Kamer steggelt over politie-uniform

Icoon politiek binnenland nieuwsDe parlementaire discussie over de veiligheid in Nederland gaat ver. Maandag stond in de Tweede Kamer het nieuwe politie-uniform centraal. Zelfs de kleur van het ondergoed werd door de woordvoerders van de verschillende partijen besproken. Zo ziet het CDA het voorstel voor blauw ondergoed niet zitten. Wit kleurt beter bij een blauw uniform, betoogde Kamerlid Rendert Algra.

De LPF pleitte voor een 'uniform dat agressief overkomt en zo nodig angst inboezemt'. Woordvoerder Joost Eerdmans wil dat de Nederlandse agent net zo'n gezag uitstraalt als zijn collega in Los Angeles. "Daar laat je het wel uit je hoofd om met rood licht de straat over te steken", meende Eerdmans. Kamerlid AndrÚ Rouvoet van de ChristenUnie luisterde met afgrijzen naar de LPF'er. "Alsjeblieft geen agressieve en angstaanjagende kleding", smeekte Rouvoet.

De keuze pet of cap is inmiddels in het voordeel van de platte politiepet afgesloten. De strijd parka versus leren jack lijkt een overwinning voor de laatste op te leveren. Met de parka over een uniform ziet de agent er uit als een 'wandelende slaapzak', zei Eerdmans. De discussie leidde tot vertwijfeling bij de verantwoordelijk minister Johan Remkes, die verzuchtte dat het debat enkel nog ging om 'het koppel, het leren jack en de kleur van het ondergoed'. De bewindspersoon vroeg zich af hoe ver zijn verantwoordelijkheid in deze kwestie moet gaan.