FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 september 2021

Legendarische Acropolis Rally keert terug, Rovanperš boekt indrukwekkende zege

Op de gravelachtige Griekse wegen rondom basis Lamia is in het weekeinde de Acropolis Rally gehouden, een legendarisch evenement, maar vanaf 2014 geen deel meer uitmakend van het WK. Dat is veranderd: de rally is terug en was nog altijd loodzwaar voor auto's en rijders.

Na de eerste dag ging de jonge Toyota-coureur Kalle Rovanperä met navigator Jonne Halttunen aan de leiding, maar WK-leider Sebastien Ogier en bijrijder Julien Ingrassia volgden op slechts 2,8 seconden in hun Toyota en ook Hyundai-rijder Ott Tänak had met Martin Järveoja naast zich maar 6,2 seconden achterstand.

Op de tweede volle dag werden de verschillen vergroot. Rovanperä raasde over het Griekse gravel en breidde zijn voorsprong uit naar een halve minuut op Tänak, die zich op zijn beurt tien seconden lost wist te rijden van Ogier. De rest, aangevoerd door Hyundai-coureur Dani Sordo, stond al op meer dan twee minuten.

Rovanperä hield het hoofd uiterst koel en behield zijn ruime voorsprong, waarna hij en passant ook nog eens de bonuspunten pakte door de power stage te winnen. Tänak reed op 42 seconden naar de tweede plek, Ogier hield die strijd voor gezien, dacht aan de titelstrijd en werd keurig derde.

Random Pics van de Dag #414

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Mr. Lingo' FranÁois Boulangť op 67-jarige leeftijd overleden

Deze maandagochtend is voormalig ‘Lingo’-presentator François Boulangé overleden op 67-jarige leeftijd.

De presentator leed aan kanker. Boulangé werd in 1992 bij het grote publiek bekend doordat hij de presentatie van het spelletjesprogramma Lingo op zich nam. In totaal presenteerde ‘Mr. Lingo’ het programma acht jaar. Hij heeft meer dan 2000 afleveringen gepresenteerd. Zo meldt het DvhN.

Vrienden vissen een dode slang van vier meter uit kanaal Gent-Terneuzen

Het was een vangst die ze niet hadden verwacht bij een dagje vissen in het kanaal Gent-Terneuzen. Drie Belgische vrienden hebben vandaag rond de middag een dode slang van bijna vier meter uit het water gehaald. Hoe het beest er terechtkwam is nog een raadsel. De Belgische gemeente Zelzate wil alvast een onderzoek starten hoe het dier aan zijn einde is gekomen. Zo meldt de Stentor.

NASCAR-coureur Truex domineert en gaat door in playoffs

Op de Richmond Raceway is in het weekeinde de tweede race van de playoffs in de NASCAR Cup Series verreden. Nog zestien coureurs maken kans op de titel, na de eerste drie races vallen er vier coureurs af en bij winst is een plekje bij de beste twaalf zeker.

Denny Hamlin en Martin Truex Jr vertrokken vanaf de eerste rij, Kurt Busch en Kevin Harvick namen achter dat duo plaats. Al na zo'n veertig ronden ging het fout voor Busch: zijn linkerachterband klapte en hij ging hard de muur in.

Hamlin domineerde het verdere verloop van de eerste stage, die hij ruim vóór Chase Elliott, Joey Logano, Larson en Ryan Blaney af wist te sluiten. In stage twee gebeurde verder weinig, behalve dat Hamlin nog altijd dominant was: dit keer pakte hij de stage voor Kyle Busch, Truex, Larson en Logano.

Met Hamlin en Truex voorop konden we door voor de laatste ruim 150 ronden, Kyle Busch, Larson en Christopher Bell volgden. Bubba Wallace reed al snel tegen de muur aan en zorgde voor een caution, maar dat duurde allemaal niet lang en de volgorde was nog niet veel gewijzigd.

