer een behoorlijk afwisselende lijst geworden, die de brede smaak van de Veronica-luisteraars prima weergeeft. Wat ook opvalt is de onaantastbare status van de nummer 1, November Rain van Guns N’ Roses. Vorig jaar won die plaat maar nét van Bohemian Rhapsody, nu is hij veruit de populairste plaat in de Top 1000."

Het nummer 'Feel' van Robbie Williams is de hoogst genoteerde plaat van na 2000 in de lijst, op nummer 11. Vorig jaar stond de plaat al op 35. Andere recente namen die nu al in de Top 1000 staan zijn Evanescence, Keane, Maroon 5 en Coldplay.

Trein botst op boomstam

Maandag heeft een stoptrein bij Hengelo Oost vertraging opgelopen. De trein botste op een boomstam die op de rails lag. Doordat het voertuig langzaam reed, deden zich bij het ongeval geen persoonlijke ongelukken voor. Dat heeft spoorwegbeheerder ProRail dinsdag bekend gemaakt.

Een woordvoerder van ProRail verklaarde dat de boomstam met opzet op de rails gelegd moet zijn. Er is lichte schade aan de trein. "Rond 23.00 uur is de reis weer hervat", aldus Peter Lensink van ProRail. "In de tussentijd zijn de passagiers met bussen vervoerd." De politie heeft een onderzoek ingesteld naar hoe de boomstam daar terecht is gekomen.

EA verkrijgt 5 jaar lang de exclusieve rechten NFL

EA heeft de exclusieve rechten voor de NFL gekregen voor de komende vijf jaar. De rechten hebben betrekking op de teams, spelers en de stadions. EA geeft toe dat ze de afgelopen jaren hier al mee bezig zijn geweest, en nu is het ze dus gelukt.

Voor deze deal heeft EA een contract getekend met de National Football League en de NFL Players Inc., een subdivisie van de NFL Players Association.

Take-Two, de directe concurrent van EA op het gebied van NFL-games, is het grootste slachtoffer geworden. De consumenten worden echter ook benadeeld, omdat er nu van concurrentie geen sprake meer is. Insiders speculeren dat de exclusieve deal door de NFL veroorzaakt is vanwege de prijsverlaging die Take-Two doorgevoerd heeft in het laatste deel van haar NFL-reeks, namelijk NFL 2005. Geen enkele licentiehouder waardeert het namelijk wanneer er prijsoorlogen gevoerd worden met haar licentie, aangezien het de waarde van het totale merk in gevaar brengt. In een reactie op het nieuws spreekt Take-Two van een "tremendous disservice to the consumers", omdat de concurrentiemechanismen op de markt ermee aangetast worden.

Boze EA werknemers steken handen uit de mouwen

Op de website van Cafepress, een portaal waar mensen hun eigen creaties op onder andere T-shirts, bumperstickers en koffiemokken gratis kunnen plaatsen en verkopen, zijn nu T-shirts verschenen die wijzen op de recente klachten van een groep werknemers van EA. Zo hebben verschillende werknemers meer dan 85 uur per week gewerkt zonder enige vergoeding in de vorm van geld of vrije dagen.

Op de shirts, die overigens allemaal minder dan twintig dollar kosten, staat de tekst: "I worked 90 hours a week for EA, and I didn't even get this lousy T-shirt". Omdat Cafepress geen geld vraagt voor geplaatste producten op de site, is het onwaarschijnlijk dat de actie bedoeld is om geld te verdienen. De T-shirts zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder deze:

De Graafschap test Hristov af

De Graafschap heeft Gorgi Hristov afgetest. De Macedonische aanvaller, die sinds deze zomer zonder club zit, kon in Doetinchem geen contract verdienen, in de paar weken dat hij daar op proef was.

De Graafschap heeft overigens een aanvaller uit de eigen selectie, Hilmi Mihci, toestemming gegeven om op proef te gaan bij VVV Venlo.

De club uit Doetinchem heeft nog voldoende financiele middelen om nieuwe spelers aan te trekken in de winterstop, zodat het niet zal blijven bij de eerder gehaalde Magno (Alaves) en Vandenbroeck (Roda JC). Verschillende spelers zijn al op proef geweest bij de club van de Vijverberg, maar zij konden geen contract verdienen.

De Loor niet op NK allround

Barbara de Loor zal aankomend weekend niet aan de start verschijnen bij het NK Allround in Heerenveen.

De 30-jarige schaatsster, die in de clinch ligt met de KNSB over reclame-uitingen op haar wedstrijdpak, heeft te veel last van haar rug. Om diezelfde reden moest ze twee jaar geleden ook al afzeggen voor het NK Allround in Assen.

Het is nog onduidelijk of Gretha Smit in Heerenveen zal starten. De Rouveense liep vorige week bij een val tijdens een training in Collalbo een hersenschudding op.

The Matrix Online wederom uitgesteld

Werd het spel The Matrix Online al eerder uitgesteld van november naar januari en nu is de release wederom opgeschoven. Het spel zal nu in de lente van 2005 moeten uitkomen. Het uitstellen is gedaan om de game uitvoeriger te beta-testen en de gameplay te verhogen.
"[...]
"We are committed to quality games and making this the best possible experience for players," said Jason Hall, Senior Vice President of Warner Bros. Interactive Entertainment. "Since this is our first MMOG, we are taking measured steps to ensure it will be polished and are investing additional resources into our community oriented initiatives."
[...]"


Misschien moeten we eens praten ...

Aan de gene die ik zoek.

Het is alweer een tijd geleden. Ons laatste contact was niet echt op een normale, succesvolle communicatieve manier. Tijden heb ik niet aan je gedacht en was het verleden het verleden. Alleen, de laatste tijd, is de drang er om je weer eens te zien en te spreken. Een gesprek, we hebben nooit een gesprek gevoerd, misschien moeten we dat maar eens doen. Je weet nooit wat dat oplevert.

Misschien was ik te jong, te verliefd of te naïef. Wat het ook was, ik had geen flauw idee waar ik mee bezig was en wat ik nou wilde. Wilde ik überhaupt wel iets, of moest er gewoon beantwoord worden aan dat gevoel in mijn buik, iedere keer dat ik je zag. Misschien heb ik wel iets van je gemaakt wat je nooit geweest bent, misschien zag ik wel iemand die jij nog niet was. Maar mijn hemel, je was alles voor me. De beelden en gesprekken die ik nu nog in mijn hoofd heb zitten zijn niet bepaald de beste die je je wilt herinneren. Wat ik heb veel foute, stomme misschien zelfs wel gemene dingen gedaan. Ik wist me gewoon geen houding te geven.

Is alles wat ik me herinner geromantiseerd? Is het erger dan het in mijn hoofd is, of valt het allemaal wel mee? Ik heb veel dingen bedacht, scenario's geschreven, zelfs voor je gedacht. Heel oneerlijk allemaal, want jij had zelf geen idee wat je, in mijn gedachten, had gezegd of gedaan. Maar wat dacht je eigenlijk? De ideeën die ik, over mezelf, van jou uit heb, kloppen die wel? Ik heb altijd het idee gehad dat ik voor jou leuk vermaak was, een poppetje misschien. Nooit een volwaardig gesprekspartner. Alleen maar dingen for the fun of it. Dat is prima, toen misschien niet, want dat was nieuw voor me, maar ik snap het nu wel. Als dat het idee was ... want dat weet ik nog steeds niet zeker.

Ik wilde me altijd bewijzen. Dat ik slimmer was dan dat ik misschien deed voorkomen, ook interessante dingen te melden had en misschien wel wist wat er in de wereld gaande was. Alleen als ik bij je in de buurt was, kwam daar weinig van terecht. Ik moest altijd een spel spelen; afstandelijk, ongeïnteresseerd, (poging tot) verleidelijk, lief, aardig, onaardig en ga zo maar door. Er zijn weinig momenten geweest dat ik echt mezelf was of kon zijn. Dit ligt verder niet aan of bij jou, maar wel aan een deel onvermogen aan mijn kant. Onvermogen tot begrijpen, mijzelf begrijpen.

