FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 september 2024

Uitslag Ajax - Fortuna Sittard

Ajax heeft de competitie hervat met een makkelijke overwinning. Een maand na de laatste wedstrijd in de eredivisie wonnen de Amsterdammers met 5-0 van Fortuna Sittard.

Na de verloren 2-1 nederlaag tegen NAC moest Ajax een maand wachten op een nieuwe competitiewedstrijd nadat twee wedstrijden van de Amsterdammers werden uitgesteld vanwege politiestakingen. Tegen Fortuna Sittard stond het bij rust met 2-0 voor dankzij goals van Kenneth Taylor en Bertrand Traoré. Vlak voor rust kreeg Rodrigo Guth ook nog rood en moest Fortuna Sittard met tien man verder.

De tweede helft was dan ook een formaliteit en Ajax zou nog uitlopen naar een 5-0 overwinning door goals van Youri Baas, Deyvne Rensch en Chuba Akpom.

Gigantische explosie in Russische wapenopslag

Een grote Russische munitieopslag in Toropets is de lucht ingegaan nadat een Oekraïense drone daar brand heeft veroorzaakt. Volgens de berichten lag hier een enorme hoeveelheid aan S300/S400, Iskander en Noord-Koreaanse raketten op zo'n 500 km van de Oekraïense grens.

Dertien mensen zijn gewond geraakt bij de ontploffing, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Er zijn niet-geverifieerde beelden opgedoken waarop een enorme ontploffing te zien zou zijn in de stad Toropets. Videobeelden die circuleren op sociale media toonden ontploffingen en rook die een groot deel van de lucht bedekte.

Na de inslag woensdagochtend werd een gedeeltelijke evacuatie van de regio afgekondigd. De regionale gouverneur moedigde de inwoners later aan om terug te keren en zei dat alle infrastructuur in de stad weer normaal werkte.

Persagentschappen AFP en Reuters citeerden Oekraïense bronnen die zeiden dat een munitiemagazijn was getroffen.

Het militaire terrein bevatte naar verluidt brandstoftanks, artilleriegranaten, ballistische raketten en explosieven in een reeks magazijnen. Dit zijn allemaal wapens die zijn gebruikt in de meedogenloze invasie van Rusland in Oekraïne.

Tijdens de eerste explosies werd een 'aardbeving' gedetecteerd met kracht van 3.2 op de schaal van Richter op een 0 meter diep. Mensen op kilometers afstand maken melding van kapotte ruiten en bloedende oren. Op FIRMS is te zien dat op locatie van de basis er nu een vuurzee van een tiental vierkante kilometers groot is. Ook de rookwolk is zichtbaar vanuit de ruimte.

Ondanks geruchten geen explosieven gevonden nabij Trump rally New York

De politie van New York heeft woensdag berichten van de hand gewezen waarin wordt beweerd dat er 'explosieven' zijn gevonden in een voertuig in de buurt van de rallylocatie van voormalig president Donald Trump op Long Island.

In een verklaring op X zei de New York State Police: "Berichten over explosieven die vanochtend zijn gevonden in een voertuig buiten het Nassau Coliseum in Uniondale, Long Island, zijn ongegrond."

Berichten over aangetroffen explosieven verschenen woensdagvlak voor Trump een campagnebijeenkomst te houden in Uniondale, New York, in het Nassau Veterans Memorial Coliseum.

Afgelopen zondag agenten van de Secret Service op Ryan Wesley Routh (58) toen ze de loop van zijn vuurwapen door een hek zagen steken op Trump's golfbaan in West Palm Beach, Florida, de lokale politie nam Routh vervolgens in hechtenis.

12 jaar cel en tbs geëist voor poging moord op Tim Hofman

Vandaag stond een 42-jarige man uit Breda terecht in de rechtbank van Lelystad. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het voorbereiden van de moord op een hulpverlener, een poging moord met terroristisch oogmerk op presentator Tim Hofman en het bezit van een vuurwapen.

Het OM ziet de poging tot moord op Hofman niet alleen als een aanslag op hem zelf, maar ook als een aanslag op de journalistiek. Dat die aanslag niet is gelukt, ligt wat betreft het OM niet aan verdachte, maar aan een reeks toevalligheden. Het OM denkt dat zonder die toevalligheden er mensen zouden zijn overleden en dat de samenleving ernstig zou zijn geschokt door de moord op een bekende journalist. Daarom eist het OM 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Manifest
Op 6 september 2023 liep de verdachte gewapend het BNNVARA pand in Hilversum binnen. Daar vertelde de verdachte tegen een beveiliger dat hij Tim Hofman wilde doodschieten. Uit onderzoek bleek dat hij eerder die dag ook al in het pand was geweest en dat zijn plan, om Tim Hofman naar de balie te lokken, niet was gelukt.

