Leider Britse extreem-rechtse partij opgepakt

De leider van de Britse extreem-rechtse British National Party (BNP) Nick Griffin is gearresteerd op zijn boerderij in Wales, zo heeft de partij zelf vandaag bekendgemaakt. Hij is opgepakt op verdenking van het aanzetten tot haat op racistische gronden.

De BNP meent dat de 45-jarige Griffin is gearresteerd naar aanleiding van een documentaire van de BBC, uitgezonden in juli van dit jaar. In deze documentaire, voor een groot deel gefilmd met verborgen camera's, noemde Griffin onder andere de islam "een wreed en verdorven geloof". In de documentaire bekenden tevens BNP-aanhangers racistische misdrijven te hebben gepleegd.

Na de uitzending zei Griffin dat de BBC zijn toespraak op selectieve wijze had gemonteerd. Ook daagde hij de autoriteiten uit om hem aan te klagen. "Als minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett mij wil onderwerpen aan een showproces met de vraag of wij mogen waarschuwen voor de gevaren van de islam, zou ik daar verheugd over zijn", aldus Griffin.

Een woordvoerder van de BNP noemde de arrestatie van Griffin "een aanval op de vrijheid van meningsuiting". "De BNP haat niemand, we haten niemands ras of religie", aldus de woordvoerder. In verband met de BBC-documentaire zijn er nu al twaalf mensen opgepakt, zo werd afgelopen zondag nog BNP-voorzitter John Tyndall aangehouden.

De BNP bezet enkele tientallen zetels in gemeenteraden in Engeland en speelt een kleine rol in de Britse politiek. Het voornaamse programmapunt van de partij is het terugsturen van allochtonen naar hun land van herkomst.


Nick Griffin