De stops van Truex en Hamlin waren niet geweldig, Kyle Busch ging er met twee in plaats van vier nieuwe banden voorbij. Met 56 ronden te gaan werden de laatste stops gemaakt en daarbij ging Truex er ruim voorbij door één ronde eerder te stoppen én een snellere stop te maken.

Voor Busch ging het ook nog eens helemaal fout, want hij bleek te snel de pitstraat ingereden te zijn en moest een drivethroughpenalty incasseren. Truex had inmiddels ruim de leiding in handen en hoewel Hamlin het gat wel deels kon dichten, was de winst met overmacht voor Truex, voor Hamlin en de op forse afstand rijdende Bell en Elliott.

De Jonge: hogere vaccinatiegraad 'neveneffect' van toegangsbewijzen

Het hoofddoel van het plan om coronatoegangsbewijzen breder in te zetten, is om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren, is “een neveneffect”, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij wilde niet bevestigen dat morgen wordt aangekondigd dat de bewijzen op meer plekken verplicht vertoond moeten worden, zoals Haagse bronnen melden.

De Jonge weersprak kritiek dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn door de bredere inzet van toegangsbewijzen onder druk gezet worden om alsnog een prik te halen. “Coronatoegangsbewijzen bieden altijd het alternatief om je dan maar te laten testen. Het is natuurlijk geen dwang, het wordt ook niet lang overal gebruikt.” Hij benadrukt bovendien dat veel meer landen in West-Europa om bewijzen vragen, en dat ze ook in Nederland al vaak worden ingezet. “Iedereen die in het weekend naar het voetbal gaat, heeft gewoon die CoronaCheck-app op zijn telefoon en laat gewoon dat groene vinkje zien. Daar hoor ik zelden klachten over.” Lees verder bij Skipr.

Experts ouderenzorg: voer een maatschappelijke dienstplicht in

Een groep experts op het gebied van ouderenzorg vindt dat er een dienstplicht moet worden ingevoerd voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar om ouderen te helpen. “En alle leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten ‘maatje’ van een oudere worden die niet familie van ze is.”

Dat zijn enkele voorstellen van Mantelzorg Nederland, Koepel zorgcoöperaties Zuid Nederland en bestuurders van uitvoerende zorginstanties in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee om hierover te praten, is geïnitieerd door coöperatie VGZ. Lees verder bij Skipr.

Hoe Apple en Google 'input' geven aan het coronabeleid

COVID-19: 1.777 positief getesten en 4 doden, totaal 1.972.653 en 18.073

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.777 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.972.653 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 41 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 450 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 patiënten opgenomen, er liggen nu 208 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.073 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Pijlsnel op weg naar Kerstmis in de eerste Hawkeye-trailer

Marvel Studios brengt dit jaar hun eerste kerstspecial uit! Althans, dat is de indruk die de eerste trailer voor Hawkeye vandaag wekt.

Voormalig Avenger Clint Barton heeft een schijnbaar eenvoudige missie: terug naar zijn familie voor Kerst. Is dat mogelijk? Misschien wel met de hulp van Kate Bishop, een 22-jarige boogschutter die ervan droomt om een superheld te worden. De twee worden gedwongen om samen te werken wanneer iemand uit Bartons verleden veel meer dan de feeststemming dreigt te ontsporen.

Hawkeye is vanaf 24 november te zien op Disney+. Er zijn, zoals te zien in de trailer, rollen voor Jeremy Renner en Hailee Steinfeld, maar ook voor Vera Farmiga, Fra Fee, Tony Dalton, Zahn McClarnon, Brian d’Arcy James en nieuwkomer Alaqua Cox as Maya Lopez.

Bersiap-ontkenning krijgt verstevigde strafrechtelijke basis

Het kabinet gaat het ontkennen van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid expliciet strafbaar stellen. Dat laat demissionair Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, in een brief aan de Tweede Kamer weten. Daarmee krijgt onder andere Bersiap-ontkenning een verstevigde strafrechtelijke basis.