Op 18 augustus 2023 wilde de verdachte een hulpverlener, die dicht bij zijn gezin stond, vermoorden. Volgens het OM was hij die dag bezig met de voorbereiding daartoe. De verdachte had zijn voorgenomen acties opgeschreven in een manifest en wilde daarmee de maatschappij vrees aan jagen. Specifiek mensen die een linkse ideologie aanhangen vooral als het gaat om andersdenkenden over man-vrouwverhoudingen en seksuele geaardheid en gender.

Terroristisch misdrijf
Justitie ziet de poging tot moord op Hofman als een terroristisch misdrijf. Een belangrijk aspect voor het aannemen van een terroristisch motief bij een misdrijf is als de verdachte als oogmerk heeft het aanjagen van ernstige vrees aan de bevolking of een deel van de bevolking in Nederland. Volgens het OM komt dit duidelijk naar voren in het manifest wat de verdachte geschreven en verspreid heeft. De verdachte heeft dit ook verklaard. Hij wilde met de moord een signaal afgeven aan, wat hij noemt extreem-links, zodat ze bang en afgeremd zouden worden.

Zware misdrijven, zware straffen
Volgens het OM had de verdachte een keuze. “Verdachte had anders kunnen kiezen, maar dat heeft hij niet gedaan. En dat maakt hem strafrechtelijk verantwoordelijk voor zijn keuzes en daden. Los van de impact voor Hofman en de hulpverlener heeft de verdachte ook de maatschappij onrecht aangedaan. Van verdachte was bekend dat hij met de dood van Hofman hoopte de maatschappij vrees aan te jagen. Dat volgt uit een manifest dat hij heeft geschreven voordat hij werd opgepakt. Het is onacceptabel dat iemand de maatschappij en journalisten op deze manier probeert te dwingen iets anders te doen. Journalisten moeten in vrijheid hun werk kunnen doen. Zware misdrijven dus, en daarbij past een zware straf.”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet 16 oktober uitspraak.

'Insecten blijken veel slimmer te zijn dan eerder werd aangenomen'

Een nieuw onderzoek toont aan dat we de intelligentie van insecten lang hebben onderschat. Zo slagen hommels voor dezelfde tests als intelligente kraaien. Ze gebruiken gereedschap om nectar te bereiken in een kunstmatige bloem.

Gedragsbioloog Elizabeth Tibbetts is verbaasd over het vermogen van de papierwesp om te leren en te begrijpen. "Het zijn misschien geen universele genieën zoals uitvinders, maar ze zijn briljant op hun gebied," zegt de onderzoekster aan de Universiteit van Michigan. De dieren kunnen gezichten onthouden, vechtende rivalen afluisteren om potentiële tegenstanders in te schatten en strategisch denken. Ze kunnen puzzels oplossen waar kleine kinderen niet in slagen.

Hommels, bijen en papierwespen, zijn slechts drie van de bijna een miljoen insectensoorten wereldwijd. Maar als het om deze soorten gaat, is de wetenschap het erover eens dat het beeld van robotachtige wezens zonder intelligentie, die er alleen zijn om te eten, gegeten te worden of nakomelingen te produceren, achterhaald is.

Onder, boven en naast ons leven kleine dieren die in staat zijn om te leren en te handelen met intelligentie. Ze zijn in staat om beelden, vormen, kleuren en ervaringen op te slaan in hun hersenen. Lange tijd werd algemeen aangenomen dat intelligent gedrag bij insecten niet nodig is, omdat de meeste maar een paar weken leven.

Oorwurmen leven ongeveer een jaar; als 'baby's' leren ze van hun moeders hoe ze zelf moeten broeden. Wat nog verrassender is: insecten uit hetzelfde legsel kunnen verschillende persoonlijkheidskenmerken ontwikkelen. Bij mierikswortelvlooienkevers bijvoorbeeld zijn sommige dapperder dan andere. En, zoals evolutiebioloog Elizabeth Tibbetts zegt: "Papierwespen zijn net zo bitchy als de hoofdrolspelers in Game of Thrones." De dieren spannen samen, verraden collega's en vechten tot de dood om koningin te worden.

