FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 november 2023

Werkstraf voor opruiing richting minister Ernst Kuipers

“Kan iemand deze man @ministerVWS #liquideren voor het te laat is?" Dat bericht plaatste een 44-jarige Venlonaar in januari op zijn openbare Twitteraccount (nu X). Hij doelde op demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66). Daarmee heeft de man zich volgens het Openbaar Ministerie Limburg (OM) schuldig gemaakt aan opruiing.

Bij de politie vertelde de verdachte dat hij het bericht inderdaad had geplaatst. Hij bedoelde ermee dat de minister uit zijn functie moest worden ontheven. Hij vond de minister niet de juiste man op de juiste plek. Dat werd mede ingegeven doordat zijn partner in de zorg werkt. “Zij wordt de dupe van de bezuinigingen die de minister oplegt”, zei hij daarover. Bovendien was de man wantrouwig richting overheid inzake de coronamaatregelen.

Berouw
Voor de politierechter in Roermond toonde de verdachte veel berouw en gaf hij aan dat hij geschrokken is van de gevolgen. “Achteraf realiseerde ik mij pas wat het met de minister persoonlijk doet. De coronatijd heeft niet het beste in mij naar boven gehaald.” Na het feit heeft de man zijn Twitteraccount opgeheven.

Forse oproep
Volgens het OM moet hier een voorbeeld gesteld worden met het oog op preventie. “Het is een forse oproep die de verdachte op Twitter deed”, zei de officier van justitie op zitting. “Een ander zou zijn oproep serieus kunnen nemen en de minister daadwerkelijk iets aan kunnen doen. Het politieke debat verhardt en de polarisatie in de samenleving neemt toe, juist door dit soort korte berichten zonder context.”

Eis en uitspraak
Volgens het OM is een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot 80 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk.

NFL: Eagles winnen van de Chiefs in Super Bowl LVII rematch

Week 11 stond geheel in het teken van de Super Bowl LVII rematch tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs. Afgelopen februari waren de Chiefs, in een bloedstollende wedstrijd, net te sterk voor de Eagles. Dit keer waren de rollen omgekeerd en wisten de Eagles in een spannende wedstrijd hun negende overwinning van dit seizoen binnen te slepen.

Philadelphia Eagles – Kansas City Chiefs (21-17)
Ondanks dat de Chiefs een groot deel van de wedstrijd domineerden konden zijn dit niet omzetten in een overwinning. Bijna alle aanvallende statistieken waren de gehele wedstrijd in het voordeel van de Chiefs, maar toch waren het de Eagles die er met de overwinning vandoor gingen. De verdediging van de Eagles speelde in vlagen erg sterk, maar de Chiefs maakten vooral zelf kostbare fouten op cruciale momenten.

De Chiefs openden in het eerste kwart de score met een touchdown van wide-receiver Justin Watson. D’Andre Swift, runningback van de Eagles, zorgde een paar minuten later al voor de gelijkmaker. In het tweede kwart speelden beide teams rommelig. Eerst was het de quarterback van de Eagles, Jalen Hurts, die een interception gooide, maar niet veel later maakte Chiefs quarterback Patrick Mahomes dezelfde fout.  Een bal die bedoeld was voor Justin Watson werd in de endzone gevangen door de Eagles verdediging en een mooie drive leverde uiteindelijk geen punten op. Toch wisten de Chiefs tien punten uit te lopen in het tweede kwart door een touchdown van tight-end Travis Kelce en een field goal van kicker Harrison Butker.

In de tweede helft was het vooral de verdediging van de Eagles die hoge ogen gooide. De Chiefs probeerden van alles, maar wisten zowel in het derde als in het vierde kwart niet te scoren. Het hielp zeker niet mee dat Travis Kelce en Marquez Valdes-Scantling een paar belangrijke ballen niet wisten te vangen. Vooral Valdes-Scantling liet een enorme kans voor een touchdown liggen nadat hij, met minder dan twee minuten te spelen, een prachtige lange bal van Patrick Mahomes uit zijn handen liet glippen. Aan de kant van de Eagles was quarterback Jalen Hurts absoluut de sterspeler. Hij ging goed om met de druk, de weerstomstandigheden en de oorverdovende lawaai van de Chiefs fans. Hurts scoorde zelf twee touchdowns in de tweede helft en hielp daaarme de Eagles naar een 21-17 overwinning in Arrowfield Stadium.