We hebben we een paar mooie momenten gehad, momenten die voor mij in ieder geval erg bijzonder waren. Misschien wel de paar spaarzame momenten dat ik mezelf was, of tevreden met mezelf in jouw gezelschap. Dat het allemaal niets uitmaakte. In de gang, op school, iet wat verloren in het geheel en opeens een bekende stem horen. In het raam zitten, roken, jas om mijn schouders. Een woordenwisseling na een feest, jouw schuld, mijn schuld, niemands schuld, een enerverende woordenwisseling. Dan praten we eens, is het een uiting van ongenoegens! Alleen al daardoor was het een apart, leuk, moment.

Dan opeens komt er een moment dat ik het niet meer begrijp en eigenlijk niet meer aankan. Ik heb het mezelf zo moeilijk gemaakt en als ik iemand de schuld moet geven, dan moet jij het maar zijn. Volledig oneerlijk, maar het hielp mij wel. Dat was de enige manier dat ik er vanaf kon stappen. Jou maakte het allemaal niets uit. In mijn beleving maakte het jou allemaal niets uit. Tot ik nog een email kreeg, die verkeerd bij mij over kwam, waar ik nogal overdreven op reageerde, wat ongetwijfeld het stomste is wat ik heb gedaan. Maar het zij zo. Einde hoofdstuk, einde verhaal.

Tot een half jaar geleden. Dat je nog altijd door mijn hoofd spookte van tijd tot tijd, zal ik niet ontkennen. Maar in een auto richting Amsterdam, ergens in februari, kwam het hele verhaal eruit. Ik verbaasde mezelf en wist niet wat ik er van moest maken. Het enige wat ik dacht was; stom, stom, stom. Waarom moet je toch altijd zo dramatisch reageren op dingen?
En toen ging je weer verder sluimeren, alleen kwamen de herinneringen weer vaker terug. Bij het horen van een nummer, het zien van een film, een bepaalde scene of een stuk uit een boek. Ik heb altijd, vanaf het moment dat ik besloot het is genoeg geweest, het idee of gevoel gehad dat we elkaar nog wel eens zouden tegenkomen of spreken. Alleen die mogelijkheid lijkt steeds surrealistischer te worden. Toch lijkt het me erg leuk om je weer eens te zien. Om mezelf te kunnen zijn, zonder spelletjes en met je praten. Of je te horen praten, want volgens mij heb ik wat af gebabbeld in die periode.

Ik heb geen idee of ik je moet zoeken, of ik je kan vinden, of je gevonden wilt worden. Door mij waarschijnlijk al helemaal niet. En zie daar, alweer een idee wat ik zelf bedacht heb. Net zoals ik bedacht heb, dat als je dit ooit leest, of als ik je ooit vind, je me melodramatisch zult vinden, onbezonnen of niet helemaal van deze wereld. Jij, de eeuwige ratio en ik de eeuwige emotie. Hoewel ik onderhand meester ben ik het doodredeneren. Ratio is veiliger en minder pijnlijk dan emotie. Ach, het zijn allemaal mijn ideeën. Ik ben benieuwd naar de jouwe.

Wie weet krijg je dit ooit onder ogen. Lees er doorheen en zie wat ik niet zeg.

We zien elkaar nog.

Bernhard had twee buitenechtelijke dochters

Re_plaY, Esposa, macromarkt.nl en macromarkt.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In een serie vraaggesprekken met de Volkskrant heeft prins Bernhard onthuld dat hij twee buitenechtelijke dochters heeft. Hij geeft toe een 37-jarige Franse dochter Alexia te hebben van wie het bestaan een publiek geheim was. Van de ongeveer 50-jarige Amerikaanse Alicia kan dat niet worden gezegd.

Beide dochters zullen ook delen in de nalatenschap van Bernhard en Juliana, door Bernhard geschat op een bedrag tussen de 150 en 200 miljoen euro. "Mijn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament."

