Van Basten wil zes Nederlanders per club

Marco van Basten wil de clubs in het Nederlandse betaald voetbal met maximaal vijf buitenlanders laten spelen. Dat zei de Nederlandse bondscoach tijdens een informele persbijeenkomst in Noordwijk.

Van Basten hoopt dat op deze manier de Nederlandse speelstijl, aanvallend, initiatiefrijk en met plezier, een impuls zal krijgen. "Misschien is het zinvol om er naar toe te werken dat bij iedere Nederlandse club ten minste de helft van het elftal uit Nederlanders bestaat. Ook voor het Nederlands elftal zou de keuze dan gemakkelijker worden. We moeten onze identiteit behouden, zo goed en zo slecht als het kan."

Volgens de directeur betaald vetbal, Henk Kesler, is het plan van de bondscoach nobel, maar gezien de Europese wetgeving niet snel realiseerbaar. Daarom is de vroegere buitenlandregel in ons land, maximaal drie spelers per club, ook ooit afgeschaft. Kesler zei dat er in de Europese voetbalbond UEFA wel wordt gewerkt aan een plan om het aantal spelers van buitenlandse komaf te beperken. "Maar dat blijft moeilijk. In Duitsland zijn ze daar bijvoorbeeld voorstander van. Maar clubs als AC Milan, en ook PSV, zullen daar niet blij mee zijn," aldus Kesler.

De bondscoach van de Nederlandse jeugd , Foppe de Haan, sloot zich aan bij de woorden van van Basten. De Haan analyseerde aan de hand van de selecties van de vertegenwoordigende elftallen de huidige staat van het Nederlandse voetbal. In Jong Oranje spelen op dit moment vooral voetballers van clubs uit "de provincie". Volgens De Haan is daaruit afleiden dat er op cruciale posities bij de topclubs al buitenlanders spelen.

"In die elftallen is het nog belangrijker dan in de top dat er Nederlanders spelen. Het is de clubs aan te raden om eens te kijken naar waar die spelers uiteindelijk terechtkomen. Als je dat analyseert, zou je wel eens kunnen schrikken. Misschien is het goed dat daar weer 'normale' Amsterdammers, Rotterdammers of Friezen komen te staan," aldus de Haan.