Het was de eerste keer dat Jason Kelce van de Eagles wist te winnen van zijn broertje Travis Kelce. Ook was het de eerste keer dat de Chiefs coach, Andy Reid, verloor van zijn oude werkgevers waar hij tussen 1999 en 2012 de coach was.

Eerste blik richting de play-offs
Nu week 11 achter de rug is zijn er nog zeven weken voordat de play-offs gaan binnen. Er zijn nog geen teams die hun plek in de play-offs hebben kunnen veiligstellen, maar wij nemen alvast een kijkje hoe de play-offs er uit zouden zien als het seizoen nu zou eindigen.

In de AFC staan Baltimore Ravens (8-3), Kansas City Chiefs (7-3), Jacksonville Jaguars (7-3) en Miami Dolphins (7-3) bovenaan hun divisie en zouden zich daarmee plaatsen voor de play-offs. De wild card plekken zouden gaan naar Cleveland Browns (7-3), Houston Texans (6-4) en Pittsburgh Steelers (6-4).

In de NFC leiden Philadephia Eagles (9-1), Detroit Lions (8-2), San Francisco 49ers (7-3) en New Orleans Saints (5-5) de divisies. De wild card plekken worden bezet gehouden door Dallas Cowboys (7-3), Seattle Seahawks (6-4) en Minnesota Vikings (6-5).

Vooral in de AFC zal er nog hard gevochten worden om de wild card plekken. Indianapolis Colts (5-5), Denver Broncos (5-5), Cincinnati Bengals (5-5) en Las Vegas Raiders (5-6) maken allemaal nog een reeële kans op de play-offs. In de NFC zijn er veel teams die, ondanks dat ze maar vier overwinningen hebben, nog een kleine kans maken op een wild card plek te claimen. 

Uitslagen week 11
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 20-34
Dallas Cowboys - Carolina Panthers 33-10
Pittsburg Steelers - Cleveland Browns 10-13
Chicago Bears - Detroit Lions 26-31
Los Angeles Chargers - Green Bay Packers 20-23
Arizona Cardinals - Houston Texans 16-21
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 14-34
Las Vegas Raiders -  Miami Dolphins 13-20
New York Giants - Washington Commanders 31-19
Tampa Bay Buccaneers - San Francisco 49ers 14-27
New York Jets - Buffalo Bills 6-32
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 16-17
Minnesota Vikings - Denver Broncos 20-21
Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 21-17

Wedstrijden week 12
Green Bay Packers - Detroit Lions 
Washington Commanders - Dallas Cowboys 
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 
Miami Dolphins - New York Jets
New Orleans Saints - Atlanta Falcons
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals
Jacksonville Jaguars - Houston Texans
Tampa Bay Buccaneers - Indianapolis Colts
Carolina Panthers - Tennessee Titans
New England Patriots - New York Giants
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals
Cleveland Browns - Denver Broncos
Kansas City Chiefs - Las Vegas Raiders
Buffalo Bills - Philadelphia Eagles
Baltimore Ravens - Los Angeles Chargers
Chicago Bears - Minnesota Vikings

Disney's Wish is zeer vermakelijk, maar had veel meer kunnen zijn

Wish speelt zich af in het magische koninkrijk Rosas en vertelt het verhaal van Asha, een optimist met scherpe humor die veel geeft om haar gemeenschap. Wanneer Asha zich op een moment van nood naar de hemel wendt en een wens doet, wordt haar smeekbede beantwoord door een kosmische kracht – een kleine bal gevuld met grenzeloze energie die Star wordt genoemd. Asha en Star nemen het op tegen de meest geduchte vijanden om haar gemeenschap te redden. Zo willen ze bewijzen dat wonderlijke dingen kunnen gebeuren wanneer de wil van een moedig persoon samengaat met de magie van de sterren.