Over de geboorte van Alexia zegt de prins dat zij "bij toeval" is geboren. De komst van zijn Amerikaanse dochter Alicia is echter een direct gevolg van de huwelijkscrisis tussen hem en Juliana in de jaren vijftig, een gevolg van de Greet Hofmans-affaire. Juliana was op de hoogte van Bernhards twee ontwettige kinderen. "Het bestaan van mijn buitenechtelijke kinderen is nooit een pijnlijk geschiedenis geweest. Beide kinderen waren getroffen door hoe lief mammie voor hen was. En mijn vrouw zei op haar beurt dat het verschrikkelijk lieve kinderen waren."

De Volkskrant brengt dinsdag een speciale bijlage uit met daarin de in totaal negen gesprekken met de prins. "Het maakt mij niet uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", aldus Bernhard.

De gesprekken met de prins werden tussen 2001 en afgelopen voorjaar gevoerd. Dit zonder medeweten van de Rijksvoorlichtingsdienst, de premier en de koningin. Bernhard heeft alle uitgewerkte teksten gezien en geaccordeerd, aldus De Volkskrant. Bernhard bepaalde dat pas na zijn dood de gesprekken mochten worden gepubliceerd.

Ook over zijn lidmaatschap van de NSDAP spreekt de prins in de serie gesprekken. "Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: Ik was nooit een nazi."

De interviews met de prins zullen ook in boekvorm verschijnen onder de titel "De prins spreekt". Dit boek zal vandaag verschijnen bij uitgeverij Balans.

Roddick breekt met Gilbert

Tennisser Andy Roddick heeft de samenwerking met zijn coach Brad Gilbert na anderhalf jaar beëindigd.

Maandag maakte Roddick bekend dat hij denkt dat dit besluit het beste is voor zijn verdere ontwikkeling. "Ik heb van de periode met Brad genoten en wens hem voor de toekomst het allerbeste", zei Roddick.

Gilbert, in het verleden trainer van Andre Agassi, zei op zijn website dat hij trots is op de prestaies die hij met Roddick heeft behaald, negen titels waaronder de US Open. Maar hij had ook kritiek op zijn oud-pupil. "Ik ben van mening dat er nog veel werk aan de winkel is. Andy had de route echter niet zo duidelijk voor ogen."

Manchester United morst weer punten

Manchester United heeft opnieuw met punten gemorst in de Engelse Premier League.

Trainer Alex Ferguson zag zijn team, zonder de geblesseerde Ruud van Nistelrooy, met 1-1 gelijk spelen tegen Fulham.

United begon sterk aan de wedstrijd. De vervanger van 'Van The Man', Alan Smith, passeerde keeper Edwin van de Sar na een half uur spelen. De verdiende voorsprong ging echter in de slotfase van de wedstrijd verloren. Toen knalde Papa Bouba Diop vanaf 25 meter raak. Collins John, die weer fit is na een blessure, speelde bij Fulham alleen de laatste zeven minuten mee.

Evil Genius 2 in ontwikkeling

Elixir Studios heeft in een financieel persbericht bekend gemaakt dat ze werken aan een opvolger van het spel Evil Genius. Naast deze opvolger werken ze bij Elixir Studios ook aan twee naamloze titels. Aan één van de titels wordt al 18 maanden gewerkt en de release hiervan staat in 2006. Een ander team werkt aan een prototype spel voor de volgende generatie spelcomputers.
"[...]
Elixir's CEO, Mark Hewitt, commented "we are very pleased to have closed our planned fund raising and to have the full backing of our shareholders. As a company, we are really focused on forging ahead and completing our next title, which is an extremely exciting and innovative game, with a great publisher, as well as seeing our other plans come to fruition."
[...]"


Spelers vinden ontslag Neeskens onnodig

De spelers van NEC zijn zwaar teleurgesteld in het ontslag van hun trainer Johan Neeskens.

Maandagmiddag kreeg de groep te horen dat de trainer op non-actief was gesteld, daarvoor was onder meer de training verplaatst.