Eerder deze zomer ontving het kabinet nog een scherpe reprimande van de Europese Commissie (EC). Nederland zou onnodig treuzelen met het expliciet strafbaar stellen van bepaalde haatuitingen, terwijl het land dat verplicht is op basis van Europese regelgeving. Het gaat dan met name om “het publiek vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren” van genocide, waaronder de Holocaust, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zoals vastgelegd in de artikelen 6, 7 en 8 van het Statuut van Rome. Alhoewel historici nog steeds discussie voeren over de vraag of ook de Bersiap als genocide valt te kwalificeren, staat buiten kijf dat Indonesiërs zich tijdens deze bloedige periode schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tegen onder andere (Indische) Nederlanders. Daarmee valt de Bersiap onder het toepassingsbereik van de regeling.

Grapperhaus heeft inmiddels laten weten dat het kabinet aan de oproep van de commissie gehoor zal geven en zegt een herimplementatievoorstel voor te bereiden. Daarmee worden bepaalde haatuitingen dus voorzien van een verstevigde strafrechtelijke basis, waaronder Bersiap-ontkenning. Volgens juristen wordt daarmee de facto overigens geen nieuw strafbaar feit gecreëerd. Bersiap-ontkenning zou op grond van bestaande jurisprudentie namelijk ook op dit moment onder omstandigheden al strafbaar zijn. Veroordelingen op dit punt zijn tot nog toe echter onbekend, in tegenstelling tot Holocaust-ontkenning, dat sinds het Verbeke-arrest onder omstandigheden strafbare groepsbelediging vormt. Juristen wijzen erop dat het vergoelijken, bagatelliseren of ontkennen van andere genocides, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven op grond van een vergelijkbare redenering ook nu al strafbaar zijn.

Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap.

'Red Bull probeert bij elk incident Lewis de schuld te geven'

Mercedes F1 is er niet van gediend als Lewis Hamilton de schuld van de botsing met Max Verstappen bij de Grand Prix van Italië in de schoenen geschoven krijgt. Volgens engineering director Andrew Shovlin is Red Bull Racing bezig om bij elk incident de schuld in de schoenen van Hamilton te schuiven. De top van Red Bull Racing heeft echt al aangegeven de crash in Monza als een race-incident te beschouwen.

"Wij hadden uiteraard zeer sterk het gevoel dat Lewis absoluut niets fout had gedaan, en dat Max voornamelijk schuldig was. Als je kijkt naar het feit dat zelfs Helmut en Christian niet probeerden om Lewis te beschuldigen, voelt dat alsof zij wisten dat Max fout zat. Ze proberen namelijk om bij iedere mogelijkheid de schuld in de schoenen van Lewis te schuiven", aldus Shovlin, zo lezen we op Motorsport.com.

"Ik denk dat dit Lewis de overwinning, en zeker de tweede plaats, gekost heeft. Met een competitieve wagen is het altijd relatief gemakkelijk om die drie plaatsen goed te maken. Maar dat is nu geweest. We moeten in Rusland een goed weekend neerzetten. Daar zou onze wagen competitief moeten zijn. We hebben echter al een tijdje rommelige races meegemaakt. Het team moet zich niet laten afleiden en focussen op de prestaties waarvan we weten dat we ze kunnen neerzetten. Dat is ook nodig om deze titels te winnen", zo vulde de Mercedes-engineer aan.

Red Bull Racing topmannen Helmut Marko en Christian Horner gaven eerder al aan het incident af te doen als een race-incident. "Ik heb er nogmaals naar gekeken. Naar mijn mening had Max wat meer ruimte moeten krijgen in bocht 2. Lewis gaf hem voldoende ruimte in bocht 1 maar hij had in bocht 2 wat meer ruimte kunnen laten. Hij zal het precies andersom zien. Maar objectief gezien is het een race-incident", aldus Horner.