EK-kwalificatie: 21 deelnemers bekend, Luxemburg maakt indruk

De laatste speelronde in de kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar is dinsdagavond afgerond. In alle groepen zijn alle wedstrijden nu gespeeld, waardoor 21 van de 24 deelnemende landen bekend zijn. De overige drie worden via de playoffs bepaald, donderdag is daar de loting voor met landen die zich daar voor hebben geplaatst via de Nations League en de reguliere EK-kwalificatie. Op 2 december vindt de loting plaatst voor de groepfase van het EK.

Groep A
De groep die al het vroegst beslist was: op 15 oktober was al duidelijk dat Spanje en Schotland zich voor het EK zouden plaatsen. Met zeven zeges uit acht wedstrijden won Spanje de groep met 21 punten, Schotland eindigde op 17 punten. Noorwegen werd derde en grijpt overal naast, terwijl het in een makkelijkere Nations League-route geplaatste Georgië zich als nummer vier voor de playoffs mag melden. Cyprus eindigde met welgeteld nul punten.

Groep B
De groep met Nederland, waar Frankrijk zich op 13 oktober al plaatste. Nederland kwam daar in de afgelopen dagen bij en eindigt met een degelijke 18 punten uit acht wedstrijden, vier minder dan de Fransen. Griekenland mag met 13 punten naar de playoffs, Ierland en het puntloze Gibraltar mogen zich op het volgende toernooi richten.

Groep C
Op 17 oktober kon Engeland de tickets naar Duitsland alvast boeken, Italië kwam er maandag ook bij na een gelijkspel tegen Oekraïne. De Engelsen winnen de groep met 20 punten, Italië en Oekraïne eindigen beiden op 14, waarbij de Italianen op basis van onderling resultaat plek twee pakken. Oekraïne gaat wel naar de playoffs, Noord-Macedonië en het puntloze Malta zijn klaar.

Groep D
Op 15 oktober was Turkije een van de eerste landen met een EK-ticket, maar het laatste ticket werd pas dinsdagavond vergeven. Met een 1-0 zege op Armenië was Kroatië het allerlaatste land dat zich via de groepsfase voor het EK 2024 mocht melden: 16 punten, één minder dan Turkije. Wales gaat met 12 punten de playoffs in, Armenië en Letland...niet.

Groep E
Een erg spannende groep, tot aan de novemberwedstrijden hadden vier van de vijf landen nog EK-kansen. De groep werd op basis van onderling resultaat uiteindelijk verrassend gewonnen door Albanië, dat net als Tsjechië met 15 punten naar het EK mag. Polen moet het met 11 punten via de playoffs doen, Moldavië blijft steken op 10 punten en de Faeroëreilanden wisten toch twee keer gelijk te spelen voor in totaal twee punten.

Groep F
Net als groep A was deze al erg vroeg beslist: België plaatste zich op 13 oktober als een van de eersten, een paar dagen later kwam Oostenrijk daar al bij. De Belgen wonnen uiteindelijk met 20 punten de groep, tegen de 19 van Oostenrijk. Zweden grijpt met 10 punten en géén playoffplaats voor het eerst in bijna drie decennia naast deelname, Azerbeidzjan eindigt met 7 punten. "Elagu kõver Rahvuste liiga süsteem", zal men in Tallinn gezongen hebben: met één schamel punt mag Estland zich via de Nations League voor de playoffs melden.

Groep G
Ook hier werd het in de novemberwedstrijden beslist: uiteindelijk ging de groepswinst naar Hongarije met 18 punten, vier meer dan het ook geplaatste Servië. Geen enkel land heeft hoop via de Nations League, dus het is klaar voor Montenegro met 11 punten, Litouwen met 6 stuks en het in crisis verkerende Bulgarije met 4 punten.

Groep H
Nog een uiterst spannende groep, met 22 punten voor zowel Denemarken als Slovenië. Op basis van onderling resultaat is de groepswinst voor de Denen, maar Slovenië is er met plek twee voor het eerst sinds Euro 2000 weer bij. Finland en Kazakhstan eindigen op drie en vier op basis van doelsaldo: beiden hebben 18 punten, maar beiden gaan ook de playoffs in. Noord-Ierland grijpt er met 9 punten ruim naast, San Marino pakte geen enkel punt, maar wél een mooi stukje historie: een penalty in de 97e minuut tegen Finland betekende dat San Marino voor het eerst in drie opeenvolgende wedstrijden scoorde.