Verdediger Jeffrey Leiwakabessy was behoorlijk aangeslagen door het nieuws: "Van ons had dit echt niet gehoeven. Naar ons toe reageerde hij heel kort en koel, maar van binnenuit doet het heel veel pijn, denk ik. Wij zijn zelf schuldig. Hij is toch degene die mij bij de selectie heeft gehaald."

Doelman Dennis Gentenaar had het ontslag niet verwacht. "Het is een grote verrassing voor mij. Ik vind het niet terecht."

Van Basten wil zes Nederlanders per club

Marco van Basten wil de clubs in het Nederlandse betaald voetbal met maximaal vijf buitenlanders laten spelen. Dat zei de Nederlandse bondscoach tijdens een informele persbijeenkomst in Noordwijk.

Van Basten hoopt dat op deze manier de Nederlandse speelstijl, aanvallend, initiatiefrijk en met plezier, een impuls zal krijgen. "Misschien is het zinvol om er naar toe te werken dat bij iedere Nederlandse club ten minste de helft van het elftal uit Nederlanders bestaat. Ook voor het Nederlands elftal zou de keuze dan gemakkelijker worden. We moeten onze identiteit behouden, zo goed en zo slecht als het kan."

Volgens de directeur betaald vetbal, Henk Kesler, is het plan van de bondscoach nobel, maar gezien de Europese wetgeving niet snel realiseerbaar. Daarom is de vroegere buitenlandregel in ons land, maximaal drie spelers per club, ook ooit afgeschaft. Kesler zei dat er in de Europese voetbalbond UEFA wel wordt gewerkt aan een plan om het aantal spelers van buitenlandse komaf te beperken. "Maar dat blijft moeilijk. In Duitsland zijn ze daar bijvoorbeeld voorstander van. Maar clubs als AC Milan, en ook PSV, zullen daar niet blij mee zijn," aldus Kesler.

De bondscoach van de Nederlandse jeugd , Foppe de Haan, sloot zich aan bij de woorden van van Basten. De Haan analyseerde aan de hand van de selecties van de vertegenwoordigende elftallen de huidige staat van het Nederlandse voetbal. In Jong Oranje spelen op dit moment vooral voetballers van clubs uit "de provincie". Volgens De Haan is daaruit afleiden dat er op cruciale posities bij de topclubs al buitenlanders spelen.

"In die elftallen is het nog belangrijker dan in de top dat er Nederlanders spelen. Het is de clubs aan te raden om eens te kijken naar waar die spelers uiteindelijk terechtkomen. Als je dat analyseert, zou je wel eens kunnen schrikken. Misschien is het goed dat daar weer 'normale' Amsterdammers, Rotterdammers of Friezen komen te staan," aldus de Haan.

Blessure Meerdink valt mee

De blessure van AZ-speler Martijn Meerdink blijkt mee te vallen.

De rechterspits vann de Alkmaarse club raakte afgelopen zaterdag tegen FC Twente (5-0)na een tackle van tegenstander Karim Touzani geblesseerd aan zijn rechter enkel. Men dacht eerst aan gescheurde enkelbanden, maar onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat zijn enkelband is ingescheurd. Hij is na de winterstop weer inzetbaar.

"In het eerste geval zou het me zeker twee maanden hebben gekost. Nu hoop ik binnen vier weken weer op het veld te staan. Dat de winterstop eraan komt is in mijn voordeel", aldus Meerdink in het Noordhollands Dagblad.

Werkstraf voor seksueel misbruik paarden

Een inwoner van Heiloo is door de rechtbank in Alkmaar maandag veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens dierenmishandeling. De man molesteerde merries voor zijn eigen seksuele gerief. Naast de werkstraf moet de man een verplichte therapie ondergaan. De rechter legde de maximale proeftijd van drie jaar op.

De dader, de 22-jarige Sjoerd G., werd een jaar geleden door de politie aangehouden na het aanranden van een merrie in een stal van paardenpension Sprenkeling aan de Hogeweg in zijn woonplaats. Hij had daar een stoel bij een paard geplaatst en een afgebroken leuning voor de penetratie gebruikt. De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding.

