Gerard Butler over Copshop: het stinkt naar western

Een crimineel, op de vlucht voor premiejagers, laat zich oppakken door de politie zodat hij in de politiecel veilig kan schuilen. Slim! Maar in Copshop is het niet voldoende; want de premiejagers laten zich niet tegenhouden door zoiets onneembaars als een politiecel.

Als Copshop een aflevering zou zijn van een politieserie, dan was deze aflevering zo'n typische 'bottle episode', waarbij er op misschien de introductie na niet meer van locatie wordt gewisseld. Nadat de kijker kennis heeft gemaakt met Valerie Young, een jonge hulpsheriff van het plaatsje Gun Creek en zij een ogenschijnlijk willekeurige relschopper mee naar het bureau neemt omdat hij haar aanviel, blijven we op het bureau.

Maar echt als een bottle episode voelt het gelukkig niet; het is geen klein bureautje en dankzij een diverse verzameling ruim aangeklede ruimtes, een set met meerdere niveau's en kleurrijke personages vergeet je al snel dat je de hele tijd op het bureau zit. Het verhaal blijft zich daar afspelen omdat de arrestant, gespeeld door Frank Grillo, op de vlucht blijkt te zijn en hij al vroeg vergezeld wordt door Gerard Butler, die zich op zijn eigen manier naar binnen werkt om dicht bij hem in de buurt te komen en een poging te doen Grillo's personage meer dood dan levend mee te nemen. Het conflict groeit uit tot een belegering van het politiebureau waarbij Young, gespeeld door Alexis Louder, het moet opnemen tegen criminelen die voor niets lijken terug te deinzen.

Copshop: Gerard Butler

Die klassieke strijd tussen een sheriff en een paar bandieten heeft natuurlijk dikke hints naar westerns. Dat vindt ook Butler, die erover vertelt via Zoom: "Het stinkt gewoon naar western, weet je wel, zo'n sheriff uit klein-Amerika die probeert het goede te doen en dan komt zo'n bende schurken één voor een aankloppen. En zij moet het dan proberen allemaal bij elkaar te houden terwijl ze één voor één proberen die gast in de cel om te leggen en zij probeert hem te beschermen terwijl ze niet eens weet of ze de juiste persoon beschermt. Dat vind ik echt wel klassiek western, maar het is een beetje anders met een sterk vrouwelijk personage als de sheriff."

Maar in plaats van een stijlvol duel op de tonen van Ennio Morricone is de actie beperkt tot het inbreken, met wisselende niveau's van geweld, in het cellenblok van het bureau. Dat betekent ook dat de personages niet veel bewegingsruimte hebben.

Butler: "Dat is gedeeltelijk wel frustrerend en beperkend. Maar tegelijk laat het je ook los op een andere manier, want je moet veel meer van binnenuit acteren. Voor mijn personage [die op een gegeven moment zelf in een cel zit, red] geldt dat hij weet waar hij is. Hij weet dat hij nergens anders naartoe gaat, totdat het nodig is. Dus hij vindt het wel prima om te zitten waar hij zit en een beetje aankijken hoe de dingen lopen en eigenlijk gewoon wachten zoals een cobra tot hij toe kan slaan, weet je wel. Dus je maakt een nestje, en daar overleef je in."

Copshop: Alexis Louder

Terwijl Valerie Young de wacht houdt blijken sommige agenten er een eigen agenda op na te houden; in dit kleine stadje is niet elke agent even goed te vertrouwen. En dan heb je ook nog eens psychopaten die proberen binnen te komen. Het is een film vol met duistere personages, maar daar staan toch wel helden tegenover?

"Ik denk dat we voornamelijk menselijke personages hebben," vindt Alexis Louder, gezeten naast Butler. "Sommigen leunen een beetje tegen de duisternis aan en anderen dompelen zich erin onder, maar sommigen zijn wat lichter ingesteld met misschien een duister tintje."

Butler: "Valerie Young is de protagonist en de held van de film en het morele kompas. Maar ik denk dat wat wel mooi is, is dat zelfs de duisterste personages wat sprankjes van licht en menselijkheid in zich hebben. En de andere agenten, die wagen hun leven om de juiste redenen. Niet allemaal natuurlijk, want er is ook corruptie, maar ik denk dat er eigenlijk overal wel heldhaftigheid te vinden is, net zoals er overal duisternis te vinden is. En dat is wel cool van de film, dat je verrast wordt door de verbonden die worden gesloten tussen personages die je nooit zou hebben verwacht."

Welke personages met wie samenwerken en wie uiteindelijk, als dat überhaupt al iemand lukt, levend het bureau verlaat, is nu te zien: Copshop draait sinds vorige week in 33 bioscopen in Nederland.