De insectenwereld is veel complexer dan eerder werd gedacht. Een van de redenen is dat elke soort met een groot aantal verschillende individuen zich beter kan aanpassen aan klimaatveranderingen - een evolutionair voordeel om te overleven.

Na ploffende piepers nu exploderende walkie-talkie's in Libanon, 14 doden

Opnieuw is er communicatieapparatuur van Hezbollah tot ontploffing gebracht - deze keer walkie-talkie's. Volgens de autoriteiten zijn er minstens negen doden en meer dan 300 gewonden gevallen.

Nadat gisteren gecoördineerd  duizenden semafoons (pieper/ pager) ontploften in Libanon, zijn er vandaag nog meer explosies geweest in de hoofdstad Beiroet en elders in het land. Volgens veiligheidsbronnen ontplofte in de namiddag radioapparatuur die door de Hezbollah militie wordt gebruikt in het zuiden van het land en in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Volgens informatie uit Hezbollah-kringen en van de regering ging het dit keer om portofoons. Volgens Libanese veiligheidskringen werden net als de dag ervoor veel leden van de pro-Iraanse Hezbollah getroffen. 

Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er minstens veertien doden en meer dan 450 gewonden gevallen. Gisteren vielen er bij soortgelijke explosies van duizenden piepers twaalf doden en meer dan 2700 gewonden.

'Dezelfde geluiden als gisteren'
"We horen dezelfde geluiden als gisteren," meldden ooggetuigen in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet. Ook in de havenstad Tyrus waren er explosies te horen. Er werden talloze ambulances ingezet, meldden mensen ter plaatse. Tenminste een van de explosies werd gehoord nabij een begrafenis van iemand die gisteren werd gedood door een ontploffende semafoon.

Volgens persbureau Reuters waren de gewonden voornamelijk gewond aan hun handen of buik. De portofoons werden vijf maanden geleden door de milities gekocht, rond dezelfde tijd als de piepers, zei een veiligheidsfunctionaris.

Na de explosie gisteren heeft het in Taiwan gevestigde merk van de piepers elk verband met het incident ontkend. Gold Apollo CEO Hsu Ching-Kuang zei in New Taipei dat de apparaten alleen het logo van het bedrijf droegen en niet door zijn bedrijf in Taiwan zijn vervaardigd. Toen persbureau dpa er naar vroeg, legde Gold Apollo uit dat een in Hongarije gevestigd bedrijf de piepers had ontworpen en vervaardigd. "Volgens een overeenkomst geven we BAC toestemming om ons handelsmerk te gebruiken om producten in bepaalde regio's te verkopen, maar het ontwerp en de productie zouden volledig door BAC worden gedaan", zei Gold Apollo ook. Het AR-924-model dat in de mediaberichten wordt genoemd, wordt ook geproduceerd en verkocht door BAC.

Volgens Taiwanese mediaberichten wil Gold Apollo juridische stappen ondernemen omdat het bedrijf zichzelf als slachtoffer ziet. Gold Apollo is opgericht in 1995 en is gespecialiseerd in draadloze radiosystemen.

Vergelding aangekondigd
Hezbollah heeft vergelding aangekondigd voor de ontploffende semafoons. Het hoofd van de uitvoerende raad van de militie, Hashem Safieddine, kondigde een "speciale vergelding" aan, de terroristiche groepering verdenkt Israël van de aanval. 

Volgens mediaberichten zou de Israëlische spionagedienst Mossad de explosieven in de door Hezbollah geïmporteerde piepers maanden voor de ontploffingen hebben geplaatst.

-

De nieuwe verfilming van 'Salem's Lot heeft een trailer

Het tweede boek van Stephen King, 'Salem's Lot, is al een aantal keer verfilmd, maar de rek is er nog niet uit: voor de binnenkort te verschijnen nieuwe verfilming is een nieuwe trailer uitgebracht.

Auteur Ben Mears keert terug naar zijn ouderlijk huis in Jerusalems Lot op zoek naar inspiratie voor zijn volgende boek, maar ontdekt dat zijn geboortestad wordt geteisterd door een bloeddorstige vampier.

Gary Dauberman schrijft, regisseert en is uitvoerend producent van de film, producenten zijn James Wan, Michael Clear, Roy Lee en Mark Wolper. Warner Bros. wilde de film oorspronkelijk in 2022 of 2023 uitbrengen in bioscopen, maar zag daar om onbekende redenen vanaf. Streamingdienst Max (in Nederland HBO Max) neemt 'm daarom nu over, waar 'Salem's Lot te zien is vanaf 3 oktober.