Groep I
Zaterdag werd de groep beslist: Roemenië pakte met 22 punten de groepswinst, Zwitserland mag zich met 17 punten ook melden in Duitsland. Israël eindigt op 15 punten en gaat de playoffs in, Wit-Rusland (12), Kosovo (11) en Andorra (2) zullen het EK volgend jaar gewoon op TV moeten kijken.

Groep J
Portugal werkte een perfecte kwalificatie af en plaatste zich al vroeg: tien wedstrijden, tien zeges, het enige land met de maximale score. Slowakije is er met 22 punten ook bij, maar aandacht is er voor plek drie: Luxemburg, dat maar liefst vijf keer won en een bijzonder respectabele 17 punten scoorde. Zij mogen de playoffs in, net als IJsland (10) en Bosnië & Herzegovina (9). Waar Luxemburg met grote afstand de beste kwalificatie ooit draaide, bleef Liechtenstein steken op één goal in tien wedstrijden, net niet genoeg voor een EK-ticket.

Cyberpunk 2077: Ultimate edition komt op 5 december uit

Cyberpunk 2077: Ultimate edition komt op 5 december uit. Dat heeft CD Projekt Red zojuist aangekondigd.

De Ultimate edition bevat zowel het originele spel als de uitbreiding Phantom Liberty en komt uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Ook komt er voor de verzamelaars onder ons een fysieke versie van deze editie uit. Let wel op! De fysieke versie voor Xbox komt met Phantom Liberty op de disc, terwijl de PS5 versie een download code krijgt voor de uitbreiding. Deze beslissing is genomen omdat er voor de consoles verschillende eisen zijn.

Phantom Liberty kwam uit op 26 september dit jaar en werd lovend ontvangen door fans. 

Warhammer 40.000: Space Marine 2 uitgesteld naar 2024

Het langverwachte Warhammer 40.000: Space Marine 2 is uitgesteld naar midden 2024. Focus Home Entertainment heeft langer de tijd nodig om het spel zo goed mogelijk te maken om zo aan de hoge verwachtingen van spelers te kunnen voldoen.

Warhammer 40.000: Space Marine 2 is een van de meest gewilde games op Steam (ruim 1 miljoen keer op de wenslijst gezet). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Warhammer 40.000: Space Marine 2 in december dit jaar uit zou komen. In plaats daarvan wordt nu in december de nieuwe releasedatum bekendgemaakt. Momenteel staat het spel gepland om in de tweede helft van 2024 uit te komen.

Warhammer 40.000: Space Marine 2 is het langverwachte vervolg van Warhammer 40.000: Space Marine dat in 2011 uitkwam. In dit tweede deel kruip je als speler wederom in de huid van de Ultramarine Captain Titus. Voor de mensen die niet bekend zijn met het Warhammer universum: Space Marines zijn door de Emperor gecreëerde supersoldaten die in staat zijn de grootste gruwels van het universum het hoofd te bieden. Dit varieert van Orcs tot Tyranids tot demonen en alles wat daar tussenin zit. In de trailers van Warhammer 40.000: Space Marine 2 is te zien dat we het dit keer vooral tegen de Tyranids mogen opnemen. Het belooft in ieder geval weer een bloederig spektakel te worden. Voor alle fans die op dit spel zitten te wachten. Helaas, maar we moeten nog even geduld hebben. Mocht je echt niet kunnen wachten op een nieuwe Warhammer 40k game, in mei is de oldschool shooter Warhammer 40k: Boltgun uitgekomen (die behoorlijk succesvol was) en op 7 december komt de nieuwe rpg Rogue Trader uit.

Reclamewaakhond verbiedt Toyota advertentie wegens disrespect natuur

Een commercial en een poster van autofabrikant Toyota zijn niet langer toegestaan in Engeland. Volgens de Britse reclamewaakhond ASA is het niet gepast om terreinwagens door ongerepte natuur te laten scheuren. De advertenties worden bekritiseerd vanwege hun onvoldoende aandacht voor de milieu-impact. Het betreft twee afzonderlijke reclames voor de Toyota Hilux die voor het eerst verschenen in 2020.