Het nutteloze feitje van de dag: Ons bier is gewild

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Over de hele wereld is Nederlands bier te vinden en wist je dat er zelfs geen land in Europa zoveel bier exporteert als het onze? "Nederland was in 2020 de grootste exporteur van bier in de Europese Unie. Vorig jaar is voor ruim 2 miljard euro bier geëxporteerd, met name naar de Verenigde Staten, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij bier. Na Mexico is Nederland zelfs de tweede grootste bierexporteur in de wereld", zo meldt het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

Duits onderzoek: uitsluiting C19-ongevaccineerden goedkoper dan lockdown

Ook Duitsland tobt nog steeds met een te hoog aantal COVID-19 besmettingen waardoor de angst voor nieuwe beperkingen aanhoudt. Een studie van het Leibnitz Instituut heeft berekend hoeveel een nieuwe lockdown de Duitse economie zou belasten. Het resultaat: beperkingen voor niet-gevaccineerden zijn aanzienlijk goedkoper dan een lockdown.

Een nieuwe lockdown voor alle Duitse burgers zou volgens het rapport vier keer zoveel financiële schade veroorzaken als het uitsluiten van niet tegen COVID-19 gevaccineerde mensen. Dat blijkt uit berekeningen van het Leibnitz Instituut voor Economisch Onderzoek (RWI), zo meldt het Handelsblatt. Hernieuwde restricties zouden dus tussen de 6,5 en 52 miljard euro aan toegevoegde waarde kosten, afhankelijk van het ontwerp.

Volgens het rapport worden aanbieders van contactintensieve diensten acuut bedreigd door beperkingen. Denk hierbij aan restaurants, toerisme, kunst en cultuur. De RWI heeft berekend hoe groot de schade zou zijn aan diverse (deel)sluitingen in dit gebied als deze in het vierde kwartaal zouden worden ingevoerd en nog gelden in het gehele eerste kwartaal van 2022.

De schade bij een lockdown voor alle Duitse burgers, zou 52 miljard euro bedragen. Het bruto binnenlands product (bbp) zou in het hele jaar 2022 0,6 procentpunt lager zijn. De vergelijkende waarde is een scenario zonder sluitingen, waarin bedrijven profiteren van een bovengemiddelde vraag omdat burgers concerten of uitstapjes inhalen.

Als politici alleen de niet-gevaccineerde toegang tot bepaalde plaatsen zouden ontzeggen en een *2G-regeling zouden invoeren, zou de toegevoegde waarde volgens het rapport 13 miljard euro minder zijn, op voorwaarde dat de huidige vaccinatiegraad wordt gehandhaafd en de koopkracht tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd de belangrijkste factor is. dezelfde. Het BBP zou 0,15 procentpunt lager zijn.

*De Duitse 2G-regeling houdt in dat alleen gevaccineerde en van COVID-19 herstelde personen dan toegang zouden hebben tot bepaalde delen van het openbare leven in heel Duitsland; een negatieve test van niet-gevaccineerde mensen is dan niet meer voldoende.

Als niet-gevaccineerde mensen zich gratis kunnen laten testen, hangt het economische effect vooral af van de prijzen voor de tests. Als de helft van de niet-gevaccineerde mensen zou worden getest om gebruik te kunnen blijven maken van contactintensieve diensten, zou het extra verlies de helft bedragen (6,5 miljard euro en het BBP 0,075 procentpunt). "Een duidelijke uitspraak van politici voor bijvoorbeeld 2G zou nu de onzekerheid kunnen verminderen, maar ten koste gaan van degenen die niet zijn gevaccineerd", zei Ifo-president Clemens Fuest tegen het "Handelsblatt".

Rechtbank: Uberchauffeurs vallen onder CAO Taxivervoer

Chauffeurs die zich in persoon met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen onder de CAO Taxivervoer. De rechtsverhouding tussen Uber en deze chauffeurs voldoet namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Dat hebben drie kantonrechters bepaald in een zaak die tegen Uber was aangespannen door vakbond FNV.