Diddy zonder borg vast wegens seksslavernij, mensenhandel en meer

Sean 'Diddy' Combs zit in de problemen, en dat is zacht uitgedrukt. De rapper, muzikant en zakenman is in Manhattan zonder borgtocht vastgezet nadat hij werd beschuldigd van mensenhandel en sekshandel. Tijdens een twee uur durende zitting oordeelde rechter Robyn Tarnofsky dat Combs een gevaar vormt voor de maatschappij en de getuigen in de zaak. Dit ondanks dat zijn advocaten aanboden om 50 miljoen dollar (ongeveer 45 miljoen Euro) op tafel te leggen voor borgtocht en huisarrest.

De zitting verliep turbulent, met felle argumenten van beide kanten. De aanklager, Emily Johnson, noemde Combs een "serie-misbruiker en obstructor", verwijzend naar een patroon van fysieke en seksuele mishandeling dat volgens haar al tientallen jaren gaande is. Volgens Johnson gebruikte Combs zijn zakelijke imperium om zijn misdaden te verhullen en getuigen te intimideren.

Combs' advocaat, Marc Agnifilo, erkende dat zijn cliënt "niet perfect" was, en gaf toe dat er sprake was van drugsgebruik en "toxische relaties", maar ontkende de ernst van de aantijgingen.

Het strafrechtelijke onderzoek, dat deze week werd vrijgegeven, schetst een schokkend beeld van langdurig misbruik en bizarre seksuele praktijken. De documenten beschrijven hoe Combs gedurende meer dan tien jaar vrouwen zou hebben mishandeld, bedreigd en gedwongen om deel te nemen aan zogenaamde "freak off"-seksfeesten. Deze feesten zouden vaak dagenlang duren, waarbij Combs en zijn slachtoffers via een infuus moesten herstellen van de uitputtende gebeurtenissen.

Een van de meest bizarre elementen uit het onderzoek is de vondst van 1.000 flessen glijmiddel in zijn woningen in Miami en Los Angeles. Volgens de aanklacht werden deze 'freak off'-feesten georganiseerd met behulp van personeel en middelen uit Combs’ bedrijven, waarbij sekswerkers, illegale drugs en zelfs minderjarige meisjes betrokken zouden zijn geweest.

De aanklacht stelt dat Combs niet alleen deelnam aan deze feesten, maar ook personeel instrueerde om de hotels waar deze gebeurtenissen plaatsvonden schoon te maken en eventuele schade te verhullen.

Een ander zorgwekkend aspect van de aanklacht is het systematische misbruik van vrouwen, waarbij Combs hen manipuleerde om deel te nemen aan gechoreografeerde seksuele handelingen met mannelijke sekswerkers. De vrouwen zouden vaak gedrogeerd zijn om hun medewerking te garanderen. Ook zouden er bedreigingen zijn geuit om hun carrières te saboteren als ze weigerden mee te doen.

De zaak tegen Combs omvat verder beschuldigingen van gedwongen arbeid en ontvoering.

Volgens de aanklagers heeft Combs jarenlang zijn medewerkers en zakelijke connecties ingezet om zijn criminele activiteiten te faciliteren en te verdoezelen. Het gaat onder meer om mensenhandel, omkoping en obstructie van de rechtsgang. De omvang van de aanklacht suggereert dat Combs een hele organisatie had opgezet die hem in staat stelde zijn gedrag jarenlang verborgen te houden.

Naast het misbruik en de sekshandel worden er ook beschuldigingen geuit over de gedwongen verplaatsing van vrouwen over staats- en landsgrenzen om hen in de prostitutie te laten werken. Dit zou volgens de aanklagers tussen 2009 en 2024 hebben plaatsgevonden, waarbij vrouwen door heel de Verenigde Staten en daarbuiten werden getransporteerd om deel te nemen aan seksfeesten.

De volgende hoorzitting staat gepland voor 24 september, en het lijkt erop dat de zaak alleen maar groter en schokkender zal worden. Terwijl Combs blijft volhouden dat hij onschuldig is, hopen de aanklagers een uitgebreid netwerk van misbruik en machtsspelletjes bloot te leggen.