De reclamewaakhond kan alleen in actie komen na een klacht. Deze kwam van Adfree Cities, een organisatie die zich inzet voor reclamevrije steden, omdat de reclame "schadelijk gedrag voor het milieu vergoelijkte". Een woordvoerder vertelde aan The Guardian dat Toyota een totale minachtig voor het milieu en het klimaat toont door met deze grote en zeer vervuilende terreinwagens door rivieren en over gras te scheuren.

De ASA gaf de klager gelijk en oordeelde dat de terreinwagens in de reclame-uitingen daadwerkelijk op beeld zijn vastgelegd terwijl er geen rekening werd gehouden met de impact hiervan op de natuur en het milieu. Daarom mogen de deze reclames niet langer worden uitgezonden.

Het gaat onder meer om deze commercial:

Meer internationale samenwerking over indeling van de Noordzee

Gisteren hebben landen rondom de Noordzee afgesproken om deze zee samen efficiënter te gebruiken en te beschermen. Tot nu toe werkten de landen vooral binnen hun eigen sector samen op internationaal niveau. Denk dan bijvoorbeeld aan de energie-, visserij- en natuursector.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Eén van de grote uitdagingen op de Noordzee is de ruimte. Elk land wil dat er ruimte blijft voor schepen, maar ook dat er duurzame energie komt, voldoende ruimte blijft voor voedselwinning uit zee door een duurzame visserij, en dat de zee een gezond leefgebied is voor vogels, vissen en zoogdieren. Ik zie dat we die uitdagingen met z’n allen veel efficiënter kunnen aanpakken, bijvoorbeeld door te zorgen dat wij aan onze grens geen windpark aanleggen als Duitsland aan hun zijde een scheepvaartroute plant. De afspraken van vandaag zijn een eerste stap naar het veel beter gebruiken van de ruimte die er is.

Internationaal voorbeeld
Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken Noorwegen, Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ondertekenden vandaag een verzameling aan werkafspraken. Onder de naam Greater North Sea Basin Initiative (GNSBI) richten ze hun overheidsstructuren zodanig in, dat landen én sectoren elkaar sneller en beter kunnen vinden. Op die manier is het eenvoudiger om kennis met elkaar te delen, bijvoorbeeld over de toekomstperspectieven van de visserij of over het gezamenlijk effect op de Noordzee van bijvoorbeeld windparken, zandwinning en scheepvaart.

Eerder heeft de Europese Commissie al aangegeven dat GNSBI een voorbeeld is voor de rest van Europa over hoe ruimtelijke planning internationaal kan worden geoptimaliseerd.

Prijzen koopwoningen 2,3 procent lager dan jaar eerder

In oktober 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 2,3 procent lager dan in oktober 2022. De prijsdaling vlakte daarmee opnieuw af. Ten opzichte van september 2023 stegen de prijzen in oktober met 0,7 procent.

De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 0,7 procent ten opzichte van september
Ten opzichte van september is de prijsindex bestaande koopwoningen in oktober met 0,7 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen vijf maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in oktober 92,0 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in oktober
Het Kadaster maakte bekend dat het in oktober 15 705 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden zijn 147 590 woningen verkocht, bijna 6 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

In oktober was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 424 521 euro. De gemiddelde verkoopprijs kan een andere ontwikkeling laten zien dan de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. In tegenstelling tot de prijsindex, wordt er bij de gemiddelde transactieprijs geen rekening gehouden met kwaliteitsverschillen van woningen. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen kan daarom beter de prijsindex gebruikt worden.

Verkeershufter gaat 99 km te hard op provinciale weg

Met een topsnelheid van boven de 200 kilometer per uur raast een gehuurde Duitse Audi over de A6. Dat het hard regent maakt de bestuurder niet uit. Hij slaat even later af en blijft scheuren, op een weg waar 80 km/u is toegestaan klokt de politie hem op 179 km p/u. Reden voor de verkeers-politie Midden-Nederland om het rijbewijs van de bestuurder in te vorderen en de gehuurde auto in beslag te nemen.