Tijdens de rechtszitting bleek dat G. vorig jaar diverse keren seksueel aan zijn trekken kwam door met een arm of een stok merries vaginaal te penetreren. Dat was in verschillende paardenstallen in zijn woonplaats gebeurd. De dieren liepen daarbij verwondingen op. Zo werd in november 2003 in een stal een riem van G. aangetroffen. Toen maakte hij gebruik van een kistje en een afgebroken bezemsteel.

G. blijkt een notoire 'paardenneuker' te zijn, want zes jaar geleden heeft hij zich ook al aan soortgelijke delicten schuldig gemaakt. Indertijd werd hij echter niet vervolgd, mede door zijn toen jeugdige leeftijd.

De dader zei tegen de rechter dat hij telkens tot zijn daden was gekomen na het nuttigen van teveel alcohol en drugs. Volgens zijn advocaat is de kans op herhaling klein omdat hij nu een vriendin heeft en een psychische behandeling ondergaat.

Bejaarde Chinese bende opgerold

Rolfxx had ons via de nieuws-submit te melden:

De politie in China heeft een opmerkelijke dievenbende opgerold, zo melden Chinese media. De groep bestond namelijk compleet uit bejaarden.

De bende uit de zuidwestelijke stad Chongqing stond onder leiding van een 81-jarige. Het was niet eens de groepsoudste: het oudste lid loopt alweer 85 jaar rond op deze aardbol. De dieven sloegen vooral toe op markten, alwaar ze schoenen en kleding stalen.

'Veel Turken willen in de EU gaan werken'

Ruim 30% van de Turken zal werk gaan zoeken in Europa als Turkije toetreedt tot de Europese Unie (EU) en er geen beperkingen worden gesteld aan het vrij verkeer van werknemers. Dat blijkt uit een opiniepeiling in Turkije die verricht werd door onderzoeksbureau TNS/PIAR, gehouden in opdracht van haar Deense zuster TNS Gallup. 23% van de ondervraagden zegt het ''zeer waarschijnlijk'' te achten dat ze zullen proberen werk te vinden in een andere EU-lidstaat. Nog eens 21% acht dat ''waarschijnlijk''.

De uitkomsten van het onderzoek geven veel grotere aantallen Turken aan die naar het buitenland willen voor werk, dan eerdere peilingen.

Mochten de EU-regeringsleiders deze week beslissen dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije volgend jaar van start kunnen gaan, dan zal het naar verwachting nog zo'n tien jaar duren eer Turkije toe kan treden tot de unie. Het valt overigens te verwachten dat de EU dan beperkingen zal stellen aan het vrij verkeer van werknemers uit het, in vergelijking met veel andere EU-lidstaten, arme Turkije.

Kamer steggelt over politie-uniform

Icoon politiek binnenland nieuwsDe parlementaire discussie over de veiligheid in Nederland gaat ver. Maandag stond in de Tweede Kamer het nieuwe politie-uniform centraal. Zelfs de kleur van het ondergoed werd door de woordvoerders van de verschillende partijen besproken. Zo ziet het CDA het voorstel voor blauw ondergoed niet zitten. Wit kleurt beter bij een blauw uniform, betoogde Kamerlid Rendert Algra.

De LPF pleitte voor een 'uniform dat agressief overkomt en zo nodig angst inboezemt'. Woordvoerder Joost Eerdmans wil dat de Nederlandse agent net zo'n gezag uitstraalt als zijn collega in Los Angeles. "Daar laat je het wel uit je hoofd om met rood licht de straat over te steken", meende Eerdmans. Kamerlid André Rouvoet van de ChristenUnie luisterde met afgrijzen naar de LPF'er. "Alsjeblieft geen agressieve en angstaanjagende kleding", smeekte Rouvoet.

De keuze pet of cap is inmiddels in het voordeel van de platte politiepet afgesloten. De strijd parka versus leren jack lijkt een overwinning voor de laatste op te leveren. Met de parka over een uniform ziet de agent er uit als een 'wandelende slaapzak', zei Eerdmans. De discussie leidde tot vertwijfeling bij de verantwoordelijk minister Johan Remkes, die verzuchtte dat het debat enkel nog ging om 'het koppel, het leren jack en de kleur van het ondergoed'. De bewindspersoon vroeg zich af hoe ver zijn verantwoordelijkheid in deze kwestie moet gaan.