Zwitsers stel gebruikt BDSM als excuus om slaven te houden

Een stel uit Zwitserland wordt beschuldigd van het lokken naar, en martelen van, au pairs in hun luxe woning. De 46-jarige man en zijn 32-jarige Filipijnse vrouw, lokten de vrouwen via online advertenties onder het voorwendsel van een verblijfsvergunning en een opleiding in hun vakgebied naar hun villa. Wat volgde was echter maandenlange opsluiting en marteling in een kleine, raamloze kooi in hun huis in Andelfingen, nabij Zürich.

Het eerste slachtoffer, een 22-jarige vrouw uit de Filipijnen, werd tussen 2018 en 2019 dagelijks mishandeld en opgesloten. Ze werd aan kettingen vastgebonden en gestraft als ze niet voldeed aan de hoge eisen van het koppel. Beloningen zoals een uitje naar de dierentuin volgden wanneer ze aan deze eisen voldeed, maar verdiende ze straf dan werden haar kettingen strakker gezet en werd ze langer opgesloten in haar kleine kooi. Haar beloning? Een schamele 800 Zwitserse franken per maand (850 euro) voor meer dan 45 uur werk per week.

De omstandigheden waren schrijnend. Op haar 'vrije dag' mocht ze haar kooi niet verlaten en deed een emmer dienst als toilet. Ook had ze een klein bedje en wat knuffelbeesten. Via camera's kon het stel hun 'au pair' 24 uur per dag in de gaten houden.

Hoewel de man in de rechtszaal erkende dat hij de vrouw vastbond en opsloot, hield hij vol dat het ging om een “BDSM-setting”. Hij zou haar zelfs "vaktraining" hebben gegeven door haar kookexamens af te laten leggen.

Nadat dit eerste slachtoffer uiteindelijk wist te ontsnappen, viel het vizier van het koppel op een 30-jarige Braziliaanse vrouw, die ze via een soortgelijke truc naar Zwitserland haalden. Ook zij werd wekenlang als "huisslaaf" vastgehouden, tot de politie haar in juli 2019 bevrijdde na een melding van het eerdere Filipijnse slachtoffer.

In de rechtszaal beweerde de man dat de vrouwen vrijwillig instemden met de opsluiting en het vastbinden, en dat hij hen zelfs vakanties aanbood. Toch staat hij nu terecht voor mensenhandel, valse opsluiting, vervalsing van documenten en illegale tewerkstelling. De officier van justitie eist een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan hij slechts negen maanden effectief zou moeten uitzitten. Zijn vrouw riskeert uitzetting uit Zwitserland en een voorwaardelijke straf van tien maanden.

De uitspraak van de rechtbank wordt later vandaag verwacht.

Medebeklaagde Franse verkrachtingszaak liet eigen vrouw óók verkrachten

De verkrachtingszaak in het zuidoosten van Frankrijk heeft woensdag een nieuwe wending gekregen toen Jean-Pierre Maréchal, een 63-jarige man en medebeklaagde in de zaak, toegaf zijn vrouw te hebben gedrogeerd en verkracht. Maréchal verklaarde dat hij dit samen met de hoofdverdachte, de 71-jarige Dominique Pelicot, had gedaan.

Pelicot drogeerde jarenlang zijn eigen vrouw, Gisèle Pelicot, en liet haar verkrachten door meer dan tachtig mannen, waarbij hij de gebeurtenissen op camera vastlegde. De verkrachtingen vonden plaats tussen 2011 en 2020, terwijl het echtpaar Pelicot bijna vijftig jaar getrouwd was.

Dominique Pelicot staat samen met nog vijftig andere mannen terecht. Deze mannen, tussen de 26 en 73 jaar oud, worden beschuldigd van verkrachting van Gisèle. Nog twintig andere verdachten zijn niet opgespoord; sommigen zijn overleden, terwijl anderen op de vlucht zijn. Verschillende beklaagden hebben in de rechtszaal verklaard dat ze dachten dat Gisèle slechts deed alsof ze sliep en dat de seks met wederzijdse instemming plaatsvond.

Jean-Pierre Maréchal is de enige van de vijftig mannen die niet wordt beschuldigd van verkrachting van Gisèle Pelicot. Hij wordt aangeklaagd voor het drogeren en verkrachten van zijn eigen vrouw, Cilia. Volgens de aanklagers werd zij twaalf keer door Maréchal misbruikt, nadat hij haar onder invloed had gebracht, vaak met medewerking van Pelicot. Pelicot beweert echter slechts één keer bij Maréchal thuis te zijn geweest.

