Andrei Shevchenko wint Gouden Bal 2004

Andrei Shevchenko heeft de Gouden Bal 2004 gewonnen. De spits van AC Milan werd door journalisten uit de 52 UEFA-landen gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Hij kreeg 175 stemmen en bleef daarmee Barcelona-concurrenten Deco (139 stemmen) en Ronaldinho (133) voor. Vorig jaar won de Tsjech Pavel Nedved van Juventus de prijs, hij eindigde dit jaar met 23 punten als zevende.

De 28-jarige Shevchenko is de derde Oekraïner die de prestigeuze bal in ontvangst neemt. Eerder wonnen Oleg Blochin (in 1975) en Igor Belanov (1986) de titel. Shevchenko kende in 2003/2004 een goed seizoen bij AC Milan: hij won de Italiaanse landstitel en scoorde 24 doelpunten in de Serie A. Dit seizoen wist hij al weer elf keer het doel te vinden in de competitie. Ook voor zijn land scoorde hij al vier keer, waarmee Oekraïne op kop gaat in poule B van de EK-kwalificatiereeks.

Overigens leek de spits zondag al een goed voorgevoel te hebben: "Morgen wordt een speciale dag voor mij. Ook mijn ploegmaats wisten dat en ze hebben mij een cadeau gedaan", zo zei hij, refererend aan de twee doelpunten die hij maakte in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Fiorentina.

In de verkiezing eindigde Ruud van Nistelrooy als beste Nederlander op de negende plek. De spits van Manchester United kreeg achttien punten.


Shevchenko met de Gouden Bal

Submitter:  Bron: NOS Teletekst / VI