Heerlijke seizoensfinale beslist IndyCar-titel op Nashville Superspeedway

Op de Nashville Superspeedway is zondagavond het seizoen in de IndyCar Series afgesloten. Vooraf konden er nog twee coureurs kampioen worden, maar dat werd niet echt spannend. De strijd om de winst werd dat wel, waardoor men een uitstekende seizoensfinale voor de kiezen kreeg.

Kyle Kirkwood had de poleposition te pakken, maar crashte in de training daarna ook nog. Hij startte naast Josef Newgarden, met Felix Rosenqvist en Will Power op rij twee, voor David Malukas, Conor Daly, Pato O'Ward, Linus Lundqvist, Colton Herta en Rinus van Kalmthout. Kampioenschapsleider Alex Palou moest het doen met de 24e startplek na een gridstraf, waardoor Power's kansen op de titel nog in leven waren.

Na ruim tien van de meer dan tweehonderd ronden sloeg het noodlot al toe voor Power: hij meldde op de radio dat nota bene zijn veiligheidsgordel los was geschoten en moest naar binnen komen, waarmee hij vijf ronden verloor en zijn titelkansen verkeken waren - bij Palou kon de champagne écht koud gezet worden.

Kirkwood en Newgarden voerden ondertussen het veld aan, met Rosenqvist op de derde plek. Na een ruime veertig ronden werd de eerste pitstopronde geopend door Van Kalmthout, maar dik tien ronden later ging het fout: de zo lekker rijdende Rosenqvist ging met een klapband de muur in en zorgde voor een caution, terwijl Kirkwood net binnen was gekomen.

De timing van de crash gooide de boel enigszins door elkaar, waarbij het voor Newgarden perfect viel: hij pakte de leiding, voor Herta, Malukas, Marcus Ericsson en Lundqvist - Van Kalmthout stopte tijdens de caution nog eens. Niet heel lang na de herstart was Katherine Legge de volgende die crashte en voor een caution zorgde, wat gelijk weer een pitstopronde ontketende.

Met Rossi, Newgarden en Malukas op kop werd het groen weer gezwaaid, tot we zo'n 135 ronden achter de rug hadden: Marcus Ericsson tikte de muur aan en voor de tweede keer had Van Kalmthout nét voor een caution een stop gemaakt. Dit keer konden we door met O'Ward, Newgarden en Malukas voorop en nog een ronde of zestig te gaan.

O'Ward zat op een andere strategie dan de rest en kwam ruim veertig ronden voor het einde binnen voor zijn in principe laatste stop, waarbij hij zachte banden haalde. Met ruim tien ronden te gaan kwamen ook Herta en Kirkwood binnen vanaf de eerste plekken, waardoor Malukas ruim aan de leiding reed, met de vraag of hij nog moest stoppen.

O'Ward, Herta en Palou vochten hard om de tweede plek, ver achter de nog altijd niet naar binnen komende Malukas, die met vijf ronden te gaan dan toch zijn stop moest komen maken. Met een fantastische move ging Herta vervolgens naar de leiding en voor het eerst in zijn carrière pakte hij op een oval de winst, voor O'Ward en Newgarden.

Van Kalmthout sloot de race als twaalfde af, kort achter Palou, die zijn derde IndyCar-titel bij mocht schrijven.