Tijdens zijn getuigenis verklaarde Maréchal dat hij als kind zelf slachtoffer was van seksueel misbruik. Hij ontmoette Pelicot via een internetsite, waarna er een vriendschap ontstond die al snel aanvoelde als familie. Pelicot zou een keer op bezoek zijn geweest bij het echtpaar Maréchal, waar hij Cilia drogeerde, waarna Maréchal haar verkrachtte. Ondanks de afschuwelijke feiten heeft Cilia nooit aangifte gedaan en is het koppel nog steeds samen. Maréchal betuigde in de rechtbank diepe spijt voor zijn daden.

In Noorwegen meer e-cars dan benzineauto's op de weg , maar diesel blijft favoriet

In Noorwegen rijden er voor het eerst meer elektrische voertuigen dan benzinevoertuigen rond op de wegen.

Dit meldt de Noorse Adviesraad voor het Wegvervoer, OFV. Van de 2,8 miljoen geregistreerde auto's in het Scandinavische land zijn er recent zo'n 754.000 elektrisch aangedreven voertuigen geteld, terwijl het aantal benzinemotoren iets lager lag. Volgens de adviesraad is een belangrijke reden dat vrijwel alle nieuw verkochte en geregistreerde auto’s elektrisch zijn. Dieselvoertuigen blijven onverminderd het populairst met ongeveer een miljoen registraties.

Dankzij de vele bergen wekt Noorwegen ruim 95 procent van zijn elektriciteit op uit waterkracht en is het voor de energieproductie nauwelijks afhankelijk van fossiele brandstoffen. Elektriciteit kost in Noorwegen soms maar de helft van wat het in andere Europese landen kost.

Man (47) veroordeeld voor verkrachting van verstandelijk beperkt meisje (12)

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit 's-Heerenberg voor het verkrachten van een 12-jarig meisje met een verstandelijke beperking. Daarnaast veroordeelt ze de man voor het maken van foto's en video's van het meisje en het vervolgens verspreiden van deze foto's en video's. Daarnaast had de man nog heel veel meer kinderporno in bezit. Ook trok hij zich in het openbaar af ten overstaan van minderjarigen. De rechtbank legt een celstraf van 4 jaar en tbs met voorwaarden op.  

Het meisje is kwetsbaar en heeft de verstandelijke vermogens van een klein kind. De man was in 2020 de taxichauffeur die haar van en naar het speciaal onderwijs bracht. Bij de politie en tijdens de rechtszaak ontkende de man dat er sprake was van dwang tijdens de seksuele handelingen. De advocaat van de man pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs omdat het meisje zou hebben ingestemd met de handelingen en er zelfs het initiatief toe zou hebben genomen. 

Bewijs voor verkrachting
De rechtbank gaat hier niet in mee en vindt de verkrachting wel bewezen. De rechtbank leidt uit onder meer uit de verklaring van het meisje, de verklaringen van haar moeder en de verklaring van de man zelf af dat de man mentaal en fysiek overwicht had op het meisje en hiervan wist toen hij haar in zijn woning meenam en daar seksueel contact met haar had. De man wist dat zij autisme had en naar het speciaal onderwijs ging. Er was kijkend naar de biologische leeftijd van het meisje en de verdachte op dat moment sprake van een groot en relevant leeftijdsverschil, wat door het verstandelijke niveau waarop het meisje functioneerde alleen nog maar groter werd. Verder was de man degene die haar van en naar school bracht en was zij in die zin van hem afhankelijk. Uit de verklaring van het meisje blijkt volgens de rechtbank dat de man ook tijdens de seksuele handelingen gebruik maakte van zijn fysieke overwicht, door op haar te blijven liggen en haar vast te houden. Volgens de rechtbank maakte de man misbruik van al deze omstandigheden en creëerde hierdoor een bedreigende situatie voor het meisje. Er is dus wel sprake van dwang.

Gebrek aan verantwoordelijkheid
Dat de man blijft verklaren dat het meisje tot dit alles het initiatief nam en het vrijwillig onderging, getuigt volgens de rechtbank van een gebrek aan zelfinzicht en gebrek aan verantwoordelijkheid die hij had moeten nemen. Welke gevolgen dit alles voor het meisje heeft gehad, heeft haar moeder ook uiteengezet in de door haar voorgelezen slachtofferverklaring.

De man maakte zich schuldig aan het vervaardigen en het verspreiden van kinderporno van het meisje en kort gezegd het bezit van een grote hoeveelheid kinderpornografisch materiaal. De man heeft door het vervaardigen, verspreiden en het bezit van dergelijk materiaal volgens de rechtbank een wezenlijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van de gruwelijke praktijken die vaak gepaard gaan met het vervaardigen ervan.