Shevchenko wint Gouden Bal

Andrei Shevchenko heeft de Gouden Bal 2004 gewonnen. De spits van AC Milan werd door journalisten uit de 52 UEFA-landen gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Hij kreeg 175 stemmen en bleef daarmee Barcelona-concurrenten Deco (139 stemmen) en Ronaldinho (133) voor.

Vorig jaar won de Tsjech Pavel Nedved van Juventus de prijs, hij eindigde dit jaar met 23 punten als zevende. Beste Nederlander was Ruud van Nistelrooy op een negende plek (18 punten).

De 28-jarige Shevchenko is de derde Oekraïner die de prestigeuze bal in ontvangst neemt. Eerder wonnen Oleg Blochin (in 1975) en Igor Belanov (1986) de titel. Shevchenko kende in 2003/2004 een goed seizoen bij AC Milan: hij won de Italiaanse landstitel en scoorde 24 doelpunten in de Serie A. Dit seizoen wist hij al weer elf keer het doel te vinden in de competitie. Ook voor zijn land scoorde hij al vier keer, waarmee Oekraïne op kop gaat in poule B van de EK-kwalificatiereeks.

Overigens leek de spits zondag al een goed voorgevoel te hebben: "Morgen wordt een speciale dag voor mij. Ook mijn ploegmaats wisten dat en ze hebben mij een cadeau gedaan", zo zei hij, refererend aan de twee doelpunten die hij maakte in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Fiorentina.

Andrei Shevchenko wint Gouden Bal 2004

Andrei Shevchenko heeft de Gouden Bal 2004 gewonnen. De spits van AC Milan werd door journalisten uit de 52 UEFA-landen gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Hij kreeg 175 stemmen en bleef daarmee Barcelona-concurrenten Deco (139 stemmen) en Ronaldinho (133) voor. Vorig jaar won de Tsjech Pavel Nedved van Juventus de prijs, hij eindigde dit jaar met 23 punten als zevende.

De 28-jarige Shevchenko is de derde Oekraïner die de prestigeuze bal in ontvangst neemt. Eerder wonnen Oleg Blochin (in 1975) en Igor Belanov (1986) de titel. Shevchenko kende in 2003/2004 een goed seizoen bij AC Milan: hij won de Italiaanse landstitel en scoorde 24 doelpunten in de Serie A. Dit seizoen wist hij al weer elf keer het doel te vinden in de competitie. Ook voor zijn land scoorde hij al vier keer, waarmee Oekraïne op kop gaat in poule B van de EK-kwalificatiereeks.

Overigens leek de spits zondag al een goed voorgevoel te hebben: "Morgen wordt een speciale dag voor mij. Ook mijn ploegmaats wisten dat en ze hebben mij een cadeau gedaan", zo zei hij, refererend aan de twee doelpunten die hij maakte in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Fiorentina.

In de verkiezing eindigde Ruud van Nistelrooy als beste Nederlander op de negende plek. De spits van Manchester United kreeg achttien punten.


Shevchenko met de Gouden Bal

Empire Earth 2 screenshots

Ontwikkelaar Mad Doc Software heeft nieuwe screenshots van Empire Earth 2 vrijgegeven. De game zal voortbouwen op het succes van zijn voorganger, waarin je een tijdspanne van het stenen tijdperk tot nu moet zien te overbruggen. Maar liefst 14 civilisaties zijn speelbaar en elk volk kent haar eigen unieke voor- en nadelen.
De ontwikkelaar heeft duidelijk gekeken naar Rise of Nations, want er is op de screenshots een vergelijkbaar systeem wat betreft steden en grenzen van het gebied te zien. Het weer zal ook een rol gaan spelen, wat weer voor nieuwe tactische mogelijkheden moet gaan zorgen. De game moet uitkomen in de eerste helft van 2005.

Hieronder staan de vijf screenshots:


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.