Noord-Korea heeft spionagesatelliet gelanceerd

Noord-Korea heeft gemeld dat het zijn eerste spionagesatelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Het lanceervoertuig steeg om 22:42 uur (lokale tijd, 14:42 uur CET) op van de lanceerbasis Sohae, meldde het staatspersbureau KCNA onder verwijzing naar het Noord-Koreaanse ruimtevaartagentschap.

Een draagraket met de "Malligyong-1" satelliet werd gelanceerd in de provincie North Phyongan. De raket vloog langs het geplande pad en plaatste de satelliet "precies" in zijn baan. Twaalf minuten later kwam de satelliet in een baan om de aarde.

Het Zuid-Koreaanse leger had eerder verklaard dat het een "vermoedelijke militaire surveillancesatelliet" had ontdekt. De Zuid-Koreaanse generale staf gaf geen informatie over het al dan niet slagen van de lancering.

Japan werd vooraf geïnformeerd
Ook Japan bevestigde een raketlancering. Het kantoor van premier Fumio Kishida verklaarde op de onlinedienst X, voorheen Twitter, dat Noord-Korea vermoedelijk een ballistische raket had afgevuurd. Deze zou zijn neergestort in de Stille Oceaan.

Noord-Korea had Japan laten weten dat het van plan was om tussen woensdag en begin december een satelliet te lanceren. Volgens Noord-Korea waren twee eerdere pogingen mislukt: de eerste in mei en de tweede in augustus.

Noord-Korea kondigt meer satellieten aan
Binnenkort worden er meer spionagesatellieten gelanceerd om Zuid-Korea en andere regio's te bewaken. De autoriteiten in Zuid-Korea en Japan bevestigden aanvankelijk niet dat er een satelliet in een baan om de aarde was gekomen.

De VS veroordeelden de lancering als een schending van VN-resoluties. De lancering met behulp van "ballistische rakettechnologie" was een duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, verklaarde Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

De lancering van een spionagesatelliet verhoogt ook de "spanningen" en zou "de veiligheidssituatie in de regio en daarbuiten kunnen destabiliseren". Alle landen moeten de raketlancering veroordelen, verklaarde Watson. Noord-Korea moet stoppen met zijn provocerende acties.

Israël: gijzelaarsdeal met Hamas is rond, vrijlating tijdens vierdaagse wapenstilstand

Bemiddelaar Qatar heeft een overeenkomst tussen Israël en Hamas bevestigd om 50 gijzelaars vrij te laten in ruil voor een vierdaags staakt-het-vuren. "Het begin van de pauze zal binnen de komende 24 uur worden aangekondigd en zal naar verwachting vier dagen duren, onder voorbehoud van verlenging", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar.

"De overeenkomst voorziet in de vrijlating van 50 vrouwen en kinderen die momenteel in de Gazastrook worden vastgehouden, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, waarbij het aantal vrijgelatenen moet worden bepaald in latere stadia van de uitvoering van de overeenkomst. worden vergroot", vervolgde het. Volgens de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Al-Khulaifi, zal het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) bovendien toezicht houden op de vrijlating van de gijzelaars. Het staakt-het-vuren zou ook humanitaire hulp voor de Gazastrook mogelijk maken.

"De Israëlische regering heeft de hoofdlijnen goedgekeurd van de eerste fase van een overeenkomst die voorziet in de vrijlating van ten minste 50 ontvoerden - vrouwen en kinderen - op vier dagen waarop de gevechten zullen staken," zei de verklaring van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. De deal werd tot stand gebracht door Qatar, Egypte en de VS. 

Na de overeenkomst heeft Israël volgens berichten in de media details bekendgemaakt over de gevangenen. 287 van de 300 gevangen Palestijnen die in aanmerking kunnen komen voor vrijlating zijn jongens tot 18 jaar, meldde de Times of Israel. De meesten van hen zouden vastzitten wegens rellen en het gooien van stenen op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem.