FNV was naar de rechter gestapt omdat er volgens de vakbond tussen Uber en deze chauffeurs sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. Dat Uber, zoals het bedrijf zelf stelt, slechts een platform biedt waar zelfstandige chauffeurs en hun klanten elkaar kunnen ontmoeten, klopt volgens de FNV niet. De betrokkenheid van Uber is veel groter, stelde de FNV: het bedrijf organiseert de vervoersdiensten tot in detail.

FNV in het gelijk gesteld
De kantonrechters stellen de vakbond nu in het gelijk. De rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag. Van de Uber-app gaat namelijk een disciplinerende en instruerende werking uit, en een financiële stimulans. Zodra de chauffeurs gebruik maken van de app zijn zij onderworpen aan de werking van het door Uber ontworpen en eenzijdig door haar te wijzigen algoritme. De chauffeurs vallen daarmee onder het “modern werkgeversgezag” dat Uber via de app uitoefent.

Achterstallig salaris en schadevergoeding
De uitspraak van de kantonrechters betekent dat Uber verplicht is de cao op de arbeidsovereenkomsten van deze chauffeurs toe te passen, in de periodes dat de cao algemeen verbindend is verklaard. Daarmee kunnen deze chauffeurs in bepaalde gevallen aanspraak maken op achterstallig salaris. Daarnaast moet Uber aan FNV een schadevergoeding van 50.000 euro betalen vanwege het niet nakomen van de CAO Taxivervoer.

Dierenactivisten breken in bij slachterij in Apeldoorn en ketenen zich vast

Minstens 80 dierenactivisten van het Franse Libération Animale hebben gisteravond ingebroken bij kalverslachterij Ekro in Apeldoorn. Nadat ze binnen waren ketenden ze zichzelf vast op verschillende plaatsen in de productieruimten. De politie moest in actie komen om ze los te maken en af te voeren. Ekro heeft aangifte gedaan tegen 82 dierenactivisten. Meer hierover bij het AD.

Op video's van de activisten op social media is te zien hoe ze zich vastmaken, protestliederen scanderen en zich luidruchtig verzetten tegen de agenten die hen losmaken.

De politie is tot diep in de nacht aan het werk geweest om de actievoerders één voor één de slachterij uit te krijgen. De activisten zijn gearresteerd en met een stadsbus naar het cellencomplex gebracht.

Woordvoerster Marijke van der Weijden-Everts noemt de actie ‘ongehoord onbeschoft en totaal misdadig’. "Wij zijn enorm geschrokken. Veel collega’s zijn ontdaan dus we moeten hier van bijkomen. Het ligt in onze natuur om genuanceerd en constructief gesprekken te voeren, ook met personen die een andere visie hebben. Deze bezetting druist in tegen alles wat wij normaal en redelijk vinden.” Op het moment van de inbraak waren er alleen twee beveiligers in het pand aanwezig die direct de politie hebben gewaarschuwd, de indringers waren met een te groot aantal om zelf iets te kunnen ondernemen.

IndyCar-coureur Palou slaat dubbelslag met winst in Portland, Van Kalmthout 17e

Op de Portland International Raceway is zondagavond de Grand Prix of Portland verreden, de op twee na laatste race van het seizoen in de IndyCar Series. De titelstrijd is nog lang niet beslist en werd in Portland alleen maar spannender.

We begonnen aan 110 ronden in Portland met Alex Palou op poleposition, Alexander Rossi naast hem en Scott Dixon en Felix Rosenqvist op de tweede rij - Rinus van Kalmthout vertrok helemaal achterin het veld. In de eerste bocht ging het weer eens niet goed: Rosenqvist tikte Dixon aan en ging rechtdoor, achter hem raakten Oliver Askew, Helio Castroneves, Romain Grosjean en Will Power elkaar, met hier en daar teveel schade om door te kunnen.

Veel van de voorste mannen maakten gelijk een pitstop tijdens de caution, na elf ronden kon er eindelijk geracet worden. Pato O'Ward had door de stops de leiding, voor Graham Rahal, Ed Jones, Marcus Ericsson en Sebastien Bourdais - Van Kalmthout reed op plek negen, Palou voerde op de zeventiende plek het rijtje met gestopte coureurs op verse banden aan.

Van Kalmthout maakte een ronde of tien later zijn eerste stop als een soort undercut, net als Simon Pagenaud een ronde later. Leider O'Ward kwam na dertig ronden binnen, een paar ronden later was het de beurt aan de nieuwe leider, Rahal, die vóór O'Ward bleef. Amper tien ronden later kwamen Dixon en Rossi vanaf inmiddels de tweede en derde plek binnen, Van Kalmthout zat er verder achter en maakte ook zijn tweede stop.

Palou stopte een ronde later vanaf de leiding, zo reden Rahal en O'Ward weer voorop, voor Scott McLaughlin. Richting de helft van de race kwam Callum Ilott stil te staan en in afwachting van de caution kwamen veel mannen gelijk naar binnen: onder meer O'Ward en McLaughlin wél, maar Rahal en Jones níet. Met die twee op kop en Harvey, Palou, Josef Newgarden en Dixon en Rossi achter hen werd het groen weer gezwaaid, net over de helft van de race.

In principe moest iedereen nog één stop maken, Rahal en Jones kwamen met 35 ronden te gaan nieuwe banden en brandstof halen. Jack Harvey kwam twee ronden later vanaf de leiding binnen en kwam vóór Rahal de baan op. Dat was weliswaar op koude banden, maar Rahal kende een paar matige bochten en leek er niet voorbij te kunnen komen, zijn kans werd met de bocht kleiner.

Rossi stopte nog iets later en kwam voor de deur van Harvey de baan op, maar de nog een ronde later gestopte Palou kwam dáár weer voor. Dixon en Rosenqvist waren in principe de laatste twee van de voorste mannen die stopten: Dixon kwam achter Palou en Rossi terecht, Rosenqvist zat achter Rahal, die inmiddels ook Newgarden langszij had zien komen.

Een spin van Pagenaud zorgde met ruim twintig ronden te gaan voor een caution, wat voor Ericsson de pitstopschade beperkte tot plek zeven. De groene vlag werd snel weer gezwaaid met inmiddels een duidelijke volgorde: Palou, Rossi, Dixon, Harvey, Newgarden, Rosenqvist en Ericsson, met daarachter de naar voren komende Herta. Askew spinde opnieuw in de eerste bocht en liet zijn motor afslaan, de volgende caution was gelijk een feit.

De overwinning van Palou kwam niet meer in gevaar en doordat O'Ward slechts als veertiende finishte pakte hij ook de leiding over in het kampioenschap, met nog twee races te gaan. Rossi werd tweede, Dixon derde en Van Kalmthout finishte als zeventiende. Op 19 september gaat het seizoen verder in Laguna Seca, een week later wordt het in de straten van Long Beach afgesloten.

Sfeerimpressie Woonprotest Amsterdam

Gisteren vond het Woonprotest plaats in het Westerpark in Amsterdam. Oorspronkelijk zou het op de Dam gehouden worden, maar er werden teveel demonstranten verwacht. Na de manifestatie in het Westerpark zouden de betogers alsnog in een mars naar de Dam toe lopen. Ik was rond 13:00 uur al in het Westerpark, waar het toen nog vrij rustig was. Het werd al snel drukker en er werden flyers uitgedeeld.

Toen het op een gegeven moment zo vol stond dat je je kont niet meer kon keren ben ik ontsnapt en heb ik een rustig plekje bij de Kattenslootbrug opgezocht om de mars onderweg op te vangen. Het volk was breed vertegenwoordigd, sommigen hadden zich redelijk potsierlijk uitgedost en sleepten zelfs een kinderspeelhuisje met zich mee. Toen de stoet voorbij was, ben ik via een andere route richting de Dam gewandeld, waar tot mijn verbazing de kop van de stoet nog moest aankomen.