Straf en maatregelen
De rechtbank legt een gevangenisstraf van 4 jaar op aan de man. De rechtbank legt een lagere straf op dan zoals de officier van justitie gevorderd, nu zij de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man zoals die door deskundigen is vastgesteld zwaarder laat meewegen. Verder kan volgens de rechtbank niet bewezen worden dat de man zo intensief bezig is geweest met het vervaardigen en verspreiden van kinderpornografische afbeeldingen dat van een gewoonte moet worden gesproken.

Daarnaast legt de rechtbank tbs met voorwaarden op. Gezien de ernst en de complexiteit van de door de deskundigen vastgestelde stoornissen van de man, de ernst van de misdrijven en het (hoge) beveiligingsniveau dat voor hem nodig is, vindt de rechtbank het opleggen van de tbs-maatregel met voorwaarden noodzakelijk. Het opleggen van deze maatregel is volgens de rechtbank nodig om de man adequaat te kunnen behandelen, de maatschappij te beveiligen en het gevaar op herhaling zo veel mogelijk in te perken.

De deskundigen geven aan dat het recidiverisico (matig-)hoog is. Daarom legt de rechtbank daarnaast een gedragscode beïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man ook een schadevergoeding van 10 duizend euro betalen aan het meisje.

Wetenschap: 'microplastics in hersenen via inademing'

Voor het eerst zijn microplastics aangetroffen in het reukcentrum van de menselijke hersenen, wat suggereert dat de werkelijke hoeveelheid van deze kleine deeltjes die in het lichaam worden afgezet, veel hoger kan zijn dan werd gedacht.

De studie die maandag werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open onthulde dat bij een autopsie van vijftien volwassenen in Duitsland en Brazilië bij acht personen microplastics in de reukbol van de hersenen zijn aangetroffen. Onderzoekers van de Universiteit van Sao Paulo in Brazilië zeiden dat de kleine plasticdeeltjes, die ook in de lucht  rondzweven, waarschijnlijk door de overleden personen tijdens hun leven zijn ingeademd.

Kremlin bekritiseert blokkade van Russische staatsmedia op de Metaplatforms

Rusland heeft kritiek geuit op het blokkeren van Russische staatsmedia op de onlineplatforms van de Facebookgroep Meta. Meta brengt zichzelf daarmee in diskrediet, zei Peskov, woordvoerder van het presidentiële bureau.

Meta heeft aangekondigd dat het de omroep RT en het mediabedrijf Rossiya Segodnya zou verbieden op zijn online netwerken Facebook, WhatsApp, Instagram en Threads. Het bedrijf rechtvaardigt de blokkade door de recente beschuldigingen van het opzettelijk verspreiden van valse informatie in het buitenland door de Russische Staatsomroep.

De Amerikaanse regering heeft vorige week verklaard dat de Russische staatstelevisiezender RT optreedt als verlengstuk van het Kremlin en volwaardig lid is van de inlichtingendienst. Verschillende medewerkers van RT hebben sancties opgelegd gekregen.

Moorman over Haags asielbeleid: 'Gevoel dat er soms bewust draagvlak wordt weggehaald'

De Miljoenennota en de Troonrede zijn in het Amsterdamse college alles behalve positief ontvangen. In een extra uitzending van AT5's Park Politiek halen wethouders én partijleiders Marjolein Moorman (PvdA) en Reinier van Dantzig (D66) hard uit naar Den Haag. Moorman spreekt van cynisch asielbeleid: "Ik heb het gevoel dat er soms heel bewust het draagvlak wordt weggehaald." Zo meldt AT5. 

Vanmiddag kwamen de Haagse plannen voor 2025 naar buiten. Het asielbeleid zal gevolgen hebben voor Amsterdam, nu de zogeheten bed-bad-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer door het Rijk wordt betaald.

Premier Dick Schoof zei vorige week tegen AT5 dat hij vindt dat asielzoekers - als ze uitgeprocedeerd zijn - zelf de verantwoordelijkheid hebben om te vertrekken. 

Moorman reageert daarop: "Als mensen het kunnen, dan snap ik dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben om te vertrekken. We zien alleen dat er een hele grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers is die bijvoorbeeld statusloos zijn, of waarvan de papieren kwijt zijn, of het land van herkomst: je kan niet terug en nemen je niet terug. Die mensen vallen tussen wal en schip. Die mensen hebben niks."

