Werkstraf voor seksueel misbruik paarden

Een inwoner van Heiloo is door de rechtbank in Alkmaar maandag veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens dierenmishandeling. De man molesteerde merries voor zijn eigen seksuele gerief. Naast de werkstraf moet de man een verplichte therapie ondergaan. De rechter legde de maximale proeftijd van drie jaar op.

De dader, de 22-jarige Sjoerd G., werd een jaar geleden door de politie aangehouden na het aanranden van een merrie in een stal van paardenpension Sprenkeling aan de Hogeweg in zijn woonplaats. Hij had daar een stoel bij een paard geplaatst en een afgebroken leuning voor de penetratie gebruikt. De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding.

Tijdens de rechtszitting bleek dat G. vorig jaar diverse keren seksueel aan zijn trekken kwam door met een arm of een stok merries vaginaal te penetreren. Dat was in verschillende paardenstallen in zijn woonplaats gebeurd. De dieren liepen daarbij verwondingen op. Zo werd in november 2003 in een stal een riem van G. aangetroffen. Toen maakte hij gebruik van een kistje en een afgebroken bezemsteel.

G. blijkt een notoire 'paardenneuker' te zijn, want zes jaar geleden heeft hij zich ook al aan soortgelijke delicten schuldig gemaakt. Indertijd werd hij echter niet vervolgd, mede door zijn toen jeugdige leeftijd.

De dader zei tegen de rechter dat hij telkens tot zijn daden was gekomen na het nuttigen van teveel alcohol en drugs. Volgens zijn advocaat is de kans op herhaling klein omdat hij nu een vriendin heeft en een psychische behandeling ondergaat.