Volgens het rapport zijn 13 andere gevangenen volwassen vrouwen, van wie de meesten zijn veroordeeld voor steekpartijen. Israëlische media hadden eerder al gemeld dat er geen voor moord veroordeelden zouden worden vrijgelaten.

Voordat het overeengekomen staakt-het-vuren van kracht werd, heeft het Israëlische leger vanmorgen opnieuw doelen van Hamas in de Gazastrook aangevallen. Volgens het leger vernietigden troepen  een tunnelschacht waaruit een terrorist van Hamas tevoorschijn was gekomen en op de soldaten had geschoten. Het leger stuitte ook op terroristen en wapens in een gebouw dat door Hamas werd gebruikt. De terroristen werden gedood en het gebouw is vernietigd, voegde het leger eraan toe.

FOK! Wat een weer: van alles een beetje

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend begint landinwaarts op veel plaatsen met lichte vorst en nevel of mist. De mist lost geleidelijk op. Verder komt de zon vooral in het oosten tevoorschijn en blijft het droog. In het westen is er meer bewolking. Boven land staat er eerst weinig wind, maar in de loop van de ochtend neemt de wind toe naar matig uit een zuidelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag raakt het overal bewolkt en in het noorden kan wat motregen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het oosten tot 10°C langs de noordwestkust. De wind is zuidelijk en matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond is het bewolkt en valt plaatselijk wat lichte regen of motregen. De temperatuur loopt van het westen uit geleidelijk verder op naar waarden boven de 10°C. De wind is zuidwestelijk en matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht valt er eerst nog af en toe lichte regen of motregen, maar van het noordwesten uit wordt het overwegend droog. De temperatuur loopt aan het begin van de nacht uiteen van 6°C in het zuidoosten tot 10°C in het noordwesten en loopt nog wat op. Boven land staat er een matige wind uit een zuidwestelijke richting. Aan zee is de wind westelijk en vrij krachtig tot krachtig.

Tot morgen!

                   

Ochtendgloren in Prinsenbeek (Foto: _UserName_)
Ochtendgloren in Prinsenbeek (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Wat stemt FOK!: de uitslag, en de laatste peilingen!

Tot afgelopen vrijdag hebben we 30 stellingen van een stemwijzer geplaatst als poll. Vanavond zijn de hoogst scorende antwoorden ingevuld zodat we zien welk stemadvies we krijgen als FOK!-FP voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag op 22 november. 

Er is massaal gestemd op de stellingen én flink gediscussieerd.  Besef dat de uitslag voor een stemadvies anders tot stand komt dan de uitslag van een peiling. Alle stellingen zijn gegeven zonder erbij te vermelden welke partijen de genoemde stelling onderschrijven of juist afkeuren.

De laatste dagen zijn er verschillende peilingen gehouden over de Tweede Kamerverkiezingen die morgen gehouden worden. Deze zullen we hier ook plaatsen zodat er een leuk totaalplaatje ontstaat.

  •  1. BVNL - 83%
  •  2. PVV - 80%
  •  3. 50PLUS - 77%
  •  4. FVD - 70%, JA21 - 70%
  •  6. BBB - 67%
  •  7. Samen voor Nederland - 63%
  •  8. NSC - 60% , Nederland met een plan - 60%
  • 10. SP - 53%, VVD - 53% ,Libertaire Partij 53%
  • 13. CDA - 50%, SGP - 50% 
  • 15. DENK - 47%, Piratenpartij-De Groenen 47%, Splinter - 47%, LEF - 47%, Partij van de Sport - 47%
  • 19. D66 - 40%, GL-PvdA - 40%
  • 21. PvdD - 37%, ChristenUnie - 37%
  • 23. BIJ1 - 33%
  • 24. Volt - 23%

De slotpeilingen
Een dag voor de verkiezingen staan PVV, VVD en GL/PvdA aan kop in de peilingen. NSC van Pieter Omtzigt lijkt afgehaakt in de strijd om de grootste partij te worden morgen. De zwevende kiezers zullen de beslissende stemmen gaan geven.

Welk stemadvies? (@Freepik/FOK!)
Welk stemadvies? (@ Freepik / FOK!)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.