FIOD-ECD haalt twee eDonkey-sites offline

The-Ghost en justhg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsDe websites Releases4u.com en Shareconnector.com zijn vanmorgen op last van de fiscale opsporingsdienst (FIOD-ECD) offline gehaald. De servers van de websites, die links naar eDonkey-sites aanboden, werden op last van Stichting Brein inbeslaggenomen. Bij invallen op negen plaatsen in Nederland werden acht personen gearresteerd.

Stichting Brein is van mening dat de mensen achter de websites 'dienstverleners zijn die een essentiële rol spelen in het uitwisselen van illegale bestanden'. Tim Kuik, directeur van Brein, stelt dat portalsites als Releases4u en Shareconnector 'voorzien in de behoefte van illegale bestanden met een goede kwaliteit'. De acht aangehouden personen zitten vast op verdenking van het plegen van auteursrechtinbreuk en/of medeplichtigheid daaraan. Volgens Kuik verschuilen de aanbieders van de links zich achter 'drogredenen dat de illegale bestanden zelf op andere servers staan en dat de feitelijke uitwisseling niet via de eigen servers plaats vindt'. Het zou volgens hem duidelijk zijn dat zij de verantwoordelijkheid voor de illegale verspreiding zouden dragen.

De aangehouden personen zullen - tezamen met hun hostingprovider The Mindlab - aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade, die op 'enkele miljoenen' wordt geschat. De beslissing om een strafrechtelijke procedure te starten, laat Brein over aan het Openbaar Ministerie. De maximale straf die eventueel in dit soort zaken zou kunnen worden opgelegd, is vier jaar cel.

In mei van dit jaar verloor Stichting Brein een zaak tegen de website zoekmp3.nl over een zoekmachine voor mp3-bestanden. De rechtbank stelde toen in dit vonnis (Word-document) dat de zoekmp3.nl slechts linkte naar websites waar illegale bestanden zijn te vinden. Ook is het downloaden van muziek niet strafbaar: "De wetgever heeft bepaald dat het kopiëren van een inbreukmakend/illegaal mp3-bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert."