Nieuw te streamen in maart

De lente komt eraan! Het lijkt af en toe zelfs al alsof het zover is, zo fijn is het de laatste tijd al om even buiten te zijn. Maar zolang de terrassen nog even gesloten moeten blijven, de bioscopen nog geen bezoekers mogen ontvangen en we aangewezen zijn op onze ene bezoeker per dag om ons te vermaken, is het fijn dat er nog wat te streamen valt. We pikken er weer een paar hoogtepunten voor deze maand uit.

Netflix

Vandaag voegt Netflix de nieuwe film van (en met) Amy Poehler, Moxie, toe aan het aanbod.

Vivian (Hadley Robinson) is een introvert meisje dat graag op de achtergrond blijft en liever niet te veel opvalt op school. Maar wanneer een nieuwe klasgenote (Alycia Pascual-Peña) zich uitspreekt tegen het onacceptabele gedrag van een aantal (mannelijke) mede-scholieren, realiseert Vivian zich dat ze er ook helemaal klaar mee is.

Geïnspireerd door haar moeder's (Amy Poehler) rebelse verleden maakt Vivian een pamflet, genaamd Moxie, waarin ze vooroordelen en wangedrag aan de kaak stelt. Hiermee wakkert ze onverwacht een beweging aan. Als middelpunt van een beginnende revolutie gaat Vivian een bondgenootschap aan met jonge vrouwen en andere medestanders, dat de kliekjes en clubjes op haar school overstijgt. Samen vinden ze langzaam maar zeker hun weg langs alle hoogte- en dieptepunten van het middelbare schoolleven. 

Ook de documentaire over Notorious B.I.G., Biggie: I Got A Story To Tell is al te zien.

Andere Netflix Original Films zijn de komedie Yes Day (12 maart), waarin een stel ouders voor 24 uur lang de kids de leiding geeft, One Small Problem (19 maart), waarin een negenjarige dochter tegenover de nieuwe liefde van haar vader doet alsof ze zijn kleine zusje is, Bad Trip (26 maart), een verborgen-camerakomedie van de producer van Bad Grandpa, en nog veel meer; houd wekelijks de Netflix-homepage of ons forumtopic in de gaten voor alle toevoegingen.

Verdere interessante non-original titels deze maand zijn onder andere No Country for Old Men (nu te zien), Buladó (5 maart), Despicable Me 3 (8 maart) en Wat Is Dan Liefde (17 maart). Daarnaast is vanaf 4 maart weer wekelijks, na uitzending ervan in de VS, een aflevering te zien van The Flash.

Amazon Prime Video

Amazon heeft de eerste Nederlandse serie deze maand aan het aanbod toegevoegd; TRECX is sinds deze week te zien. Het is een nieuwe absurdistische satirische comedyserie met een frisse, moderne blik. Het geheel is een mengeling van kleinere groepsscènes en spannende, filmische sketches – soms gebracht als terugkerende miniseries met sitcom-elementen. Met een gerenommeerde cast, waaronder Michiel Romeyn, Arjan Ederveen, Herman Koch, Bo Maerten, Ruben van der Meer, Anniek Pheifer, Ria Valk, Nadja Hüpscher, Sigrid ten Napel en vele anderen.

Op 5 maart komt het vervolg op Coming to AmericaComing 2 America geheten, uit op Prime Video. Hierin keren Eddie Murphy, Arsenia Hall en anderen terug met nieuwe rollen voor Leslie Jones, Wesley Snipes en Tracy Morgan. Waarom zou Prins Akeem opnieuw naar Amerika afreizen? Hij blijkt daar mannelijk nageslacht te hebben, en dat is essentieel voor de troonopvolging.

De tijdloopkomedie Palm Springs, die vorig jaar ontbrak uit het Nederlandse bioscoopschema (maar ja, wat wil je ook, met een pandemie), is vanaf 26 maart op Prime Video te zien. De film volgt de zorgeloze Nyles (Andy Samberg) en het gereserveerde bruidsmeisje Sarah (Cristin Milioti) die een toevallige ontmoeting hebben op een bruiloft in Palm Springs. Het wordt al snel ingewikkeld als het paar niet in staat is om te ontsnappen aan de locatie, zichzelf of aan elkaar. 

Andere titels die je deze maand kunt kijken zijn Gemini Man, The Terminal, Schindler's List (nu te zien), The Dark Knight Rises (7 maart), The King of Staten Island, The High Note (11 maart), The Matrix Revolutions (13 maart), The Dark Knight (16 maart) en Sonic the Hedgehog (29 maart).

Disney+

Als de laatste aflevering van WandaVison deze week is uitgebracht moeten we wachten op nieuwe Marvel-content tot... de week erop, wanneer de eerste aflevering van de docuserie Assembled verschijnt, met een blik op WandaVision.

Maar de échte nieuwe Marvel-content is natuurlijk een week later, op 19 maart, wanneer we kunnen zien hoe het verder gaat met Sam en Bucky in The Falcon en The Winter Soldier. In de zesdelige serie krijgen ze onder andere opnieuw te maken met Helmut Zemo (Daniel Brühl).

Nadat vorig jaar de remake van Mulan op Disney+ verscheen, tegen bijbetaling van ruim 20 euro, heeft Disney besloten dat minimaal nog een keer te doen; vanaf 5 maart is Raya and the Last Dragon de nieuwste Disney-animatiefilm (die - pluspunt! - nergens een remake van is) die te zien is via de streamingdienst. Ook hiervoor moet de eerste maanden (eenmalig) worden bijbetaald. 

