Voornaam Jihad niet langer acceptabel

Amsterdam kan niet langer toestaan dat Marokkaanse kinderen de voornaam 'Jihad' krijgen. Eind vorige maand is er nog een meisje uit de wijk De Baarsjes zo door haar ouders genoemd, maar het stadsdeel gaat de ouders uitnodigen om dat recht te zetten. De ambtenaar van de burgelijke stand heeft de naam dan wel zonder problemen geaccepteerd, het Marokkaanse consulaat werkt daar niet aan mee en weigert een paspoort af te geven.

In Nederland worden zo'n 6 kinderen per jaar 'Jihad' genoemd, een woord dat 'innerlijke strijd voor je geloof', maar ook 'heilige oorlog' kan betekenen. Uit een boek over voornamen, van onder meer Gerrit Bloothooft, blijkt dat dat de afgelopen twintig jaar 129 keer is gebeurd; 93 keer was het een meisje en 36 keer een jongen. Het gebeurt nu niet meer dan voorheen.

'Jihad' blijkt wel voor te komen op de namenlijst van het Marokkaanse consulaat. Maar er staat tegenwoordig echter een sterretje met het cijfer 2 achter. Dit betekent dat het consulaat in Rotterdam de naam niet accepteert. Het stadsdeel heeft nu bij het Marokkaanse consulaat in Amsterdam even nagevraagd of dat de naam 'Jihad' nog steeds accepteert. Die antwoordde dat ook zij de naam niet meer goedkeuren. Het kind zal met die naam dan ook geen Marokkaans paspoort kunnen krijgen.