De Dam stond aardig vol, maar door achter het monument om te lopen kon ik uiteindelijk vrij probleemloos richting het station wandelen. Toen ik eenmaal op Alkmaar uit de trein stapte kreeg ik een pushmelding van AT5. Tientallen arrestaties bij rellen op en rond de Dam. Shit, gemist. Volgende keer dus maar wat langer blijven Een kleine selectie foto's en drie korte video's ter illustratie. 

Woonprotest Westerpark Amsterdam 2021 (Foto: FOK!/DJMO)
Woonprotest Westerpark Amsterdam 2021 (Foto: FOK!/DJMO)

Actie tegen wapenbezit onder jongeren: Drop je knife en doe wat met je life

De nieuwe campagne Drop je knife en doe wat met je life begint vandaag om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien. De campagne ontmoedigt wapenbezit door jongeren op te roepen hun messen in te leveren. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek waar jongeren (anoniem en straffeloos) steekwapens kunnen inleveren. In een deel van de deelnemende gemeenten is het daarnaast ook mogelijk vuurwapens in te leveren. Check op www.dropjeknife.nl waar de inleverlocaties zijn.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming. Ze maakt onderdeel uit van het actieplan Wapens en Jongeren dat wordt uitgevoerd met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, 19 gemeenten met een urgente wapenproblematiek, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Halt, de William Schrikker Stichting Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Het actieplan is vorig jaar november vastgesteld. Sindsdien werken de betrokken partijen nauwer samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en –gebruik. Zij pakken het bezit van (steek)wapens aan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen. De gezamenlijke wapeninzamelactie die van 11 tot en met 17 oktober plaatsvindt wordt landelijk georganiseerd en gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het OM.

Volgens minister Grapperhaus en minister Dekker is het belangrijk dat de regels over wapens voor jongeren duidelijk zijn. ,,Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt’’, aldus minister Grapperhaus. Minister Dekker: ,,Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit.’’

Wetsvoorstel
Minister Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Ook is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd al kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht.

Schotland wint World cup of Darts na winst op Oostenrijk; Nederland verliest in kwartfinale

Schotland heeft voor de tweede keer de World Cup of Darts op zijn naam geschreven. Peter Wright en John Henderson waren in de finale te sterk voor Oostenrijk. Nederland werd in de kwartfinales door Schotland verslagen. 

Michael van Gerwen won nog overtuigend van John Henderson (4-1), maar Van Duijvenbode kon een prima start geen vervolg geven tegen Peter Wright (1-4). Een koppelwedstrijd was nodig. Deze ging uiteindelijk met 4-3 naar Schotland.  Nederland kwam tegen de als zesde geplaatste Schotten nog terug van een achterstand van 3-1. Juist in die eerste vier legs liet Nederland te veel kansen liggen. Nederland mocht de beslissende zevende leg nota bene beginnen, maar Henderson - nummer 45 van de wereld - gooide uiteindelijk de laatste 64 punten van het bord. Dit tot grote opluchting van Wright, die in de beurt daarvoor Schotland met een score van 140 in de goede uitgangspositie gebracht.

"Het is altijd teleurstellend om te verliezen, zeker als je speelt in het shirt van je land”, liet Van Gerwen na afloop weten. "Dirk en ik hebben alles gegeven, maar Henderson en Wright hebben het goed gedaan.”

Schotland won in Jena. Wright en Henderson rekenden zondagavond af met Oostenrijk. Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez kenden een prima start - Suljovic klopte Henderson met 4-1 - maar Wright trok de stand gelijk tegen Rodriguez (4-1). De koppelpartij ging ook naar Schotland, met 4-3. Snakebite maakte de klus af tegen Suljovic: 4-2. In 2018 won Nederland het landentoernooi voor het laatst, toen met Van Gerwen en Raymond van Barneveld. Voor Schotland is het hun 

Bagnaia pakt eerste MotoGP-zege en wordt 8e winnaar van het jaar

De Grand Prix van Aragon in de MotoGP is zondag op een mooi stukje racen uitgelopen. Er werd niet overal hard geknokt, maar vooral in de slotfase ging het er juist voor de winst wel hard aan toe.