De film vertelt over een fictief Zuidoost-Aziatisch land waar lang geleden mensen en draken naast elkaar woonden. Na het verdwijnen van de draken viel het land uiteen in kleinere staten en in het heden van de film gaat Raya, de dochter van één van de staatshoofden, op zoek naar de laatste nog levende draak om de toekomst van haar land veilig te stellen. Het avontuurlijke en komische verhaal heeft stemmen van Kelly Marie Tran, Awkwafina, Benedict Wong en natuurlijk vele anderen.

IFFR Unleashed

De streamingdienst van het International Film Festival Rotterdam, waarop je films los kunt huren of kijken als onderdeel van een abonnement, viert de komende maanden het vijftigjarig bestaan van het festival met de 50/50-reeks: vijftig films uit vijftig festivaljaren. Hiermee is al in februari een start gemaakt. De acht films uit het eerste decennium van IFFR, zoals The Cow uit 1972, zijn nog te zien tot woensdag 7 april. Deze week worden daar tien films uit 1980-1989 aan toegevoegd, en kun je bekijken tot woensdag 21 april.

Hieronder valt bijvoorbeeld Merry-Go-Round van Jacques Rivette uit 1981: Een Amerikaan en een vrouw in Rome krijgen ieder een telegram over dezelfde mysterieuze opdracht in Parijs. Bij hun afspraak komt niemand opdagen en al dwalend over het Franse platteland komen deze Ben en Léo een duistere samenzwering op het spoor.

Uski Roti, van Mani Kaul uit 1969 (op het IFFR vertoond in 1982), vertelt de geschiedenis van Balo, een vrouw uit een dorpje in het noorden van India, wier hele leven trouw is aan de tradities. Haar man, Suchcha Sing, is een buschauffeur die het dorp dagelijks op een paar mijl afstand passeert. Alleen op dinsdag komt hij naar haar toe. De andere dagen brengt hij met zijn collega’s door in een ander dorp met drinken en kaartspelen. Iedere dag loopt Balo de twee mijlen het dorp uit om bij een verlaten bushalte haar man zijn middagmaal te overhandigen. Op een dag is zij te laat, omdat haar veertienjarige zusje is overweldigd door een van de dorpsjongens. Suchcha Sing is furieus over het gedrag van zijn vrouw en weigert de maaltijd.

In het indertijd enthousiast ontvangen debuut Yellow Earth (1984, op het IFFR in 1986) van Chen Kaige bezoekt een communistische soldaat in 1939 een achtergebleven dorp waar een meisje wordt verkocht aan een veel oudere man. Wanneer ze de soldaat hoort praten over het breken met de feodale traditie, raakt ze bevangen door de onrealistische hoop dat ze aan haar lot kan ontsnappen.

De gehele collectie van Unleashed 50/50 staat op de site van het IFFR.

Apple TV+

Bij TV+ zijn de series Dickinson 2 en Losing Alice inmiddels alweer door hun huidige seizoen heen (dus beide seizoenen kun je nu in één keer bingen), maar Servant gaat nog even door en For All Mankind is net een paar weken bezig.

Er gaan in maart geen nieuwe series van start, maar de nieuwe film van Joe en Anthony Russo (Captain America, Avengers), Cherry, is vanaf 12 maart te zien. Hierin zien we Tom Holland als een losgeslagen personage dat afdrijft van het verlaten van de universiteit tot het dienen in Irak als hospik en alleen verankerd is door zijn enige ware liefde, Emily (Ciara Bravo). Wanneer Cherry als oorlogsheld terugkeert, drijft zijn PTSS hem tot drugsgebruik en maakt hij de verkeerde vrienden. Om aan geld te komen beroofd hij banken en zijn gedrag maakt zijn relatie met de liefde van zijn leven, Emily, kapot.

Ziggo Movies & Series

Na twee films over die rampzalige dag in 2011 is er nu een zesdelige tv-serie: in 22 juli: Norway’s Darkest Day wordt het verhaal verteld van de aanslagen die Anders Breivik op die dag pleegde. Na een auto te hebben laten ontploffen in het Oslose regeringscentrum, met acht doden als resultaat, begaf hij zich naar het eilandje Utøya, waar de jeugdleden van de Noorse Arbeiderspartij een zomerkamp hadden. Hij opende het vuur en vermoordde 69 jongeren. 

In de serie Allen v Farrow duikt HBO in de beschuldiging van seksueel misbruik tegen Woody Allen met betrekking tot zijn toen zevenjarige dochter die hij kreeg met Mia Farrow. En daarop volgend het voogdijproces, de onthulling van Allens relatie met Farrow's dochter Soon-Yi en de controversiële nasleep in de jaren die volgden.

Hoewel Ziggo in Nederland de uitbater is van HBO-content en de HBO Max-film Zack Snyder's Justice League later deze maand bij diverse HBO-stations in Europa wordt aangeboden, betekent dat niet dat de film voor Ziggo-abonnees in het pakket zal zitten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de film uiterlijk 8 april te huur zijn bij diverse VOD-platforms, waaronder dus ook bij Ziggo, en op de datum waarop de film in de VS op HBO Max verschijnt, 18 maart, kun je 'm digitaal kopen.

Videoland

Toevoegingen bij 's Neerlands eigen streamingdienst in maart zijn onder andere: seizoen 8 van The Blacklist (13 maart), SING (3 maart), Bridget Jones’s Diary en de twee vervolgen daarop (6 maart), Trolls (14 maart), The Sum of All Fears (16 maart), de vier delen van The Hunger Games (19 maart), La La Land (22 maart), en Rain Man (31 maart).