Teams steunen ethische code

Maurice (mbn)
De 19 teams zijn akkoord gegaan met een ethische code voor de ProTour. Rijders die positief op doping testen kunnen door deze regeling voor vier jaar worden uitgesloten van de topwielerwedstrijden.

Op een bijeenkomst van de vereniging van wielerploegen, de International Association of Professional Cycling Groups (AIGCP), kwamen de UCI en de 19 ploegen tot een akkoord over de ethische code. In de ethische code wordt met name de harde lijn doorgetrokken tegen renners die doping gebruiken. Ploegen verplichten zich een positief geteste renner meteen te schorsen en als de testprocedure is voltooid, en de positieve test is blijven staan, de renner te ontslaan.

Deze regeling geldt voorlopig wel alleen voor de 27 wedstrijden die onder de ProTour vallen en voor deze teams. De teams hebben er echter op aangedrongen om bij de ProTour-wedstrijden alleen Continental-teams toe te laten die de code ook onderschrijven.

Bestraffing van het team bij het geval van een dopinggeval zal worden overgelaten aan de licentiecommissie van de UCI, maar waarschijnlijk zal hier vandaag bij een bespreking van de UCI verder over worden gesproken. De teams en de UCI willen ook een code afsluiten over het management van ploegen. Naast deze ethische code wil de AIGCP zelf nog een ethische code opstellen die nog verder gaat.