Frankrijk opent hoogste hangbrug ter wereld

Klovan en Thucydides hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Frankrijk heeft vanaf vandaag de hoogste hangbrug ter wereld. De Franse president Chirac opende vandaaag de 2,5 kilometer lange verbinding op een hoogte van 270 meter over de vallei van de river de Tarn bij het Zuid-Franse Millau. De hoogste van de zeven betonnen pijlers meet maar liefst 342 meter, en is daarmee twintig meter hoger dan de Parijse Eiffeltoren. De bouw van het gigantische bouwwerk was binnen drie jaar klaar.

De brug vormt een belangrijke verbinding tussen Noord en Zuid op de autoweg A75. Tot nu toe was Millau een groot verkeersknooppunt waar de vakantiegangers in de zomer altijd vast kwamen te staan.

De brug is ontworpen door de Britse architect Norman Foster, bekend van het Duitse parlementsgebouw in Berlijn die hij ook tekende. Hij noemt het zelf een "sculptuur in het landschap." De bouw heeft 394 miljoen euro gekost.

De brug gaat donderdag open voor verkeer, dat door glazen wanden wordt beschermd tegen windstoten. De prijs om de brug over te mogen is 4,60 euro in het laagseizoen en 6,50 euro in het hoogseizoen.


Het 'Viaduc de Millau' in aanbouw