En: "Dat betekent dat deze mensen op straat leven en dat veroorzaakt op een gegeven overlast."

Van Dantzig (D66) vult aan: "In Den Haag wordt er soms gedaan of het bed-bad-brood een een vijfsterrenhotel is. Het is heel erg sober. Alles is erop gericht dat die mensen teruggaan. Het is ook gewoon een veiligheidsmaatregel."

Moorman zegt dat ze "het gevoel heeft" dat het draagvlak door asielopvang "soms expres wordt weggehaald". 

Ze vervolgt: "Ik heb het gevoel dat het draagvlak soms expres wordt weggehaald. Op het moment dat je mensen geen basisvoorzieningen meer geeft, geen bed-bad-brood. Het meest basale wat een mens kan krijgen, dan gaan mensen op straat zwerven, dan gaan ze misschien kraken uit grote nood Natuurlijk haalt dat draagvlak weg. Op het moment dat je de opvang overal verkleint en wat er gebeurt in Ter Apel."

Of de minister dat dan moedwillig doet? "Dat gevoel heb ik soms. Ik heb het gevoel dat er soms heel bewust het draagvlak wordt weggehaald. Ik snap dat deze uitspraak nogal wat zegt, maar we weten allemaal dat er een opvangcrisis is. Het is op zijn best gezegd dom beleid, maar ook cynisch beleid", besluit Moorman.

Negenklapper Bayern met drie penalties Kane, Van Dijk scoort tegen Milan

In de Champions League is dinsdagavond de eerste wedstrijddag afgewerkt van het nieuwe format, waarbij alle teams in één ranglijst staan, maar niet allemaal tegen elkaar spelen. Naast de kansloze nederlaag van PSV op bezoek bij Juventus stonden er vijf andere wedstrijden op het programma.

Bayern München nam het thuis op tegen Dinamo Zagreb en al na twintig minuten mocht Harry Kane aanleggen vanaf de penaltystip: 1-0. Nog voor rust waren Raphael Guerreiro en Michael Olisé trefzeker, maar in de eerste vijf minuten na rust sloeg Zagreb zowaar terug: Bruno Petkovic scoorde en een minuut later tekende Takuya Ogiwara voor de aansluitingstreffer.

Bayern had uiteraard geen zin in een Kroatische comeback en niet veel later was het Kane die voor 4-2 zorgde, kort daarop gevolgd door de 5-2 van Olisé. Na vijf kwartier mocht Kane nog eens aanleggen voor een penalty en vijf minuten later scoorde hij zelfs zijn derde strafschop. Leroy Sané en Leon Goretzka maakten het in de slotminuten helemaal af: 9-2.

In het San Siro nam AC Milan het op tegen Liverpool, waarbij de thuisploeg, met Tijani Reijnders in de basis, al na drie minuten op voorsprong kwam dankzij Christian Pulisic. Twintig minuten later trok Ibrahima Konaté de stand echter gelijk en nog voor rust bracht Virgil van Dijk Liverpool op voorsprong met een heerlijke kopbal. Dominik Szoboszlai tekende na een dik uur voor 1-3 en daarmee de winst voor Liverpool, waar Ryan Gravenberch en Cody Gakpo ook in de basis stonden.

Met Lamar Bogarde in de basis en Ian Maatsen als invaller - Sil Swinkels bleef op de bank zitten - won Aston Villa in Zwitserland met 0-3 van Young Boys, terwijl Real Madrid met 3-1 won van VfB Stuttgart: Antonio Rüdiger en Endrick scoorden in de laatste tien minuten namens Madrid. Het Lille van Mitchel Bakker ging in Portugal met 2-0 onderuit bij Sporting.

FOK! Wat een weer: weer wat warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het in de zuidoostelijke helft van het land grijs en nevelig, elders schijnt de zon. In de loop van de ochtend lost de bewolking en nevel geleidelijk op en gaat overal de zon schijnen. Er staat een matige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag schijnt de zon volop en blijft het droog. De maximumtemperaturen liggen tussen de 21 en 24°C, alleen op de Wadden blijft de temperatuur iets achter. De noordoostenwind is matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig.

Vanavond blijft het zonnig en droog. De noordoostenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Komende nacht vormt zich op meer plaatsen nevel of mist. Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 12°C, aan de kust blijft het zachter. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De dag begint met bewolking net als in het Franse Mont Saint Michel (Foto: Professionele-idioot)
De dag begint met bewolking net als in het Franse Mont Saint Michel (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1388

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.