Met de Ducati's van Francesco Bagnaia en Jack Miller en de Yamaha van Fabio Quartararo voorop konden we beginnen aan de race. Bagnaia kwam de eerste schermutselingen als leider door, Marc Marquez schoof door naar plek twee en Miller volgde, voor Aleix Espargaro, Joan Mir, Jorge Martin, Quartararo, Brad Binder, Iker Lecuona en Enea Bastianini.

Na tien ronden waren de posities voorin nog altijd hetzelfde, hoewel de verschillen dusdanig klein waren dat niemand zich echt een fout kon veroorloven. Zo'n fout maakte Miller wel: hij ging te wijd en zag Aleix Espargaro en Mir onderdoor voorbij komen, terwijl Martin en de sterk rijdende Lecuona hem in het vizier kregen.

Met drie ronden te rijden plaatste Marquez een eerste échte aanval op Bagnaia, die dat met moeite af kon slaan. De veelvoudig wereldkampioen probeerde vervolgens bijna elke bocht een nieuwe aanval te plaatsen en telkens was Bagnaia hem bij de exit te snel af. Een laatste poging zorgde ervoor dat Marquez te wijd ging en daarmee reed Bagnaia naar zijn allereerste MotoGP-overwinning, voor Marquez en Mir, die Aleix Espargaro van zich af wist te houden.

Moto2-coureur Fernandez evenaart Marquez met vijfde zege in debuutjaar

De Grand Prix van Aragon in de Moto2 heeft niet voor veel spektakel gezorgd. Op het warme Spaanse asfalt werd aan het begin wel wat geknokt, maar verder was het niet de beste race ooit.

Sam Lowes en teamgenoten Remy Gardner en Raul Fernandez vertrokken vanaf de eerste startrij en in die volgorde kwamen ze na de eerste ronde ook door. Fernandez kwam al vrij snel langs zijn teamgenoot en kon aanhaken bij Lowes, terwijl Gardner Ai Ogura achter zich aan kreeg.

Fernandez ging ook vrij rap langs Lowes naar de leiding, Ogura nam Gardner te grazen en ook Hector Garzo ging langs de Australiër. Dat duurde niet lang: Garzo schoof onderuit en Gardner pakte Ogura terug. De Japanner was niet lekker bezig en in no-time werd hij gepasseerd door Jorge Navarro, Aron Canet en Marco Bezzecchi.

Bezzecchi gleed halverwege de race het grind in, Fernandez en Lowes sloegen ondertussen een gat naar respectievelijk Lowes en Gardner. Negen ronden voor het einde liet Lowes zijn oude zelf weer eens zien: de Brit stuiterde het grind in, precies zoals we ooit echt van hem gewend waren.

Voor Raul Fernandez kwam de overwinning verder geen moment meer in gevaar, teamgenoot en kampioenschapsleider Gardner kon naar plek twee cruisen. De derde podiumplek was voor Augusto Fernandez, die na een prima duel afrekende met Navarro - supertalent Fermin Aldeguer reed naar een knappe zevende plek, Bo Bendsneyder finishte niet.

Fernandez is overigens de eerste Moto2-coureur die in zijn debuutseizoen vijf overwinningen boekt sinds 2011, toen ene Marc Marquez dat deed.

Laatste reviews en specials
review
In Cash Truck is wraak geduldiger dan de heist
review
Death Stranding: Director's Cut
review
Lost Judgment
review
Elder Scrolls Online: Waking Flame
special
Random Pics van de Dag #421
special
Random Pics van de Dag #420
©FOK.nl e.a.